• Goudmarkt ontregeld door gebrek aan liquiditeit

  8 apr. 2020 06:19:00

  Een gebrek aan liquiditeit in de internationale goudmarkt zorgt voor merkwaardige bewegingen in de goudprijs. Zo lag de goudprijs op de beurs in New York dinsdag ongeveer $50 per troy ounce hoger dan in Londen. Onder normale omstandigheden is dat verschil hooguit een paar dollar, maar door gebrek aan arbitrage lopen de prijzen verder uit elkaar. Twee weken geleden zagen we een vergelijkbare ontwikkeling, toen het verschil opliep tot meer dan $70 per troy ounce.

 • Zwitserse goudsmelterijen starten productie weer op

  Datum

  Drie van de grootste goudsmelterijen ter wereld zullen deze week hun productie gedeeltelijk hervatten. De smelterijen Valcambi, Argor-Heraeus en PAMP kunnen met een lagere bezetting weer aan de slag. Dat betekent dat hun smeltcapaciteit voorlopig minder dan de helft is van het normale niveau. De smelterijen gaan in meerdere shifts werken, waardoor het besmettingsgevaar kleiner is. De sluiting kwam op een bijzonder ongunstig moment, omdat de vraag naar goud de laatste weken aanzienlijk is toegenomen.

 • Het is nu geen bankencrisis, maar een dollarcrisis

  Datum

  De wereldeconomie stond er slecht voor, in maart 2009. In de anderhalf jaar daarvoor kreeg de economie klap na klap. Wat begon als een huizencrisis in de Verenigde Staten, sloeg om in een run van banken op banken en een financiële crisis zoals de wereld nog nooit had gezien. Centrale banken trokken alles uit de kast om banken en de financiële markt te stutten, maar er ontplofte telkens weer een andere financiële bom in het systeem. Pas na bail-outs door overheden – belastingbetalers dus – stabiliseerden de markten.

 • Ons kapitalistisch systeem staat voor een drievoudige uitdaging

  Datum

  'Never waste a good crisis', zei Winston Churcill ooit. Hij bedoelde ermee dat bijzondere tijden de gelegenheid schiepen om bijzondere dingen tot stand te brengen die onder normale omstandigheden nooit mogelijk waren.

 • Dollar rallyt, opleving aandelenmarkten hapert

  Datum

  De wereld vraagt om dollars en de Federal Reserve doet zijn best om daarin te voorzien door de markten met liquiditeit te overspoelen. Tot nu toe lukt het gedeeltelijk. De stressniveaus op de interbancaire leenmarkten zijn gedaald naar iets minder zorgwekkende niveaus. Een flinke rally van de Amerikaanse dollar maakte vorige week duidelijk dat de greenback nog steeds als veilige haven bij uitstek wordt gezien.

 • Update #2: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We gaan u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals reeds besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Fed zet balans open voor andere centrale banken

  Datum

  De Federal Reserve heeft dinsdag een nieuwe repo faciliteit voor buitenlandse en internationale monetaire autoriteiten geopend. Via dit nieuwe loket kunnen centrale banken wereldwijd hun Amerikaanse staatsleningen tijdelijk omwisselen voor dollars. Die centrale banken kunnen de dollars vervolgens beschikbaar stellen aan financiële instellingen in eigen land.

 • Ligt er wel genoeg goud in de COMEX? [update]

  Datum

  Vorige week zagen we een opmerkelijke beweging in de goudmarkt. Op de beurs in New York was de goudprijs opeens veel hoger dan in Londen, waardoor handelaren nerveus werden. Er was onvoldoende goud beschikbaar voor uitlevering, waardoor de prijs voor termijncontracten op een gegeven moment $70 hoger lag dan de spotprijs. De LBMA en de CME kwamen met nieuwe contracten voor 400 troy ounce goudstaven om de markt te kalmeren. Maar is het liquiditeitsprobleem in de goudmarkt daarmee opgelost?

 • Video: Willem Middelkoop over corona en goud

  Datum

  Door het coronavirus is een wereldwijde economische crisis uitgebarsten. Centrale banken en overheden proberen met stimuleringsmaatregelen de economie te ondersteunen, maar het is de vraag of het genoeg is. Net als in 2008 zien we een vlucht naar cash, waardoor vrijwel alle beleggingen in waarde dalen. Zelfs de goudprijs maakte een duikeling, waardoor de vraag naar fysiek edelmetaal explodeerde. Door een run op goud zijn de levertijden opgelopen en zien we rare bewegingen in de markt, zoals een verschil tussen de goudprijs in Londen en New York.

 • Markten optimistisch over wereldwijde crisismaatregelen; dollarkoers daalt

  Datum

  De financiële markten blijven enorm volatiel, maar in plaats van de aanhoudende koersdalingen van vorige week zijn er nu wel bewegingen in beide richtingen. De koersen van aandelen en leningen herstelden zich overal toen zowel in Europa als in de VS monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen van gigantische omvang waren aangekondigd. De dollar, die als veilige haven wordt gezien, bewoog zich in de tegenovergestelde richting, met scherpe koersdalingen ten opzichte van alle andere G10-valuta en de meeste valuta van opkomende markten.