Volume in platina en palladium ETF’s naar recordniveau


De hoeveelheid platina en palladium in ETF’s is naar een recordniveau gestegen, zo schrijft HSBC is een nieuwsupdate aan beleggers. De bank baseert zich op cijfers van Bloomberg, waaruit blijkt dat de zeven grootste platina-ETF’s ter wereld momenteel over 2.727.658 troy ounce platina beschikken. Alleen dit jaar werd er al 222.583 troy ounce aan de ETF’s toegevoegd, omgerekend is dat 8,9%.

De acht grootste palladium-ETF’s zagen een nog grotere toename in populariteit. Afgelopen donderdag beschikten deze acht gezamenlijk over 2.782.555 troy ounce, waarvan 617.733 troy ounce dit jaar werd ingebracht. Dat is een stijging van omgerekend 28,5% in minder dan vijf maanden tijd. De komst van twee nieuwe ETF’s heeft de markt een grote impuls gegeven, want deze twee zijn samen verantwoordelijk voor het grootste deel van de toename.

Platina en palladium populair

Zowel platina als palladium staat in de belangstelling bij beleggers. Beide edelmetalen worden voornamelijk in Zuid-Afrika gewonnen, terwijl daar momenteel stakingen zijn in de mijnbouwsector. Zo komt 70% van de wereldwijde platinaproductie en 35% van de wereldwijde palladiumproductie uit dit land.

Als gevolg van de stakingen is de productie sterk teruggelopen, waardoor er tijdelijk een tekort kan optreden in de markt. Speculanten anticiperen daarop door nu alvast platina en palladium te kopen. Volgens HSBC worden de prijzen van beide edelmetalen de komende tijd ondersteund door beleggers. Het is echter de vraag wat er op de lange termijn gaat gebeuren. Als de stakingen voorbij zijn en de spanningen in Rusland (ook een belangrijke producent van deze edelmetalen) afnemen kan de speculatieve vraag ook snel wegvallen. Op dat moment komt er een overschot aan platina en palladium op de markt, wat de prijs onder druk zal zetten.


Platina en palladium in trek bij de belegger