Vraag naar platina munten en baren sterk toegenomen

De wereldwijde vraag naar platina munten en baren steeg in het eerste kwartaal naar het hoogste niveau in vijf jaar. Beleggers kochten in het eerste kwartaal in totaal 312.000 troy ounce aan munten en baren, bijna drie keer zoveel als dezelfde periode van vorig jaar. Dat schrijft het World Platinum Investment Council (WPIC) in haar nieuwste kwartaalrapport over de platinamarkt. Vooral in Japan en de Verenigde Staten nam de belangstelling voor het edelmetaal in een vlucht naar 'hard assets' toe.

De platinaprijs ging in maart nog hard onderuit, samen met de prijs van veel andere grondstoffen. In een maand tijd zakte de prijs van €30.000 naar €17.500 per kilo, een daling van ruim 40%. Het edelmetaal bereikte daarmee de laagste koers sinds 2002. Door deze prijsdaling steeg de wereldwijde vraag naar munten en baren naar het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. De belangstelling voor platina-ETF's nam juist af. De voorraden van deze beleggingsproducten daalden in het eerste kwartaal namelijk met 213.000 troy ounce.

Vraag naar platina munten en baren explosief gestegen (Bron: Bloomberg)

Platinamarkt onder druk

Ondanks een toegenomen vraag naar platina munten en baren staat de platinamarkt als geheel onder druk. Dat komt omdat het edelmetaal vooral wordt gebruikt in de auto-industrie, een sector die hard getroffen is door de coronacrisis. Wereldwijd is de vraag naar auto's met ongeveer 80% gekelderd, waardoor er minder vraag is naar het platina dat wordt verwerkt in katalysatoren. Volgens cijfers van het WPIC zal de vraag naar platina in deze sector dit jaar met ongeveer 17% dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Door het coronavirus werden er in het eerste kwartaal van dit jaar ook minder platina sieraden verkocht. Naar verwachting zal de vraag naar platina voor sieraden dit jaar 26% lager uitvallen dan vorig jaar. Ook voorziet het WPIC een daling van de totale investeringsvraag, omdat de afname van de vraag naar platina-ETF's groter is dan de toegenomen vraag naar munten en baren.

Productie platinamijnen daalt

De coronacrisis heeft niet alleen effect op de vraag, maar ook op het aanbod van het edelmetaal. Volgens het WPIC zal de wereldwijde productie van platinamijnen ten opzichte van vorig jaar met 13% dalen naar 5,29 miljoen troy ounce. Vooral in Zuid-Afrika voorziet men een sterke daling, omdat veel mijnen daar door het coronavirus tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Omdat de vraag sneller daalt dan het aanbod voorziet het WPIC voor dit jaar een overschot van 247.000 troy ounce platina. Vorig jaar was dat nog een tekort van 168.000 troy ounce.

WPIC voorziet daling van wereldwijde vraag naar platina (Bron: World Platinum Investment Concil)

Ook het aanbod daalt door het coronavirus (Bron: World Platinum Investment Concil)

Meer vraag naar munten en baren, maar minder vraag naar platina-ETF's (Bron: World Platinum Investment Concil)

Auto-industrie is grootste afnemer van platina (Bron: World Platinum Investment Concil)

Vooral in Zuid-Afrika verwacht men een daling van de platinaproductie (Bron: World Platinum Investment Concil

Afbeelding boven artikel: Money Metals onder Creative Commons 2.0

Wilt u beleggen in platina? Klik dan hier voor ons assortiment