• JP Morgan: ‘Bitcoin is minst betrouwbare hedge in crisistijd’

  22 jan. 2021 08:21:00

  Bitcoin is de minst betrouwbare manier om het neerwaartse risico van een beleggingsportefeuille af te dekken. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse bank JP Morgan in een nieuw rapport. De virtuele munt bleek vorig jaar niet in staat het verlies van een dalende aandelenmarkt op te vangen. Ook zou de koers van Bitcoin steeds meer meebewegen met de beurs, naarmate meer particuliere beleggers instappen.

 • Staatsschuld Italië naar recordhoogte: 158,5% van bbp

  Datum

  De Italiaanse staatsschuld zal dit jaar verder stijgen tot 158,5% van het bbp, het hoogste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is drie procentpunt meer dan de schuldquote waar de regering vorig jaar nog rekening mee hield. Ondanks die enorme schuldenberg - na Griekenland de hoogste in de eurozone - kan Italië nog steeds zeer goedkoop lenen. Mede dankzij het stimuleringsprogramma van de ECB betaalt het land slechts 0,61% op een 10-jaars lening.

 • Spaargeld komt in beweging door negatieve rente

  Datum

  Door de lage rente wijken steeds meer spaarders uit naar alternatieven voor de spaarrekening. Op het moment van schrijven is de spaarrente bij alle grote banken al 0%, terwijl banken voor tegoeden boven de €250.000 al een negatieve rente hanteren. Dat betekent dat het steeds minder interessant wordt om veel spaargeld aan te houden. Boven de €50.000 betaal je vermogensbelasting over spaargeld, terwijl bedragen boven de €100.000 niet meer gedekt zijn door het depositogarantiestelsel.

 • Is digitaal centralebankgeld wel echt geld?

  Datum

  Verschillende centrale banken onderzoeken digitaal centralebankgeld als opvolger voor munten en bankbiljetten. Toch is de invoering van deze nieuwe vorm van geld niet zo makkelijk als het lijkt. Volgens het IMF biedt de huidige wetgeving in veel landen nog geen ruimte voor de invoering van een digitale munt. Ook mogen de meeste centrale banken geen rekeningen openen voor particulieren. Dat is een belangrijke voorwaarde om huishoudens en bedrijven toegang te kunnen geven tot digitaal centralebankgeld. Dat betekent dat veel landen de wetgeving moeten aanpassen voor de komst van digitaal centralebankgeld.

 • Herstel dollar, markten verwachten terugkeer naar normaliteit

  Datum

  De markten blijven de onrust in Washington stug negeren. Chaos na de aanval op het Amerikaanse Capitool, verkoop van ongekende aantallen Amerikaanse staatsobligaties ter financiering van het enorme tekort van de federale overheid – het deert de risicomarkten allemaal nauwelijks.

 • Wat is het vooruitzicht voor de goudprijs in 2021?

  Datum

  Goud heeft in 2020 geprofiteerd van ongekende steunmaatregelen door centrale banken en overheden. Door de coronacrisis zochten meer spaarders en beleggers hun toevlucht in edelmetalen. Ook profiteerde goud van de historisch lage rente, waardoor spaargeld bijna niets meer oplevert. In dollars steeg de goudprijs vorig jaar met bijna 25%, het beste resultaat in tien jaar tijd. Weet het edelmetaal deze positieve trend in 2021 vast te houden?

 • Lagarde: “Digitale euro binnen vijf jaar”

  Datum

  Christine Lagarde hoopt binnen vijf jaar een digitale euro te kunnen lanceren. Dat onthulde de president van de ECB deze week in een virtuele economische conferentie van persbureau Reuters. “Ik denk dat we een digitale euro zullen krijgen, hopelijk in minder dan vijf jaar”, aldus de centraal bankier. Deze digitale euro is de beoogde opvolger van contant geld, ook al benadrukt de ECB dat de munten en bankbiljetten zullen blijven bestaan.

 • Rente blijft ook in 2021 extreem laag

  Datum

  Centrale banken zullen de rente ook in 2021 extreem laag houden, zo blijkt uit een rondvraag van Bloomberg. Hoewel de wereldeconomie naar verwachting dit jaar weer uit het dal klimt houden centrale banken vast aan een zeer ruim monetair beleid. Zo heeft geen van de grote centrale banken plannen om dit jaar de rente al te verhogen. Sterker nog, in landen als China, India, Rusland en Mexico verwachten economen dit jaar zelfs een verdere daling van de beleidsrente. Centrale banken durven nog niet op de rem te stappen, omdat dit het herstel van de economie zou kunnen schaden.

 • Zambia legt nieuwe goudvoorraad aan

  Datum

  De centrale bank van Zambia is dit jaar begonnen met de aankoop van goud om haar goudreserve aan te vullen. Op die manier wil de centrale bank de samenstelling van haar internationale reserves verbreden. "In tijden van stress op de financiële markten, wanneer bezittingen in waarde dalen, kan goud van toegevoegde waarde zijn. Het kan de portefeuille beschermen tegen grote verliezen", zo verklaarde Christopher Mvunga, gouverneur van de centrale bank. Sinds 1995 heeft het land al geen eigen goudvoorraad meer, omdat het door een tekort aan valutareserves haar goud moest verkopen.

 • Centrale banken verkochten weer goud in november

  Datum

  Centrale banken hebben in november per saldo weer goud verkocht, zo schrijft de World Gold Council. Er zijn nog steeds landen die edelmetaal aan hun reserves toevoegen, maar het aangekochte volume was minder groot dan een grote verkooptransactie door Turkije. In totaal kochten centrale banken 16 ton goud, waarvan Oezbekistan de lijst aanvoerde met de aankoop van 8,4 ton.