• Update: Levertijden voor goud en zilver

  27 maart 2020 14:11:00

  Vorige week vrijdag informeerden we u al over de stand van zaken in de goudmarkt. Daarin schreven we dat de levertijden van goud en zilver behoorlijk zijn toegenomen door een plotselinge run op edelmetalen. Door onrust op de financiële markten willen veel beleggers momenteel goud en zilver kopen. Bovenop deze ontwikkelingen komt het coronavirus, waardoor een aantal smelterijen en munthuizen tijdelijk hun productie hebben stilgelegd.

 • Update: Wat is er aan de hand met de goudprijs

  Datum

  Deze week zagen we een opmerkelijke beweging in de goudmarkt. Op dinsdag was de goudprijs op de beurs in New York namelijk $70 per troy ounce hoger dan in Londen, het grootste prijsverschil in veertig jaar. Deze prijzen lopen wel vaker uit elkaar, maar onder normale omstandigheden stappen handelaren in de markt om dit verschil weg te werken. Dat gebeurde nu niet, met als gevolg twee verschillende goudprijzen en krapte in de goudmarkt in New York. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

 • Voer de goudstandaard weer in

  Datum

  De werkelijke oorzaak van de financiële instabiliteit en de crises van 2008 en 2020 is de publiek-private samenwerking tussen overheden en financiële markten. Alleen een ontvlechting van belangen en het opnieuw invoeren van de goudstandaard kunnen een oplossing bieden.

 • ABN AMRO laat goudbeleggers in de steek

  Datum

  De ABN AMRO laat goudbeleggers in de steek, want de bank sluit alle gewichtsrekeningen voor goud, zilver en platina. Ongeveer 2.000 klanten die via de bank edelmetalen op hun rekening hebben staan moeten dat voor 1 april verkopen. Doen ze dat niet, dan verkoopt de ABN AMRO deze posities voor de op dat moment geldende prijs. De bank kan niet garanderen dat dat tegen een gunstige koers plaatsvindt.

 • Het coronavirus is meer dan alleen maar een pandemie

  Datum

  Voor een enkeling was de komst van een nieuwe pandemie geen verrassing. Mens en dier leven in grote delen van de wereld simpelweg te dicht op elkaar. Dat moet geregeld wel misgaan. Maar de huidige pandemie bedreigt niet alleen de gezond van de mens, maar ook die van de wereldwijde economie. Het is goed denkbaar dat er een crisis in aantocht is die de financiële crisis van 2008 – 2009 ver in de schaduw zal stellen.

 • Federal Reserve gaat onbeperkt obligaties opkopen

  Datum

  De Federal Reserve gaat vanaf nu onbeperkt staatsobligaties en hypotheekobligaties opkopen. Ook komt de centrale bank met aanvullende kredietfaciliteiten om de financiële markten en bedrijven te ondersteunen. Daarmee loopt de centrale bank vooruit op het geplande stimuleringsprogramma van de Amerikaanse regering.

 • Zwitserse goudsmelterijen tijdelijk dicht door coronavirus

  Datum

  Drie grote smelterijen in de Zwitserse regio Ticino hebben tijdelijk hun productie stilgelegd. Vanwege het coronavirus moeten deze bedrijven tenminste een week lang hun activiteiten staken. Valcambi en PAMP leggen hun productie stil tot en met 29 maart, terwijl Argor-Heraeus pas op 5 april het werk hervat. De smelterijen liggen in een gebied dat grenst aan Italië, waar veel mensen reeds besmet zijn met het virus.

 • Markt op zijn kop door verergering pandemie, paniekvlucht naar dollar

  Datum

  De verspreiding van het coronavirus en de extreme maatregelen die zijn genomen om de pandemie onder controle te krijgen hebben de financiële markten wereldwijd ontregeld. De valutamarkten reageren door hals over kop naar de Amerikaanse dollar te vluchten, die als veilig wordt gezien.

 • Wat is er aan de hand met de edelmetalen?

  Datum

  De afgelopen week was het opnieuw uitzonderlijk druk in de markt voor edelmetalen. We krijgen niet alleen veel meer bestellingen binnen dan normaal, ook zitten veel klanten met vragen over het kopen van goud en zilver. Wat is er allemaal aan de hand in de markt? En waarom zijn munten en baren zoveel duurder dan de actuele koersen van goud en zilver? En kunnen mensen nog wel een bestelling plaatsen nu we door onze normale voorraad heen zijn? In dit artikel praten we u aan de hand van veelgestelde vragen bij over de laatste ontwikkelingen in de markt.

 • Grafiek: Wat is de beste veilige haven van 2020?

  Datum

  De laatste weken is het bijzonder onrustig op de financiële markten. De aandelenmarkten zijn vanaf het hoogtepunt met 20 tot 30% gedaald, terwijl de olieprijs meer dan 60% kelderde. Ook andere grondstoffen zijn dit jaar flink in prijs gedaald. Beleggers verkopen ook risicovolle obligaties in een vlucht naar liquiditeit. Maar wat zijn op dit moment eigenlijk de meest veilige havens? De World Gold Council maakt de balans op en zet verschillende beleggingscategorieën op een rij.