• Column: Risico zonder rendement

  4 aug. 2019 08:35:00

  Deze week ging de aandacht van beleggers uit naar de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, maar minstens zo belangrijk was de ontwikkeling op de obligatiemarkt. De rente op Duitse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar bereikte een nieuw dieptepunt van -0,5%, terwijl de leningen met een looptijd van 30 jaar voor het eerst onder nul kwamen. Daarmee was voor het eerst in de geschiedenis de volledige rentecurve van het belangrijkste schuldpapier in de Eurozone negatief.

 • Rusland stapt over op euro voor handel met China

  Datum

  De euro wint snel aan populariteit in het handelsverkeer tussen Rusland en China. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Russische centrale bank deze week naar buiten bracht. Ook rekent Rusland een steeds groter deel van de handel met andere BRICS-landen af met euro's in plaats van dollars. In de handel met Europese landen lijkt de dollar ook langzaam de koppositie te verliezen.

 • Federal Reserve verlaagt rente voor het eerst sinds crisis

  Datum

  De Federal Reserve heeft deze week voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis de rente verlaagd. Woensdag besloot de centrale bank de rente conform verwachtingen met 25 basispunten te verlagen. De renteverlaging is opmerkelijk, omdat de Amerikaanse economie nog steeds groeit en de werkloosheid uitzonderlijk laag is. Het lijkt dan ook vooral een preventieve maatregel, bedoeld om neerwaartse risico's voor de economische groei op te vangen.

 • Limiet voor anoniem goud kopen in Duitsland naar €2.000

  Datum

  Duitsland is van plan de limiet voor anoniem goud kopen naar €2.000 te verlagen, zo meldt de Duitse krant Die Welt. Op dit moment geldt een limiet van €10.000 voor de anonieme aankoop van edelmetalen, maar er ligt een nieuw wetsvoorstel klaar om deze grens te verlagen. Het wetsvoorstel is gericht op de bestrijding van witwassen en heeft ook gevolgen voor de handel in kunst en voor vastgoedtransacties. Voor de goudmarkt betekent het dat er voor aankopen boven de €2.000 al een legitimatieplicht zal gelden.

 • Vraag naar goud stijgt door centrale banken en ETF's

  Datum

  De vraag naar goud steeg in de eerste helft van dit jaar met 8% naar 2.181,7 ton, het hoogste niveau voor deze periode sinds 2016. Deze stijging komt vooral door centrale banken, die in de eerste zes maanden van dit jaar veel goud kochten. Ook stegen de voorraden van zogeheten exchange traded funds (ETF's), instrumenten waarmee beleggers een positie kunnen nemen in het edelmetaal. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council.

 • Trump: "Federal Reserve moet rente fors verlagen"

  Datum

  De Amerikaanse president Trump blijft de druk op de Federal Reserve verhogen. In een verklaring tegenover de media zei hij dat de centrale bank de rente deze week fors moet verlagen. Ook wil hij dat de centrale bank per direct stopt met het afbouwen van haar balans.

 • Bedrijven kopen massaal eigen aandelen in

  Datum

  Amerikaanse bedrijven kopen ook dit jaar op grote schaal hun eigen aandelen in. Volgens Goldman Sachs gebruiken bedrijven zowel eigen geld als geleend geld om voor bijna $1 biljoen aan aandelen terug te kopen. Voor het eerst sinds de financiële crisis kopen Amerikaanse bedrijven zelfs meer aandelen in dan wat ze aan vrij beschikbare cashflow hebben. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat bedrijven doorgaans pas aandelen inkopen als ze geen mogelijkheden meer zien om te investeren.

 • Negatieve rente op spaargeld?

  Datum

  Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat spaarders te maken krijgen met negatieve rente. Op dit moment krijg je nog steeds een positieve rente op spaargeld, maar als de centrale bank de rente verlaagt wordt dat onhoudbaar. De centrale bank zal bij een renteverlaging nieuwe maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat banken deze kosten doorbereken in de kredietverlening.

 • Chinese bank worstelt met liquiditeitsprobleem

  Datum

  De Chinese bank Jinzhou is in gesprek met toezichthouders en de centrale bank om te praten over liquiditeitsproblemen bij de bank. Dat schrijft Reuters op basis van verschillende bronnen. De bank ontkent dat er problemen zijn, maar op de financiële markten wordt daar anders over gedacht. De obligaties van de bank die in dollars genoteerd staan kelderden deze week nadat het nieuws naar buiten kwam. De waarde van de bankobligaties ging donderdag met 7 procentpunt omlaag tot 67,6% van de nominale waarde. Dat betekent dat beleggers er rekening mee beginnen te houden dat ze niet hun volledige inleg terugkrijgen.

 • Zwitserland leent onbeperkt tegen negatieve rente

  Datum

  Sinds een aantal jaar zijn we gewend geraakt aan het fenomeen negatieve rente, maar nergens is de situatie zo extreem als in Zwitserland. Daar werd de rentecurve deze week zelfs over de hele breedte negatief, wat betekent dat het land voor alle looptijden gratis kan lenen. Zelfs voor een staatslening met een looptijd van 50 jaar ligt de rente voor het eerst sinds 2016 weer onder het nulpunt.