Zoals u waarschijnlijk al heeft meegekregen zijn de prijzen van goud en zilver vandaag opnieuw sterk omlaag gegaan. Op het moment van schrijven staat de goudprijs op €1.042 per troy ounce (€33.524/kg), een daling van meer dan 9%. De zilverprijs daalt nog sneller en staat vandaag rond 5 uur ’s middags op €567,55 per kilo. Dat is een verlies van ongeveer 12%. De goudprijs staat daarmee op het laagste punt sinds juli 2011. De zilverprijs was in november 2010 voor het laatst onder de €600/kg.

Wat is er precies aan de hand?
Het is een samenloop van omstandigheden die de prijzen van goud en zilver zo onder druk zet. Het begon vorige week al, toen de FOMC notulen vroegtijdig uitlekten. Uit deze notulen viel op te maken dat er bij de Federal Reserve gesproken wordt over het verminderen van de monetaire stimulering (nu nog $85 miljard per maand). Vervolgens dook er op vrijdag een hardnekkig gerucht op over de verkoop van $400 miljoen aan goud door de centrale bank van Cyprus. Opmerkelijk genoeg konden we van dit ‘nieuws’ niets terugvinden op de websites van de Cypriotische centrale bank of de ECB.

De verkoopdruk werd vrijdagmiddag alleen maar groter, omdat de goudprijs en de zilverprijs door belangrijke steunniveaus heen zakte. Stoploss niveaus die anderhalf tot twee jaar veilig leken werden doorbroken, met als gevolg dat er een groot aantal posities geliquideerd werden. Daardoor kwam er plotseling nog meer aanbod op de markt en kwam de prijs in een waterval terecht. Ook aandelen van ETF’s, zoals het GLD, werden door beleggers van de hand gedaan. Als gevolg daarvan moesten ook deze grote fondsen fysiek goud en zilver op de markt brengen. Alleen vandaag ging er al 22,44 ton goud uit de kluis van het GLD. Sinds eind december is er al bijna 200 ton goud uit het GLD verkocht. De tientallen andere ETF’s die goud of zilver aanhouden voor beleggers hebben waarschijnlijk ook metaal moeten verkopen.

De volledige nieuwsberichten met een analyse van de prijsdaling kunt u vinden op Marketupdate en op Goudstandaard:

• Waarom daalt de goudprijs? De perfect storm uitgelegd (Marketupdate)
• Goudprijs 6% lager, zilverprijs met 10% naar beneden (Marketupdate)
• Goudprijs gaat verder omlaag (Goudstandaard)

Veel vraag naar fysiek edelmetaal
Opvallend is de tweedeling in de goud- en zilvermarkt. Hoewel de spotprijzen sterk onderuit gaan, neemt de vraag naar fysiek edelmetaal juist toe. Goudstandaard beleefde een bijzonder drukke handelsdag en zonder uitzondering waren alle klanten kopers. Levertijden voor beleggingsgoud, zoals de doorgaans goed verkrijgbare Maple Leaf munten, beginnen ook beperkt op te lopen, op dit moment hebben we nog wel eigen voorraad. De goudprijs en de zilverprijs komen tot stand op de termijnmarkt, waar voornamelijk beloftes op levering van edelmetaal uitgewisseld worden. Op deze markt volgt zelden fysieke uitlevering en is het aanbod van ‘beloftes op goud’ veel flexibeler dan het aanbod van fysiek goud.

Afgelopen weekend schreef Marketupdate het volgende over de prijsdaling van goud en de relatie die deze prijsdaling heeft met de fysieke goudmarkt:

“Een partij die zijn papieren long positie goud op de termijnmarkt van de hand doet en vervolgens de markt op gaat om fysieke goudbaren en munten te kopen zal in theorie bijdragen aan een lagere goudprijs en een hogere premie op goud. Datzelfde geldt voor zilver. Een daling van de prijs hoeft dus helemaal niet negatief te zijn voor de markt. Het geeft slechts weer hoe levendig de handel is in de markt waar papieren beloftes verhandeld worden door producenten, handelaren en speculanten. Deze markt wordt in leven gehouden door marktparticipanten die hun fysieke long/short positie willen afdekken en door grote en kleine speculanten die denken een slaatje te kunnen slaan uit stijgende of dalende prijzen van goud of zilver.

Zodra men uit 'papier' stapt en het fysieke edelmetaal verkiest zal dat haar weerslag hebben op de prijs van het fysieke metaal. In eerste instantie daalt die gewoon mee met de spotprijs, totdat een moment bereikt wordt waarop er tekorten en wachttijden gaan ontstaan. Net als in iedere andere markt zullen de partijen die dan nog wel fysiek edelmetaal kunnen leveren hun premies gaan verhogen. Hoe grote de schaarste aan fysiek edelmetaal, hoe verder die premie zal oplopen. Dat staat geheel los van wat de 'goudprijs' of 'zilverprijs' doet. Die kan nog verder dalen, maar als die daling alleen maar meer kopers aantrekt voor fysiek edelmetaal zal het tekort alleen maar groter worden. Marketupdate heeft uit haar bronnen vernomen dat de levertijden van zowel goud als zilver oplopen en dat het aanbod van scherp geprijsd goud en zilver aan het opdrogen is.” - http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/goud-en-zilver-report-week-15/

De ontwikkelingen van afgelopen week én vandaag hebben we kort voor u samengevat:

Waarom daalt de goudprijs (en zilverprijs)?
• Notulen FOMC suggereren de mogelijkheid van minder monetaire verruiming (dit is onwaarschijnlijk, maar in theorie negatief voor goud)
• Geruchten over verkoop $400 miljoen aan goud door Cyprus (niet bevestigd door de ECB of de Central Bank of Cyprus)
• Goudprijs en zilverprijs zakt door belangrijk steunpunt en raakt veel stoploss niveaus (dat zorgt voor veel gedwongen verkopen)
• Goud-ETF’s en zilver-ETF’s moeten liquideren en verkopen een deel van hun voorraad edelmetalen.
• Speculanten die een verdere prijsdaling verwachten nemen shortpositie in.
• Partijen met een grote long positie in fysiek goud of zilver willen mogelijke verliezen uit een verdere prijsdaling afdekken en gaan om die reden ook short op de termijnmarkt. Ook dat geeft neerwaartse druk op de markt…

Fundamentele redenen om fysiek edelmetaal aan te houden:
• Centrale banken gaan door met valutaoorlog en hanteren een soepel monetair beleid.
• Negatieve reële rente houdt aan (inflatie is hoger dan rente).
• Internationale steun voor de dollar als ultieme waardereserve is aan het afbrokkelen, centrale banken kopen goud.
• Fysiek edelmetaal kent - anders dan aandelen, spaargeld en staatsobligaties - geen tegenpartij risico.

Op Goudstandaard zullen we de prijsontwikkelingen uiteraard op de voet blijven volgen. Houd onze site voor berichten en de laatste prijzen dan ook in de gaten. Voor vragen en/of een vrijblijvende offerte zijn wij uiteraard bereikbaar.

Met vriendelijke groet,

Jaap Raijmans