• Servië repatrieert haar volledige goudvoorraad

  24 nov. 2021 16:27:00

  Servië heeft haar volledige goudvoorraad naar de eigen centrale bank verplaatst. Dat maakte de gouverneur van de centrale bank Jorgovanka Tabakovic deze week bekend. In een opname voor het Servische televisieprogramma Pink zei ze dat de volledige goudvoorraad inmiddels in eigen land is. Daarmee voegt Servië zich bij een steeds groter aantal landen dat goudvoorraden repatrieert.

 • Volgens deze indicator kan de goudprijs nog verder stijgen

  Datum

  Vorige week bereikte de goudprijs in euro's het hoogste niveau in een jaar tijd, gesteund door hoge inflatiecijfers in de VS. Deze week zakte de koers weer wat, nadat bekend werd dat Jerome Powell een tweede termijn krijgt als president van de Amerikaanse centrale bank. In dollars gemeten zakte de prijs van het edelmetaal deze week onder de $1.800 per troy ounce. Is de prijsstijging daarmee voorbij?

 • De verschillende mogelijkheden voor het opslaan van edelmetaal

  Datum

  Wanneer u de stap neemt om edelmetaal bij ons aan te kopen, dan is het belangrijk dat het ook veilig voor u wordt opgeslagen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw goud of zilver in eigen beheer opslaan of u kunt er voor kiezen om uw edelmetaal veilig en verzekerd op te slaan bij een externe partij. Beide alternatieven zijn interessant en is afhankelijk van waar uw voorkeur ligt en van wat uw risicoafweging is. Om u bij deze keuze te helpen, gaan wij in dit artikel dieper in op de voor- en nadelen van de verschillende manieren van opslag.

 • Dollar stijgt met monetaire verkrapping in zicht

  Datum

  De aanzienlijke stijging van de dollar heeft afgelopen week nog meer momentum gekregen nadat de markten hun verwachtingen voor de Fed-pieken bekend hadden gemaakt, terwijl de extreem ‘dovish’ communicatie van de Europese Centrale Bank de euro laag hield.

 • Lagarde: We gaan niets doen aan de inflatie

  Datum

  De ECB gaat voorlopig niets doen om de inflatie te beteugelen. Dat zei Christine Lagarde, president van de centrale bank, op vrijdag. Volgens haar is de hoge inflatie in de eurozone van tijdelijke aard en zou een verkrapping van het monetaire beleid meer kwaad dan goed doen. Door het opkoopprogramma af te bouwen of de rente te verhogen zou ze het herstel van de economie schaden.

 • Wat bepaalt de prijs van goud? (Deel 1)

  Datum

  Over het algemeen wordt de goudprijs in Amerikaanse dollars bepaald door lange termijn inflatieverwachtingen en de rentetarieven in de Verenigde Staten. De prijs van goud in een andere valuta is afhankelijk van de wisselkoers tussen die valuta en de dollar. Nadat we in een eerdere serie artikelen hebben we besproken hoe de internationale goudmarkt in elkaar zit, zullen we in deze serie onderzoeken welke economische variabelen invloed hebben op vraag en aanbod van goud, en dus de goudprijs

 • ECB overtreedt eigen regels met opkoopprogramma

  Datum

  De ECB heeft veel meer staatsobligaties opgekocht dan vooraf was afgesproken. Toen de centrale bank in 2015 begon met het opkopen van staatsobligaties beloofde ze maximaal 33% van de totale staatsschuld van een land op te kopen. Maar nu blijkt de centrale bank achter de schermen een veel hogere limiet van 50% te hanteren. In een nieuwe presentatie van de Raad van Bestuur van de centrale bank wordt dit hogere percentage voor het eerst genoemd. Sinds de lancering van het nieuwe opkoopprogramma vorig jaar heeft de centrale bank veel obligaties opgekocht.

 • Inflatieschok geeft dollar en valuta van opkomende markten een boost

  Datum

  De reactie op de markt op het inflatierapport uit de VS was ongewoon. De dollar steeg dit keer moeiteloos ten opzichte van andere G10-valuta. Toch waren de ware sterren van deze week de valuta van opkomende markten, met de Braziliaanse real aan kop. Een mogelijke verklaring voor deze dichotomie is het verschil tussen monetaire reacties op wereldwijde inflatiedruk. Hoewel de meeste centrale banken van G10-landen inflatie graag laten gebeuren, waardoor de reële rentes ver in het negatieve blijven, waren de autoriteiten van opkomende markten minder optimistisch. Zij hebben een aantal maanden geleden de rentes aanzienlijk verhoogd. Het proces van normalisering van monetair beleid is nog jong, maar de gebeurtenissen die afgelopen week hebben plaatsgevonden, zijn erg interessant.

 • Goudprijs schiet omhoog door hoogste inflatie sinds 1990

  Datum

  De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in een jaar tijd, terwijl zilver de hoogste koers sinds februari aantikte. De prijzen van edelmetalen schoten woensdag omhoog door nieuwe inflatiecijfers uit de VS. In oktober steeg de inflatie naar een schrikbarend niveau van 6,2%, de grootste prijsstijging op jaarbasis sinds 1990. Het zorgde voor een vlucht naar edelmetalen.

 • Zwitserse centrale bank profiteert van negatieve rente en goud

  Datum

  De Zwitserse centrale bank heeft in het derde kwartaal goed verdiend aan negatieve rente en de stijgende goudprijs. Dat schrijft ze in haar nieuwste kwartaalrapport. Door een hogere goudprijs steeg de waarde van de goudvoorraad met 109,5 miljoen Zwitserse frank. Negatieve depositorente, die banken betalen over hun overtollige reserves, leverde de centrale bank ongeveer 250 miljoen frank op.