Zwarte markt voor goud floreert in India

Door de importbeperkende maatregelen en hogere importheffingen wordt het in India steeds kostbaarder om goud te importeren. Als gevolg daarvan floreert de markt voor gesmokkeld goud, dat veel goedkoper wordt aangeboden dan goud dat via de officiële route geïmporteerd is.

Het prijsverschil tussen het goud dat door banken wordt aangeboden aan juweliers het goud dat gesmokkeld wordt is soms meer dan $50 per troy ounce, wat zorgt voor een ongelijke concurrentie in de markt. Het prijsverschil tussen goud dat nog geïmporteerd moet worden en goud dat via het illegale circuit het land in gekomen is blijkt nog veel groter te zijn.

Volgens M. Ahmed van de Kerala Jewellers Federation in het prijsverschil voor een kilo goud al gestegen naar $6.412, omgerekend meer dan $200 per troy ounce. Juweliers die het goud inkopen via het officiële kanaal kunnen niet met deze prijzen concurreren. Handelaren die via de reguliere weg goud importeren zeggen daar ook hinder van te ondervinden. Mineweb schrijft dat goudhandelaren hierdoor al een derde van hun omzet zijn kwijtgeraakt.

Importheffing verlagen

Mineweb schrijft dat er in India steeds meer geluiden opgaan om de importheffing op goud weer te halveren van 10% naar 5%. Door de hoge importheffing worden vooral de kleine juweliers geraakt. Bovendien wordt het smokkelen van goud bij iedere verhoging van de importheffing lucratiever gemaakt.

India is dol op goud

In India is goud, veel meer dan in de Westerse maatschappij, onderdeel van het dagelijkse leven. Welgestelde Indiërs doen goud in poedervorm in de honing die ze aan hun baby geven. Ook is het gebruikelijk om bij bruiloften goud cadeau te geven. Ook is het bij de meer welvarende Indiërs een goed gebruik om een gouden munt in de mond van overleden dierbaren te leggen. Het goud heeft meer dan een symbolische functie, omdat het wordt gezien als een vorm van spaargeld. Zoals we in het Westen geneigd zijn om te sparen bij de bank, zo zijn Indiërs gewend om hun extra geld om te zetten in sieraden, gouden munten of goudbaren.

Bescherming tegen geldontwaarding

Goud biedt op de lange termijn ook bescherming tegen muntontwaarding. Door de zwakkere roepie is de goudprijs in Indiase roepies slechts met 14,7% gezakt, terwijl de goudprijs in sterkere valuta als de euro en de dollar dit jaar met ruim 25% onderuit ging.


Goudsmokkel neemt toe in India