• ‘Dovish’ toespraak Powell geeft dollar geen oppepper

  31 aug. 2021 15:02:00

  De belangrijkste gebeurtenis van vorige week was, zoals verwacht, de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole. De algemene toon van Powell’s toespraak was ‘dovish’. Dit duidt erop dat de Fed-voorzitter zich niet van zijn stuk laat brengen door de recente inflatiepiek. Hij maakt geen haast om de monetaire accommodatie te beëindigen en al helemaal niet om de rentes te verhogen.

 • Duitsers zoeken toevlucht in goud

  Datum

  Duitsers zoeken door lage rente en oplopende inflatie in toenemende mate hun toevlucht in goud. In de eerste helft van dit jaar kochten Duitsers zelfs het meeste goud sinds de eerste helft van 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat de belangstelling voor het edelmetaal wereldwijd toeneemt, maar dat vooral Duitsers veel meer goud kopen. De vraag naar gouden munten en goudbaren was in Duitsland met 90,5 ton zelfs 35% hoger dan in de tweede helft van vorig jaar. Ter vergelijking, wereldwijd steeg de vraag in dezelfde periode met ongeveer 20%.

 • Rabobank vraagt €5 per biljet voor storten van €500 en €200 biljetten

  Datum

  De Rabobank verhoogt met ingang van 1 oktober de kosten voor het storten van grote bankbiljetten. Zakelijke klanten gaan €5 per biljet betalen voor het afstorten van biljetten van €500 en €200. De bank zegt hoge kosten te maken voor onderzoek naar de herkomst van deze biljetten, omdat ze daartoe vaak wettelijk verplicht zijn.

 • VS blokkeren goud en dollartegoeden Afghanistan

  Datum

  De Amerikaanse regering heeft al het goud en de dollartegoeden van Afghanistan geblokkeerd. Het gaat om bijna 22 ton aan goudstaven, die de Afghaanse centrale bank bewaart bij de Federal Reserve in New York. Deze goudvoorraad vertegenwoordigt een waarde van ongeveer $1,25 miljard, zo blijkt uit cijfers van de centrale bank. Daarnaast hebben Amerikaanse banken voor bijna $9,5 miljard aan dollartegoeden bevroren en geldtransporten richting het land stilgelegd. Door deze tegoeden te bevriezen probeert de Amerikaanse regering de Taliban verder onder druk te zetten.

 • India blijft goud kopen, goudreserve naar recordhoogte

  Datum

  India blijft haar goudvoorraad uitbreiden. In de eerste helft van dit jaar kocht de centrale bank 29 ton goud, waardoor de totale goudvoorraad een record van 705,6 ton bereikte. Dat is een ruim kwart meer dan begin 2018, toen de Indiase centrale bank weer begon met goud kopen. Toen beschikte het land nog over 558 ton goud. De centrale bank wil het aandeel goud in haar reserves de komende jaren verder uitbreiden, van 6,5% naar 10%. Dat zou betekenen dat er de komende jaren nog een paar honderd ton bij komt.

 • Dollar sterk gestegen door ‘hawkish’ notulen Fed, bezorgdheid over coronamaatregelen

  Datum

  Overal ter wereld zijn de markten nerveus over de mogelijke gevolgen van een voortzetting van de coronabeperkingen. De dollar profiteerde daar vorige week van. De consensus leek te zijn dat het effect op de groeiverwachtingen in de VS verhoudingsgewijs milder wordt dan elders, en dat was een voordeel voor de greenback.

 • Brazilië verdubbelt goudvoorraad in drie maanden

  Datum

  Brazilië heeft haar goudvoorraad in drie maanden tijd bijna verdubbeld. In de periode van mei tot en met juli kocht de centrale bank in totaal meer dan 62 ton goud, waarmee de totale voorraad steeg naar bijna 130 ton. Daarmee voegt het Zuid-Amerikaanse land zich bij een steeds grotere groep landen die goud kopen.

 • Is de economie wel echt hersteld van de crisis?

  Datum

  Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis lijkt het economisch weer wat beter te gaan. Tenminste, als we kijken naar de financiële markten. Aandelenmarkten staan op recordhoogte, terwijl de gevreesde correctie op de huizenmarkt uitbleef. Sterker nog, door alle steunmaatregelen van overheden en de lage rente zijn huizenprijzen tot recordhoogte gestegen. Toch maakt het niet iedereen gelukkig, want het consumentenvertrouwen is nog steeds niet terug op het niveau van voor de crisis. Hoe komt dat?

 • Podcast: Is Bitcoin de toekomst van geld?

  Datum

  Is Bitcoin de toekomst van geld? En wat zijn de voordelen van cryptomunten ten opzichte van het geld dat we dagelijks gebruiken? In deze podcast praat Jordan Peterson met verschillende experts over de waarde van Bitcoin als soevereine vorm van geld. Een vorm van geld die niet alleen transparant is, maar ook volledig onafhankelijk van overheden en centrale banken.

 • DNB past haar verhaal over goud aan

  Datum

  De Nederlandsche Bank heeft haar tekst over de goudvoorraad aangepast. In 2019 schreef de centrale bank nog dat goud het ultieme vertrouwensanker is voor het financiële stelsel en dat de goudvoorraad als onderpand kan dienen voor een nieuw monetair systeem. Bijvoorbeeld als het huidige monetaire systeem instort, aldus DNB. In de nieuwe tekst spreekt de centrale bank niet meer van het instorten van geldsystemen, maar geeft ze een algemene beschrijving van de goudstandaard.