Zwitserland exporteerde dit jaar al 1.000 ton goud naar Azië


In de eerste negen maanden van dit jaar hebben Aziatische landen gezamenlijk al meer dan duizend ton goud uit Zwitserland gehaald. Volgens cijfers van de Zwitserse douane kwam het grootste gedeelte van de import gedurende deze periode voor rekening van India (369 ton) en Hong Kong (317 ton), maar werd er ook een aanzienlijke hoeveelheid goud geïmporteerd door China (187 ton) en Singapore (86 ton). Voegen we daar kleinere afnemers als Taiwan, Maleisië, Zuid-Korea en Thailand aan toe, dan komen we op een totaal van ongeveer duizend ton goud.

Zwitserland is net als Londen en New York een belangrijk knooppunt voor de fysieke goudmarkt. Niet alleen ligt er veel edelmetaal in opslag, ook wordt er in Zwitserland veel goud gesmolten en verhandeld. Omdat er zoveel fysiek goud via dit land wordt verhandeld geven de cijfers van de douane ons inzicht in de goudstromen in de wereld.


Cumulatieve export goud Zwitserland

Goud naar Azië

In het verleden publiceerde de douane alleen cijfers van de totale import en export van goud, maar sinds vorig jaar worden deze in het kader van transparantie per land weergegeven. Sindsdien weten we dat bijna al het goud dat Zwitserland verlaat richting Azië en het Midden-Oosten gaat. De volgende grafiek laat zien dat de vijf grootste afnemers (India, China, Hong Kong, Singapore en Saoedi-Arabië) samen goed zijn voor 90% van de export. Alle andere landen in de wereld verdelen samen de laatste 10% procent van de goudexport.

Kijken we naar de maandelijkse handelsvolumes, dan zien we dat de traditionele zomerdip dit jaar van korte duur was. In juli werd er alweer volop goud geëxporteerd, wat zeer waarschijnlijk het gevolg is van de daling van de goudprijs in deze periode. We zien in de grafiek dat vooral de export van goud naar India daardoor sterk is toegenomen.


Maandelijkse export goud Zwitserland

Drukke zomerperiode

Ook bij Goudstandaard was het in deze periode bijzonder druk. De levertijden van goud begonnen op te lopen en sommige zilveren munten waren door de overweldigende vraag zelfs niet meer te bestellen. In september werd het iets rustiger in de goudhandel en dat zien we ook terug in deze grafiek.

Vorig jaar exporteerde Zwitserland ongeveer 1.200 ton goud naar Azië. Als we de cijfers van dit jaar extrapoleren komen we op een vergelijkbaar volume uit. De verschuiving van goud van West naar Oost houdt dus aan en onze verwachting is dat deze trend ook de komende jaren nog zal aanhouden.