Vraag naar goud in China dit jaar mogelijk naar record


De vraag naar goud in China kan dit jaar het recordniveau van 2013 overstijgen, aldus de Chinese Gold & Silver Exchange Society. Zorgen over de groei van Chinese economie, de correctie op de aandelenmarkt en de waardedaling van de yuan zijn allemaal factoren die de aantrekkingskracht van het edelmetaal versterken.

Haywood Cheung, directeur van de Gold & Silver Exchange Society, bevestigde tegenover Bloomberg dat de vraag naar goud in China sterk is toegenomen sinds de crash van de aandelenmarkt. Ook in Hong Kong trekt de vraag naar gouden sieraden de laatste tijd weer aan. Cheung voorziet dat zowel in China als in Hong Kong de vraag naar goud in de tweede helft van dit jaar hoger zal uitvallen dan in de eerste helft van het jaar. Voor Hong Kong voorziet hij een toename van 25% ten opzichte van de eerste zes maanden van dit jaar.

Weinig alternatieven

Volgens het laatste kwartaalrapport van de World Gold Council was de vraag naar goud in China in de eerste zes maanden van dit jaar 497,3 ton. Rekenen we dat cijfer door naar de tweede helft, dan komen we uit op een totaal dat iets hoger ligt dan de totale Chinese vraag over heel 2014. Toen kochten Chinese huishoudens gezamenlijk 973,6 ton goud.

“Chinese beleggers geven nog steeds de voorkeur aan goud, omdat ze niet veel alternatieven hebben om in te beleggen. Ook heeft de markt nu het gevoel dat er minder onzekerheid is over de goudprijs”, zo verklaarde Cheung in een interview met Bloomberg. Hij baseert zich op bronnen in de grootste juweliersketens van China, zoals de Chow Tai Fook Jewellery Group en Chow Sang Sang Holdings International.

Renteverhoging blijft uit

De goudmarkt anticipeerde deze zomer op een renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Bij een hogere rente is het minder aantrekkelijk goud aan te houden, dus verkochten veel partijen hun posities in het metaal. Maar nu gebleken is dat de Federal Reserve toch geen renteverhoging aandurft en de ECB heeft laten doorschemeren dat extra stimulering mogelijk is durven beleggers weer goud te kopen.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.167 per troy ounce, dat is 1,7% lager dan de stand van begin dit jaar. Uitgedrukt in Chinese yuan is de prijs van goud momenteel 0,5% hoger dan begin dit jaar, terwijl de prijs in euro’s bijna 8% hoger staat dan tijdens de jaarwisseling.

Dat de vraag naar goud in China de laatste maanden weer wat aantrekt blijkt ook uit de exportcijfers van de Zwitserse douane. In augustus en september nam de export van goud richting China en Hong Kong weer toe. Deze cijfers lichten een tipje van de sluier op in de wereldwijde handelsstromen van fysiek goud.


Chinezen kopen dit jaar mogelijk recordhoeveelheid goud