Video: Willem Middelkoop over de monetaire reset

Willem Middelkoop en Paul Buitink praten u in dit gesprek voor Café Weltschmerz bij over de laatste ontwikkelingen in het monetaire systeem. De twee heren bespreken onder meer de toespraak van centraal bankier Mark Carney bij Jackson Hole, die openlijk pleitte voor een alternatief voor het huidige dollarsysteem. Ook praten ze over de plannen van het IMF voor 'groene' obligaties als instrument om de economie te stimuleren. Centrale banken en overheden zouden de uitgifte van dit soort leningen moeten stimuleren, zo blijkt uit een artikel van het IMF waar Middelkoop naar verwijst.

Vervolgens bespreken beide heren de toekomst van het monetaire systeem, waaronder de rol van goud en de SDR. Volgens Willem Middelkoop zal deze transitie stapsgewijs verlopen, waarschijnlijk gecoördineerd tussen verschillende centrale banken. Tot die tijd zullen centrale banken de rente verder verlagen, zodat de schuldenlast betaalbaar blijft. De negatieve rente kan daarin het kantelpunt zijn, omdat goud daardoor aantrekkelijker is geworden dan een staatsobligatie. Goud kent geen tegenpartij risico en is daarom een aantrekkelijk alternatief.

Later in het gesprek komen ook geopolitieke ontwikkelingen aan bod. Middelkoop verwacht dat de Verenigde Staten zullen blijven proberen hun machtspositie te verdedigen. Trump wordt echter beperkt in zijn mogelijkheden zo lang hij nog niet herkozen is. Hij moet ook de eigen bevolking tevreden houden en ervoor zorgen dat de aandelenkoersen hoog blijven. Wordt Trump volgend jaar herkozen, dan kan hij wel eens een agressiever beleid gaan hanteren. Willem's grootste zorg is dat China en de Verenigde Staten in de toekomst ook militair tegenover elkaar komen te staan. Hieronder het gesprek bij Café Weltschmerz.