Zambia ziet goud als strategisch bezit en wijzigt regels goudmijnsector

Zambia gaat de regels voor de goudmijnsector aanscherpen, omdat de regering goud heeft aangemerkt als strategisch bezit. Het kabinet heeft een wetsvoorstel aangenomen, waarmee ze goudmijnen kan verplichten om hun goud aan de regering te verkopen. Alle kleinschalige goudmijnen in het land moeten in de toekomst hun goud verkopen aan het Zambiaanse staatsbedrijf ZCCM Investments Holdings. De overheid krijgt op die manier meer grip op de productie en export van goud.

Door deze aanpassing wordt het voor goudmijnen in Zambia onmogelijk om hun goud rechtstreeks op de markt te brengen. Ze moeten het verkopen aan de staat, die het edelmetaal weer kan doorverkopen aan de centrale bank. Die wil haar goudvoorraad uitbreiden en kan de binnenlandse productie van ongeveer 4.000 kilo goud op jaarbasis gebruiken. Het is nog onduidelijk tegen welke prijs het Zambiaanse staatsbedrijf de binnenlandse goudproductie zal opkopen.

Goud als strategische asset

Zambia volgt het voorbeeld van andere landen die hun goudmijnsector als strategische asset zien. Zo heeft Rusland jarenlang een groot deel van de binnenlandse productie van goudmijnen opgekocht, terwijl Chinese goudmijnen hun goud alleen via de Shanghai Gold Exchange op de markt mogen brengen. Ook Turkije heeft in 2017 haar grip op de mijnbouwsector versterkt, door de centrale bank het exclusieve recht te geven om de binnenlandse productie op te kopen. Sindsdien heeft de Turkse centrale bank veel goud aan haar reserves toegevoegd.

Deze voorbeelden bevestigen dat goud meer is dan zomaar een grondstof. Het is een strategisch en politiek metaal, dat goudmijnen alleen met toestemming van de overheid mogen delven en verkopen. Daarvoor betalen goudmijnen normaal gesproken een vergoeding in de vorm van royalties. Maar in een extreem scenario kan het voorkomen dat een land haar bodemschatten helemaal niet meer wil verkopen. In dat geval is een aandeel in een goudmijn geen hefboom meer op fysiek goud in eigen beheer.

Lees hier onze analyse over beleggen in fysiek goud versus goudmijnen

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines