Zuid-Koreanen kopen meer goud


De vraag naar goud in Zuid-Korea is de laatste tijd sterk toegenomen, zo bericht Reuters. Als de vraag naar het edelmetaal in de tweede helft even groot blijft als in de eerste helft, dan kan de totale vraag naar goud voor het eerst mijlpaal van 1 biljoen won (€785 miljoen) doorbreken. Dat is omgerekend naar de actuele goudprijs een volume van 24,4 ton goud. Vergeleken met het volume van 17 ton goud die Zuid-Koreanen vorig jaar kochten is dat een toename van 43,5 procent.

De goudmarkt van Zuid-Korea is klein in vergelijking met die van China (974 ton) en India (811 ton). Toch is het opvallend dat ook in Zuid-Korea een daling van de goudprijs gepaard gaat met een toenemende vraag naar het edelmetaal. Maar dat is niet de enige reden waarom Zuid-Koreanen in goud stappen. "De lage rente is de belangrijkste reden. Ook is goud geliefd vanwege de zeer hoge liquiditeit in vergelijking met aandelen en vastgoed", zo verklaarde Song Jong-gil van de Korea Gold Exchange tegenover Reuters. Ook hij zag de vraag toenemen toen de goudprijs onder de $1.100 per troy ounce zakte.

Goud als veilige haven

Zuid-Koreanen zien goud als een soort veilige haven om vermogen in op te slaan. Naar schatting bezitten Zuid-Koreaanse huishoudens gezamenlijk ongeveer 800 ton goud. Dat zijn niet alleen sieraden, maar ook munten en goudbaren. Tijdens de Aziatische crisis van 1997 en 1998 had Zuid-Korea, net als veel andere landen in de regio, een ernstig tekort aan vreemde valuta. De regering van Zuid-Korea lanceerde toen een campagne om goud op te kopen van huishoudens. Het land deed een beroep op de vaderlandsliefde van de bevolking en verkocht het ingezamelde goud om de wereldwijde goudmarkt voor Amerikaanse dollar.

"Veel Zuid-Koreanen verkochten goud tijdens de financiële crisis in Azië. Daarna begon de prijs te stijgen en konden veel mensen zich geen goud meer veroorloven. Nu kopen mensen weer ringen en kleine goudbaren. Door de daling van de goudprijs denken velen dat dit een gunstig moment is om goud te kopen", aldus Song. Vooral in het zakencentrum van de hoofdstad Seoul wordt de laatste tijd veel goud gekocht. "Sommigen kopen bijna een kilo goud per dag nu de goudprijs op het laagste niveau in meer dan vijf jaar staat". Volgens Song wordt meer dan 20% van al het goud verkocht in de vorm van kleine goudbaren van 1 gram tot goudbaren van 1 kilogram.


Zuid-Koreanen kopen meer goud (Foto van Reuters)