• Handelsakkoord lijkt verder weg: dollar valt terug

  18 nov. 2019 14:59:00

  De belangrijkste ontwikkeling bij de G10-valuta was vorige week de terugval van de Amerikaanse dollar door de negatieve geluiden over de handelsoorlog en de bescheiden verbetering van het economische nieuws uit de eurozone.

 • Fed blijft interveniëren in repo markt

  Datum

  De Federal Reserve kondigde deze week nieuwe langlopende steunoperaties aan om liquiditeitsproblemen in de geldmarkt tegen het eind dit jaar te voorkomen. Naast de dagelijkse en 14-daagse repo operaties komen er nieuwe liquiditeitsinjecties van 28 en 42 dagen. Daarmee kunnen banken hun liquiditeitspositie naar het einde van dit jaar toe versterken.

 • Grafiek: Valuta versus goud

  Datum

  De Franse schrijver en filosoof Voltaire schreef al in 1729 dat papiergeld uiteindelijk altijd terugkeert naar haar intrinsieke waarde van nul. Wanneer geld niet gedekt is door iets van tastbare waarde en men de kans krijgt om er meer van te maken, dan zal men dat altijd doen. Net zo lang totdat het vertrouwen in het geld verdwijnt en je er niets meer mee kunt kopen.

 • Rusland en China zoeken toenadering tot elkaar

  Datum

  Europa is nog altijd de belangrijkste handelspartner van Rusland, maar de laatste jaren richten de Russen hun blik meer naar het oosten. Daardoor pakt China een steeds groter marktaandeel van de EU af. Sinds 2002 groeide het marktaandeel van China in de totale import van Rusland van 3% naar 21%. Ter vergelijking, in dezelfde periode zakte die van de EU van 53% naar 40%.

 • Fisher: “Draghi gaat geschiedenis in als grote monetaire dwaas”

  Datum

  Mario Draghi zal de geschiedenis in gaan als één van de grootste ‘monetaire dwazen’. Dat zei voormalig hoofd van de Federal Reserve Bank van Dallas, Richard Fisher, in een interview met Bloomberg. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de Italiaan, maar is tegelijkertijd zeer kritisch over zijn beleid. Vooral het experiment met negatieve rente is volgens Fisher een grote vergissing.

 • Deutsche Bank heeft problemen met betaalsysteem

  Datum

  Deutsche Bank ondervindt problemen bij de verwerking van grote transacties in het Verenigd Koninkrijk. Daarover heeft de bank contact opgenomen met de Britse toezichthouder, zo meldt Bloomberg. Twee weken geleden sprak de bank ook al met de Bank of England over problemen met het Britse betaalsysteem. In oktober werden grote transacties van de bank op een aantal dagen niet doorgezet, waardoor ongeveer 21.000 betalingen naar Amazon.com vertraging opliepen.

 • Opleving dollar door economisch optimisme

  Datum

  Het economische nieuws was beter dan verwacht, en de signalen over het handelsconflict tussen de VS en China waren positief. Dit leidde vorige week opnieuw tot stijgingen van activaprijzen en een toename van risicozoekende investeringsstromen. Er vond een vlucht uit veilige havens plaats, die ervoor zorgde dat de rendementen op schatkistpapier scherp stegen en de dollar sterker werd ten opzichte van elke andere G10-valuta. De opkomende markten scoorden wisselend.

 • Analyse: 20 jaar na het Central Bank Gold Agreement

  Datum

  De afgelopen twintig jaar is de goudmarkt drastisch veranderd. Centrale banken werden netto kopers van goud, terwijl beleggers en financiële instellingen nieuwe instrumenten kregen om te beleggen in edelmetalen. Niet alleen kregen beleggers toegang tot ETF's, ook werd het steeds makkelijker om fysiek goud te kopen in de vorm van munten en goudbaren.

 • Waarom is Nord Stream 2 belangrijk voor Europa?

  Datum

  Nord Stream 2 is belangrijk voor de Europese energievoorziening, omdat we nog grotendeels afhankelijk zijn van aardgas. Afnemende binnenlandse productie en toenemende vraag betekent dat Europa nieuwe aanvoerroutes nodig heeft. Dat zeiden verschillende experts uit de energiesector begin oktober tijdens de Russian Energy Week.

 • Grafiek: Goud versus negatieve rente

  Datum

  De laatste jaren zien we een opvallend sterke correlatie tussen de goudprijs en het aantal staatsleningen met een negatieve rente. Zowel goud als staatsobligaties profiteren van een vlucht naar veilige havens en dat zien we terug in onderstaande grafiek. Tegelijk met de stijging van de goudprijs ging ook de rente op staatsleningen omlaag, waardoor meer schuldpapier 'onder nul' kwam. De paarse lijn geeft het aanbod van schuldpapier met een negatief rendement, de goudkleurige lijn de ontwikkeling van de goudprijs.