Word Rusland de grootste goudproducent ter wereld?

Rusland zou dit decennium de plek van China kunnen overnemen als grootste goudproducent ter wereld. Dat schrijft het Russische onderzoeksbureau Institute of Geotechnologies. Terwijl de productie van Chinese goudmijnen daalt neemt die in Rusland juist toe. De afgelopen twintig jaar wist het land haar goudwinning zelfs te verdrievoudigen.

Tussen 2010 en 2019 steeg de goudproductie in Rusland ieder jaar met 5,5%. Dat is bijna twee keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde van 3%. Tijdens het coronajaar daalde de wereldwijde goudmijnproductie nog met 5%, terwijl Rusland juist een half procent meer edelmetaal uit de grond haalde.

Goudproductie Rusland blijft toenemen

De goudmijnsector van Rusland was met een productie van ongeveer 331 ton in 2020 de tweede grootste ter wereld. China neemt nog steeds de koppositie in met 365 ton, maar de productie laat daar al een aantal jaar een dalende trend zien. Als de huidige trend doorzet, dan wordt Rusland nog dit decennium de grootste producent van goud.

Volgens diverse schattingen zal de productie van de Russische goudmijnsector in 2030 zijn gestegen naar 427 tot 482 ton. Het Institute of Geotechnologies is nog positiever en verwacht dat de productie dan tussen de 550 en 600 ton ligt. In de tweede helft van dit decennium komt namelijk een aantal grote projecten in de productiefase. In de top tien van grootste goudmijnbedrijven zijn er drie actief in Rusland, namelijk Polyus (86 ton), Kinross Gold (71,8 ton) en Polymetal (43,6 ton).

Wordt Rusland grootste goudproducent ter wereld?

Meer productie door hogere goudprijs

Door de relatief hoge goudprijs is het economisch rendabel om goudreserves met een lagere kwaliteit erts aan te boren. Volgens het Institute of Geotechnologies kan dat een impuls geven aan de wereldwijde goudmijnproductie. De operationele kosten van veel Russische goudmijnen zijn relatief laag, waardoor ze kunnen blijven produceren als de goudprijs daalt.

Een groot deel van de Russische goudproductie werd de laatste jaren opgekocht door de centrale bank. Sinds het begin van de coronacrisis is de centrale bank echter gestopt met goud kopen. Sindsdien gaat het in Rusland gemijnde goud grotendeels naar het Verenigd Koninkrijk. Daar houden de grootste goud-ETF's hun fysieke voorraden aan. Door een vlucht naar goud tijdens de coronacrisis hebben deze fondsen hun goudvoorraden flink moeten uitbreiden.

Ook exporteert Rusland het edelmetaal naar andere belangrijke afzetmarkten, zoals Zwitserland, Turkije, India en Kazachstan. In het tweede kwartaal van vorig jaar exporteerde Rusland voor het eerst sinds 1994 zelfs meer waarde aan goud dan aan aardgas. In het eerste kwartaal van dit jaar exporteerde Rusland 51,8 ton goud, goed voor een marktwaarde van $3 miljard. Dat was 72% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines