Welke zilveren munt kies ik?

Bij Goudstandaard bieden wij de meest bekende zilveren beleggingsmunten aan. Zilveren munten worden meestal aangeboden in de 1 troy ounce vorm. Een troy ounce staat gelijk aan 31,1034768 gram. De meest bekende zilveren troy ounce munten zijn de Canade Maple Leaf, de Oostenrijkse Philharmoniker en de Amerikaanse Eagle. Vooral de eerste twee zijn heel populair binnen Europa en vrijwel altijd zeer scherp geprijsd. Indien men geen specifieke voorkeur heeft voor een speciale zilveren munt is de voordeligste munt als belegging de beste munt.

Naast de bekende troy ounce munten zijn er ook zilveren kilomunten. Dit zijn de bekende zilveren Koala, Lunar en Kookaburra munten die worden geslagen door de Australische Perth Mint. Deze munten zijn scherp geprijsd en hebben een fraai design. Het design van de Koala en Lunar munten wisselt jaarlijks. Bij sommige jaargangen van vooral de Lunar munt kan daarbij een verzamelwaarde ontstaan bovenop de intrinsieke waarde van het zilver. Hetzelfde geldt voor de troy ounce zilveren Chinese Panda van de Shanghai Mint.  

Veel mensen zijn ook op zoek naar oud zilveren muntgeld zoals rijksdaalders en guldens. Deze munten werden geslagen tussen 1954-1967 en bestaan voor 72% uit puur zilver. De zilveren guldens uit deze periode zijn de laatste die Nederland gekend heeft, in 1967 is de zilveren gulden vervangen door de nikkelen gulden. Het portret van Koningin Juliana staat op deze gulden afgebeeld.

De zilveren rijksdaalder is geslagen in de periode van 1959-1966 en bestaat uit 72% puur zilver. Vanaf 1966 werden de zilveren rijksdaalders vervangen door nikkelen rijksdaalders. Net als op de gulden is ook op de rijksdaalder het portret van Koningin Juliana afgebeeld. Het zilveren muntgeld is vaak heel voordelig geprijsd maar het aanbod is niet stabiel. Momenteel is Nederlands zilveren muntgeld moeilijk verkrijgbaar.

Wilt u meer informatie over een aankoop edelmetaal? Kijk dan hier.