• Zwitserland exporteerde in juli 63 ton goud naar VS

  3 sep. 2020 12:17:00

  Zwitserland heeft ook in de maand juli veel goud naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Cijfers van de douane laten zien dat er in die maand 102,6 ton goud naar het buitenland ging, waarvan meer dan 63 ton richting de VS. Daarmee blijft de Amerikaanse markt dit jaar een dominante rol vervullen in de fysieke goudmarkt, een rol die de laatste jaren was weggelegd voor landen als India en China.

 • Pensioenfondsen stappen in goud

  Datum

  Pensioenfondsen staan vandaag de dag voor een grote uitdaging. Door de lage rente leveren staatsobligaties bijna niets meer op, terwijl aandelenkoersen niet meer in de pas lopen met de verwachte winst. Het dwingt pensioenfondsen verder te kijken dan een traditionele beleggingsportefeuille, die voor 60% uit aandelen en voor 40% uit obligaties bestaat. Zeker nu centrale banken openlijk streven naar een hogere inflatie, oftewel meer geldontwaarding.

 • Aandelenkoersen stijgen, Federal Reserve extra ‘dovish’

  Datum

  De maand augustus was dit jaar ongewoon druk voor de financiële markten. We zagen een rally in Amerikaanse aandelen zoals die in de afgelopen decennia in augustus nog niet eerder is vertoond. Deze rally werd veroorzaakt door de grootschalige monetaire verruiming door centrale banken wereldwijd, in combinatie met voorzichtig optimisme over een COVID-vaccin.

 • Een alsmaar stijgende goudprijs is een voorbode van slecht nieuws

  Datum

  Op 5 augustus tikte de prijs van goud het recordniveau aan van $2.041 per troy ounce. Nooit eerder was de prijs van goud zo hoog. Inmiddels is de prijs weer onder $2.000 gezakt, maar velen denken dat de huidige rally nog lang niet voorbij is. De basis voor de huidige spurt is nog steeds het beleid van centrale banken, bedoeld om de negatieve effecten van COVID-19 voor economie en bedrijf op te vangen en te verzachten.

 • Het krachtig herstel van de aandelenbeurzen is logisch!

  Datum

  De aanhoudende stijgingen op de internationale aandelenbeurzen blijven de aandacht trekken. De rally is van ongekende intensiteit geweest evenals de snelheid waarmee het herstel zich voltrok na een massale instorting aan het begin van dit jaar. De verliezen van toen zijn teniet gedaan en de aandelenbeurzen laten allemaal weer zwarte cijfers zien met als absolute ster de Amerikaanse S&P 500, die afgelopen weken nieuwe records mocht noteren. Vergelijk dit alles eens met de crisis van 2008. Toen duurde het bijna vier jaar voor de aandelen weer op hun oude niveau van voor de crisis waren.

 • Krapte in de goudmarkt? Bank of England blijft GLD voorzien van goud

  Datum

  Beleggers stappen dit jaar massaal in goud, want in de eerste helft van het jaar ging er een recordhoeveelheid goud naar ETF's. Wereldwijd voegden deze fondsen in totaal 734 ton goud aan hun voorraden toe om aan de vraag te kunnen voldoen. De vraag was zelfs zo groot dat de Bank of England opnieuw te hulp moest schieten. Ook in het tweede kwartaal deed het grootste goud-ETF ter wereld een beroep op de centrale bank om voldoende edelmetaal te kunnen bemachtigen.

 • Video: Kan de markt een nieuwe run op goud aan?

  Datum

  De afgelopen maanden is de belangstelling voor beleggen in edelmetalen sterk toegenomen. Eerder dit jaar zorgde dat voor langere levertijden en hogere premies op munten en baren. De vraag naar edelmetaal is nog steeds groot en sommige producten zijn daarom nog steeds beperkt verkrijgbaar. Kan de markt een nieuwe run op goud aan? En hoe zit het met de vlucht van papiergoud naar fysiek goud? In deze video geeft Bron Suchecki, analist van het Australische ABC Bullion, tekst en uitleg.

 • Warren Buffett stapt in goud en verkoopt bankaandelen

  Datum

  De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett is in het tweede kwartaal van dit jaar in goud gestapt. Zijn beleggingsfirma Berkshire Hathaway kocht 20,9 miljoen aandelen van het Canadese Barrick Gold, een van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Amerikaanse toezichthouder onlangs heeft vrijgegeven. Met deze investering van $565 miljoen nam Buffett een belang van 1,2% in het bedrijf. Een opmerkelijke stap, omdat de waardebelegger zich in het verleden meerdere malen zeer kritisch heeft uitgelaten over beleggen in goud.

 • Zwitserland exporteert nog steeds veel goud naar VS

  Datum

  Zwitserland exporteert nog altijd grote hoeveelheden goud naar de Verenigde Staten, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. Ook in mei en juni ging er veel edelmetaal naar de andere kant van de oceaan, waar de vraag zeer groot is. In mei exporteerde Zwitserland 126 ton goud naar de VS, in juni ging het om een volume van 68 ton. Daarmee is de VS de laatste maanden met afstand de belangrijkste exportbestemming voor het edelmetaal.

 • Goudprijs daalt, maar goud-ETF's verkopen nauwelijks

  Datum

  De goudprijs maakte deze week een duikeling van 5% en zakte daardoor onder de $2.000 per troy ounce. Daarmee was de koers terug op het niveau van twee weken geleden, een scherpe correctie na een periode van snel stijgende koersen. Het maakte opvallend genoeg weinig indruk op beleggers, want de goudvoorraden van ETF's daalden nauwelijks. Zo heeft het SPDR Gold Trust, het grootste goud-ETF ter wereld, sinds begin deze week slechts 10 ton goud verkocht. Dat is minder dan een procent op hun totale voorraad van 1.252 ton. Ook is het relatief weinig ten opzichte van de prijsdaling van het edelmetaal.