• Rendementen dalen, opleving markten en valuta opkomende markten door sterke economische cijfers

  19 apr. 2021 20:13:00

  De rendementen van Amerikaanse staatsobligaties daalden vorige week – wat vrij merkwaardig was. In combinatie met de zeer sterke economische cijfers zorgde dit ervoor dat risicoactiva als aandelen, commodities en bedrijfsobligaties het goed deden. Niet verwonderlijk was de slechte prestatie van de dollar.

 • Hoe zit het nou met de krapte in de zilvermarkt?

  Datum

  De vraag naar zilver is ruim twee maanden na de silversqueeze nog altijd aanzienlijk. Ook bij Goudstandaard zien we dat er nog steeds enorm veel vraag is naar zilveren munten. Dat zien we ook terug in hogere premies bij leveranciers. Tegelijkertijd lezen we dat de zilvervoorraden in Londen op recordhoogte staan. Hoe zit het dan met de krapte in de zilvermarkt?

 • Federal Reserve werkt aan digitale dollar

  Datum

  De Federal Reserve is op grote schaal bezig met de ontwikkeling van een digitale dollar. Dat zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, in een interview met het programma '60 Minutes'. Hij sprak van een 'zeer groot en zeer complex project', dat draait om het begrijpen van de technologie en het verkennen van de mogelijkheden. Daarom zoekt de centrale bank een samenwerking met het Amerikaanse Congres om deze digitale munt te ontwikkelen.

 • Slechtste kwartaal voor goud in vier jaar, is de bull market voorbij?

  Datum

  Vorig jaar steeg de goudprijs nog tot recordhoogte, maar in het eerste kwartaal van dit jaar daalde de prijs van het edelmetaal met 9,5%. Daarmee hebben we het slechtste kwartaal voor goud in vier jaar tijd achter de rug. De prijs van het edelmetaal staat onder druk door een stijgende rente en verbeterde economische vooruitzichten. Is dit het einde van de bull market voor goud? Of is dit juist het moment om in te stappen?

 • LBMA: Zilver profiteert van coronacrisis en silversqueeze

  Datum

  De vraag naar zilver is aanzienlijk gestegen door de coronacrisis en de silversqueeze. Dat schrijft de Londen Bullion Market Association (LBMA) in een nieuw rapport over de zilvermarkt. Vorig jaar steeg de vraag naar beleggingszilver met ongeveer 20% naar ongeveer $10 miljard, het hoogste niveau sinds 2012. De voorraden van zilver-ETF's stegen vorig jaar zelfs met een recordvolume van 331 miljoen troy ounce. Daarnaast kochten beleggers voor 200 miljoen troy ounce aan munten en baren, het hoogste volume sinds 2016. Ook deden aandelen van zilvermijnen het goed, want die stegen vorig jaar gemiddeld 44%.

 • ING stuurt spaarders naar andere banken

  Datum

  In navolging op Duitse banken beginnen nu ook Nederlandse banken spaarders aan te moedigen om hun geld te verplaatsen. Zo plaatste ING onlangs een nieuwe mededeling op haar website, waarin ze spaarders adviseert naar een andere banken te gaan voor een hogere rente. De bank zit niet te wachten op nog meer spaargeld, omdat dit per saldo inmiddels meer geld kost dan het oplevert. Daarom verwijst ze klanten door naar vergelijkingssites, waar men de spaarrente van andere banken kan vergelijken.

 • Dollar verliest kracht, Amerikaanse obligatiemarkt stabiliseert

  Datum

  De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties is wat afgezwakt en de rendementen van Amerikaans schatkistpapier lijken op dit moment binnen een vaste bandbreedte te blijven. De verkoop van Amerikaanse staatsobligaties is wat afgezwakt en de rendementen van Amerikaans schatkistpapier lijken op dit moment binnen een vaste bandbreedte te blijven. Het rendement van obligaties met een looptijd van tien jaar schommelt bijvoorbeeld tussen de 1,60% en 1,75%.

 • LBMA: Zilvervoorraden Londen naar recordhoogte

  Datum

  Eind maart lag een recordhoeveelheid van 38.859 ton zilver opgeslagen in London. Dat schrijft de London Bullion Market Association (LBMA) in een nieuwe update. Dat was een toename van 11% ten opzichte van dan een maand eerder. In totaal liggen er naar schatting 1,25 miljoen zilverbaren met een totale marktwaarde van $30 miljard opgeslagen.

 • ING verlaagt grens voor negatieve rente naar €100.000

  Datum

  ING verlaagt met ingang van 1 juli de drempel voor negatieve rente naar €100.000. Dat betekent dat veel meer spaarders een half procent rente gaat betalen over dat vermogen. Momenteel ligt die grens bij de ING, Rabobank en de Volksbank nog op €250.000, terwijl spaarders bij ABN Amro tot een half miljoen euro veilig zijn. Triodos hanteert sinds vorig jaar al negatieve rente boven een ton spaargeld.

 • Zet Bitcoin de goudprijs onder druk?

  Datum

  Afgelopen maanden is de goudprijs gedaald, terwijl Bitcoin en andere virtuele munten aanzienlijk in prijs zijn gestegen. Een opmerkelijke trend, omdat deze beleggingen veel overeenkomsten vertonen. Zowel goud als virtuele munten zijn relatief schaars en vallen buiten de controle van banken en overheden. Is dit een teken dat de voorkeur van beleggers verschuift van het edelmetaal naar crypto?