Vraag naar goud in Azië trekt weer aan, premies stijgen

De daling van de goudprijs brengt weer koopjesjagers naar de markt. In landen als China, India, Singapore en Japan neemt de vraag naar goud toe, waardoor de premies daar oplopen. Particulieren kopen meer sieraden en beleggingsgoud nu de goudprijs daalt en landen hun lockdown maatregelen versoepelen. Ook voegden Aziatische ETF's in februari ruim 10 ton goud aan hun voorraden toe, terwijl de voorraden van Westerse goudfondsen juist daalden.

In China steeg de premie op goud in een week tijd van $6-7 naar $8-10 per troy ounce, terwijl die in India van $5 naar $6 steeg. Deze premies zijn niet te vergelijken met die op de Europese markt, maar de stijging laat wel zien dat de Aziatische goudmarkt weer aantrekt. Begin februari verlaagde India bovendien de importheffingen op goud en zilver, wat een stimulans gaf aan de binnenlandse vraag.

Aziatische goudmarkt trekt aan

China en India zijn samen goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde vraag naar goud. Door de coronacrisis, lockdowns en de stijging van de goudprijs viel de vraag naar het edelmetaal in deze landen vorig jaar bijna stil. De stijging van de goudprijs schrikte kopers af, terwijl de sluiting van juweliers het lastiger maakte om sieraden te kopen. Zo daalde de wereldwijde vraag naar sieraden vorig jaar naar het laagste niveau ooit gemeten door de World Gold Council.

De laatste jaren zien we steeds hetzelfde patroon terug in de goudmarkt. In tijden van crisis neemt de vraag naar goud in met name Westerse landen toe, waardoor de prijs stijgt. Daardoor daalt de vraag naar het edelmetaal in Aziatische landen, waar consumenten meer prijsbewust zijn. Als de goudprijs stabiliseert of daalt trekt de vraag naar het edelmetaal in die landen weer aan. Dat zien we ook terug in de exportcijfers van de Zwitserse douane. De laatste maanden daalt de export naar de VS en het Verenigd Koninkrijk weer, terwijl de export naar andere landen juist aantrekt.

Export goud naar Westerse landen neemt af, terwijl export naar andere landen toeneemt

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines