• China voegt 10 ton goud aan reserves toe

  7 jan. 2019 15:05:00

 • Wat heeft 20 jaar euro ons opgeleverd?

  Het is alweer twintig jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Twaalf landen besloten in 1999 om hun monetaire soevereiniteit op te geven en in te ruilen voor een gemeenschappelijke munt. Het idee was dat de euro meer stabiliteit en verdere economische integratie zou brengen. Dat zou een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de vrede en de welvaart op het continent. Heeft de euro deze beloftes waargemaakt?

  Datum

 • “Rusland moet overstappen op euro als handelsmunt”

  Rusland en Europa zouden moeten overstappen naar euro's voor het onderlinge handelsverkeer. Dat zei Maxim Oreshkin, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, in een interview met Russia Today. Hij merkt op dat de meeste grondstoffen vandaag de dag nog steeds in dollars verhandeld worden, terwijl dat in bepaalde gevallen helemaal niet logisch is. Zo rekent Rusland haar export van olie en gas naar Europese landen nog steeds af in dollars, terwijl dat voor beide landen een vreemde valuta is.

  Datum

 • Sander Boon en Wim Boonstra over het dollarsysteem

  Volgens econoom Wim Boonstra heeft de wereldeconomie een nieuw valuta-anker nodig. Het dollarsysteemdat na de Tweede Wereldoorlog werd geformaliseerd in Bretton Woods bracht een periode van economische groei en stabiliteit, maar sluit niet goed aan bij de multipolaire wereld waarin we vandaag de dag leven.

  Datum

 • Goudprijs naar hoogste niveau in anderhalf jaar

  De goudprijs steeg woensdag voor de vijfde dag op rij en bereikte daarmee het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Op donderdagochtend steeg de prijs naar €36.373 per kilo en €1.131 per troy ounce, waarmee het edelmetaal de rally van eind vorig jaar voortzet.

  Datum

 • Slechtste jaar voor aandelenmarkten sinds 2008

  Het jaar 2018 gaat de boeken in als het slechtste jaar voor de Europese en Amerikaanse beurzen sinds 2008. Ondanks een bescheiden rally op de laatste beursdag van het jaar sloot de Dow Jones index op een verlies van 5,6%, terwijl de S&P 500 een verlies van 6,2% noteerde. Voor beide graadmeters was 2018 het eerste jaar met verlies na drie jaren van winst. Het was gelijk het grootste verlies in tien jaar tijd.

  Datum

 • Overzicht: De vijf best gelezen artikelen van 2018

  Het jaar loopt bijna ten einde en dus is het tijd voor een overzicht van de best gelezen artikelen van het afgelopen jaar. Welke onderwerpen uit onze nieuwsbrief vonden jullie het meest interessant? Hieronder een overzicht van de vijf meest populaire artikelen.

  Datum

 • Gouden kerstboom in Duitsland

  Een Duitse goudhandelaar pakte dit jaar uit met een heel bijzondere kerstboom. In samenwerking met het Oostenrijkse munthuis bouwden ze een drie meter hoge 'kerstboom' bedekt met gouden munten. Het bouwwerk is bedekt met 2.018 gouden Philharmoniker munten en bevat daarmee bijna 63 kilo aan puur goud. Bovenop de boom is een ster geplaatst met daarin een 20 troy ounce Philharmoniker munt.

  Datum

 • Rusland gaat goud winnen in Venezuela

  Venezuela heeft Russische bedrijven goedkeuring gegeven om de goudmijnproductie in het land verder te ontwikkelen. Dat verklaarde de Russische ambassadeur in Venezuela, Vladimir Zamesky, tegenover Russia Today. Het Latijns-Amerikaanse land is rijk aan olie, goud en andere grondstoffen, maar heeft door economische problemen onvoldoende middelen om te investeren in een extra productiecapaciteit.

  Datum

 • Otmar Issing: "Vertrek uit de euro mag geen taboe zijn"

  Landen die zich structureel niet aan de afspraken houden moeten de mogelijkheid hebben de euro te verlaten. Dat zei econoom en voormalig centraal bankier Otmar Issing in een interview met Der Tagesspiegel. Het verlaten van de muntunie moet volgens hem bespreekbaar zijn als het conflict tussen landen te groot wordt.

  Datum