• Metals Focus: 'Zilver is nu interessanter dan goud'

    27 mei 2021 12:34:00

    De goudprijs is de afgelopen maanden behoorlijk gestegen, maar zilver is momenteel misschien nog wel interessanter. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus deze week in een nieuwe update. Het edelmetaal is achtergebleven bij goud, terwijl het optimaal kan profiteren van een toename in zowel investeringsvraag als industriële vraag. Veel grondstoffen zijn al aanzienlijk in prijs gestegen door een combinatie van economische herstel en toegenomen speculatie. Daar kan ook zilver van profiteren, omdat dit edelmetaal veel industriële toepassingen kent.

  • Iran verbiedt crypto mining vanwege stroomverbruik

    Datum

    Iran verbiedt per direct het minen van cryptomunten als Bitcoin en Ethereum. Volgens de regering is dat nodig om het elektriciteitsnet gedurende de zomer overeind te houden. Het minen van virtuele munten kost veel energie, zeker in de warme zomermaanden wanneer de airconditioning harder moet werken. Het verbod duurt tot 22 september, zo verklaarde president Hassan Rouhani op de nationale televisie.

  • Fed zet meer vaart achter digitale dollar

    Datum

    De Federal Reserve wil meer vaart zetten achter de ontwikkeling van een digitale dollar. Dat maakte Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week bekend. De centrale bank ziet de opkomst van virtuele munten als risico voor de stabiliteit van het financiële systeem. Daarom wil ze een alternatief gereed in de vorm van digitaal centralebankgeld ontwikkelen.

  • 'Fed brengt rol van dollar als wereldreservemunt in gevaar'

    Datum

    De Federal Reserve brengt met haar monetaire beleid de status van de dollar als wereldreservemunt in gevaar. Dat zei beleggingsmagnaat en miljardair Stanley Druckenmiller in een interview met CNBC. De centrale bank houdt de rente laag en blijft voor biljoenen aan obligaties opkopen, terwijl de economie weer aantrekt. Dat kan op termijn het vertrouwen in de Amerikaanse dollar ondermijnen, zo stelt Druckenmiller. "Ik ken geen andere periode uit de geschiedenis waarin het monetaire en fiscale beleid zoveel afweken van de economische omstandigheden."

  • Zijn obligaties nog wel een goede hedge tegen aandelen?

    Datum

    De koersen van staatsobligaties zijn vorig jaar tot recordhoogte gestegen. Beleggers betalen een hoge prijs voor de veiligheid van staatsleningen, tot negatieve rente aan toe. Toch houden veel beleggingsfondsen en pensioenfondsen nog steeds veel van deze staatsobligaties in hun portefeuille. Ze voegen stabiliteit toe aan de beleggingsportefeuille en zouden bescherming moeten bieden tegen dalende aandelenkoersen. Maar is nog steeds zo?

  • Goudprijs naar hoogste niveau in vier maanden

    Datum

    De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in vier maanden. De koers van het edelmetaal zit al sinds maart in een opwaartse trend en bereikte woensdag een niveau van meer dan €49.600 per kilo. Ook de zilverprijs zit weer in de lift, want de koers kwam afgelopen dinsdag zelfs boven de €750 per kilo. Afgezien van een korte piek tijdens de silversqueeze is dat de hoogste koers sinds september vorig jaar. Beide edelmetalen profiteren van snel toenemende inflatie en een vlucht naar veilige havens. Beleggers werden deze week opgeschrikt door een flinke koersdaling in de markt voor cryptomunten.

  • Podcast: Central bank digital currencies komen eraan

    Datum

    Veel centrale banken zijn bezig met hun eigen digitale munten, de zogeheten central bank digital currencies. Op de Bahama's bestaat er al zo'n munt, terwijl China er al op grote schaal mee experimenteert. Ook heeft de Bank for International Settlements (BIS) er de laatste tijd al het nodige over geschreven. Toch is er nog altijd veel onduidelijk. Welke rol gaat dit nieuwe digitale geld precies vervullen? En gaat het contant geld of zelfs het reguliere betalingsverkeer via banken overbodig maken?

  • China wil betalingen in crypto verbieden, koersen verder onderuit

    Datum

    De centrale bank van China wil betalingen in virtuele munten als Bitcoin aan banden leggen, zo meldt Reuters. Financiële instellingen en bedrijven die betalingen verwerken mogen geen dienstverlening meer aanbieden die gerelateerd is aan virtuele munten. Ook waarschuwt de centrale bank voor de risico's van speculatie met cryptovaluta. Het nieuws zette de koersen van virtuele munten verder onder druk.

  • Mogen banken wel kosten rekenen voor opnemen van cash?

    Datum

    De Consumentenbond is vandaag met de ABN Amro in gesprek over nieuwe kosten die de bank wil invoeren voor het opnemen van contant geld. Deze voorwaarden zouden in strijd zijn met het standpunt van De Nederlandsche Bank, namelijk dat consumenten zelf moeten bepalen of ze contant geld willen gebruiken. Door kosten in rekening te brengen voor het opnemen van contant geld ontmoedigt de bank haar klanten om met cash te betalen. En dat kan volgens de Consumentenbond niet de bedoeling zijn, omdat contant geld nog steeds een belangrijk betaalmiddel is.

  • Bitcoin naar laagste niveau ten opzichte van goud sinds februari

    Datum

    De koers van Bitcoin is de afgelopen zeven dagen met bijna een kwart gedaald tot ongeveer $45.000. Daarmee staat de belangrijkste virtuele munt op het laagste niveau sinds februari. Ook ten opzichte van goud moest de virtuele munt wat terrein prijsgeven, want het edelmetaal zit de laatste twee maanden juist in een opwaartse trend. De goudprijs steeg naar $1.868 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds februari. Door deze koersbeweging is een Bitcoin momenteel evenveel waard als 24 troy ounce goud. In april was de virtuele munt nog meer waard dan een kilo goud.