• ECB: ‘Stijging Bitcoin lijkt op tulpenmanie’

  19 feb. 2021 06:32:00

  De prijsstijging van Bitcoin doet denken aan de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Dat zei ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf eerder deze week tijdens een webinar in Dublin. Voor steeds meer mensen is Bitcoin een belegging, maar de centraal bankier ziet vooral gelijkenissen met de speculatieve bubbel van bijna vier eeuwen geleden. “Beleggers moeten bereid zijn hun volledige inleg te verliezen”, aldus Makhlouf.

 • Wereldwijde schuldenberg stijgt naar $281 biljoen

  Datum

  De wereldwijde schuldenberg is vorig jaar met $24 biljoen gestegen tot een record van $281 biljoen. Het grootste deel van die stijging komt voor rekening van ontwikkelde economieën. Zij leenden veel geld om de economische klap van de coronapandemie op te vangen. De staatsschulden stegen vooral in Europese landen als Frankrijk, Spanje en Griekenland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Institute of International Finance.

 • Sentiment beleggers sinds internetbubbel niet meer zo positief

  Datum

  Beleggers zijn het meest positief over aandelen sinds de internetbubbel van twintig jaar geleden. Dat schrijft JP Morgan Chase in een nieuw update voor haar klanten. De extreme koersstijging van technologieaandelen, virtuele munten en diverse pennystocks is volgens analisten van de bank tekenend voor uitzonderlijk optimisme in de markt.

 • Silversqueeze: Is er nog wel genoeg zilver?

  Datum

  De run op zilver beperkt zich niet tot zilveren munten, maar lijkt nu ook effect te hebben op de markt voor zilver-ETF's. De vraag naar het edelmetaal was de afgelopen weken zelfs zo groot dat het grootste zilverfonds mogelijk niet meer aan de vraag kan voldoen. Uit analyse van Bullionstar blijkt bovendien dat ongeveer 85% van de totale zilvervoorraad in Londen inmiddels is toegewezen aan zogeheten exchange traded funds. Dat betekent dat er nog maar een paar duizend ton zilver beschikbaar is voor beleggers. Houdt de run op zilver nog langer aan, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de zilvermarkt.

 • Dollar daalt, risicoactiva blijven populair bij beleggers

  Datum

  De recente trends op de financiële markten hielden vorige week aan. De prijzen van aandelen en bedrijfsobligaties schoten omhoog. De dollar maakte geen grote bewegingen, maar was zwak. Powell liet duidelijk weten dat de Federal Reserve “binnen afzienbare tijd” naar stimuleringsmaatregelen zal blijven tenderen, en de regering-Biden lijkt dit voorbeeld te volgen. De ECB en de Europese regeringen komen hierdoor onder druk te staan om hetzelfde te doen.

 • Platina bereikt hoogste niveau in zes jaar

  Datum

  Platina bereikte deze week de hoogste koers in zes jaar. De prijs van het edelmetaal steeg tot $1.270 per troy ounce, gedreven door aanhoudende krapte in de platinamarkt. Volgens smelterij Johnson Matthey was er vorig jaar een tekort van 390.000 troy ounce. Daarmee was 2020 het tweede jaar op rij met een tekort in de platinamarkt. Dat terwijl de prijs van het edelmetaal relatief laag is ten opzichte van palladium.

 • ECB: Digitale euro krijgt mogelijk negatieve rente

  Datum

  De ECB kan haar digitale euro gebruiken om negatieve rente direct door te berekenen aan consumenten. Dat zei ECB-bestuurslid Fabio Panetta deze week in een online seminar. Daarmee ontmoedigt de centrale bank een vlucht naar digitaal centralebankgeld in tijden van crisis. Ook kan ze overwegen een maximum in te stellen aan de tegoeden die mensen bij de centrale bank mogen stallen.

 • Mastercard wil Bitcoin toevoegen aan netwerk

  Datum

  MasterCard wil dit jaar verschillende virtuele munten toelaten op haar betalingsnetwerk. Daarmee biedt het bedrijf haar klanten de mogelijkheid om rechtstreeks met Bitcoin en andere cryptomunten te betalen. Tegelijkertijd is het bedrijf in gesprek met verschillende centrale banken om ook digitaal centralebankgeld te integreren in haar betalingsnetwerk.

 • Willem Middelkoop over goud, Bitcoin en de 'Big Reset'

  Datum

  Sparen is niet meer veilig en de stijgende aandelenkoersen zijn in toenemende mate het gevolg van inflatie. Dat zei Willem Middelkoop onlangs in een uitzending van RTL-Z. Hij ziet in de almaar stijgende aandelenkoersen het begin van mogelijk hyperinflatie, zeker als overheden en centrale banken doorgaan met stimuleren. Daardoor ontstaat een vlucht uit valuta richting aandelen en andere tastbare bezittingen.

 • Tesla koopt $1,5 miljard aan Bitcoin en overweegt goud

  Datum

  De prijs van Bitcoin is maandag met meer dan 10% gestegen, nadat Tesla bekendmaakte dat het voor $1,5 miljard aan Bitcoin heeft gekocht. De prijs van Bitcoin steeg door het nieuws naar een nieuw record van $43.000. In de nieuwste investment policy van het bedrijf lezen we dat Elon Musk ook overweegt in fysiek goud en goud-ETF's te beleggen.