World Gold Council over de daling van de goudprijs


Ook de World Gold Council (WGC) heeft zich formeel uitgelaten over de ontwikkelingen in de goudmarkt van afgelopen week. Volgens deze organisatie, die de wereldwijde goudmarkt nauwlettend in de gaten houdt, zakte de prijs doordat speculanten met een korte-termijn visie hun posities in de futuresmarkt van de hand deden. De World Gold Council schreef het volgende in een toelichting aan de pers:

"Het is de afgelopen week steeds duidelijker geworden dat de daling van de goudprijs ingezet is door speculanten die actief zijn op de futuresmarkt. Hun korte-termijn visie, gericht op het maken van winst, staat sterk in contrast met de visie van de lange-termijn belegger in goud. Dat bleek uit de enorme aankoopgolf van fysiek goud, die al in het weekeinde begonnen is en die maandag versterkte door de verdere prijsdaling. De toename van de goudverkopen zagen we in verschillende markten terug, van India en China tot aan de VS, Europa en Japan. Kopers zien dit als een kans om fysiek goud te kopen tegen prijzen die ze de afgelopen jaren niet meer gezien hebben.

De World Gold Council is uniek gepositioneerd in de goudmarkt om direct feedbank te krijgen van marktontwikkelingen. Wij zien al tekorten van goudbaren en gouden munten in Dubai, terwijl de premies in Mumbai en Shanghai respectievelijk $26 en $6 zijn. Dat geeft aan dat kopers bereid zijn meer te betalen dan de huidige spotprijs voor edelmetaal.

Duidelijk is dat de wens om goud te bezitten, als belegging of als versiering, zich heeft laten horen in de fysieke goudmarkt. De goudprijs komt tot stand op basis van economische fundamenten van vraag en aanbod. Onze visie is dat de vraag naar goud sterk is en het aanbod beperkt blijft. Het is deze dynamiek die de goudprijs op de lange termijn zal drijven."