• Australië wil haar goudvoorraad in Londen controleren

  12 apr. 2022 14:00:00

  De centrale bank van Australië wil controleren of haar goudvoorraad nog steeds in de kluizen van de Bank of England ligt. Het land bewaart bijna haar volledige voorraad in Londen, omdat dit een belangrijk knooppunt is in de internationale goudmarkt. Veel landen bewaren daar al decennialang hun goudreserves, zonder er verder naar om te kijken. Australië neemt daar geen genoegen mee en wil nu een steekproef uitvoeren.

 • Euro onder druk door verdwijnen vooruitzichten op vrede, dollar gesteund door sterk stijgende Amerikaanse obligatierentes

  Datum

  De euro eindigde vorige week onderaan de G10-ranglijst. Dit kwam door de bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne, die niet op korte termijn lijkt te gaan eindigen, en door de nervositeit over de Franse presidentsverkiezingen. De slachtpartij op de Amerikaanse obligatiemarkt gaat door. De rendementen op tienjarige staatsobligaties stegen vorige week met een adembenemende 30 basispunten. De dollar reageerde zoals verwacht en liet elke belangrijke valuta ter wereld (behalve een aantal volatiele valuta uit opkomende markten) achter zich. De roebel blijft volatiel en staat nu hoger dan voor het begin van de Russische invasie. De munt is echter uiterst illiquide, waardoor marktnoteringen vrijwel geen betekenis meer hebben. De Chinese yuan blijkt een rots in de branding te zijn tussen alle onzekerheid op de valutamarkten. Ondanks de stagnatie van de Chinese economie en de draconische corona-lockdowns haalde de munt handelsgewogen nieuwe recordhoogtes.

 • Vlucht naar goud door hoge inflatie en geopolitieke onrust

  Datum

  In het eerste kwartaal van dit jaar zochten beleggers weer massaal hun toevlucht in goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Door de combinatie van uitzonderlijk hoge inflatie en geopolitieke onrust steeg de goudprijs in het eerste kwartaal met 8%. Dat was het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de wereldeconomie op slot ging door de coronapandemie.

 • Zoltan Pozsar: 'Wij zijn getuige van de geboorte van Bretton Woods III'

  Datum

  Het internationale monetaire systeem zal fundamenteel veranderen door westerse sancties tegen Rusland. Dat schrijft analist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in twee recente analyses. Hij voorziet een monetair kantelpunt, waarin een transitie zal plaatsvinden van ongedekt geld naar op grondstoffen gebaseerd geld. In dit nieuwe tijdperk, dat hij omschrijft als Bretton Woods III, zullen tastbare bezittingen als goud en andere grondstoffen een belangrijke rol gaan spelen. Hij verwacht dat de positie van de Amerikaanse dollar daardoor zal verzwakken. De roebel en de yuan zullen juist belangrijker worden.

 • Rebound Europese valuta door hoop op wapenstilstand in oorlog Oekraïne

  Datum

  De euro, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank stonden vorige week bovenaan de G10-ranglijsten. Twee factoren hebben daar zeker toe bijgedragen. In de eerste plaats bestond het gevoel dat de Russische invasie een iets minder rampzalige fase zou ingaan. In de tweede plaats kondigde Biden aan dat de VS op grote schaal olie uit hun strategische reserve gaan verkopen om te proberen de energie-inflatie te beteugelen, wat tot een terugval van de olieprijzen leidde. De mondiale scherpe stijging van de energieprijzen is een probleem voor de euro, gezien de afhankelijkheid van de import van olie en gas in Europa. Na het nieuws uit de VS werd de Noorse kroon massaal ingeruild, maar de verzengende rally van valuta uit opkomende markten – de Latijns-Amerikaanse valuta opnieuw voorop – ging ondanks lagere olieprijzen gewoon door.

 • Valuta opkomende markten nemen hoge vlucht ondanks meedogenloze sell-off obligaties

  Datum

  De inflatie blijft wereldwijd pieken. Van verwachtingen en historische correlaties blijft niets over. Het bloedbad op de mondiale obligatiemarkten werd vorige week nog intensiever: het rendement op tienjarige staatsobligaties kwam in de buurt van het psychologische niveau van 2,5%, en ging deze week al meteen overheen. De mondiale aandelenmarkten wisten juist goed stand te houden, nu beleggers graag activa kopen om enige bescherming te hebben tegen de scherp stijgende prijzen.

 • IMF: 'Sancties tegen Rusland ondermijnen dominantie dollar'

  Datum

  Het IMF waarschuwt dat Westerse sancties tegen Rusland de dominantie van de dollar kunnen ondermijnen. Het kan leiden tot fragmentatie van het internationale monetaire systeem. Dat zei de hoofdeconoom van het IMF, Gina Gopinath, in een interview met de Financial Times. In reactie op de Russische inval in Oekraïne legden Westerse landen zware financiële sancties op, zoals het blokkeren van valutareserves van de Russische centrale bank. Daardoor kan Rusland over meer dan de helft van haar reserves niet meer beschikken. Ze kan nog wel bij haar goudvoorraad en de reserves in yuan.

 • Rusland koopt goud tegen vaste prijs, wat betekent dat voor de goudmarkt?

  Datum

  De Russische centrale bank gaat opnieuw goud kopen om de binnenlandse goudmarkt te stabiliseren. Tussen 28 maart en 30 juni opent ze haar goudloket, waarbij binnenlandse banken gedurende deze periode goud kunnen aanbieden tegen een vaste prijs van 5.000 roebels per gram. Na deze periode zal de centrale bank het opkoopprogramma evalueren en een nieuwe goudprijs bekendmaken. Met dit aankoopprogramma legt de centrale bank een bodem onder de Russische goudmarkt.

 • Obligatiemarkt keldert door hoge inflatie

  Datum

  De hoge inflatie heeft niet alleen effect op onze koopkracht. Ook op de obligatiemarkt nemen de verliezen toe. Door de stijging van de rente zijn de koersen van obligaties sinds begin vorig jaar al met 11% gedaald, de grootste daling sinds 1990. Omgerekend naar dollars verdampte er sinds januari 2021 al $2,6 biljoen aan waarde uit de obligatiemarkt. Ter vergelijking, dat is meer de daling van ongeveer $2 biljoen tijdens de kredietcrisis van 2008.

 • Rusland vraagt roebels voor betaling van gas

  Datum

  Rusland accepteert binnenkort alleen roebels voor levering van gas. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin eerder deze week bekend. Deze maatregel geldt alleen voor landen die vanwege de Russische inval in Oekraïne sancties aan Rusland hebben opgelegd. Dit betekent dat Europese landen binnenkort roebels nodig hebben om gas te blijven importeren.