Zilveren munten uitverkocht door daling zilverprijs


De daling van de zilverprijs naar het laagste niveau sinds begin 2010 zorgt voor een stormloop op zilveren munten. Reuters schrijft dat verschillende handelaren en distributeurs in de markt moeite hebben om de voorraden op peil te houden. Vooral de zilveren Maple Leaf munten zijn niet aan te slepen, ook beleggingsmunten als de zilveren Eagle en de zilveren Philharmonikers gaan als warme broodjes over de toonbank.

De afgelopen maanden trok de vraag naar zilver al wat aan, maar door de meest recente prijsdaling is de verkoop van beleggingsmunten opnieuw gestegen. Vooral in de Verenigde Staten en in Azië vinden beleggingsmunten als de Maple Leaf en de Silver Eagle gretig aftrek, terwijl de zilveren Philharmonikers uit Oostenrijk vooral populair zijn op de Europese markt.

Beleggers kopen niet alleen veel zilveren munten, maar ook veel zilverbaren, zo merkt Mark O’Byrne van GoldCore op. De 1.000 troy ounce staven zijn populair bij beleggers met een wat groter budget, omdat deze baren relatief gezien de laagste premie boven de zilverprijs hebben.

Terwijl de goudprijs in euro’s nog steeds 5% hoger staat dan begin dit jaar staat de zilverprijs 12,5% lager. Zilver is sinds begin 2009 niet meer zo goedkoop geweest ten opzichte van goud als dit moment. Een troy ounce goud is momenteel ruim 74 keer zoveel waard als een troy ounce zilver.

Productiecapaciteit

Volgens Brian Lan van het in Singapore gevestigde GoldSilver Central zijn de leveringen van sommigen munthuizen momenteel vertraagd. “De vraag was begin dit jaar niet zo groot, dus hebben munthuizen hun productiecapaciteit en bezettingsgraad wat teruggebracht. Nu de verkoop van zilveren munten piekt zijn ze niet voorbereid”, aldus Lan.

Veel munthuizen willen voorkomen dat ze aan het eind van het jaar voorraad overhouden. Daarom beginnen ze rond november en december de productie al wat af te bouwen, zodat ze in het nieuwe jaar probleemloos kunnen overschakelen naar de distributie van munten met het nieuwe jaartal. Maar door de plotselinge toename van de vraag moeten de munthuizen snel schakelen en hun productiecapaciteit uitbreiden. Dat kan enige tijd duren, waardoor tekorten kunnen ontstaan bij distributeurs en handelaren.

“De premie op zilveren Maple Leaf munten zal spoedig gaan stijgen, omdat handelaren de munten niet direct kunnen inkopen”, zo verklaarde Scott Spitzer van goudhandelaar Manfra Tordella & Brookes uit New York. Verschillende handelaren in Azië hebben de zilveren Maple Leaf tijdelijk uit het assortiment gehaald, omdat ze er niet zeker van zijn dat ze deze munten kunnen leveren, zo meldt Reuters. Pas als de productie van de nieuwe 2015 zilveren Maple Leaf munten op gang komt zullen ze de Maple Leaf weer in het assortiment opnemen.


Zilveren munten zijn niet aan te slepen na daling zilverprijs