Zwitserse centrale bank bezit voor $1 miljard goudmijnaandelen

De Zwitserse centrale bank heeft de afgelopen jaren een enorme portefeuille van goudmijnaandelen opgebouwd, zo blijkt uit cijfers die de centrale bank ieder kwartaal naar buiten brengt. De waarde van deze portefeuille, die bestaat uit 32 verschillende goudmijnen en zilvermijnen, was begin augustus bijna $1 miljard. Dat is twee keer zo veel als in juni 2013, toen de centrale bank voor bijna een half miljard dollar aan beleggingen in deze sector had.

De website Smaulgld dook in de cijfers en maakte een overzicht van de 25 grootste posities in de goudmijnportefeuille. Daaruit blijkt dat de centrale bank vrijwel alle grote namen op haar balans heeft staan. Eind juni 2016 bestond de top drie van mijnbouwbedrijven in de portefeuille van de centrale bank uit Newmont Mining ($186 miljoen), Goldcorp ($157 miljoen) en Franco Nevada ($148 miljoen). De mijnbouwbedrijven stonden op dat moment voor in totaal $994.758.108 op de balans van de centrale bank.

Zwitserse centrale bank stapt in goudmijnen

Leggen we de aandelenportefeuilles van 2013 en 2016 naast elkaar, dan valt meteen op dat Barrick Gold en Allied Nevada uit het overzicht verdwenen zijn. Van die eerste heeft de centrale bank haar aandelen in de tussentijd verkocht, terwijl de tweede vanwege faillissement uit de portefeuille verdwenen is. Het is opmerkelijk dat een centrale bank in de goudmijnsector stapt, omdat deze beleggingen een veel hoger risicoprofiel hebben dan staatsobligaties. Toch bleek het geen slechte zet, want de waarde van deze bedrijven is sinds het begin van dit jaar meer dan verdubbeld.

De goudmijnportefeuille is overigens maar een klein deel van de totale aandelenpositie van de Zwitserse centrale bank. De totale portefeuille bedraagt $62 miljard en bestaat voor een groot deel uit grote Amerikaanse bedrijven als Apple, Microsoft, Facebook, Johnson & Johnson, Exxon Mobil, Amazon, General Electric en AT&T.

Dat centrale banken fysiek goud in de portefeuille houden kunnen we goed begrijpen, maar het is opmerkelijk dat ze nu ook aandelen en bedrijfsobligaties opkopen. Hoe onafhankelijk zijn centrale banken nog zijn als ze voor miljarden aan aandelen en obligaties van bedrijven op hun balans hebben staan?


Zwitserse centrale bank bezit $1 miljard aan goudmijnaandelen (Bron: Smaulgld)


Zwitserse centrale bank heeft $1 miljard in goudmijnsector