• Fed grijpt opnieuw in op de repomarkt

  12 maart 2020 21:27:00

  De Fed grijpt deze week opnieuw in op de repomarkt. Door de stress op de financiële markten dreigt liquiditeit op te drogen en neemt ook de stress op de repomarkt toe. Om te voorkomen dat de rente net als in september omhoog schiet stelt de centrale bank extra liquiditeit beschikbaar. Zo gaat de limiet voor zogeheten 'overnight' leningen naar $175 miljard, terwijl deze maandag al was opgeschroefd van $100 naar $150 miljard.

 • Italië overweegt helikoptergeld: Tijdelijk geen hypotheek betalen

  Datum

  De Italiaanse regering is in gesprek met banken om hypotheekbetalingen voor huishoudens en bedrijven tijdelijk op te schorten. Dit plan moet een extra stimulans geven, nu het coronavirus de hele Italiaanse economie dreigt stil te leggen. Afgelopen weekend nam de regering al een radicale maatregel door bepaalde gebieden van de buitenwereld af te sluiten, maatregelen die inmiddels voor het hele land gelden. Niet alleen toerisme en handel, maar ook industrie, transport en tal van andere sectoren zullen daar de gevolgen van ondervinden.

 • Podcast: Wat is er aan de hand op de financiële markten?

  Datum

  De aandelenmarkten gingen vandaag met meer dan 7% onderuit, de grootste daling sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers maken zich niet alleen zorgen over het coronavirus, maar ook over de ontwikkelingen op de oliemarkt. Afgelopen vrijdag gaf Rusland geen steun voor de geplande productieverlaging van de OPEC, waardoor de bodem onder de olieprijs uit viel.

 • Coronavirus drukt ons met de neus op de feiten

  Datum

  Het coronavirus zorgt wereldwijd voor veel ophef en onzekerheid. Toch had de verspreiding en de impact ervan ons eigenlijk niet mogen verrassen. Een van de gevolgen van het proces van globalisering is de groei en de schaal van de systeemrisico’s. Handel, financiën, reizen, cyber, al deze en andere netwerken zijn de afgelopen decennia alleen maar gegroeid en meer en meer onderling verweven geraakt. De complexiteit is toegenomen en daarmee ook de risico’s.

 • Dollarkoers gedaald, Amerikaanse rentes sterk gezakt door angst voor coronavirus, noodmaatregel Fed

  Datum

  De corona-epidemie verpletterde de markten vorige week. De aandelenindices daalden wereldwijd en de renteverlaging met 50 basispunten die de Federal Reserve als noodmaatregel doorvoerde, bracht maar heel kort verlichting. De meest volatiele bewegingen waren bij de rentes te zien, toen de markten snel verdere verlagingen in het tarief van de Federal Reserve inprijsden.

 • Beurzen onderuit, beleggers zoeken veilige havens

  Datum

  De financiële markten waren deze week opnieuw in de ban van het coronavirus. Zelfs de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank wist beleggers niet gerust te stellen. Integendeel, de koersen gingen alleen maar verder omlaag. Ook opvallend was de extreme volatiliteit op de financiële markten. De S&P 500 index van grote Amerikaanse bedrijven zakte dinsdag met bijna 3%, om vervolgens op woensdag meer dan 4% te stijgen en op donderdag weer ruim 3% lager te sluiten.

 • Deutsche Bank verwacht stijging goudprijs

  Datum

  De goudprijs zal de komende tijd verder stijgen, zo verwachten analisten van Deutsche Bank. Ondanks de scherpe prijsdaling van vorige week vrijdag blijven de fundamentele argumenten om goud te bezitten intact. Door de vlucht naar veilige havens is de rente scherp gedaald, waardoor goud een aantrekkelijker alternatief is geworden. Ook overwegen centrale banken nieuwe monetaire stimulering in de vorm van renteverlagingen en opkoopprogramma's. Ook dat is positief voor goud, zoals we deze week al zagen na de renteverlaging van de Federal Reserve.

 • Onrust op de financiële markten in tien grafieken

  Datum

  De financiële markten zijn de hele week al bijzonder volatiel. Na de beurscorrectie van vorige week zag de Fed zich genoodzaakt de rente met 50 basispunten te verlagen. De renteverlaging van de Federal Reserve wist de markt echter niet te kalmeren, want de beurzen gaan deze week opnieuw omlaag. Ondertussen verzwakt de dollar en zien we weer een vlucht richting goud. Hier een overzicht van tien opvallende ontwikkelingen in verschillende beleggingscategorieën.

 • Federal Reserve verlaagt rente met 50 basispunten

  Datum

  De Federal Reserve heeft de rente vandaag met 50 basispunten verlaagd naar een bandbreedte van 1% tot 1,25%. In een toelichting schrijft de centrale bank dat de fundamenten voor de Amerikaanse economie nog steeds sterk zijn, maar dat het coronavirus een steeds grotere bedreiging vormt. Het besluit om de rente per direct te verlagen is opmerkelijk, omdat de centrale bank daar normaal gesproken mee wacht tot een officiële bijeenkomst. De eerstvolgende vergadering van de FOMC staat gepland voor 17 en 18 maart.

 • Video: Hulleman en Wellens over het failliet van de huizenmarkt

  Datum

  Arno Wellens en Sven Hulleman gaan in gesprek over het failliet van de woningmarkt. Hoe komt het dat mensen met een hoge opleiding en een goede baan vaak nog geen huis kunnen vinden? Woningen worden onbetaalbaar, enerzijds door de lage rente en anderzijds door een toestroom van beleggers en speculanten op de woningmarkt. Het is een onhoudbare situatie, omdat een complete generatie straks bijna geen huis meer kan betalen en geen vermogen opbouwt. Het is kiezen tussen een dure huurwoning of jarenlang op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Hoe moet dat nu verder?