• Komt er een nieuwe silversqueeze?

  29 apr. 2021 14:49:00

  Op het forum van Reddit gaan de laatste dagen geruchten rond over een nieuwe silversqueeze. In een nieuwe post op Reddit verwijst men naar een artikel over zilver dat eerder deze maand verscheen op Sprott Money. Het artikel is gewijd aan de grote koersdaling van zilver die tien jaar geleden om deze tijd plaatsvond. De koers maakte toen op één dag een enorme koersval, waarvan de exacte reden nog altijd niet duidelijk is.

 • Grafiek: Zoveel koopkracht verlies je met negatieve rente op spaargeld

  Datum

  Spaarders die meer dan een ton op de bankrekening hebben staan leveren jaarlijks bijna 4% aan koopkracht in. De spaarrente compenseert al lang niet meer voor de vermogensbelasting, laat staan voor de officiële inflatie. Voeg daar negatieve rente aan toe en je bent een dief van je eigen portemonnee als je veel geld spaart. In tien jaar tijd verdampt een derde van je koopkracht, terwijl je over een periode van twintig jaar zelfs meer dan de helft verliest. En dat is niet altijd zo geweest, want in de jaren '90 was de spaarrente nog voldoende om je vermogen te laten groeien. Wat zijn de alternatieven voor sparen?

 • Rusland dumpt Amerikaanse dollar voor internationale handel

  Datum

  Rusland vraagt voor haar export steeds vaker andere valuta dan de Amerikaanse dollar. Het marktaandeel van de dollar zakte in het laatste kwartaal van vorig jaar zelfs onder de 50%, terwijl dat in 2013 nog bijna 80% was. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Russische centrale bank deze week publiceerde. De grootste winnaar is de euro, want het marktaandeel van deze munt steeg tot ruim 36%.

 • Aanhoudende koersdaling dollar, opkomende markten volatiel

  Datum

  De Amerikaanse dollar bleef afgelopen week in prijs dalen, waardoor de valuta licht daalde ten opzichte van alle G10-valuta, met uitzondering van de Australische dollar. Toch waren de verschuivingen subtiel en vonden ze grotendeels op opkomende markten plaats.

 • Koers Bitcoin onderuit door belastingverhoging VS?

  Datum

  De koers van Bitcoin is deze week verder gedaald en stond vrijdag zelfs onder de $50.000. Daarmee dook de virtuele munt voor het eerst sinds september vorig jaar onder het 100-daags gemiddelde. Vorige week bereikte Bitcoin nog een record van meer dan $64.500, maar zorgen over strengere regulering in de VS drukten de koers afgelopen zondag al omlaag. Sindsdien staan de waarderingen van alle virtuele munten onder druk. Donderdag gingen de koersen nog verder omlaag, nadat de Amerikaanse regering een forse verhoging van de vermogensbelasting voorstelde.

 • Wanneer bereiken we peak gold?

  Datum

  Vorig jaar daalde de wereldwijde productie van goudmijnen met 4% naar 3400,8 ton. Het was de tweede daling op rij, want een jaar eerder was de productie ook al lager dan het recordniveau van 3.561,3 ton in 2018. Hebben we peak gold bereikt, het niveau waarop de jaarlijkse goudproductie niet meer toeneemt? Of zal de hogere goudprijs de zoektocht naar nieuwe goudaders verder aanjagen? In dit artikel geven we een overzicht van de huidige stand van zaken in de goudmijnsector.

 • Zo hard stegen de prijzen van grondstoffen

  Datum

  De prijzen van grondstoffen zijn het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Energie werd twee tot drie keer zo duur, terwijl de prijs van hout ook bijna verdrievoudigde. Ook metalen als koper, platina en palladium en soft commodities als mais, suiker en sojabonen werden flink duurder. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar zijn al deze prijzen met tientallen procenten gestegen.

 • Negatieve rente, wat moet je doen met je spaargeld?

  Datum

  In navolging op ING verlagen steeds meer banken de grens voor negatieve rente. De ABN Amro verlaagde deze grens onlangs van een half miljoen euro naar €150.000, terwijl de Volksbank de limiet deze week van €250.000 naar €100.000 verlaagde. Ook klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank moeten vanaf 1 juli een half procent rente gaan betalen op tegoeden boven de €100.000. Als deze trend zo doorgaat wordt negatieve rente binnenkort eerder regel dan uitzondering. Dat betekent dat spaarders in beweging moeten komen als zij hun vermogen willen beschermen.

 • Chinezen kopen weer massaal goud, voorraden ETF's naar record

  Datum

  Chinezen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar optimaal geprofiteerd van de lagere goudprijs. Volgens cijfers van de World Gold Council stegen de goudvoorraden van Chinese ETF's in maart zelfs tot een record van 72,4 ton. Ook laten cijfers van de Chinese zoekmachine Baidu zien dat de belangstelling voor goud kopen in China de laatste maanden is toegenomen. Dat zien we ook terug in de premies, want in maart lag de gemiddelde goudprijs voor een troy ounce in Shanghai $10,20 hoger dan Londen. Vorig jaar was het edelmetaal op de Chinese markt nog enkele tientjes per troy ounce goedkoper.

 • Koers Bitcoin daalt, transactiekosten schieten omhoog

  Datum

  De prijs van Bitcoin ging zondag ruim 10% onderuit, een paar dagen nadat de virtuele munt een record van meer dan €53.000 had aangetikt. De prijs van de virtuele munt zakte naar minder dan €45.000 door het gerucht dat de Amerikaanse regering deze markt strenger wil reguleren. Dit veroorzaakte een zichzelf versterkende verkoopgolf, waarin beleggers meer dan $10 miljard aan Bitcoin liquideerden.