Zwitserland exporteert nog steeds veel goud naar VS

Zwitserland exporteert nog altijd grote hoeveelheden goud naar de Verenigde Staten, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Ook in mei en juni ging er veel edelmetaal naar de andere kant van de oceaan, waar de vraag zeer groot is. In mei exporteerde Zwitserland 126 ton goud naar de VS, in juni ging het om een volume van 68 ton. Daarmee is de VS de laatste maanden met afstand de belangrijkste exportbestemming voor het edelmetaal.

Zoals we eerder al schreven is deze nieuwe trend het gevolg van een run op goud in de Verenigde Staten. Beleggers kopen niet alleen munten en baren, ook stoppen ze miljarden dollars in goud-ETF's. Om de toestroom van nieuwe beleggers op te vangen moeten deze fondsen hun goudvoorraden verder uitbreiden. Tegelijkertijd gaat er veel goud naar verschillende bullion banks, die het nodig hebben om aan hun leveringsplicht te kunnen voldoen. Op de termijnmarkt worden veel meer goudcontracten tegenwoordig fysiek afgewikkeld in plaats van doorgerold. Handelaren kopen dus op grote schaal edelmetaal in.

Goud stroomt van oost naar west

De afgelopen jaren waren India en China de belangrijkste afzetmarkten voor goud, maar nu zijn het vooral spaarders en beleggers in Westerse landen die goud kopen. Door de coronacrisis zijn de economische vooruitzichten drastisch verslechterd. Door een vlucht naar staatsleningen is ook de rente verder gedaald. Daardoor zoeken meer mensen hun toevlucht in edelmetalen. Dat ging gepaard met een snelle stijging van de goudprijs, waardoor nog meer beleggers instapten.

Door de hogere goudprijs is de vraag in landen als China en India de laatste maanden juist afgenomen, waardoor het zwaartepunt van de goudmarkt weer verschuift richting het Westen. Zo exporteerde Zwitserland de afgelopen vier maanden zelfs helemaal geen goud naar China, een uitzonderlijke situatie. Ook is de Zwitserse goudexport naar andere delen van de wereld de laatste maanden veel kleiner dan normaal. Ook de export naar India is verwaarloosbaar klein, terwijl dat normaal een van de grootste afzetmarkten is.

De laatste keer dat er zoveel goud naar Westerse landen ging was in 2016, het jaar van de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen ging er veel edelmetaal naar het Verenigd Koninkrijk, waar veel goud-ETF's hun fysieke voorraad aanhouden. We blijven deze ontwikkelingen voor u volgen.

Zwitserland exporteert nog steeds veel goud naar de Verenigde Staten

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines