Welke centrale banken kopen het meeste goud?

Centrale banken hebben de afgelopen tien jaar op grote schaal goud gekocht. Vooral landen die naar verhouding weinig goud hebben voegden de laatste jaren edelmetaal aan hun reserves toe. Ze doen dat niet alleen voor diversificatie, maar ook als bescherming tegen geopolitiek risico. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en biedt daarmee bescherming tegen politieke en economische instabiliteit. Maar welke landen kochten de afgelopen tien jaar nou het meeste goud? En welke landen hebben juist edelmetaal verkocht?

Opkomende economieën als Rusland en China waren de grootste afnemers van goud. Rusland voegde de afgelopen tien jaar meer dan 1.500 ton aan haar reserves toe, terwijl China bijna 900 ton in de kluis legde. Turkije komt met bijna 450 ton goud op de derde plaats. Ook Kazachstan en Oezbekistan staan opvallend hoog in de ranglijst, zeker in verhouding tot de omvang van hun economie. De top 10 wordt verder aangevuld met Polen, de Bank for International Settlements (BIS), Mexico, India en Irak, die allemaal tussen de 90 en 125 ton aan hun goudvoorraad toevoegden.

Deze centrale banken kochten de afgelopen tien jaar het meeste goud

Welke landen verkopen goud?

Venezuela verkocht de afgelopen tien jaar verreweg het meeste goud. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert de laatste jaren in een diepe crisis, veroorzaakt door slecht economisch beleid, dalende inkomsten uit olie en strenge economische sancties. Haar goudvoorraad is in een paar jaar tijd meer dan gehalveerd, omdat de centrale bank edelmetaal moet verkopen om aan harde valuta te komen. Het land probeert zelfs haar goud bij de Bank of England te verkopen, maar dat is door Amerikaanse sancties nog niet gelukt.

Kijken we naar de rest van de top tien, dan valt gelijk op dat het om relatief kleine hoeveelheden gaat. Het IMF bracht ongeveer 50 ton goud op de markt, terwijl Duitsland een kleine 40 ton edelmetaal uit de kluis haalde voor de productie van herdenkings- en verzamelmunten. Libië verkocht 27 ton, maar dat is waarschijnlijk het gevolg van de oorlogssituatie in het land. Andere landen die een kleine hoeveelheid goud verkochten waren Australië, Sri Lanka, Laos, Ecuador en Tsjechië.

Deze landen verkochten de afgelopen tien jaar goud

Goudvoorraden naar recordhoogte

De goudvoorraden van centrale banken zijn door de aankopen van de laatste tien jaar tot een recordniveau gestegen. In totaal hebben zij ruim 35.000 ton goud in hun kluizen liggen. Dat is 5.000 ton meer dan vlak voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Aan het begin van deze eeuw verkochten met name Europese centrale banken nog grote hoeveelheden goud onder het Central Bank Gold Agreement. Deze gecoördineerde goudverkoop stopte direct met het uitbreken van de kredietcrisis, maar pas in de zomer van 2019 besloten de ondertekenaars de overeenkomst niet meer te verlengen.

De bovengrondse goudvoorraad in de wereld is naar schatting 185.000 ton. Daarvan ligt dus ongeveer 20% in de kluis van een centrale bank. De rest is privaat bezit en bestaat in de vorm van sieraden, munten, goudbaren en andere objecten. Ook zit een deel van het bovengrondse goud verwerkt in elektronische apparaten als computers, smartphones en tablets.

Ontwikkeling goudvoorraden centrale banken

Verdeling goudvoorraden

Op dit moment hebben centrale banken meer goud in de kluis dan aan het begin van deze eeuw. Vergeleken met twintig jaar geleden is de verdeling wel wat veranderd. De Verenigde Staten en Europa hebben nog steeds de grootste publieke goudvoorraden, maar het aandeel van China en Rusland is de laatste jaren wel verder toegenomen. Ook hebben andere Euraziatische landen veel goud gekocht, zoals we eerder al schreven in dit artikel.

Vorig jaar kochten centrale banken beduidend minder goud, maar we verwachten dat deze trend voorlopig wel in stand zal blijven. Door de coronacrisis hebben centrale banken veel staatsobligaties opgekocht, waardoor het aandeel goud op hun balans is gedaald.

Verdeling goudvoorraden centrale banken

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines