Zimbabwe onder druk vanwege omstreden opkoopprogramma voor goud

Investeerders in de goudmijnsector voeren de druk op Zimbabwe op om haar omstreden opkoopprogramma voor goud aan te passen. Goudmijnen in het land zijn verplicht hun goud te verkopen aan Fidelity Printers and Refiners, dat onderdeel is van de centrale bank. Het probleem is dat de centrale bank slechts 70% van de waarde van het goud in dollars uitbetaalt. Het resterende deel gaat in lokale valuta en tegen een minder gunstige wisselkoers dan op de markt. Ook moeten de goudmijnen in het land soms lang wachten op de betaling, waardoor de operationele kosten stijgen.

De mijnbouwsector van Zimbabwe worstelt al langer met deze nieuwe regels. De twee grootste mijnbouwbedrijven in het land spanden in 2018 en 2019 al rechtszaken aan tegen de centrale bank vanwege deze praktijken. Sommige goudmijnen hebben hun investeringsplannen in de ijskast gezet, omdat het onder de huidige regels niet rendabel is. Ook zijn buitenlandse investeerders door het opkoopprogramma van de centrale bank terughoudend om te investeren in de mijnbouwsector. De mijnen verkopen hun goud bij voorkeur direct op de wereldwijde markt, waar ze een betere prijs krijgen en in dollars worden betaald.

Goudmijnsector onder druk

De economie van Zimbabwe worstelt met een zwakke binnenlandse munt en een tekort aan harde buitenlandse valuta. Met het opkopen en doorverkopen van goud probeert de centrale bank aan extra dollars te komen, ten koste van de goudmijnsector. Volgens de lobbyclub Chamber of Mines of Zimbabwe heeft de goudmijnsector van het land heeft bijna $400 miljoen aan nieuw kapitaal nodig. Zonder extra investeringen kunnen de mijnen niet genoeg nieuwe projecten opstarten, terwijl er nog veel goud in de bodem zit.

De goudproductie in Zimbabwe viel de eerste tien maanden van dit jaar 30% lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De export van goud, een belangrijke bron van inkomsten, daalde dit jaar met 23% naar $697,7 miljoen. De goudmijnsector wist vorig jaar haar doelstelling van 40 ton niet te halen. Dat kwam overigens niet alleen door de ongunstige voorwaarden waaronder mijnen hun goud verkopen aan de centrale bank. Ook andere problemen, zoals een gebrekkige stroomvoorziening, hinderden productie. Desondanks heeft de regering een ambitieus doel om de goudmijnproductie verder op te schroeven tot 100 ton in 2023.

Goudmijnen versus goud

We hebben op Goudstandaard al vaker geschreven over de verschillen tussen beleggen in fysiek goud en beleggen in goudmijnen. Zo fluctueert de waarde van goudmijnaandelen veel sterker dan de goudprijs, waar de waarde van munten en baren op gebaseerd is. Daarnaast brengen de goudmijnaandelen andere risico's met zich mee. Heb je bij fysiek goud alleen te maken met verzekering, bij goudmijnen zijn er veel meer zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk aan operationele risico's zoals stakingen en natuurrampen, maar ook aan het tegenpartij risico van overheden en centrale banken.

Dit voorbeeld van Zimbabwe laat zien dat landen maatregelen kunnen nemen die ongunstig kunnen uitpakken voor de goudmijnsector. Dat neemt niet weg dat het aantrekkelijk kan zijn om in goudmijnen te beleggen, want bij een stijgende goudprijs kunnen goudmijnaandelen meer rendement opleveren dan een belegging in fysiek goud. Het is dan wel belangrijk om de juiste goudmijnen te kiezen, bij voorkeur in landen waar de overheid een goede reputatie heeft. Ook hier geldt dat spreiding van uw vermogen belangrijk is.

Lees ook:

Disclaimer: Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines