• Rusland breidt goudvoorraad uit naar 2.277 ton

  21 feb. 2020 09:31:00

  Rusland heeft in januari opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht in de eerste maand van het jaar 200.000 troy ounce goud (6,22 ton), waarmee de totale goudvoorraad stijgt naar 2.276,8 ton. Door deze aankoop en de stijging van de goudprijs steeg de waarde van de totale goudvoorraad naar $115,82 miljard. Het edelmetaal vertegenwoordigt daarmee ongeveer 20% van de totale reserves.

 • Goudprijs naar recordhoogte: €48.000 per kilo

  Datum

  De goudprijs blijft maar stijgen en bereikte donderdag zelfs een nieuw record van €48.000 per kilogram. Beleggers zoeken hun toevlucht in het edelmetaal vanwege de lagere rente en onzekerheid over de economische impact van het coronavirus. Ook duiken steeds meer beleggers op het edelmetaal, nu de prijs in een sterke opwaartse trend zit.

 • Podcast: Sander Boon over de euro als politieke munt

  Datum

  Sander Boon publiceerde in 2012 het boek De Geldbubbel. Dit boek gaat over de evolutie van ons geldsysteem en over het ontstaan van de crisis van 2008. In deze serie van podcasts bespreekt de auteur nieuwe ontwikkelingen die sinds de lancering van het boek hebben plaatsgevonden. In deel drie vertelt Boon over de nieuwe koers van de ECB onder leiding van Christine Lagarde en in deel vier legt hij uit hoe de euro een politieke munt is geworden.

 • Is dit het moment om zilver te kopen?

  Datum

  De afgelopen jaren is zilver steeds goedkoper geworden ten opzichte van goud. Op het moment van schrijven kost een troy ounce goud bijna 90 keer zoveel als een troy ounce zilver. In historisch perspectief is die verhouding niet vaak zo extreem geweest als op dit moment. Sommige handelaren en analisten verwachten daarom dat zilver binnenkort een inhaalslag zal maken. Is dit het moment om zilver te kopen?

 • Euro naar laagste punt in drie jaar, markten kijken verder dan coronavirus

  Datum

  De koersen van risicovolle activa en valuta uit opkomende markten herstelden zich vorige week. De markten blijven erop vertrouwen dat de economische schade door de coronavirus-epidemie beperkt en beheersbaar zal blijven. Zelfs toen een nieuwe manier van diagnosticeren tot een stijging van het aantal gemelde gevallen leidde, veranderde hier niets aan.

 • Sparen versus goud

  Datum

  Spaargeld levert vandaag de dag geen rente meer op. Sterker nog, vermogende particulieren en bedrijven moeten tegenwoordig bij alle grote banken rente betalen. Deze week kondigde ook de Rabobank negatieve rente aan op rekeningen met een saldo hoger dan €1 miljoen. Op zich niet vreemd, omdat de marktrente al lange tijd ver onder nul zit. De ECB brengt zelfs een half procent rente in rekening op overtollige reserves van banken.

 • Federal Reserve: "Lage rente is geen keuze meer, het is de realiteit"

  Datum

  De lage rente is geen keuze meer, maar onderdeel van de realiteit waarin we leven. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, afgelopen woensdag in een verklaring tegenover het Amerikaanse Senaat. Ook zei hij dat de centrale bank minder speelruimte heeft om de rente te verlagen. Het zijn opmerkelijke uitspraken, omdat centraal bankiers graag de indruk wekken dat ze de situatie onder controle hebben. Met deze woorden suggereert Powell echter dat de centrale bank weinig invloed meer kan uitoefenen op de rente.

 • Video: Hoe zijn de vooruitzichten voor de goudmarkt?

  Datum

  Hoe zijn de vooruitzichten voor de goudmarkt en de goudmijnsector? In deze video bespreekt een panel van vier experts de laatste ontwikkelingen op de financiële markten en wat dat betekent voor de edelmetalen. Het panel bestaat uit Frank Holmes van U.S. Investors, Rick Rule van Sprott U.S., Grant Williams van Vulpes Investment Management en Peter Schiff van Euro Pacific Capital. Deze video is in januari 2020 opgenomen tijdens de Vancouver Resource Investment Conference (VRIC) in Canada.

 • Ook Rabobank introduceert negatieve rente

  Datum

  In navolging op ING en ABN Amro introduceert ook de Rabobank negatieve rente voor vermogende spaarders. Vanaf mei moeten rekeninghouders een half procent rente betalen over tegoeden boven de €1 miljoen. Dat is dezelfde grens die ING hanteert voor negatieve rente, terwijl ABN Amro pas rente in rekening brengt vanaf €2,5 miljoen. Naar schatting raakt deze maatregel ongeveer 400 particuliere klanten bij de Rabobank. Ook zakelijke klanten bij de Rabobank krijgen te maken met een negatieve rente boven de €1 miljoen. Deze maatregel treft ongeveer 6.600 zakelijke klanten.

 • Is slecht economisch nieuws goed voor aandelen?

  Datum

  De uitbraak van het coronavirus lijkt vooralsnog geen effect te hebben op de aandelenmarkt. Integendeel, de beurzen stijgen naar recordhoogte. Hoe kan het dat beleggers zo positief zijn, terwijl de totale impact van het virus op de wereldeconomie nog niet bekend is? Een mogelijke verklaring komt van analist Micheal Wilson van Morgan Stanley. Hij schrijft in een nieuw rapport dat beleggers zich tegenwoordig niet meer laten afschrikken door slecht nieuws. Er heerst een consensus dat slechts nieuws zorgt voor meer monetaire stimulering, wat weer gunstig is voor aandelen.