WGC: India koopt dit jaar 865 tot 960 ton goud
De vraag naar goud in India dit jaar uit zal komen op 865 tot 960 ton, zo vertelt Somasundaram van de Indiase afdeling van de World Gold Council (WGC) tegenover Bloomberg. “De import zou dit jaar hoger uit kunnen vallen, gebaseerd op de trend uit het laatste kwartaal van 2012 en de groei van de Indiase economie. Er is een gevoel van optimisme over de economie en die kunnen we voelen”, aldus Somasundaram.

In 2012 had de vraag naar goud in India een omvang van 864,2 ton, die jaar zou de vraag dus nog iets hoger kunnen uitvallen. Samen met China zijn deze twee landen goed voor bijna de helft van de wereldwijde vraag naar het gele edelmetaal.

Belastingen
India heeft haar belasting op de import van goud al drie keer verhoogd, maar dat weerhoudt de bevolking er nog steeds niet van goud te kopen. In januari werd de importheffing opgeschroefd van 4% naar 6%, om het tekort op de betalingsbalans te verkleinen. Ook werd de importheffing op de dore goudbaren van goudmijnen sterk verhoogd. De import van goud vertegenwoordigde vorig jaar 80% van het tekort op de Indiase betalingsbalans. Het verhogen van de belastingen lijkt slechts tijdelijk effect te hebben op de goudvraag in India. Iedere keer als de goudprijs weer wat zakt koopt men weer goud bij.