Wanneer bouwt Bernanke QE 3 af?
Wilt u iedere week als eerste the week ahead van Cor Wijtvliet ontvangen? Meld u zich dan gratis aan op onze nieuwsbrief rechtsbovenaan deze pagina.

Cor Wijtvliet: The Week ahead (17 juni - 21 juni)


Financiële markten houden niet van onzekerheid. Dat was afgelopen week goed te merken. Wereldwijd gingen beurskoersen omlaag. De prangende vraag is niet langer of maar wanneer de Fed zal besluiten te starten met het afbouwen van QE3. Na bijna vijf jaar van ongekende geldschepping zijn de markten verslaafd geraakt aan bakken met bijna gratis geld.

De voornaamste slachtoffers van het lemmingengedrag van beleggers zijn de Opkomende Markten. In hun zoektocht naar rendement zijn grote bedragen die richting opgestuurd. De financiële markten hebben echter een collectief olifantengeheugen en herinneren zich met afschuw 1994. Toen besloot de voorganger van Ben Bernanke, Alan Greenspan, een krapper beleid te gaan voeren. Het was de aanzet tot een grote crisis in de Opkomende Markten. Beleggers besloten op grote schaal hun tegoeden uit die regio’s terug te halen. Het gevolg was, dat de wereld een tijd lang balanceerde op de rand van een recessie. Landen als Argentinië, Peru en Mexico moesten van een faillissement gered worden. Afgelopen weken is een stroom aan vermogenstitels uit de Opkomende Markten richting de VS op gang gekomen.

Niet alleen de Fed houdt er de spanning in op de financiële markten, hetzelfde doet Japan. Beleggers blijven twijfelen over het nut en succes van Abenomics. De twijfel sloeg weer dubbel toe, toen de president van de Bank van Japan, Kuroda, afgelopen dinsdag aan de verzamelde pers vertelde, dat hij erg nu weinig in zag om het huidig beleid van verruiming verder op te voeren. Beleggers reageerden teleurgesteld!

Persconferentie
Volgens de meeste analisten is de kans klein, dat de Fed nog dit jaar zal besluiten tot een afbouw van QE3. Daarvoor is de kwaliteit van de recente economische data te wisselvallig. Afgelopen week bleven de meeste uitkomsten achter bij de marktverwachtingen. Als klap op de vuurpijl verlaagde het IMF de groeiverwachting voor 2014. Die komt naar alle waarschijnlijkheid uit op 2,7% in plaats van 3%. Voor dit jaar gaat de organisatie uit van een groei van 1,9%.

Er was uiteraard ook wel enig goed nieuws afgelopen week. Het belangrijkste is wel, dat de tekorten met het buitenland in snel tempo teruglopen. Over het eerste kwartaal van dit jaar kwam het tekort uit op $ 106,1 miljard, waar op $ 111,3 miljard was gerekend. De daling van de tekorten is al enkele kwartalen geleden ingezet en is vooral te danken aan de productie van schalieolie en schaliegas. Dankzij de steeds grotere binnenlandse productie daalt de import en dat scheelt al snel een slok op een borrel.

Het IMF sloot zijn prognose voor de VS met de vaststelling, dat het zeker voor 2013 nog te vroeg is om te en verkrappend beleid te gaan voeren. De risico’s voor de financiële wereld zijn nog te groot, zo oordeelde de organisatie. Veel analisten zijn dat ook van mening. Daarom wacht iedereen in dit wereldje gespannen aanstaande woensdag af. Dan vergadert the Federal Open Market Committee. Aan het einde ervan geeft Bernanke een persconferentie. Niemand verwacht, dat hij zal zeggen, wanneer met de afbouw begonnen gaat worden. Wel hoopt de markt dat hij inzicht gaat geven hoe het proces van afbouw kan gaan verlopen. Enige indicatie in die richting kan de rust op de markt enigszins herstellen. Het is bekend, dat Bernanke graag de volatiliteit op de markten beperkt houdt. Het lichten van een tipje van de sluier kan heilzaam werken.

Deze week zal er veel aandacht zijn voor de huizenmarkt in de VS. Op maandag en disdag verschijnen meerdere rapporten, die de toestand van de huizenmarkt in kaart brengen. Het herstel van die markt is de voornaamste pijler onder het herstel van de groei in de VS. Het gaat nu echter wel erg snel met de stijging van de huizenprijzen. Hypotheken in de VS zijn nog steeds erg goedkoop. Vroeg of laat kunnen stijgende huizenprijzen beleidsmakers nopen het rentewapen in stelling te brengen.

Hoewel de Fed de meeste aandacht naar zich toe trekt, beginnen beleggers zich ook alweer op te maken voor het nieuwe cijferseizoen. De verwachtingen voor de uitkomsten voor het 2de kwartaal zijn stelselmatig omlaag gepraat. Waar de markt in april nog uitging van een gemiddelde groei van de winsten met 6,1% is daar twee maanden later nog maar 3,2% van over. Aanstaande donderdag krijgt de markt een voorproefje van wat te wachten staat. Dan komt softwarebedrijf Oracle met cijfers. Het bedrijf van Larry Ellison heeft enkele moeilijke kwartalen achter de rug en het is nog maar de vraag of aan die periode een einde is gekomen. De markt rekent op een winst per aandeel van $ 0,87.

Bijwagen
Met het oog van de wereld gericht op Ben Bernanke en zijn team, is ook deze week de rol van bijwagen weggelegd voor Europa. Niet dat er geen belangrijke bekendmakingen op de rol staan. De belangrijkste van de week komt aanstaande dinsdag. Dan presenteren de Duitsers hun ZEW stemmingsindex. Dat moet een inkijkje verschaffen in het zelfvertrouwen. Daar is de laatste tijd wat aan geknaagd door tegenvallende ontwikkelingen in het binnenland. Het is ook nog maar de vraag wat de impact van de overstromingen zijn op de verwachtingen.

Donderdag is ook belangrijk voor de eurozone. Dan publiceren verschillende landen hun index van inkoopmanagers voor zowel de industrie als de diensten. Ook verschijnen de samengestelde indices voor Europa. De meeste uitkomsten zullen niet boven de befaamde grens van 50. De markt hoopt wel op een bevestiging van een trend van geleidelijke verbetering die al zichtbaar was. Zo zagen Spanje en Italië de afgelopen tijd de nieuwe orders onverwacht sterk groeien. De tijd is dus rijp voor veel groene scheuten. Daar kan dan in de zomermaanden nieuw elan aan ontleend worden, zij het dat het onduidelijk is wat het tumult in de VS en Japan voor invloed op het oude continent kan hebben.

Deze week is een blik over het kanaal op zijn plaats. Evenals zo vele andere landen heeft het Verenigd Koninkrijk zich in 2008 gedwongen gezien enkele financiële instellingen te nationaliseren. Bekende voorbeelden zijn de Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds. Het ziet er naar uit, dat George Osborne aanstaande woensdag tijdens de zogeheten Mansion House speech gaat bekendmaken, dat hij het staatsbelang in Lloyds naar de markt gaat brengen. Volgens the Financial Times gaat de Britse overheid de belastingbetaler een zogeheten no risk aandeel aanbieden. Dat betekent dat de koper geen neerwaarts risico loopt. De ‘ dankbare’ overheid garandeert de belastingbetaler een basisprijs. Het is misschien een werkwijze die Nederland over kan nemen als de genationaliseerde banken terug naar de markt gaan. Tijdens diezelfde speech zal Osborne waarschijnlijk nader gaan toelichten hoe de regering denkt de financiële sector in dat land in de toekomst e kunnen beteugelen.

Vergrootglas
Gelet op de aanhoudende onrust op de financiële markten in het Verre Oosten ligt het voor de hand dat beleggers ook ontwikkelingen daar met argusogen zullen volgen. Het gaat al een tijdje iets minder met de economie van China. Elk nieuw cijfer wordt daarom gewikt en gewogen. Dat kan geen kwaad, omdat recentelijk is gebleken dat officiële data soms niet zo betrouwbaar zijn!

Veel aandacht ook voor Japan, waar het duo Abe/Kuroda beleggers in hun greep houden. Die blijven met enig ongemak de strategie van de heren volgen. Ze zijn er nog steeds niet uit of dat beleid goed is voor het land, maar zeker ook voor hun beleggingen!

Wilt u iedere week als eerste the week ahead van Cor Wijtvliet ontvangen? Meld u zich dan gratis aan op onze nieuwsbrief rechtsbovenaan deze pagina.

Cor Wijtvliet was 11 jaar in dienst bij F. van Lanschot Bankiers als aandelenanalist. Al aan het begin van deze eeuw publiceerde hij over de beleggingsmogelijkheden van water en soft commodities als graan en maïs. Cor staat bekend om zijn brede kritische en onafhankelijke blik, die gevoed wordt door zijn welbelezenheid. Cor is ook verbonden aan Compare Consult, bureau voor Performancemeting en vermogensbegeleiding. Hij is tevens als expert auteur verbonden aan het Duitse Gevestor, uitgever van financiële informatie.