• Rusland blijft goud kopen: 31 ton in februari

  21 maart 2019 20:40:00

  Rusland blijft in een hoog tempo goud kopen. Nieuwe cijfers laten zien dat de centrale bank in februari een miljoen troy ounce aan haar reserves heeft toegevoegd, omgerekend iets meer dan 31 ton. Met deze aankoop stijgt de totale omvang van de goudreserve naar een record van 2.149,3 ton.

 • Prijs palladium op weg naar €45.000 per kilo

  Datum

  De prijs van palladium blijft maar stijgen en nadert al bijna de €45.000 per kilogram. Op dinsdag schoot de prijs opnieuw omhoog, nadat er berichten verschenen over een exportbeperking door Rusland. Dat land is samen met Zuid-Afrika de grootste producent van palladium ter wereld. Beleggers verwachten dat het wegvallen van een deel van het aanbod uit Rusland het wereldwijde tekort aan palladium zal doen toenemen. Op het moment van schrijven kost een kilo palladium ongeveer €44.600, terwijl de prijs een maand geleden nog voor het eerst boven de €40.000 kwam.

 • Column: Klimaatbeleid verdeelt Nederland

  Datum

  Aanstaande woensdag zijn er weer verkiezingen in Nederland. Het gaat over de provinciale staten, maar het debat in de media lijkt te worden gedomineerd door één onderwerp, namelijk klimaatverandering. Er gaat bijna geen dag voorbij dat het in de actualiteitenprogramma's niet over dit onderwerp gaat. De meerderheid in de Tweede Kamer steunt deze plannen. Op zich niet vreemd, want wie wil er nou niet meedoen aan deze nobele taak om de wereld redden?

 • Exter over toekomst van goud en het monetaire systeem (1973)

  Datum

  In dit artikel brengen we de vertaling van een artikel dat de Amerikaanse econoom John Exter in november 1973 publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift Economic Education Bulletin. De Verenigde Staten hadden twee jaar eerder de koppeling van de dollar aan goud losgelaten, waardoor de prijzen van olie en goud fors waren gestegen. In 1973 leidde dat tot de oliecrisis, waarbij olieproducerende landen uit protest de olieprijs verhoogden en productie verlaagden. Dit was het eerste grote probleem dat het direct gevolg was van het loslaten van goud als het monetaire anker.

 • Congres Ons Geld: Een politieke debat in Nederland over geldschepping

  Datum

  In Nederland is de laatste jaren een zeer belangrijk politiek debat op gang gebracht door de theatergroep De Verleiders. Op 13 januari 2015 waren waren ze te gast bij De Wereld Draait Door naar aanleiding van hun voorstelling ‘Door de bank genomen’. Dit is een gitzwarte komedie over de wereld van ons geld en het beheer ervan. De verleiders riepen verder op tot het burgerinitiatief Ons Geld die meer dan 113.000 steunbetuigingen kreeg. Het initiatief werd ingediend bij de Tweede Kamer.

 • Markt voor verpakte hypotheekleningen neemt weer toe

  Datum

  De markt voor verpakte leningen is vorig jaar voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis weer toegenomen, zo meldt De Nederlandsche Bank. Dit zijn voornamelijk hypotheekleningen, die banken bundelen tot verhandelbare effecten. Ook gebruiken banken herverpakte leningen voor liquiditeitsdoeleinden, zoals het verkrijgen van leningen van de centrale bank. De gebundelde hypotheekleningen worden door centrale banken immers geaccepteerd als veilig onderpand.

 • Plethora Precious Metals Fund: 500% rendement

  Datum

  De laatste jaren hebben goudmijnaandelen per saldo niet veel opgeleverd, maar sommige beleggingsfondsen wisten toch succes te behalen. Een klein beleggingsfonds uit Nederland laat de concurrentie ver achter zich door te beleggen in nieuwe en kleine goudmijnen. Plethora Precious Metals, een fonds dat een slechts €18 miljoen aan vermogen beheert, werd onlangs zelfs geïnterviewd door Bloomberg.

 • BIS ziet risico in afwaardering bedrijfsobligaties

  Datum

  De Bank for International Settlements waarschuwt in haar nieuwste rapport voor de gevolgen van een plotselinge afwaardering van bedrijfsobligaties. Mocht de economie in een neerwaartse spiraal komen, dan zal het voor veel bedrijven moeilijker worden om geld te lenen. Dat kan leiden tot meer afwaarderingen, waardoor de economie in een nieuwe recessie belandt.

 • Waarom zijn bankbiljetten niet te kopiëren?

  Datum

  Heeft u wel eens geprobeerd een bankbiljet te scannen of te kopiëren? Grote kans dat dat niet gelukt is. Naast een watermerk, een reflectieve strook, speciale inkt en doorzichtige elementen hebben bankbiljetten namelijk nog een andere veiligheidskenmerk.

 • Groei Chinese economie jarenlang te positief weergegeven

  Datum

  De Chinese economie is in de periode van 2008 tot en met 2016 veel minder hard gegroeid dan eerder werd gedacht. Volgens nieuw onderzoek van de Chinese universiteit van Hong Kong en de universiteit van Chicago was de groei van de economie per jaar 1,7 procentpunt lager dan wat de officiële cijfers vertelden.