• Video: Is digitale euro wel een goede oplossing?

  6 juli 2021 13:57:00

  De ECB werkt aan een digitale euro als volgende stap in de evolutie van ons geldsysteem. Ook andere centrale banken zijn bezig met de ontwikkeling van zogeheten digitaal centralebankgeld. Maar is dat wel een wenselijke ontwikkeling? Krijgen de autoriteiten niet teveel macht als ze alle geldstromen kunnen volgen? En wat zijn de alternatieven?

 • Run op reverse repo houdt aan: bijna $1 biljoen

  Datum

  Financiële instellingen en geldmarktfondsen parkeerden vorige week een recordbedrag van bijna $1 biljoen bij de Amerikaanse centrale bank. Veel marktpartijen wisselen hun overtollige cash bij de Federal Reserve in voor kortlopende staatsleningen, omdat ze daar sinds kort rente over ontvangen. Met een vergoeding van 0,05% was dat zelfs een paar basispunten meer dan de marktrente voor kortlopende staatsleningen.

 • Rusland wil meer goud en valuta aan reserves toevoegen

  Datum

  De centrale bank van Rusland wil meer goud en vreemde valuta aan haar reserves toevoegen. Tussen 7 juli en 5 augustus zal de centrale bank haar reserves met 13,5 miljard roebel per dag ($184,25 miljoen) uitbreiden, zo maakte de centrale bank maandag bekend. Het was de eerste keer dat de centrale bank in haar maandelijkse update expliciet sprake over het kopen van goud. Ook voegt ze deze maand meer reserves toe.

 • Rally dollar, dunne handel in aanloop naar feestdag in VS

  Datum

  De handel in risicoactiva wilde de hele week maar niet op gang komen. De koersen van Amerikaanse aandelen waren robuust en bereikten opnieuw recordhoogtes. De rendementen daalden, en in deze nogal ongebruikelijke omgeving deed de Amerikaanse dollar het vrij goed: aan het einde van de week stond de koers van de munt hoger ten opzichte van alle belangrijke tegenhangers.

 • Venezuela schrapt zes cijfers van bankbiljetten

  Datum

  Venezuela haalt zes nullen van haar bankbiljetten af om het betalingsverkeer makkelijker te maken. Met deze aanpassing wordt het voor winkeliers makkelijker om betalingen te verwerken, omdat het grote aantal nullen regelmatig problemen opleverde. Door een aantal nullen weg te strepen is het weer eenvoudiger om bedragen uit te rekenen en geld te pinnen.

 • Wereld heeft nieuwe ankervaluta nodig, maar is SDR de oplossing?

  Datum

  De wereldeconomie heeft een nieuwe ankervaluta nodig en de SDR zou deze rol kunnen vervullen. Dat schrijft econoom Wim Boonstra deze week in een analyse voor de Rabobank. Hij constateert dat de afhankelijkheid van de dollar namelijk steeds meer nadelen met zich meebrengt. Niet alleen voor de rest van de wereld, maar ook voor de Verenigde Staten.

 • Productiekosten goudmijnen naar hoogste niveau sinds 2013

  Datum

  De productiekosten van goudmijnen stegen in het eerste kwartaal van dit jaar naar het hoogste niveau sinds 2013. De gemiddelde kostprijs kwam uit op $1.048 troy ounce, een stijging van 5% ten opzichte van een kwartaal eerder. Doordat de goudprijs in de eerste drie maanden van dit jaar met 4% daalde was de gemiddelde winstmarge voor de goudmijnsector in het eerste kwartaal 14% lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

 • Reële rente in Duitsland naar -2,5%

  Datum

  Spaarders betalen in toenemende mate de rekening voor het de coronacrisis. Zo daalde de reële rente in Duitsland in mei naar een nieuw dieptepunt van bijna -2,5%. Dit is de koopkracht die je als spaarder verliest met een Duitse 10-jaars staatslening na correctie voor de inflatie. En dat is geen nieuwe trend, want de reële rente in veel Europese landen al veel langer negatief. In Duitsland ligt de reële rente nu al 62 maanden op rij onder het nulpunt, wat betekent dat spaarders al jaren koopkracht inleveren.

 • Is dit een goed moment om goud te kopen?

  Datum

  Begin deze maand ging de goudprijs omlaag door uitspraken van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve gaf een subtiele hint van een mogelijke renteverhoging in 2023, waardoor sommige beleggers goud in de verkoop deden. De prijs van een kilo goud zakte in korte tijd van €50.000 naar €48.000. Een opmerkelijke koersdaling, omdat de fundamentals voor edelmetalen niet veranderd zijn. De reële rente is nog steeds negatief, wat betekent dat spaargeld na correctie voor inflatie een negatief rendement oplevert.

 • Thailand koopt 90 ton goud

  Datum

  Thailand heeft afgelopen maanden op grote schaal goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. In april voegde ze 43,5 ton goud aan haar reserves toe, om in mei nog eens 47 ton bij te kopen. Daarmee is de totale omvang van de Thaise goudreserve met ongeveer 90 ton gestegen, van 154 naar 244 ton. Deze aankoop bevestigt dat er onder centrale banken nog steeds veel belangstelling is voor het edelmetaal.