• Powell hint op versoepeling monetair beleid Fed

  10 juli 2019 16:47:00

  De Amerikaanse centrale bank staat klaar om haar monetaire beleid te versoepelen. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, vandaag bij de presentatie van een halfjaarlijks rapport over het monetaire beleid van de centrale bank. Door de woorden van Powell brak de Amerikaanse S&P 500 index door de 3.000 punten en kwam de goudprijs opnieuw boven de $1.400 per troy ounce.

 • Is dit het moment om zilver of platina te kopen?

  Datum

  De goudprijs bereikte eerder deze week het hoogste niveau in zes jaar tijd, terwijl de prijzen van zilver en platina bleven liggen. Voor een troy ounce goud krijgt u momenteel meer dan 90 troy ounce zilver, de hoogste ratio sinds het begin van de jaren '90. Ondertussen staat de platinaprijs ongeveer een derde lager dan tijdens de zomer van 2016. Platina is de afgelopen dertig jaar nog nooit zo goedkoop geweest ten opzichte van goud.

 • Duitse spaarbank introduceert negatieve spaarrente

  Datum

  Een van de grootste spaarbanken van Duitsland, de Nassauische Sparkasse in Wiesbaden, zal binnenkort een negatieve spaarrente introduceren. Vermogende particulieren die meer dan €500.000 op hun bankrekening hebben staan moeten vanaf juli 0,4% rente betalen. Daarmee wordt de negatieve rente van de ECB volledig doorberekend aan de spaarder.

 • Rusland stap dichter bij btw-vrij goud

  Datum

  In Rusland ligt een wetsvoorstel klaar om de btw op beleggingsgoud te schrappen. Het wetsvoorstel is doorgestuurd naar het lagerhuis, waar afgevaardigden over het voorstel zullen stemmen. Wordt het voorstel aangenomen, dan moet deze nog worden goedgekeurd door de Federatieraad en de president. Verloopt de stemming volgens plan, dan kan fysiek goud vanaf volgend jaar zonder btw verhandeld worden. Op dit moment betalen particulieren in Rusland 20% btw over de aanschafwaarde van gouden munten en goudbaren.

 • Video: Willem Middelkoop over goud en bitcoin

  Datum

  Willem Middelkoop was jarenlang zeer uitgesproken over beleggen in goud en zilver. Maar de laatste jaren ziet hij ook kansen in grondstoffen en in bitcoin. Hij merkt in een interview met RTL-Z op dat grondstoffen momenteel uitzonderlijk laag gewaardeerd zijn ten opzichte van aandelen. Als contraire belegger kan dit dus een goed instapmoment zijn.

 • Negatieve rente op $13 biljoen aan obligaties

  Datum

  Deze week steeg het totaal aan obligaties met een negatieve rente met $1,2 biljoen, nadat centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de deur hadden opgezet voor meer monetaire stimulering. Nadat de Federal Reserve en de ECB bekend hadden gemaakt dat ze open staan voor een verlaging van de rente zakte ook de rente op staatsobligaties naar een nieuw dieptepunt.

 • Is de obligatiebubbel de laatste bubbel?

  Datum

  De rente op staatsobligaties zakte deze week naar een nieuw dieptepunt. Veel Europese landen kunnen daardoor bijna gratis of zelfs tegen een negatieve rente lenen. Waarom zijn beleggers bereid om tegen negatieve rente hun geld uit te lenen? Het is voor velen een raadsel, maar politicoloog Sander Boon legt uit dat het een logisch gevolg is van de manier waarop ons financiële systeem werkt.

 • ECB wil prominentere rol voor de euro

  Datum

  De Europese Centrale Bank steunt de Europese Commissie in het promoten van de euro als alternatief voor de dollar. De dollar geldt nog steeds als de belangrijkste internationale valuta, maar de Amerikaanse regering gebruikt deze machtspositie steeds vaker om andere landen onder druk te zetten. Daarom zoeken steeds meer landen een alternatief voor de dollar in het internationale betalingsverkeer.

 • ABN Amro verwacht renteverlaging ECB

  Datum

  De ECB zal in september de rente met 10 basispunten verlagen, zo verwachten analisten Nick Kounis en Aline Schuiling van de ABN Amro. Dat betekent dat commerciële banken tegen -0,1% geld kunnen lenen bij de centrale bank, maar dat ze ook 0,5% rente gaan betalen op overtollige reserves die ze bij de centrale bank parkeren. Volgend jaar zou er volgens de analisten van de ABN Amro een tweede renteverlaging van 10 basispunten kunnen volgen.

 • Goudprijs stijgt na rentebesluit Federal Reserve

  Datum

  De Federal Reserve heeft deze week besloten de rente ongewijzigd te laten. Tegelijkertijd houdt ze de optie open om de rente later dit jaar alsnog te verlagen. Ten opzichte van voorgaande rentebesluiten liet voorzitter Jerome Powell nu niet het woord 'geduldig' vallen met betrekking tot het aanpassen van de rente. Dat laatste wordt door de markt opgepikt als een signaal dat er binnen niet al te lange tijd een renteverlaging zal volgen.