• Prijsverschil goudfutures slaat over op andere edelmetalen

  3 juli 2020 10:34:00

  De chaos in de goudmarkt die sinds de coronacrisis is ontstaan lijkt nu ook over te slaan op andere edelmetalen. Zo zien we nu ook in de markt voor zilver en platina verschillen ontstaan tussen de spotprijs en futures. Tegelijkertijd nemen ook de voorraden van beide edelmetalen voor fysieke uitlevering op de COMEX toe. Deze ontwikkeling wijst op toenemende stress in de markt, waarbij speculanten hun posities afbouwen en handelaren voorraad opbouwen voor meer fysieke uitleveringen.

 • Saxo Bank: 'Goudprijs gaat naar nieuw record'

  Datum

  De goudprijs zal in de tweede helft van dit jaar verder stijgen en in de komende jaren nieuwe records neerzetten. Dat schrijft analist Ole Hansen van het Deense Saxo Bank in een nieuwe update voor klanten. De analist van Saxobank verwacht dat het edelmetaal in de tweede helft van dit jaar zal profiteren van hogere inflatieverwachtingen en toenemende onzekerheid over het coronavirus. Ook voorziet hij meer geopolitieke spanningen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

 • Zimbabwe sluit aandelenmarkt, spaarders in de stress

  Datum

  Dat de aandelenmarkt niet altijd een veilige haven is werd deze week duidelijk in Zimbabwe, nadat de regering afgelopen zondag de handel in aandelen stillegde. Beleggers en spaarders kunnen sindsdien geen aandelen meer kopen of verkopen, waardoor ze niet meer bij hun vermogen kunnen. Het is de nieuwste maatregel in een lange reeks van maatregelen om de munt te stabiliseren.

 • BIS: "Aandelenkoersen zijn ontkoppeld van reële economie"

  Datum

  Aandelenkoersen en de renteverschillen tussen bedrijfsobligaties lijken ontkoppeld van de economische realiteit. Dat schrijft de Bank for International Settlements in haar nieuwste jaarverslag. De bank der centrale banken waarschuwt voor teveel optimisme op de financiële markten, waar de koersen ver vooruitlopen op de economische realiteit.

 • Fed heeft nu al derde positie in grootste bedrijfsobligatiefonds

  Datum

  De Federal Reserve heeft in minder dan twee maanden de derde positie in het grootste fonds voor bedrijfsobligaties ter wereld opgebouwd. Volgens de laatste cijfers heeft de centrale bank nu al meer dan 13 miljoen aandelen van het iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond Fund. Deze positie is goed voor een marktwaarde van $1,79 miljard. Alleen Bank of America en Fisher Asset Management hebben een grotere positie in dit obligatiefonds.

 • Twijfel aan mondiaal economisch herstel door stijging aantal coronabesmettingen in VS

  Datum

  Op de financiële markten liepen de bewegingen vorige week sterk uiteen. In de VS blijven de besmettingsaantallen stijgen; in sommige staten worden zelfs recordaantallen nieuwe gevallen gemeld. Dit heeft de aandelenmarkten wereldwijd aan het wankelen gebracht – hoewel er nog geen sprake is van een aanhoudende neerwaartse trend. Wel blijven de aantallen doden in de VS vrij stabiel, zelfs nu de aantallen nieuwe gevallen stijgen. Hierdoor ligt er wereldwijd vooralsnog een bodem onder de koersen van risicoactiva.

 • Bank of America: 'Goudprijs dit jaar naar recordhoogte'

  Datum

  Als de goudprijs binnenkort door de weerstand van $1.800 per troy ounce breekt kan de koers snel verder stijgen naar het all-time high van $1.920 per troy ounce. Dat schrijft analist Paul Ciana van Bank of America deze week in een nieuwe update voor klanten. Op basis van technische analyse concludeert hij dat er boven het niveau van $1.790 tot $1.805 weinig weerstand ligt en de koers snel kan oplopen naar het oude record uit 2011. In het derde kwartaal kan de goudprijs dan al op recordhoogte staan, zo concludeert de analist van de Amerikaanse bank.

 • Betalingsachterstand op Amerikaanse woningmarkt schiet omhoog

  Datum

  Het aantal Amerikanen dat de hypotheek niet meer kan betalen is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo steeg het aantal wanbetalingen in mei naar 4,3 miljoen, het hoogste niveau sinds 2011. Ten opzichte van een maand eerder kwamen er 732.000 probleemgevallen bij, zo meldt informatieverstrekker Black Knight. In april steeg het aantal wanbetalingen zelfs met 1,6 miljoen, omdat veel Amerikanen door de lockdown maatregelen hun baan verloren. In totaal heeft meer dan 8% van alle uitstaande hypotheken in de VS een betalingsachterstand opgelopen.

 • Hoge rendementen in de zoektocht naar goud en zilver

  Datum

  In een Tesla Model S zit ruim 75 kilo nikkel, dat hierdoor zo langzamerhand best zeldzaam spul is. Niet voor niets uitte Elon Musk al eens zijn zorgen over de beschikbaarheid van het metaal. En niet voor niets werden twee Australische exploratiebedrijfjes direct honderden miljoenen meer waard toen ze op een ader stuitten.

 • Metals Focus verwacht correctie goudprijs

  Datum

  De rally van de goudprijs zal aan kracht verliezen door vraaguitval in bepaalde segmenten van de goudmarkt. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus in haar nieuwste rapport over de goudmarkt. Dit jaar is de belangstelling voor beleggingsgoud weliswaar sterk toegenomen, maar tegelijkertijd is de wereldwijde vraag naar gouden sieraden gedaald. En aangezien sieraden goed zijn voor ongeveer de helft van de jaarlijkse vraag naar het edelmetaal betekent dat per saldo een daling van de vraag, aldus Metals Focus.