WGC: Beleggers stappen uit goud-ETF's en kopen fysiek goud

De World Gold Council (WGC) heeft vandaag haar kwartaalbericht over de wereldwijde goudmarkt naar buiten gebracht. In dit rapport licht de WGC de laatste ontwikkelingen in de fysieke goudmarkt toe. Zo blijkt dat de vraag naar gouden juwelen in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 10% hoger lag dan in het vierde kwartaal van vorig jaar en dat centrale banken voor het negende kwartaal op rij goud gekocht hebben. Een andere opvallende ontwikkeling is de daling van het aanbod van sloopgoud. Het afgelopen kwartaal was het vierde kwartaal op rij waarin er minder 'oud goud' werd aangeboden. Volgens de WGC hangt dat meer samen met het opdrogen van aanbod dan met de ontwikkeling van de goudprijs.

Beleggers ruilen papiergoud voor fysiek edelmetaal
Nog veel belangrijker dan de toenemende vraag naar gouden juwelen is de ontwikkeling in de markt voor beleggingsgoud. We zagen in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk voor het eerst een daling in het totale goudvolume van ETF's. Een daling van het goudvolume in ETF's suggereert dat de belangstelling voor goudbezit tanende is, maar dat is juist niet het geval. De vraag naar goudbaren en gouden munten nam het eerste kwartaal van 2013 juist toe, ondanks de prijsdaling.

De perceptie van beleggers in de goudmarkt begint te verschuiven. Een groot aantal beleggers doet papieren posities in goud -zoals de ETF's - in de verkoop. Tegelijkertijd is er een toenemende belangstelling voor het bezit van fysiek goud. Er verdwijnt goud uit zogeheten 'unallocated' posities, om elders in handen te komen van vermogende partijen of beleggers die het metaal fysiek willen bezitten. Onderstaande grafieken brengen deze ontwikkeling goed in beeld.