Wat betekent renteverhoging Federal Reserve voor goud?

De Federal Reserve zal vanavond naar verwachting voor de derde en laatste keer dit jaar de rente verhogen. De markt verwacht een rentestap van 25 basispunten, waarmee de zogeheten 'federal funds rate' zal stijgen naar een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. Beleggers zullen vooral luisteren naar de toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen, omdat die mogelijk meer inzicht kan geven in hoe de centrale bank het herstel van de Amerikaanse economie beoordeelt.

In de aanloop naar deze verwachte renteverhoging staat de goudprijs onder druk, want in de afgelopen vier weken daalde de prijs van het edelmetaal in euro's met meer dan 4% tot ongeveer €34.000 per kilogram. Daarmee lijkt het scenario van de afgelopen twee jaar zich opnieuw te herhalen, want eind vorig jaar en eind 2015 daalde de goudprijs ook al in de aanloop van een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Opvallend is dat de prijs van het edelmetaal in beide gevallen na het rentebesluit weer begon te stijgen.

Het is afwachten of de markt dit jaar hetzelfde zal reageren op de verwachte renteverhoging. De goudprijs in euro's bereikte onlangs nog het laagste niveau sinds februari vorig jaar, terwijl de zilverprijs tot laagste niveau sinds april vorig jaar wegzakte.

Goudprijs stijgt na renteverhoging Federal Reserve (Bron: Bloomberg)