<<IMAGE_RIGHT>>De World Gold Council heeft deze week een nieuw rapport uitgebracht met daarin de meest actuele data en trends in de wereldwijde fysieke goudmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de totale wereldwijde vraag naar goud uit op 1.097,6 metrische ton, dat met de gemiddelde goudprijs over deze periode een waarde vertegenwoordigde van $59,7 miljard. De vraag naar goud voor juwelen en voor de technologiesector zakte wat weg, maar dit werd gecompenseerd door meer vraag van beleggers en netto aankopen van centrale banken.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 was de vraag naar het edelmetaal 5% kleiner. De enige sector in de goudmarkt die wel een groter kwartaal volume kende dan een jaar eerder was het beleggingsgoud. Vooral de vraag naar goudgerelateerde ETF’s bleek groter te zijn. De instroom in de goud ETF’s bleek afgelopen kwartaal 51,4 metrische ton te zijn, vorig jaar was er zelfs een netto uitstroom in het eerste kwartaal van 62,1 metrische ton goud. De vraag naar fysieke “bullion” baren en munten bleef relatief gezien wat achter maar was met respectievelijk 260 en 51,3 metrische ton robuust te noemen. Ook de vraag naar de reguliere gouden baren en munten was met 337,9 metrische ton 17% kleiner dan dezelfde periode een jaar eerder. Er werd door de stijgende goudprijs echter wel 2% meer uitgegeven aan het edelmetaal.

De grootmachten China en India lieten twee verschillende beelden zien in het afgelopen kwartaal. In India daalde de vraag naar beleggingsgoud in de vorm van baren en munten met 46% naar 55,6 metrische ton. In China steeg de vraag naar beleggingsgoud met 13% tot 98,6 ton. In de andere Aziatische landen werd overwegend meer goud gekocht met beleggingsmotief, Thailand was hier een uitzondering op. Ook in het Midden-Oosten was de vraag naar het edelmetaal groter dan dezelfde periode een jaar eerder. In Turkije zakte de vraag naar beleggingsgoud juist weer wat weg. In de VS was de vraag naar gouden baren en munten 13,6 metrische ton, wat goed was voor een daling van 32%. Volgens het World Gold Council was de vraag naar goud uit Europa overwegend kleiner in het eerste kwartaal van dit jaar.
Als men kijkt naar de vraag per sector is die het grootst in de juwelenindustrie. In het eerste kwartaal was de vraag naar goud voor juwelen 519,8 metrische ton, dit is een daling van 6% jaar op jaar. Door de fors gestegen goudprijs bereikte de vraag echter een record wanneer men kijkt naar de hoeveelheid dollars die er voor neergeteld moest worden, namelijk $28,3 miljard. De Technologiesector was goed voor een vraag van 107,7 metrische ton, dit is een jaar op jaar daling van 7%. In het eerste kwartaal van 2012 waren centrale banken wereldwijd netto kopers van het edelmetaal, er werd in totaal 80,8 metrische ton goud toegevoegd aan de wereldwijde reserves.

Uit het rapport komt tevens naar voren dat de totale mijnproductie met 5% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Na een correctie van dalende verkopen van reserves bij producenten was er netto echter maar 2% meer goud beschikbaar op de markt. Het aanbod van goud via recycling nam in het eerste kwartaal met 11% toe tot 391,5 metrische ton.

Bron: World Gold Council & MarketUpdate