• IMF waarschuwt: 'Hoge inflatie kan langer aanhouden'

  30 juli 2021 13:09:00

  De hoge inflatie van de laatste maanden zou nog enige tijd kunnen aanhouden. Dat schrijft Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, deze week in een nieuw blogartikel. Aanhoudende verstoringen in logistieke ketens en stijgende huizenprijzen kunnen leiden tot langdurig hoge inflatie, zo concludeert Gopinath. Ook voorziet ze meer inflatie in opkomende economieën als gevolg van stijgende voedselprijzen en de waardedaling van diverse valuta.

 • Centrale banken schroeven goudaankopen verder op

  Datum

  Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar veel meer goud gekocht dan vorig jaar. Ook herstelde de vraag naar gouden sieraden na een bijzonder slecht coronajaar. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt. Toch was de totale wereldwijde vraag naar het edelmetaal in de eerste helft van dit jaar 11% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Beleggers verkochten dit jaar namelijk een deel van hun positie in goud-ETF's, terwijl dat vorig jaar nog een populaire vluchthaven was. De vraag naar gouden munten en baren was wel hoger dan vorig jaar.

 • Bank of England: "Contant geld beperkt ruimte voor negatieve rente"

  Datum

  De aanwezigheid van contant geld beperkt de mogelijkheden van centrale banken om de rente negatief te maken. Dat zei Gertjan Vlieghe, econoom van de Bank of England, eerder deze week in een toespraak. Hij legt uit dat de beleidsruimte van centrale banken veel kleiner is dan voor de kredietcrisis van 2008, omdat de rente nu al zeer laag is. Met negatieve rente hebben centrale banken minder beleidsruimte, omdat de effectiviteit van het monetaire beleid zal afnemen zo lang contant geld beschikbaar blijft als alternatief.

 • Staatsschulden Eurozone naar recordhoogte

  Datum

  De coronacrisis heeft een diep gat geslagen in de overheidsfinanciën van Eurolanden. Volgens nieuwe cijfers van Eurostat zijn de staatsschulden in de muntunie in het eerste kwartaal van dit jaar verder opgelopen tot 100,5% van het bbp. Daarmee zijn de staatsschulden voor het eerst hoger dan de totale jaarlijkse economische productie. Griekenland spant de kroon met een staatsschuld van 209,3% van het bbp, maar ook Duitsland voldoet met een staatsschuld van 71,2% niet meer aan de oude begrotingsafspraken van het stabiliteits- en groeipact.

 • Driekwart pensioenfondsen wil meer goud kopen

  Datum

  Driekwart van de pensioenfondsen in Europa overweegt de komende twaalf maanden goud aan de beleggingsportefeuille toe te voegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Global Palladium Fund (GPF) onder 150 verschillende Europese pensioenfondsen met een totaal beheerd vermogen van $213 miljard. De belangrijkste reden voor fondsen om goud te kopen is niet de stijging van de goudprijs, maar de toegevoegde waarde van het edelmetaal als diversificatie en veilige haven.

 • EU wil strenger toezicht op transacties in cryptovaluta

  Datum

  Bedrijven die Bitcoin en andere cryptovaluta aanbieden moeten de identiteit van al hun klanten vaststellen. Daarvoor pleit de Europese Commissie in een nieuw wetsvoorstel dat deze week werd ingediend. Het doel van deze nieuwe wetgeving is om transacties in cryptomunten beter te kunnen traceren.

 • Trichet: 'Samenstelling valutareserves moet veranderen'

  Datum

  Het wereldwijde monetaire en financiële systeem vereist een andere samenstelling van valutareserves. Dat zegt Jean-Claude Trichet, voormalig centraal bankier van de Europese Centrale Bank. Hij verwacht dat de Chinese yuan in de toekomst een grotere rol zal gaan spelen. Daar moeten centrale banken en institutionele beleggingsfondsen op anticiperen, door hun reserves te diversifiëren. De voormalig centraal bankier houdt rekening met een scenario waarin de dollar een minder belangrijke rol zal spelen.

 • Strijd om goud Venezuela bereikt nieuwe fase

  Datum

  De strijd om de goudvoorraad van Venezuela heeft deze week een nieuwe fase bereikt. Het Britse hooggerechtshof buigt zich namelijk over de vraag wie de rechtmatige eigenaar is van het goud. President Nicolas Maduro wil het goud verkopen, maar de Britse regering erkent hem niet als de legitieme president van Venezuela. Daarom blijft het achter slot en grendel bij de Bank of England.

 • Russisch staatsfonds wisselt dollars om voor Chinese yuan

  Datum

  Het Russische staatsfonds heeft haar beleggingen in dollars volledig omgezet naar goud en andere valuta. Het fonds bestond tot voor kort nog voor 35% uit dollarbeleggingen, maar die positie is inmiddels volledig afgebouwd. Ook heeft het fonds haar weging in het Britse pond verder afgebouwd, tot slechts 5%. Daarvoor in de plaats heeft het staatsfonds haar beleggingen genoteerd in euro's en Chinese yuan verder uitgebreid, tot respectievelijk 39,7% en 30,4%. Ook heeft het fonds flink wat goud gekocht, want het edelmetaal heeft in de nieuwe samenstelling van het fonds een weging van 20,2% gekregen.

 • Zijn aandelen de nieuwe veilige haven?

  Datum

  Door de lage rente gaan steeds meer mensen beleggen. Zo is het percentage van het vermogen dat Amerikanen aanhouden in de vorm van aandelen dit jaar tot recordhoogte gestegen. In het eerste kwartaal bestond 28,6% van hun totale vermogen van huishoudens uit aandelen. Van het financiële vermogen is dat zelfs 40%. Is het nog verstandig om aandelen te kopen? Of is goud kopen een beter alternatief, gezien de negatieve rente en oplopende inflatie?