WGC: Chinezen kopen dit jaar 1.000 ton goud


Chinezen kopen dit jaar naar schatting 1.000 ton goud, aldus de World Gold Council (WGC). Daarmee zal China India overstijgen als grootste afzetmarkt voor fysiek goud. Volgens Marcus Grubb van de WGC is het ook de eerste keer dat China op jaarbasis de grootste koper van goud is. Er zijn al kwartalen geweest waarin China India voorbij stak, maar 2013 is het jaar waarin India echt ingehaald is.

Marcus Grubb schat de Chinese vraag naar goud voor dit jaar op 950 tot 1.000 ton, maar de kans is aanwezig dat de vraag nog iets hoger uitvalt. De groeiende vraag naar goud komt deels voor rekening van juwelen en deels voor goudbaren en gouden munten. De juwelen nemen het grootste aandeel voor hun rekening, maar de vraag naar beleggingsgoud neemt razendsnel toe. Vorig jaar gebruikte China 590,5 ton goud voor juwelen en industriële toepassingen.

Shanghai Gold Exchange

De uitlevering van fysiek goud op de Shanghai Gold Exchange was in de eerste helft van dit jaar al groter dan in heel 2012. De premies op fysiek goud zijn inmiddels ook al opgelopen naar $20 per troy ounce. Eerder plaatsen we op Goudstandaard al een aantal grafieken van de Chinese goudmarkt, waarop de stijgende vraag naar goud ook al zichtbaar is.

 

Minder goud naar India

Voorheen was India de grootste afnemer van goud, maar door beperkende maatregelen van de regering en de centrale bank van India wordt er al iets minder goud geïmporteerd. De hogere importheffing en de beperkingen die zijn opgelegd aan de verkoop van fysiek goud zorgen ervoor dat de Indiase vraag naar goud in 2013 niet veel meer zal zijn dan 850 ton. Afgelopen maandag introduceerde de Reserve Bank of India (RBI) een nieuwe maatregel die vereist dat minimaal 20% van het ingevoerde goud weer geëxporteerd wordt. Voorheen lag deze minimumeis ruim de helft lager.

 

Centrale banken kopen goud

Volgens Marcus Grubb kopen centrale banken dit jaar netto ongeveer 400 ton goud. Dat is minder dan de 532 ton van vorig jaar, een 48-jaars record. Eerder sprak de World Gold Council al de verwachting uit dat het aanbod van sloopgoud dit jaar 300 tot 400 ton lager zal uitvallen. Grubb denkt dat er dit jaar naar verhouding meer goud verwerkt zal worden in de vorm van juwelen: “Voor het eerst in twaalf jaar lijkt het erop dat de wereldwijde vraag naar gouden juwelen, als onderdeel van de totale vraag naar goud, toeneemt”.


Chinezen kopen steeds meer goud