Vlucht naar goud versnelt door recordprijzen

Sinds de goudprijs haar oude record heeft gebroken is de belangstelling voor beleggen in edelmetalen alleen maar verder toegenomen. Dat zien we niet alleen terug in de oplopende koersen van zowel goud als zilver, maar ook in onze verkoopcijfers. Steeds meer beleggers ontdekken edelmetalen als veilige haven, nu het coronavirus weer de kop op steekt en economische vooruitzichten onzeker blijven. De munten en baren zijn niet aan te slepen.

De vlucht naar goud ging tijdens de beurscorrectie in maart al in een hogere versnelling en sindsdien is de rust nooit helemaal teruggekeerd. En nu de prijzen van goud en zilver blijven oplopen begint het zelfs weer drukker te worden in de handel. In de relatief kleine zilvermarkt heeft dat voor een koersexplosie gezorgd. In een maand is de zilverprijs met bijna de helft gestegen.

Goud-ETF's onverminderd populair

Niet alleen het fysieke edelmetaal is sinds de coronacrisis populair. Ook goud-ETF's doen goede zaken, want beleggers stappen op ongekend grote schaal in deze beleggingsproducten. Deze week kwam de World Gold Council met nieuwe cijfers, die laten zien dat deze fondsen dit jaar al 899 ton goud aan hun voorraden hebben toegevoegd. Beleggers stapten voor omgerekend $49,1 miljard in het edelmetaal via deze fondsen.

De stormloop op goud-ETF's is dit jaar nog groter dan tijdens de financiële crisis in 2009 en de Brexit perikelen van 2016. Met nog vijf maanden te gaan kan toestroom van beleggers richting goud-ETF's nog wat verder oplopen. Onderstaande grafiek laat zien hoeveel goud deze beleggingsproducten dit jaar al aan hun voorraden hebben toegevoegd, afgezet tegen voorgaande jaren.

Beleggers voegden dit jaar al 899 ton goud aan hun voorraden toe (klik voor een grotere versie)

Vlucht naar goud houdt aan

Kijken we naar de historische ontwikkeling van de goudvoorraden van ETF's, dan zien we een duidelijke versnelling sinds begin dit jaar. De uitbraak van het coronavirus veroorzaakte een schokgolf op de financiële markten, terwijl de lockdown maatregelen grote economische schade aanrichtten. Beleggers zijn er niet gerust op dat alle steunmaatregelen voldoende zijn. Ook twijfelt de markt aan de effectiviteit van de opkoopprogramma's van centrale banken. De inflatieverwachtingen lopen de laatste maanden iets op, maar zijn nog altijd uitzonderlijk laag.

Ondanks een opleving van de aandelenmarkt blijft de vraag naar veilige havens aanzienlijk, met als gevolg een nog lagere rente op staatsleningen en een hogere goudprijs. Hieronder ziet u de sterke correlatie tussen de goudvoorraden van ETF's en de goudprijs. Naarmate de prijs verder oploopt nemen meer beleggers een positie in het edelmetaal. Eind juli zat er een recordhoeveelheid van 3.785 ton fysiek goud in deze fondsen, goed voor een marktwaarde van ongeveer $250 miljard.

Recordhoeveelheid goud in ETF's (klik voor een grotere versie)

Waar halen goud-ETF's dat goud vandaan?

De grote vraag is waar deze fondsen in korte tijd zoveel goud vandaan halen, want de instroom van dit jaar komt overeen met de helft van de wereldwijde goudmijnproductie. De laatste maanden hebben we de internationale goudstromen goed in de gaten gehouden om die vraag te kunnen beantwoorden. Zoals onderstaand overzicht laat zien liggen de grootste voorraden van goud-ETF's momenteel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De grootste goudvoorraden van ETF's liggen in VS en Verenigd Koninkrijk

De laatste tijd zien we grote hoeveelheden fysiek goud naar deze landen gaan. Zo importeerde het Verenigd Koninkrijk vorig jaar al veel meer edelmetaal uit Zwitserland en Rusland, terwijl er de afgelopen maanden ook veel goud van Zwitserland naar de Verenigde Staten ging. Australië deed ook een duit in het zakje door duizenden goudstaven naar de VS te exporteren. Deze handelsstromen zijn voor een deel te verklaren door de run op goud-ETF's.

De druk op de fysieke goudmarkt wordt verlicht door vraaguitval in belangrijke afzetmarkten als China en India. De vraag naar sieraden en beleggingsgoud is in deze landen juist gedaald, waardoor er meer edelmetaal overblijft voor ETF's. Deze verschuiving in de markt zien we ook terug in de goudexport van Zwitserland, waar we eerder al over schreven. Tegelijk met de vlucht naar goud in de VS en het Verenigd Koninkrijk droogde de export naar belangrijke Aziatische afzetmarkten vrijwel volledig op.

Totale goudexport Zwitserland sinds 2012 (klik voor een grotere versie)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines