• Banenrapport VS maakt einde aan rebound dollar

  8 juni 2021 08:44:00

  De dollar liet eind vorige week een rally zien ten opzichte van zijn tegenhangers in de G10 – maar moest vrijdag alle koerswinst weer inleveren toen het banenrapport een (lichte) teleurstelling bleek te zijn. De banencijfers zijn nog steeds lastig te interpreteren, maar andere indicatoren voor mondiale groei blijven op economische kracht wijzen en de inflatiedruk neemt niet af.

 • Russisch staatsfonds dumpt dollars voor euro's, yuan en goud

  Datum

  Het Russische staatsfonds wil haar positie in Amerikaanse dollars volledig omzetten naar euro's, yuan en goud. Dat maakte de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, deze week bekend tijdens het jaarlijkse St. Petersburg Economic Forum. Momenteel houdt het fonds, dat een vermogen van $185,9 miljard beheert, nog 35% aan in dollars. Een deel daarvan zet ze om in goud, want dat krijgt een aandeel van 20%. De rest komt ten goede aan de posities in euro's en Chinese yuan. Het aandeel van de euro gaat van 35% naar 40%, terwijl de positie in Chinese yuan naar 30% wordt opgeschroefd. De Japanse yen en het Britse pond krijgen elk een aandeel van 5% in het totale vermogen.

 • Negatieve rente op spaargeld vanaf €13.500 in Denemarken

  Datum

  Negatieve rente op spaargeld is al de norm voor vermogende spaarders, maar zal dat ook worden voor kleinere spaarders. Verschillende Nederlandse banken verlaagden de grens voor negatieve rente al naar €100.000, maar in sommige landen gaan banken nog verder. Zo moeten spaarders bij Dankse Bank vanaf juli al negatieve rente betalen vanaf 100.000 Deense kronen, omgerekend ongeveer €13.500. Particulieren moeten boven die grens 0,6% aan rente betalen, zakelijke klanten 0,75% tot 1%.

 • Run op reverse repo loket Federal Reserve

  Datum

  Verschillende marktpartijen maken steeds meer gebruik van het reverse repo loket van de Federal Reserve. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Eind mei brachten ze ongeveer $475 miljard aan overtollig cash naar het loket van de centrale bank, omdat het geld in de markt vrijwel geen rendement meer oplevert. Bij het reverse repo loket kunnen ze het geld tegen een tarief van 0% parkeren. Dat lijkt niet aantrekkelijk, maar is toch lucratief als de marktrente lager is.

 • Oplopende inflatie zorgt voor vlucht naar goud

  Datum

  Mei was de beste maand voor goud sinds juli vorig jaar. Het edelmetaal profiteert van snel oplopende inflatiecijfers, waardoor beleggers zich meer zorgen maken over geldontwaarding. Zo steeg de inflatie in de VS in april naar het hoogste niveau sinds 2008, terwijl de inflatie in Duitsland het hoogste niveau in drie jaar bereikte. Desondanks houden centrale banken vast aan hun ruime monetaire beleid, omdat ze van mening zijn dat de inflatie tijdelijk is. Het zorgt voor een vlucht naar goud, een belegging die traditioneel goed rendeert bij een lage reële rente.

 • Rally valuta opkomende markten door rebound commodity’s

  Datum

  Vorige week zagen we de thema’s terug die de financiële markten in de afgelopen zes maanden hebben bepaald. De prijzen van commodity’s veerden sterk op, de inflatiecijfers uit de VS waren een opwaartse verrassing en risicoactiva rallyden, waardoor de commodity-gevoelige valuta uit opkomende markten bovenaan de ranglijsten terechtkwamen.

 • Bolivia gaat binnenlandse goudproductie opkopen

  Datum

  De centrale bank van Bolivia gaat de komende drie jaar goud kopen van de binnenlandse goudmijnsector, zo maakte de centrale bank onlangs bekend. Ook wil de regering van het land een nieuwe organisatie opzetten om de inkoop van het goud te coördineren. Met dit programma wil de centrale bank de binnenlandse goudmijnsector ondersteunen. Ook moet het illegale export van edelmetaal ontmoedigen. In 2019 verdween er naar schatting 30 ton goud uit het Zuid-Amerikaanse land, waarvan een groot deel terechtkwam in buurlanden als Peru en Brazilië.

 • Bestuurslid ECB: 'We zullen iedere stijging van de rente bestrijden'

  Datum

  Een substantiële en aanhoudende stijging van de rente is niet gerechtvaardigd door de huidige economische situatie en moet daarom bestreden worden. Dat zei Ignazio Visco, bestuurslid van de ECB en gouverneur van de Italiaanse centrale bank. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Banca d'Italia zei hij dat de huidige situatie vraagt om ruim monetair beleid. Dat betekent niet alleen een voortzetting van het opkoopprogramma, maar ook dat de inflatie volgens hem snel naar 2% moet.

 • Premie op goud Bank of England stijgt, wat is er aan de hand?

  Datum

  De premie op goud bij de Bank of England is de laatste tijd flink gestegen. Bedraagt de premie op het goud normaal slechts een paar cent per troy ounce, maar vorige week was dat al opgelopen tot 50 cent. Dit kan erop wijzen dat een grote speler in de goudmarkt op dit moment veel edelmetaal opkoopt. Mogelijk is een centrale bank momenteel bezig haar goudreserve uit te breiden.

 • Goudmarkt India en China herstelt van coronacrisis

  Datum

  Vorig jaar was goud door de coronacrisis bijzonder populair als veilige haven, maar dat was niet overal het geval. Terwijl Westerse beleggers massaal edelmetaal kochten droogde de vraag naar goud in landen als China en India juist bijna op. In veel Aziatische landen koopt men het edelmetaal overwegend als spaarmiddel en door de coronacrisis moet men die spaarpot juist weer aanbreken. Maar nu de economische vooruitzichten verbeteren trekt de vraag naar goud in deze landen weer aan. Dat blijkt ook uit nieuwe cijfers van de Zwitserse douane, die weer een flinke toename van de export laten zien.