• Zo hard stegen de prijzen van grondstoffen

  23 apr. 2021 08:56:00

  De prijzen van grondstoffen zijn het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Energie werd twee tot drie keer zo duur, terwijl de prijs van hout ook bijna verdrievoudigde. Ook metalen als koper, platina en palladium en soft commodities als mais, suiker en sojabonen werden flink duurder. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar zijn al deze prijzen met tientallen procenten gestegen.

 • Negatieve rente, wat moet je doen met je spaargeld?

  Datum

  In navolging op ING verlagen steeds meer banken de grens voor negatieve rente. De ABN Amro verlaagde deze grens onlangs van een half miljoen euro naar €150.000, terwijl de Volksbank de limiet deze week van €250.000 naar €100.000 verlaagde. Ook klanten van SNS, ASN Bank en RegioBank moeten vanaf 1 juli een half procent rente gaan betalen op tegoeden boven de €100.000. Als deze trend zo doorgaat wordt negatieve rente binnenkort eerder regel dan uitzondering. Dat betekent dat spaarders in beweging moeten komen als zij hun vermogen willen beschermen.

 • Chinezen kopen weer massaal goud, voorraden ETF's naar record

  Datum

  Chinezen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar optimaal geprofiteerd van de lagere goudprijs. Volgens cijfers van de World Gold Council stegen de goudvoorraden van Chinese ETF's in maart zelfs tot een record van 72,4 ton. Ook laten cijfers van de Chinese zoekmachine Baidu zien dat de belangstelling voor goud kopen in China de laatste maanden is toegenomen. Dat zien we ook terug in de premies, want in maart lag de gemiddelde goudprijs voor een troy ounce in Shanghai $10,20 hoger dan Londen. Vorig jaar was het edelmetaal op de Chinese markt nog enkele tientjes per troy ounce goedkoper.

 • Koers Bitcoin daalt, transactiekosten schieten omhoog

  Datum

  De prijs van Bitcoin ging zondag ruim 10% onderuit, een paar dagen nadat de virtuele munt een record van meer dan €53.000 had aangetikt. De prijs van de virtuele munt zakte naar minder dan €45.000 door het gerucht dat de Amerikaanse regering deze markt strenger wil reguleren. Dit veroorzaakte een zichzelf versterkende verkoopgolf, waarin beleggers meer dan $10 miljard aan Bitcoin liquideerden.

 • Rendementen dalen, opleving markten en valuta opkomende markten door sterke economische cijfers

  Datum

  De rendementen van Amerikaanse staatsobligaties daalden vorige week – wat vrij merkwaardig was. In combinatie met de zeer sterke economische cijfers zorgde dit ervoor dat risicoactiva als aandelen, commodities en bedrijfsobligaties het goed deden. Niet verwonderlijk was de slechte prestatie van de dollar.

 • Hoe zit het nou met de krapte in de zilvermarkt?

  Datum

  De vraag naar zilver is ruim twee maanden na de silversqueeze nog altijd aanzienlijk. Ook bij Goudstandaard zien we dat er nog steeds enorm veel vraag is naar zilveren munten. Dat zien we ook terug in hogere premies bij leveranciers. Tegelijkertijd lezen we dat de zilvervoorraden in Londen op recordhoogte staan. Hoe zit het dan met de krapte in de zilvermarkt?

 • Federal Reserve werkt aan digitale dollar

  Datum

  De Federal Reserve is op grote schaal bezig met de ontwikkeling van een digitale dollar. Dat zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, in een interview met het programma '60 Minutes'. Hij sprak van een 'zeer groot en zeer complex project', dat draait om het begrijpen van de technologie en het verkennen van de mogelijkheden. Daarom zoekt de centrale bank een samenwerking met het Amerikaanse Congres om deze digitale munt te ontwikkelen.

 • Slechtste kwartaal voor goud in vier jaar, is de bull market voorbij?

  Datum

  Vorig jaar steeg de goudprijs nog tot recordhoogte, maar in het eerste kwartaal van dit jaar daalde de prijs van het edelmetaal met 9,5%. Daarmee hebben we het slechtste kwartaal voor goud in vier jaar tijd achter de rug. De prijs van het edelmetaal staat onder druk door een stijgende rente en verbeterde economische vooruitzichten. Is dit het einde van de bull market voor goud? Of is dit juist het moment om in te stappen?

 • LBMA: Zilver profiteert van coronacrisis en silversqueeze

  Datum

  De vraag naar zilver is aanzienlijk gestegen door de coronacrisis en de silversqueeze. Dat schrijft de Londen Bullion Market Association (LBMA) in een nieuw rapport over de zilvermarkt. Vorig jaar steeg de vraag naar beleggingszilver met ongeveer 20% naar ongeveer $10 miljard, het hoogste niveau sinds 2012. De voorraden van zilver-ETF's stegen vorig jaar zelfs met een recordvolume van 331 miljoen troy ounce. Daarnaast kochten beleggers voor 200 miljoen troy ounce aan munten en baren, het hoogste volume sinds 2016. Ook deden aandelen van zilvermijnen het goed, want die stegen vorig jaar gemiddeld 44%.

 • ING stuurt spaarders naar andere banken

  Datum

  In navolging op Duitse banken beginnen nu ook Nederlandse banken spaarders aan te moedigen om hun geld te verplaatsen. Zo plaatste ING onlangs een nieuwe mededeling op haar website, waarin ze spaarders adviseert naar een andere banken te gaan voor een hogere rente. De bank zit niet te wachten op nog meer spaargeld, omdat dit per saldo inmiddels meer geld kost dan het oplevert. Daarom verwijst ze klanten door naar vergelijkingssites, waar men de spaarrente van andere banken kan vergelijken.