• Italië wil eigen parallelle munt introduceren

  1 juni 2019 12:48:00

  De regering in Italië zoekt nieuwe mogelijkheden om de fiscale discipline vanuit Europa te omzeilen. Nu er een boete van €3,5 miljard dreigt voor het voor het overtreden van de fiscale regels bekijkt de regering alternatieven om meer geld uit te kunnen geven dan er binnenkomt.

 • ECB introduceert nieuwe €100 en €200 biljetten

  Datum

  De ECB heeft deze week de nieuwe bankbiljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. Het zijn de laatste biljetten in de nieuwe Europa serie, aangezien er geen nieuw exemplaar van het €500 biljet verschijnt. De nieuwe briefjes van €100 en €200 zijn iets kleiner dan hun voorgangers, want de hoogte is identiek aan die van het €50 biljet. Daardoor passen de grote briefjes beter in de portemonnee en gaan ze makkelijker door de geldtelmachines.

 • Video: Is dit het moment om goud te kopen?

  Datum

  De afgelopen jaren lijkt de goudprijs vooral zijwaarts te bewegen, maar over de langere termijn heeft het edelmetaal een behoorlijk rendement laten zien. Het edelmetaal kent geen tegenpartij risico en staat daarom vooral bekend als veilige haven. Met een oplopend handelsconflict, meer financiële repressie en een aanhoudend lange rente lijkt beleggen in goud weer interessant te worden.

 • Monetaire soevereiniteit is een illusie

  Datum

  Afgelopen donderdag ging Nederland naar de stembus voor de Europese parlementsverkiezingen. De voorlopige uitslagen laten zien dat een meerderheid van de bevolking voorstanders is van meer Europese samenwerking. Een minderheid ziet toekomst in een vertrek van Nederland uit de Europese Unie of de muntunie. Voorstanders van een vertrek uit de monetaire unie beweren dat Nederland met en vertrek uit de euro haar eigen monetaire beleid kan voeren en dat wij dan niet meer hoeven op te draaien voor de economische problemen van de zuidelijke landen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar de geschiedenis wijst uit dat het hebben van een eigen munt niet altijd betekent dat je ook een eigen monetair beleid kunt voeren.

 • Rusland breidt goudvoorraad verder uit

  Datum

  Rusland heeft in april een half miljoen troy ounce goud aan haar reserves toegevoegd. Dat is omgerekend ongeveer 15,5 ton. Met deze aankoop brengt de centrale bank haar totale goudvoorraad naar 70,2 miljoen troy ounce, omgerekend 2.183,5 ton. Daarmee staat het land op de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

 • Aandeel Deutsche Bank zakt verder weg

  Datum

  Het aandeel van Deutsche Bank bereikte deze week een nieuw dieptepunt, nadat de bank een afwaardering had gekregen van het Zwitserse UBS. De koers van het aandeel zakte dinsdag naar €6,65 en stond daarmee ruim 40% lager dan twaalf maanden geleden.

 • Bank of Japan overweegt ETF's uit te lenen

  Datum

  De Bank of Japan overweegt de ETF's die ze de afgelopen jaren heeft opgekocht beschikbaar te stellen aan de markt. De centrale bank wil deze beleggingen uitlenen, om het gebrek aan liquiditeit in de markt te verlichten. De Japanse centrale bank heeft meer dan 70% van alle ETF's in handen, maar doet daar eigenlijk niets mee. Daardoor dreigt het handelsvolume in ETF's op te drogen, met als resultaat dat de markt geen betrouwbare prijsinformatie meer kan geven.

 • Waarom blijft de dollar zo dominant?

  Datum

  Al voor het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 schreef men over de val van de dollar. Met een enorme en alsmaar oplopende staatsschuld en een onverantwoord fiscaal en monetair beleid zou de wereld uiteindelijk haar vertrouwen in deze munt verliezen. Toch liep het allemaal anders, want ruim tien jaar na de crisis is deze valuta nog steeds de wereldreservemunt. Sterker nog, in bepaalde opzichten is de dollar momenteel nog groter dan tien jaar geleden.

 • Is de huizenmarkt over haar hoogtepunt heen?

  Datum

  De huizenprijzen stijgen nog wel, maar het gaat niet meer zo hard als de afgelopen jaren. Ook hebben potentiële huizenkopers weer wat meer te kiezen, omdat het aanbod toeneemt. Indicatoren van de Vereniging Eigen Huis en van RTL-Z wijzen inmiddels op een lichte afkoeling van de woningmarkt. Is dit een kleine correctie in een opwaartse trend of is de gekte op de woningmarkt nu echt voorbij? Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer geeft bij RTL-Z uitleg over de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt.

 • ECB dringt aan op Eurobonds

  Datum

  De ECB heeft deze week een pleidooi gehouden voor de introductie van Eurobonds. De vice-president van de centrale bank, Luis de Guindos, sprak tijdens een conferentie met de Europese Commissie over de noodzaak van een nieuw 'risicovrije' financieel instrument dat beleggers kunnen aanhouden als alternatief voor staatsobligaties van landen. Het voorstel is omstreden, omdat de noordelijke landen van de muntunie vrezen voor een transferunie.