• Risico-aversie zorgt voor opleving dollar

  19 okt. 2020 13:24:00

  Aandelen en bedrijfsobligaties gingen vorige week wereldwijd in de uitverkoop. Beleggers zochten massaal de veilige havens op, en dan vooral de dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank. Toch bleef de omvang van deze bewegingen beperkt en kwam er niet veel verandering in de handelspatronen die we in de afgelopen weken al zagen.

 • Column: Hyperinflatie?

  Datum

  Econoom Milton Friedman (1912-2006) zei ooit dat inflatie altijd en overal een monetair fenomeen is. Groeit de geldhoeveelheid sneller dan het aanbod van goederen en diensten, dan leidt dat op den duur tot hogere prijzen. Centrale banken kunnen de inflatie onder controle houden door de groei van de geldhoeveelheid te reguleren. Neemt de geldhoeveelheid te snel toe, dan moeten centrale banken de rente verhogen om de geldgroei af te remmen. Stagneert de kredietverlening als gevolg van een economische crisis, dan kunnen centrale banken stimuleren door de rente te verlagen.

 • 'Amerikaanse overheid kan niet zonder steun Fed'

  Datum

  Het Amerikaanse begrotingstekort is zo groot dat de Federal Reserve mogelijk moet doorgaan met het opkopen van staatsobligaties. Dat zegt Randal Quarles, vicevoorzitter van de raad van toezicht van de centrale bank. Volgens hem is het aanbod van Amerikaanse staatsleningen nu zo groot geworden dat marktpartijen deze niet allemaal kunnen opkopen. Daarom moet de centrale bank mogelijk nog wat langer doorgaan met het opkopen van staatsleningen.

 • Rusland overweegt digitale roebel

  Datum

  Rusland overweegt de introductie van een digitale roebel, zo blijkt uit een nieuw rapport van hun centrale bank. De centrale bank schrijft in het rapport dat ze de mogelijkheden onderzoekt voor een digitale versie van contant geld. Dit nieuwe geld moet zowel online als offline te gebruiken zijn op mobiele apparaten zoals smartphones.

 • ECB: Banken moeten afschrijven op slechte leningen

  Datum

  Banken moeten zich nu alvast voorbereiden op grote afschrijvingen, omdat de golf van slechte leningen anders te groot kan worden. Daarvoor waarschuwt Andrea Enria, de hoogste toezichthouder van de ECB, in het Duitse Handelsblatt. Ook pleit hij voor meer (grensoverschrijdende) consolidatie in de Europese bankensector, omdat de sector momenteel te weinig verdiencapaciteit heeft.

 • Meer dan 1.000 ton goud naar goud-ETF's in 2020

  Datum

  Goud-ETF's hebben dit jaar al meer dan 1.000 ton goud aan hun voorraden toegevoegd, zo meldt de World Gold Council. In september kochten deze fondsen 68,1 ton, ondanks een daling van de goudprijs. In dollars gemeten was september zelfs de slechtste maand voor het edelmetaal sinds november 2016. Beleggers laten zich dus niet leiden door de prijsdaling en blijven goud kopen. Goud-ETF's voegden in september voor de tiende maand op rij edelmetaal aan hun voorraden toe, de langste reeks sinds 2016.

 • Meer risicobereidheid, sell-off dollar

  Datum

  Vorige week leefde in de VS de hoop op dat er een significant pakket aan budgettaire stimuleringsmaatregelen komt. Dit leidde wereldwijd tot een opluchtingsrally van aandelen en bedrijfsobligaties. De meeste belangrijke valuta raakten meer in trek en wonnen terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

 • Tweede economische golf

  Datum

  Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben alle grote centrale banken de spreekwoordelijk geldkraan opengedraaid. Ze kopen weer op grote schaal staatsobligaties op, met als doel de rente op staatsleningen laag te houden. Het lijkt een wanhoopsdaad, want de rente was al lager dan die ooit geweest is.

 • Centrale banken verkopen goud?

  Datum

  Centrale banken hebben in augustus voor het eerst in anderhalf jaar tijd meer goud verkocht dan gekocht. Netto verkochten zij 12,3 ton goud, wat bijna volledig te verklaren is door een grote verkoop van goud door één land. De centrale bank van Oezbekistan deed in augustus namelijk 31,7 ton in de verkoop, nadat ze een maand eerder ook al 11,6 ton op de markt had gebracht. Daarmee doet ze kleine aankopen door landen als Kirgizië (5 ton), India (4 ton), Turkije (3,9 ton), de Verenigde Arabische Emiraten (2,4 ton), Qatar (1,6 ton), Mongolië (1,3 ton) en Kazachstan (1,3 ton) in dezelfde maand teniet.

 • Donkere wolken boven commercieel vastgoed in de VS

  Datum

  De markt voor commercieel vastgoed wordt hard getroffen door de coronacrisis. Door maatregelen tegen het coronavirus is de waarde van winkelcentra, hotels en andere commerciële gebouwen in de Verenigde Staten sterk gedaald. En dat heeft gevolgen voor de markt van commercial mortgage-backed securities (CMBS), leningen die gedekt zijn door commercieel vastgoed. Nieuwe cijfers van Wells Fargo laten zien dat problematisch vastgoed in deze sector na herwaardering gemiddeld 27% minder waard is.