• Opleving dollar door economisch optimisme

  12 nov. 2019 09:49:00

  Het economische nieuws was beter dan verwacht, en de signalen over het handelsconflict tussen de VS en China waren positief. Dit leidde vorige week opnieuw tot stijgingen van activaprijzen en een toename van risicozoekende investeringsstromen. Er vond een vlucht uit veilige havens plaats, die ervoor zorgde dat de rendementen op schatkistpapier scherp stegen en de dollar sterker werd ten opzichte van elke andere G10-valuta. De opkomende markten scoorden wisselend.

 • Analyse: 20 jaar na het Central Bank Gold Agreement

  Datum

  De afgelopen twintig jaar is de goudmarkt drastisch veranderd. Centrale banken werden netto kopers van goud, terwijl beleggers en financiële instellingen nieuwe instrumenten kregen om te beleggen in edelmetalen. Niet alleen kregen beleggers toegang tot ETF's, ook werd het steeds makkelijker om fysiek goud te kopen in de vorm van munten en goudbaren.

 • Waarom is Nord Stream 2 belangrijk voor Europa?

  Datum

  Nord Stream 2 is belangrijk voor de Europese energievoorziening, omdat we nog grotendeels afhankelijk zijn van aardgas. Afnemende binnenlandse productie en toenemende vraag betekent dat Europa nieuwe aanvoerroutes nodig heeft. Dat zeiden verschillende experts uit de energiesector begin oktober tijdens de Russian Energy Week.

 • Grafiek: Goud versus negatieve rente

  Datum

  De laatste jaren zien we een opvallend sterke correlatie tussen de goudprijs en het aantal staatsleningen met een negatieve rente. Zowel goud als staatsobligaties profiteren van een vlucht naar veilige havens en dat zien we terug in onderstaande grafiek. Tegelijk met de stijging van de goudprijs ging ook de rente op staatsleningen omlaag, waardoor meer schuldpapier 'onder nul' kwam. De paarse lijn geeft het aanbod van schuldpapier met een negatief rendement, de goudkleurige lijn de ontwikkeling van de goudprijs.

 • China leent 4 miljard in euro's

  Datum

  China heeft voor het eerst sinds 2004 weer een obligatie in euro's uitgegeven. Het Chinese ministerie van Financiën haalde deze week €4 miljard op met de uitgifte van nieuw schuldpapier, tegen minder dan een half procent rente. De vraag naar deze obligaties was zeer groot, want investeerders waren bereid bijna €20 miljard te kopen. Vooral leningen met een looptijd van zeven jaar bleken populair.

 • Centrale banken en beleggers kopen meer goud

  Datum

  De vraag naar fysiek goud is in het derde kwartaal van dit jaar met 3% gestegen, zo schrijft de World Gold Council in haar kwartaalrapportage over de goudmarkt. Deze stijging komt voornamelijk voor rekening van beleggers, die de afgelopen maanden op grote schaal in goud-ETF's stapten. De totale voorraad van deze goudbeleggingen steeg in het derde kwartaal met 258 ton naar een nieuw record van 2.855 ton. Ook centrale banken voegden de afgelopen maanden veel edelmetaal aan hun voorraden toe.

 • Sell-off dollar, sentiment verbetert wereldwijd

  Datum

  De dollar profiteerde vorige week niet van de 'hawkish' renteverlaging door de Federal Reserve. De economische cijfers zijn wereldwijd iets verbeterd, vooral gezien de sombere verwachtingen van een paar weken geleden. Vooralsnog heeft dit er op de valutamarkten toe geleid dat de dollar nu niet meer als veilige haven wordt gebruikt, maar per saldo wordt verkocht.

 • Deutsche Bank gaat negatieve rente doorberekenen

  Datum

  Het was slechts een kwestie van tijd. In navolging op een aantal andere banken gaat ook Deutsche Bank negatieve rente doorberekenen aan klanten. Zowel zakelijke klanten als vermogende particulieren gaan in de toekomst betalen om geld op de bank te laten staan. Hoeveel boeterente de bank in rekening brengt is nog niet duidelijk. Volgens plaatsvervangend directeur Karl von Rohr, die zijn plannen zondag in een interview met de Frankfurter Allgemeine bekendmaakt, is de bank al in gesprek met de betreffende klanten.

 • Is de eeuw van China alweer bijna voorbij?

  Datum

  Na de dood van de grote roerganger Mao Zedong in 1976 startte zijn opvolger Deng Xiaoping met de modernisering van het land en de Chinese economie. Het succes van zijn beleidswijziging is overduidelijk en overdonderend. China werd de fabriek van de wereld en toverde decennialang groeicijfers tevoorschijn die de rest van de wereld naar adem deed happen.

 • Brengt Lagarde ons spaargeld in gevaar?

  Datum

  Spaarders zijn gewaarschuwd. Onder leiding van Lagarde gaat de ECB een andere koers varen, waarbij de koopkracht van uw geld van ondergeschikt belang is. Dat blijkt uit verschillende uitspraken die de kersverse centraal bankier van de eurozone heeft gedaan. Ze is nog maar net begonnen, maar gaat nu al grenzen over die Draghi niet durfde te passeren.