Video: Jeff Christian over goud, bullion banks en centrale banken

De laatste jaren hebben verschillende bullion banks de goudmarkt verlaten en hun voorraden goud en zilver ondergebracht bij ETF's. Dat zegt Jeffrey Christian van onderzoeksbureau CPM Group in een videoblog. Toen de goudprijs in 2018 en 2019 daalde kwam veel edelmetaal op de balans van de bullion banks terecht. Zij waren netto kopers en dekten deze positie af via termijncontracten op de Comex. Sinds de coronacrisis hebben deze banken meer edelmetaal naar ETF's gebracht en omgeruild voor aandelen.

Begin 2020 zorgde een vlucht naar liquiditeit voor verkopen van goud en zilver. De voorraden goud en zilver bij de bullion banks in New York en London stonden toen op recordhoogte. Banken wilden hun positie in edelmetalen daarna verkleinen door het naar ETF's te brengen. De flinke stijging van de voorraad goud en zilver in deze beleggingsproducten was vorig jaar dus niet alleen het gevolg van beleggers die instapten. Op hetzelfde moment wisselden de bullion banks hun fysieke voorraden om voor aandelen van ETF's. Zo konden banken - na sluiting van hun loket voor edelmetalen -via de reguliere trading desk goud en zilver blijven verhandelen.

Volgens de analist van CPM Group is de markt voor edelmetalen fundamenteel veranderd door de coronacrisis. De ETF-markt was in het verleden geen goede afgeleide van de totale investeringsvraag, omdat deze beleggingsproducten een andere doelgroep bereikten dan die voor fysiek goud en zilver. Nu veel banken zelf geen edelmetaal meer aanbieden kiezen meer beleggers voor ETF's geven deze beleggingsproducten nu wel een goede indicatie van de vraag naar edelmetalen.

Centrale banken

Vorig jaar kochten centrale banken veel minder goud dan in voorgaande jaren. Ook daarvoor heeft de analist van CPM Group een verklaring. Volgens hem worden centrale banken meer terughoudend met goud kopen als de prijs stijgt. Turkije was met de helft van alle aankopen was de grootste koper, maar zonder dit land kwamen de totale aankopen door centrale banken uit op slechts 2,4 miljoen troy ounce. Rusland stopte met goud kopen na de prijzenoorlog op de oliemarkt en China koopt al sinds 2019 niet meer bij. Kazachstan, dat de laatste jaren steeds edelmetaal kocht, was vorig jaar een verkoper. Tegelijkertijd waren er meer centrale banken die goud verkochten om te profiteren van de hogere prijs of geld op te halen vanwege de coronacrisis.

De Turkse centrale bank gebruikte goud als monetair instrument, door het edelmetaal van haar eigen bevolking op te kopen. Mensen konden hun goud op een later moment weer terugkopen. Ook India gebruikt een dergelijk systeem om goud van de bevolking op te kopen. Volgens Christian laten deze centrale banken hun goud kunnen gebruiken als monetair instrument.

Beleggingsmunten

Volgens Christian zijn er wereldwijd nog genoeg  'Good Delivery' goudbaren en zilverbaren van respectievelijk 400 en 1.000 troy ounce beschikbaar, maar zit er krapte in het aanbod van beleggingsmunten. Dat komt door de sterke vraag naar edelmetalen onder zowel kleine als grote beleggers die bij voorkeur munten kopen. En dat gebeurt op een lastig moment, want door de coronacrisis kunnen veel munthuizen en smelterijen niet op volle sterkte produceren. Ze werken in verschillende shifts om het effect van een corona-uitbraak te beperken. Er is momenteel dus minder capaciteit om munten te slaan, terwijl de vraag juist nu zeer groot is. Dat zorgt voor langere levertijden op zilveren munten en in sommige gevallen ook voor hogere premies.

Klik op deze link of op onderstaande afbeelding om het video te bekijken.

Analist Jeff Christian over goud, bullion banks, centrale banken en beleggingsmunten

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines