Wanneer verbreekt China koppeling tussen yuan en dollar?
Na meer dan dertig jaar is de tijd rijp voor China om de koppeling van de yuan aan de Amerikaanse dollar volledig los te laten. Dat zegt de vooraanstaande Chinese econoom en adviseur van de centrale bank Yu Yongding in een interview voor de China Securities Journal.

Als tweede grootste economie van de wereld is het volgens hem niet meer gepast om hetzelfde valutabeleid te voeren als landen zoals Iran, Wit-Rusland, Ethiopië, Oezbekistan of Laos, waarbij de waarde van de munt in sterke mate gekoppeld is aan die van de Amerikaanse dollar.

Yongding is een uitgesproken voorstander van een vrije wisselkoers voor de yuan, waarbij de waarde van de munt volledig door de markt bepaald wordt. In 2005 gaf de Chinese centrale bank gehoor aan deze oproep, door plannen aan te kondigen om de yuan langzaam maar zeker los te koppelen van de dollar. Sindsdien is de yuan wel wat in waarde gestegen tegenover de dollar, maar is er nog steeds sprake van een onderwaardering die door de centrale bank in stand wordt gehouden. Die houdt de wisselkoers binnen een dagelijkse bandbreedte van 2%, waardoor een sterke appreciatie van de munt op dit moment niet mogelijk is.


Chinese manipulatie

Het wisselkoersbeleid van de Chinese centrale bank gaat terug tot 1994, toen Beijing de waarde van de munt tegen een wisselkoers van 8,70 yuan koppelde aan de dollar. Sindsdien is die vaste wisselkoers een aantal keren aangepast, maar nog steeds wordt de yuan kunstmatig goedkoop gehouden. Dat komt omdat China dollarreserves oppot en deze als onderpand gebruikt om meer yuan in omloop te brengen.

Door de dollars weer uit te lenen aan de Verenigde Staten blijft de Chinese munt relatief goedkoop, waardoor veel bedrijven in Westerse landen hun productie naar China verplaatsten. Tot ongenoegen van president Trump, die van mening is dat China op een oneerlijke wijze concurreert en producten van Amerikaanse bedrijven uit de markt prijst.

Liberalisering yuan

In augustus 2015 devalueerde de Chinese centrale bank haar munt met 2%, maar de timing was toen zeer ongelukkig. De Chinese aandelenmarkt deed het toen erg slecht en de devaluatie deed de waarde van de yuan op dat moment juist verder dalen. De centrale bank had dat volgens Yu Yongding slimmer kunnen aanpakken. Daarover zei de econoom het volgende:

“Het was een belangrijke stap richting een vlottende wisselkoers en de richting was correct. Maar achteraf gezien had China een beter moment kunnen kiezen… of door kunnen pakken toen de markt op een verdere waardedaling van de yuan rekende. In dat geval had de centrale bank al klaar kunnen zijn met het hervormen van haar valutabeleid.”


De Chinese president Xi Jinping benadrukte tijdens het BRICS topoverleg van de afgelopen dagen het belang van vrijhandel en open handel. Maar dat betekent ook dat China op termijn haar valutabeleid zal moeten aanpassen, want met een kunstmatig goedkope munt is het voor handelspartners lastig concurreren.

In een multipolaire wereld waarin verschillende handelsmunten naast elkaar gebruikt worden is er overigens sowieso weinig reden om structureel valutareserves op te stapelen, zoals China dat de afgelopen decennia gedaan heeft. De valutareserve van China bereikte in 2014 een record van omgerekend $4 biljoen, maar sindsdien heeft de centrale bank al een kwart van die valutareserves geliquideerd. Ook dat is een aanwijzing dat de centrale bank van China de koppeling aan de dollar op termijn wil loslaten.