Vraag naar gouden munten explosief gestegen sinds 2008


De vraag naar gouden munten is sinds het uitbreken van de financiële crisis explosief gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Goudstandaard. Verschillende munthuizen hebben de productie van hun beleggingsmunten moeten opschalen om aan de vraag te kunnen voldoen. In vergelijking met de periode van 2000 tot en met 2007 is de vraag naar beleggingsmunten zoals de Krugerrand en de gouden Maple Leaf meer dan verdrievoudigd.

Spaarders en beleggers die zich zorgen maken over de degelijkheid van het financiële systeem besluiten een deel van hun vermogen in fysiek goud om te zetten. Daarbij kiezen beleggers bij voorkeur voor zogeheten ‘bullion’ munten, die vanwege hun grote oplage een relatief lage premie hebben ten opzichte van de goudprijs. Deze munten zijn wereldwijd verhandelbaar en kunnen dus op elk gewenst moment eenvoudig omgewisseld worden in alle denkbare valuta.

Productie gouden munten sinds 1990 (Klik voor een grotere versie)

Gouden munten niet aan te slepen

Het recordjaar voor gouden munten was in 2009, toen de zes grootste munthuizen ter wereld gezamenlijk vijf miljoen troy ounce aan munten verkochten. Ook in 2011 en 2013 waren gouden munten niet aan te slepen, zoals de grafiek laat zien.

De definitieve productiecijfers van 2014 en 2015 kunnen we helaas niet geven, omdat we geen betrouwbare cijfers konden vinden van de productie van gouden Krugerrand en gouden Panda munten. Van het Canadese munthuis ontbreken de cijfers van het vierde kwartaal van 2015. Zodra we deze cijfers gevonden hebben voegen we deze toe aan de grafiek.

Door de extreem lage rente wordt goud kopen door steeds meer mensen overwogen als alternatief voor geld op een spaarrekening. Ook bij Goudstandaard zien we de laatste maanden veel nieuwe klanten die voor het eerst goud of zilver kopen.

Wilt u meer weten over goud kopen bij Goudstandaard? Klik dan hier.