• Centrale banken verkochten weer goud in november

  12 jan. 2021 10:50:00

  Centrale banken hebben in november per saldo weer goud verkocht, zo schrijft de World Gold Council. Er zijn nog steeds landen die edelmetaal aan hun reserves toevoegen, maar het aangekochte volume was minder groot dan een grote verkooptransactie door Turkije. In totaal kochten centrale banken 16 ton goud, waarvan Oezbekistan de lijst aanvoerde met de aankoop van 8,4 ton.

 • Markten halen schouders op over onrust in Washington

  Datum

  De ongekende gebeurtenissen op het Amerikaanse Capitool maakten vorige week geen enkele indruk op de financiële markten. Amerikaanse aandelen bereikten nieuwe recordhoogtes, rentes en commodity’s bleven stijgen en de Amerikaanse dollar vond na wekenlange verliezen weer houvast. Beleggers zagen de relschoppers kennelijk niet als een serieuze bedreiging voor het Amerikaanse Congres. Ze richten hun blik liever op de politieke cyclus waarin de Democraten het in alle geledingen van de overheid voor het zeggen krijgen.

 • Coronacrisis zet dollarhegemonie onder druk

  Datum

  De coronacrisis en politieke instabiliteit in de Verenigde Staten zetten de status van de dollar als wereldreservemunt onder druk. Zo daalde het marktaandeel van de dollar in valutareserves van centrale banken vorig jaar tot het laagste niveau sinds 1996. Centrale banken houden momenteel ongeveer 61% van hun valutareserves aan in dollars, terwijl dat vijf jaar geleden nog 65% was. Ook China bouwde haar positie in Amerikaanse staatsleningen gestaag af. De euro, het Britse pond en de Japanse yen kregen een groter aandeel in de reserves van centrale banken.

 • ABN Amro: 'Platina maakt inhaalslag in 2021'

  Datum

  Na het goede resultaat in 2020 zullen de edelmetalen ook dit jaar uitblinken. Vooral platina en zilver zijn op dit moment interessant, zo concludeert analiste Georgette Boele van de ABN Amro in een nieuwe update over de edelmetalen. Door het verwachte herstel van de wereldeconomie zal de vraag naar deze edelmetalen met industriële toepassingen dit jaar toenemen. Volgens Boele zal zilver dit jaar beter presteren dan goud. Platina is mogelijk nog interessanter, omdat dit edelmetaal nog steeds relatief goedkoop is ten opzichte van andere edelmetalen.

 • Mogelijk langere levertijden door drukte logistiek centrum (update)

  Datum

  Door het grote aantal bestellingen van de afgelopen dagen is het momenteel erg druk bij ons logistiek centrum. Daardoor kan het een week duren voordat we uw bestelling kunnen versturen. Normaal gesproken passen we de capaciteit daarop aan, maar door de maatregelen tegen het coronavirus mogen er maar een beperkt aantal mensen in de kluis werken. We doen uiteraard ons best om alle bestellingen zorgvuldig af te wikkelen en houden u op de hoogte van de status van uw bestelling.

 • Hypotheekrente voor 20 jaar in Denemarken naar 0%

  Datum

  Wie een huis wil kopen in Denemarken hoeft geen rente meer te betalen op de hypotheek. Zelfs voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar rekenen sommige banken al 0% rente. Nordea Bank is de eerste Deense bank die de rente voor deze looptijd naar nul verlaagde, maar andere banken zullen naar verwachting snel volgen.

 • Goudprijs flink gestegen in coronajaar 2020

  Datum

  De goudprijs is in het coronajaar 2020 flink gestegen, mede dankzij steunmaatregelen van overheden en centrale banken. De prijs van het edelmetaal steeg in dollars met 24,6%, de grootste koersstijging in een jaar sinds 2010. Door het aansterken van de euro was het rendement voor Europese beleggers wat lager, maar met 14,4% nog steeds niet slecht. Zilver deed het in 2020 nog beter met een rendement van 47,5% in dollars en 35,4% in euro's. In beide valuta was dat het beste resultaat voor zilver sinds 2010.

 • US Mint verkocht vier keer zoveel gouden munten in 2020

  Datum

  De US Mint verkocht vorig jaar vier keer zoveel gouden munten als in 2020, terwijl de verkoop van zilveren munten verdubbelde. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse munthuis. Zowel de gouden als de zilveren beleggingsmunten waren niet aan te slepen. Vooral in maart gingen de verkoopcijfers door het dak vanwege onrust op de financiële markten. Door de enorme vraag naar munten werden de wachtrijen langer en namen de premies toe. Het zou nog twee tot drie maanden duren voordat de munthuizen de achterstand hadden weggewerkt.

 • Goudprijs naar hoogste niveau in twee maanden

  Datum

  De goudprijs steeg deze week naar $1.948 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in twee maanden tijd. Het edelmetaal profiteert van een zwakke dollar en een daling van de reële rente, twee indicatoren die veel invloed hebben op de prijs van het edelmetaal. Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar steeg de goudprijs met 2,3% naar $1.941 per troy ounce, terwijl zilver met 3,3% steeg naar een koers van $27,16 per troy ounce. In euro's kwam de goudprijs weer boven de €50.000 per kilo, terwijl de zilverprijs de €700 per kilo wist te doorbreken. Voor goud is dat het hoogste niveau sinds eind november, voor zilver zelfs de hoogste stand sinds eind september.

 • Gold: The Story of Man's 6000 Year Obsession

  Datum

  In deze tweedelige documentaire van Realvision neemt Grant Williams je mee in de geschiedenis van goud. Waarom begon men het edelmetaal te gebruiken als betaalmiddel? En waarom zijn we daar in de vorige eeuw mee gestopt? In het eerste deel gaan we naar de Zwitserland, waar een van de grootste private goudkluizen ter wereld verstopt is in de bergen.