• Het krachtig herstel van de aandelenbeurzen is logisch!

  1 sep. 2020 09:42:00

  De aanhoudende stijgingen op de internationale aandelenbeurzen blijven de aandacht trekken. De rally is van ongekende intensiteit geweest evenals de snelheid waarmee het herstel zich voltrok na een massale instorting aan het begin van dit jaar. De verliezen van toen zijn teniet gedaan en de aandelenbeurzen laten allemaal weer zwarte cijfers zien met als absolute ster de Amerikaanse S&P 500, die afgelopen weken nieuwe records mocht noteren. Vergelijk dit alles eens met de crisis van 2008. Toen duurde het bijna vier jaar voor de aandelen weer op hun oude niveau van voor de crisis waren.

 • Krapte in de goudmarkt? Bank of England blijft GLD voorzien van goud

  Datum

  Beleggers stappen dit jaar massaal in goud, want in de eerste helft van het jaar ging er een recordhoeveelheid goud naar ETF's. Wereldwijd voegden deze fondsen in totaal 734 ton goud aan hun voorraden toe om aan de vraag te kunnen voldoen. De vraag was zelfs zo groot dat de Bank of England opnieuw te hulp moest schieten. Ook in het tweede kwartaal deed het grootste goud-ETF ter wereld een beroep op de centrale bank om voldoende edelmetaal te kunnen bemachtigen.

 • Video: Kan de markt een nieuwe run op goud aan?

  Datum

  De afgelopen maanden is de belangstelling voor beleggen in edelmetalen sterk toegenomen. Eerder dit jaar zorgde dat voor langere levertijden en hogere premies op munten en baren. De vraag naar edelmetaal is nog steeds groot en sommige producten zijn daarom nog steeds beperkt verkrijgbaar. Kan de markt een nieuwe run op goud aan? En hoe zit het met de vlucht van papiergoud naar fysiek goud? In deze video geeft Bron Suchecki, analist van het Australische ABC Bullion, tekst en uitleg.

 • Warren Buffett stapt in goud en verkoopt bankaandelen

  Datum

  De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is in het tweede kwartaal van dit jaar in goud gestapt. Zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway kocht 20,9 miljoen aandelen van het Canadese Barrick Gold, een van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Amerikaanse toezichthouder onlangs heeft vrijgegeven. Met deze investering van $565 miljoen nam Buffett een belang van 1,2% in het bedrijf. Een opmerkelijke stap, omdat de waardebelegger zich in het verleden meerdere malen zeer kritisch heeft uitgelaten over beleggen in goud.

 • Zwitserland exporteert nog steeds veel goud naar VS

  Datum

  Zwitserland exporteert nog altijd grote hoeveelheden goud naar de Verenigde Staten, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Ook in mei en juni ging er veel edelmetaal naar de andere kant van de oceaan, waar de vraag zeer groot is. In mei exporteerde Zwitserland 126 ton goud naar de VS, in juni ging het om een volume van 68 ton. Daarmee is de VS de laatste maanden met afstand de belangrijkste exportbestemming voor het edelmetaal.

 • Goudprijs daalt, maar goud-ETF's verkopen nauwelijks

  Datum

  De goudprijs maakte deze week een duikeling van 5% en zakte daardoor onder de $2.000 per troy ounce. Daarmee was de koers terug op het niveau van twee weken geleden, een scherpe correctie na een periode van snel stijgende koersen. Het maakte opvallend genoeg weinig indruk op beleggers, want de goudvoorraden van ETF's daalden nauwelijks. Zo heeft het SPDR Gold Trust, het grootste goud-ETF ter wereld, sinds begin deze week slechts 10 ton goud verkocht. Dat is minder dan een procent op hun totale voorraad van 1.252 ton. Ook is het relatief weinig ten opzichte van de prijsdaling van het edelmetaal.

 • Federal Reserve dreigt met hogere inflatie

  Datum

  De Federal Reserve lijkt steeds wanhopiger te worden in haar streven naar inflatie. In mei beweerde voorzitter Jerome Powell in het programma 60 Minutes dat hij de Amerikaanse economie had overspoeld met liquiditeit, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen geld bij bedrijven en huishoudens is terechtgekomen. Om het streven naar inflatie nog meer naar voren te brengen overweegt de centrale bank nu haar inflatiedoelstelling te verruimen.

 • Tekort aan muntgeld dreigt in de VS

  Datum

  In de Verenigde Staten dreigt een tekort aan muntgeld. De US Mint deed onlangs zelfs een oproep aan alle Amerikanen om meer gepast te betalen met contanten en overtollig muntgeld naar de bank te brengen. Het munthuis heeft de productie van munten al opgeschroefd, maar dat is niet voldoende. Volgens directeur David J. Ryder zijn er genoeg munten, maar circuleren ze onvoldoende. Dat heeft volgens hem te maken met de coronacrisis en de lockdown maatregelen, waardoor veel winkels gesloten waren. Ook zijn meer mensen elektronisch gaan betalen, waardoor de circulatie van muntgeld in de economie dunner wordt.

 • Zilver maakt inhaalslag en schiet omhoog naar €770 per kilo

  Datum

  Zilver heeft de afgelopen weken een ongekende inhaalslag gemaakt op goud. In slechts drie weken steeg de zilverprijs met meer dan 40% naar €770 per kilogram. Daarmee staat de prijs op het hoogste niveau sinds eind 2012. Deze week heeft de koers zelfs nog wat hoger gestaan, want in de nacht van 6 op 7 augustus stond zilver even boven de €800 per kilo.

 • Miljoenen Amerikanen dreigen uit huis gezet te worden

  Datum

  Door de coronacrisis kunnen miljoenen Amerikanen de komende tijd op straat komen te staan. Veel huishoudens zagen door de crisis een terugval in hun inkomen, waardoor ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen. Door een coulanceregeling van de overheid en inkomensondersteuning is deze crisis een paar maanden vooruit geschoven, maar niet verholpen. Nu de steunmaatregelen aflopen dreigen naar schatting 28 miljoen mensen alsnog op straat terecht te komen. Ter vergelijking, tijdens de financiële crisis van 2008 ging het om in totaal 10 miljoen Amerikanen.