Wat is het vooruitzicht voor zilver?

De zilverprijs lijkt weer wat te stabiliseren na de run op zilver begin deze maand. De belangstelling voor het edelmetaal is nog steeds groot, maar van een zogeheten silversqueeze lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. Wel zien de vooruitzichten er nog steeds gunstig uit, omdat ook de industriële vraag naar zilver aantrekt en de inflatie oploopt. Daardoor zitten veel grondstoffen weer in een opwaartse trend. Samen met de terugkeer van beleggers in de zilvermarkt kan dit de prijs van het edelmetaal verder ondersteunen. Ondanks een aantal winstnemingen eerder deze maand blijven de voorraden van ETF's nog steeds groot.

Door een vlucht naar veilige havens stegen de wereldwijde voorraden van zilver-ETF's vorig jaar al met bijna de helft tot een record van meer dan 1 miljard troy ounce. Door de run op zilver begin februari kwam daar netto nog eens 100 miljoen troy ounce bij. De voorraad van het grootste zilver-ETF ter wereld, het iShares Silver Trust (SLV), liet een vergelijkbare ontwikkeling zien. Begin 2019 beheerde dit fonds nog 364 miljoen troy ounce zilver, maar op het moment van schrijven is dat volgens Reuters ongeveer 620 miljoen troy ounce.

Zilvervoorraden ETF's in een jaar tijd bijna verdubbeld (Bron: Reuters)

Zilver goedkoop

Vorig jaar stapten veel beleggers al in zilver, nadat de prijs door de coronacrisis tot een dieptepunt was gedaald. De vrees voor uitval van industriële vraag drukte de zilverprijs in maart naar een dieptepunt van ongeveer €350 per kilo. Het edelmetaal was daarmee historisch goedkoop geworden ten opzichte van goud. Op een gegeven moment kreeg je voor een troy ounce goud meer dan 120 troy ounce zilver. In de zomer maakte zilver een inhaalslag en verdubbelde de prijs tot meer dan €700 per kilo.

Door de run op zilver schoot de prijs kortstondig naar €790 per kilo, om daarna weer terug te zakken naar een niveau van iets meer dan €700 per kilo. Volgens het Silver Institute blijft het vooruitzicht dit jaar gunstig door een toename van de industriële vraag. Voor dit jaar is de verwachte vraag 510 miljoen troy ounce, het hoogste niveau in vier jaar en een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar. Die stijging valt voornamelijk toe te schrijven aan de technologiesector, omdat de vraag naar computers en andere elektronica door de coronapandemie sterk is toegenomen.

De vraag naar zilver voor zonnepanelen lijkt ook weer wat aan te trekken. De laatste jaren stabiliseerde de vraag vanuit deze sector, omdat fabrikanten steeds minder van het edelmetaal in zonnepanelen verwerken. Volgens Macquarie Bank is de hoeveelheid zilver per zonnepaneel de afgelopen tien jaar ongeveer met 80% gedaald. De verwachting is dat dit in de toekomst nog verder zal dalen. Tegelijkertijd verwacht men een toenemende vraag naar zonnepanelen in China en in de Verenigde Staten, waardoor de totale vraag naar zilver vanuit deze hoek de komende jaren weer kan toenemen.

Zilverprijs naar $30?

Volgens het Silver Institute ziet het vooruitzicht voor zilver er momenteel gunstig uit. Ze verwacht een verdere prijsstijging naar $30 per troy ounce, ruim tien procent meer dan de koers op het moment van schrijven. Deze prijsstijging hangt niet alleen samen met een stijging van de industriële vraag, maar ook met aanhoudende belangstelling voor zilver als veilige haven. 

Volgens onderzoeksbureau Metals Focus stappen beleggers bij een daling van de zilverprijs gemakkelijk in ETF's, terwijl ze veel minder snel hun positie verkopen om winst te nemen. Steeds meer beleggers kopen voor de langere termijn en houden hun positie daarom vast. Zeker nu spaargeld geen rente meer oplevert lijkt het edelmetaal een aantrekkelijk alternatief.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines