World Gold Council wil nieuwe goudbeurs lanceren in Londen


De World Gold Council onderzoekt de mogelijkheid om een nieuwe goudbeurs te openen in Londen, zo bericht de Financial Times. De belangenorganisatie van de goudmarkt bespreekt samen met 19 goudmijnen en tenminste vijf banken hoe ze de goudmarkt van Londen transparanter kunnen maken.

De introductie van een open beurs waar goud verhandeld wordt kan daarin een belangrijke bijdrage leveren. Veel goud wordt in Londen rechtstreeks (over the counter) verhandeld, zonder tussenkomst van een open handelsplatform. Als gevolg daarvan blijft een groot deel van de goudtransacties buiten beeld.

Meer transparantie

De World Gold Council (WGC) heeft een aantal consultants ingehuurd om de grote banken in de City te overtuigen van de noodzaak voor een meer transparante handel in edelmetalen. Vorige maand schakelden banken al over op een elektronische goudprijs fixing. Daarvoor werd de goudprijs nog onderling door banken bepaald via een soort besloten veiling, een procedure die al sinds 1919 gehanteerd werd.

Deze verandering komt nu de goudmarkt in Londen meer concurrentie ondervindt van de New York Mercantile Exchange en de Shanghai Gold Exchange (SGE). De SGE opende haar handelsplatform voor goud in februari ook voor buitenlandse banken en investeerders, waarmee deze beurs een belangrijk knooppunt wordt voor de Aziatische goudmarkt.

De World Gold Council schrijft het volgende in haar persverklaring: “Als organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van de goudmarkt hebben we als doel gesteld een meer transparante, efficiënte en liquide goudmarkt aan te moedigen. We onderzoeken voortdurend mogelijke initiatieven en het is voor ons gebruikelijk dat we in gesprek gaan met verschillende personen en organisaties ten aanzien van het functioneren van de goudmarkt.”

Weerstand


De Londen Bullion Market Association (LBMA) verdedigt de over the counter markt door te wijzen op de vertrouwelijkheid van het huidige systeem, waarbij goudtransacties kunnen plaatsvinden zonder dat de markt daarvan op de hoogte wordt gebracht. Ook blijven de risico’s volgens de LBMA dan binnen de twee partijen die deelnemen aan een transactie.

Ook sommige banken in Londen staan niet te springen om de goudmarkt transparanter te maken met een nieuwe goudbeurs. Ze vragen zich af hoe de World Gold Council de feitelijke transacties van goudstaven wil bijhouden. Het goud dat in Londen verhandeld wordt kan ook in een kluis elders in de wereld liggen.

Een nieuwe transparante goudmarkt in Londen, vergelijkbaar met de Shanghai Gold Exchange en de Comex, kan volgens voorstanders tot veel lagere compliance kosten leiden. De afgelopen jaren zijn banken al op de vingers getikt voor het manipuleren van de liborrente, de goudprijs en valutakoersen. Barclays kreeg vorig jaar een boete van 26 miljoen voor het manipuleren van de London Gold Fix.