Zilverprijs naar hoogste niveau in vijf maanden

De zilverprijs steeg dinsdagochtend met 2,6% naar het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar. Voor een kilo zilver wordt op het moment van schrijven €472 betaald, terwijl de prijs in december een bodem zette op ongeveer €400 per kilo. Daarmee zet zilver de positieve trend van vorige week door, toen het edelmetaal in een paar dagen tijd 6,5% meer waard werd.

In het eerste kwartaal van dit jaar deed goud het nog veel beter dan zilver, maar nu maakt het grijze edelmetaal een inhaalslag. Sinds het begin van dit jaar is de goudprijs met 11,5% gestegen, terwijl de zilverprijs al 12,4% hoger staat.

Zilver relatief goedkoop

Veel beleggers geven momenteel de voorkeur aan zilver, omdat het edelmetaal nu relatief goedkoop is ten opzichte van goud. De afgelopen decennia kreeg je gemiddeld 40 tot 50 troy ounce zilver voor een troy ounce goud, maar nu krijg je voor hetzelfde goud ongeveer 75 troy ounce zilver. Beleggers verwachten dat de ratio weer zal terugkeren naar het lange termijn gemiddelde en kiezen daarom voor een belegging in zilveren munten.

De zilvermarkt is veel kleiner dan de goudmarkt, wat betekent dat een relatief kleine toestroom van beleggers een grote prijsstijging kan veroorzaken. Daarom is de zilverprijs meestal volatieler dan de goudprijs.


Goud zilver ratio daalt weer (Bron: Bloomberg)

Industrie

In tegenstelling tot goud heeft zilver ook een industriële component, omdat de helft van het edelmetaal gebruikt wordt voor industriële toepassingen. Daarom reageert de prijs van zilver ook sterk op de groei van de wereldeconomie. De voorraad zilver in exchange traded funds (ETF’s) bereikte afgelopen week al het hoogste niveau sinds december 2014. Volgens Bloomberg is het sentiment onder vermogensbeheerders ten aanzien van zilver op dit moment zelfs het meest positief sinds 2006.


Zilver in ETF's naar hoogste niveau sinds 2014 (Bron: Bloomberg)

Stijging zilverprijs

Analist Daniel Briesemann van het Duitse Commerzbank verwacht dat zilver op de middellange termijn een inhaalslag zal blijven maken ten opzichte van goud. Beide edelmetalen maakten dit jaar een goede start, omdat de financiële markten rekening houden met een soepeler monetair beleid van centrale banken. De ECB en de Bank of Japan verlaagden de rente en de Amerikaanse centrale bank liet weten de rente minder snel te zullen verhogen.


Zilverprijs is dit jaar meer gestegen dan de goudprijs (Bron: Bloomberg)