Zambia legt nieuwe goudvoorraad aan

De centrale bank van Zambia is dit jaar begonnen met de aankoop van goud om haar goudreserve aan te vullen. Op die manier wil de centrale bank de samenstelling van haar internationale reserves verbreden. "In tijden van stress op de financiële markten, wanneer bezittingen in waarde dalen, kan goud van toegevoegde waarde zijn. Het kan de portefeuille beschermen tegen grote verliezen", zo verklaarde Christopher Mvunga, gouverneur van de centrale bank. Sinds 1995 heeft het land al geen eigen goudvoorraad meer, omdat het door een tekort aan valutareserves haar goud moest verkopen.

Vorige jaar paste de regering van Zambia haar regels voor de binnenlandse goudmijnsector al aan. Goudmijnen werden verplicht hun goud te verkopen aan het staatsbedrijf ZCCM Investments Holdings. Via dit kanaal kan de centrale bank een deel van de binnenlandse productie opkopen, voordat het goud op de internationale markt komt. Zambia volgt daarmee voorbeeld van landen als Rusland en China, die de goudmijnsector als strategische asset zien. In Rusland kopen banken de volledige binnenlandse goudproductie op, terwijl goudmijnen in China hun product alleen via de Shanghai Gold Exchange op de markt kunnen brengen.

Binnenlandse goudmijnen

De centrale bank van Zimbabwe heeft onlangs al een deal gesloten met de First Quantum, eigenaar van de Kansanshi kopermijn. In deze mijn wordt goud als bijproduct gewonnen. Deze mijn haalde in 2019 ruim 145.000 troy ounce van het gele metaal uit de grond. Ook gaat de centrale bank van Zambia edelmetaal opkopen via ZCCM Investments Holdings. Dit staatsbedrijf koopt het goud van binnenlandse mijnen en betaalt ze uit in lokale valuta. Dat is minder gunstig voor de goudmijnsector, maar voordeliger voor de centrale bank. Ze hoeft namelijk geen dollarreserves aan te spreken om het goud te kopen.

Lees ook:

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines