• Deutsche Bank introduceert negatieve spaarrente

  6 mei 2020 07:51:00

  In navolging op veel andere banken introduceert ook Deutsche Bank negatieve spaarrente. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. Vermogende particulieren gaan vanaf 18 mei een half procent rente betalen over tegoeden boven de grens van €100.000. Deze negatieve rente correspondeert met de depositorente van -0,5% die de ECB in rekening brengt voor tegoeden die banken bij de centrale bank parkeren.

 • Update #6: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Vraag naar beleggingsgoud sterk toegenomen

  Datum

  De uitbraak van het coronavirus zorgde in het eerste kwartaal voor een vlucht naar goud als veilige haven. In Westerse economieën nam de vraag naar beleggingsgoud en goud-ETF's sterk toe, terwijl de wereldwijde vraag naar gouden sieraden juist daalde. Daardoor bleef de totale vraag ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt.

 • Scotiabank stopt met handel in edelmetalen

  Datum

  Bank of Nova Scotia, beter bekend als Scotiabank, heeft deze week besloten uit de markt voor edelmetalen te stappen. Daarmee verdwijnt een vertrouwde naam uit de wereld van banken die edelmetalen verhandelen. De werknemers van de bank die op deze afdeling werkten kregen dinsdag te horen dat hun functie komt te vervallen. Scotiabank was jarenlang een van de grootste kredietverleners in de fysieke goudmarkt, met een geschiedenis die teruggaat tot 1684. In dat jaar begon Mocatta Bullion in Londen goud te verhandelen, dat in 1997 werd overgenomen door het Canadese Scotiabank.

 • Goud als strategische hedge in de beleggingsportefeuille

  Datum

  Goud blijkt een effectief instrument om het neerwaartse risico van een beleggingsportefeuille te verminderen. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Ook tijdens de coronacrisis bleek het edelmetaal per saldo een effectief instrument om het neerwaartse risico te beperken. Terwijl de aandelenmarkt onderuit ging steeg de goudprijs juist tot recordhoogte. En hoewel goud niet het meest effectieve instrument is om dalende aandelenkoersen op te vangen heeft het van alle hedging instrumenten wel de beste eigenschappen. Zo is het minder gevoelig voor markttiming en profiteert het ook bij stijgende aandelenkoersen.

 • Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen

  Datum

  De Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen om de rente op 0,1% te houden. Dat maakte de centrale bank begin deze week bekend. Volgens het bestuur van de centrale bank is deze maatregel nodig vanwege een gebrek aan liquiditeit in de markt. Door het coronavirus loopt het tekort van de Japanse overheid op, waardoor er veel nieuwe obligaties op de markt komen. De centrale bank vangt dit op door nu alvast aan te kondigen ongelimiteerd schuldpapier op te kopen.

 • Oliemarkt stort in, olievaluta aangeslagen

  Datum

  Vergeleken met de bewegingen in de afgelopen weken bleven de koersen van de meeste belangrijke valuta vorige week binnen vrij smalle bandbreedtes. De belangrijkste uitzondering vormden de valuta van de olie-exporterende landen, zoals de Noorse kroon en de Mexicaanse en de Colombiaanse peso.

 • Australië stuurt duizenden goudstaven naar New York

  Datum

  De grootste smelterij van Australië heeft de productie van goudstaven flink opgeschroefd om de Amerikaanse goudmarkt te bedienen. Duizenden goudstaven gaan op het vliegtuig voor een vlucht van ruim 18.000 kilometer naar New York, waar de prijs van goudfutures nog steeds hoger is dan de spotprijs.

 • Update #5: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte door coronacrisis

  Datum

  De goudvoorraden van ETF's zijn in het eerste kwartaal van dit jaar naar recordhoogte gestegen. Eind maart beheerden deze beleggingsproducten een voorraad van 3.184 ton, goed voor een marktwaarde van bijna $165 miljard. In het eerste kwartaal van dit jaar voegden ETF's een recordhoeveelheid van 298 ton fysiek goud aan hun voorraden toe. In gewicht was dat de grootste toename in één kwartaal sinds 2016, in dollars gemeten zelfs de grootste instroom ooit. Beleggers zoeken hun toevlucht in goud vanwege verslechterde economische vooruitzichten en alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken.