• Grafiek: De neergang van de Duitse bankensector

  10 mei 2019 13:43:00

  De bankensector heeft door de kredietcrisis veel van haar glans verloren. Sommige banken werden genationaliseerd, terwijl anderen met staatssteun overeind werden gehouden. Het toezicht werd aangescherpt en er werden flinke boetes uitgedeeld voor het verstrekken van ondeugdelijke financiële producten. Ook is de rente flink gedaald, waardoor met name spaarbanken steeds meer moeite hebben om winst te maken.

 • IMF onderzoekt mogelijkheden negatieve rente

  Datum

  Het IMF onderzoekt de mogelijkheden voor centrale banken om de negatieve rente in een volgende crisis verder op te schroeven. En dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop we omgaan met contant geld. De verwachting is namelijk dat spaarders in contant geld zullen vluchten als de rente op spaargeld negatief wordt. In een nieuw onderzoek beschrijft het IMF verschillende mogelijkheden om een vlucht naar cash tegen te gaan.

 • Federal Funds rate naar laagste niveau in zes weken

  Datum

  Het rentetarief dat Amerikaanse banken in rekening brengen wanneer ze geld aan elkaar uitlenen bereikte afgelopen vrijdag het laagste niveau in zes weken. De zogeheten Federal Funds rate zakte naar 2,4%, een niveau dat we sinds 26 maart niet meer hebben gezien.

 • Voormalig ECB-bestuurslid pleit voor Eurobonds

  Datum

  De Eurozone zou op korte termijn Eurobonds moeten introduceren. Dat zei Vítor Constâncio, voormalig vice-voorzitter van de ECB, tijdens een conferentie over de Europese financiële infrastructuur in Florence. Niet alleen kunnen Eurobonds volgens hem lidstaten van de muntunie beter beschermen tegen de grillen van de financiële markten, ook is het een nuttig instrument om de Europese kapitaalmarkt te versterken. Tenslotte zouden Eurobonds ook het tekort aan veilige staatsleningen dat na de Europese schuldencrisis is ontstaan kunnen opvullen.

 • Het gevaar van Modern Monetary Theory

  Datum

  De laatste maanden horen we steeds meer over Modern Monetary Theory (MMT) als middel om de economie te stimuleren. Het uitgangspunt van deze theorie is dat overheden een grotere rol krijgen in de sturing van de economie. In plaats van indirecte stimulering via centrale banken moeten overheden de economie rechtstreeks gaan stimuleren, bijvoorbeeld door overheidsuitgaven te verhogen of belastingen te verlagen. De achterliggende gedachte is dat overheden op deze manier de geldhoeveelheid beter kunnen sturen en verdelen dan centrale banken.

 • Centrale banken blijven goud hamsteren

  Datum

  Centrale banken kochten in het eerste kwartaal van dat jaar 145,5 ton goud, zo schrijft de World Gold Council in haar nieuwe kwartaalrapport. Dat is meer dan het gemiddelde van 129,2 ton per kwartaal over de afgelopen vijf jaar. Rusland was met 55,3 ton wederom de grootste afnemer van het edelmetaal, maar er zijn ook veel andere landen die goud kopen. China kocht in de eerste drie maanden van dit jaar 33 ton, terwijl Turkije 40,1 ton aan haar reserves toevoegde. Ook waren de centrale banken van India, Ecuador, Colombia en Qatar dit jaar actief op de goudmarkt.

 • De Nederlandsche Bank: "Goud behoudt altijd waarde"

  Datum

  Goud is het ultieme appeltje voor de dorst, omdat het altijd waarde behoudt, zo schrijft de Nederlandsche Bank op haar website. In een onlangs toegevoegde pagina op hun website benoemen ze expliciet over het nut van een goudvoorraad in tijden van crisis. Hieronder twee passages waarin de centrale bank haar standpunt kenbaar maakt en uitlegt waarom ze een deel van hun reserves in het edelmetaal aanhouden.

 • Sander Boon over de fundamentele crisis in het geldsysteem

  Datum

  Sander Boon geeft in deze podcast van Geotrendlines inzicht in de evolutie van het internationale monetaire en financiële systeem over de afgelopen honderd jaar. Van het loslaten van de goudstandaard na WO1 tot het ontstaan van het eurodollar systeem na WO2.

 • Federal Reserve overweegt nieuwe variant van monetaire stimulering

  Datum

  De Federal Reserve overweegt een nieuwe vorm van monetaire verruiming. Twee economen van de Amerikaanse centrale bank schreven nieuwe papers, waarin ze pleiten voor een versoepeling van het opkoopprogramma. Zo moeten banken zelf de mogelijkheid krijgen om staatsobligaties om te wisselen voor reserves en vice versa. Dit betekent dat de centrale bank in goede tijden sneller haar balanstotaal kan terugdringen, terwijl banken in onzekere tijden makkelijker staatsobligaties met de centrale bank kunnen ruilen voor nieuwe reserves.

 • Zweden wil definitie wettig betaalmiddel onderzoeken

  Datum

  De Zweedse centrale bank heeft het parlement verzocht om uit te zoeken wat wettig betaalmiddel is, zo meldt Bloomberg. Ook wil ze weten welke rol geld van de centrale bank heeft in een gedigitaliseerde economie. Een opmerkelijk verzoek, waar we verschillende conclusies uit kunnen trekken.