Video: Goud versus de dollar

Ondanks alle stimuleringsprogramma's van centrale banken is de goudprijs de afgelopen tien jaar niet zo explosief gestegen als sommigen hadden gehoopt of verwacht. Hoe kan het dat goud vooralsnog zo weinig profiteert van deze situatie? In deze presentatie legt Brent Johnson van Santiago Capital uit dat de positie van de dollar als belangrijkste valuta in de wereld soms wordt onderschat.

Hij merkt op dat er heel veel schulden in dollars genoteerd staan, waardoor er wereldwijd een aanhoudende vraag naar dollars blijft bestaan om de schulden af te kunnen lossen. Minder sterke valuta, zoals die van verschillende opkomende economieën, zullen daardoor volgens hem veel eerder in de problemen komen dan de Amerikaanse dollar.

Goud als alternatief voor de dollar?

Nu de Federal Reserve de geldkraan dichtdraait en de rente verhoogt wordt de druk op opkomende economieën verder opgeschroefd. Liquiditeit droogt op en kapitaal vlucht weg van de opkomende markten richting de Verenigde Staten, waar het rendement door de stijgende rente steeds aantrekkelijker wordt. Dit zorgt ervoor dat de dollar voorlopig alleen maar sterker zal worden, zo redeneert Brent Johnson.

De keerzijde van deze ontwikkeling is dat een sterke dollar meer en meer weerstand zal oproepen in de rest van de wereld, waardoor het verlangen naar een alternatief voor deze valuta steeds groter wordt. In dat scenario zal goud uiteindelijk naar voren komen als alternatief voor de dollar, maar dat zal volgens Johnson pas gebeuren nadat alle andere opties uitgeput zijn. Hij voorziet een fase waarin zowel de dollar als goud gaan stijgen, waar uiteindelijk goud als winnaar uit zal komen. Een interessante invalshoek.