• Goudprijs flink gestegen in coronajaar 2020

  5 jan. 2021 20:42:00

  De goudprijs is in het coronajaar 2020 flink gestegen, mede dankzij steunmaatregelen van overheden en centrale banken. De prijs van het edelmetaal steeg in dollars met 24,6%, de grootste koersstijging in een jaar sinds 2010. Door het aansterken van de euro was het rendement voor Europese beleggers wat lager, maar met 14,4% nog steeds niet slecht. Zilver deed het in 2020 nog beter met een rendement van 47,5% in dollars en 35,4% in euro's. In beide valuta was dat het beste resultaat voor zilver sinds 2010.

 • US Mint verkocht vier keer zoveel gouden munten in 2020

  Datum

  De US Mint verkocht vorig jaar vier keer zoveel gouden munten als in 2020, terwijl de verkoop van zilveren munten verdubbelde. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse munthuis. Zowel de gouden als de zilveren beleggingsmunten waren niet aan te slepen. Vooral in maart gingen de verkoopcijfers door het dak vanwege onrust op de financiële markten. Door de enorme vraag naar munten werden de wachtrijen langer en namen de premies toe. Het zou nog twee tot drie maanden duren voordat de munthuizen de achterstand hadden weggewerkt.

 • Goudprijs naar hoogste niveau in twee maanden

  Datum

  De goudprijs steeg deze week naar $1.948 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau in twee maanden tijd. Het edelmetaal profiteert van een zwakke dollar en een daling van de reële rente, twee indicatoren die veel invloed hebben op de prijs van het edelmetaal. Op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar steeg de goudprijs met 2,3% naar $1.941 per troy ounce, terwijl zilver met 3,3% steeg naar een koers van $27,16 per troy ounce. In euro's kwam de goudprijs weer boven de €50.000 per kilo, terwijl de zilverprijs de €700 per kilo wist te doorbreken. Voor goud is dat het hoogste niveau sinds eind november, voor zilver zelfs de hoogste stand sinds eind september.

 • Gold: The Story of Man's 6000 Year Obsession

  Datum

  In deze tweedelige documentaire van Realvision neemt Grant Williams je mee in de geschiedenis van goud. Waarom begon men het edelmetaal te gebruiken als betaalmiddel? En waarom zijn we daar in de vorige eeuw mee gestopt? In het eerste deel gaan we naar de Zwitserland, waar een van de grootste private goudkluizen ter wereld verstopt is in de bergen.

 • Openingstijden Goudstandaard tijdens de feestdagen

  Datum

  Tijdens de feestdagen hanteren wij andere openingstijden. Het kantoor in Alkmaar is op 24 december en 31 december vanaf 14:00 gesloten en is op 25 december en 1 januari de hele dag gesloten. Onze vestiging in Rotterdam is momenteel al gesloten en gaat op maandag 4 januari weer open.

 • Grafiek: Aandelenkoersen naar record, maar bedrijfswinsten dalen

  Datum

  De kloof tussen aandelenkoersen en de bedrijfswinsten is door de coronacrisis sterk toegenomen. Deze maand stegen aandelenmarkten nog naar recordhoogte als gevolg van positief nieuws over nieuwe vaccins. Ondertussen blijven de bedrijfswinsten achter, waardoor aandelen momenteel zelfs duurder zijn dan voor de coronacrisis. Nog nooit was het verschil tussen waarderingen en winstgevendheid zo groot.

 • ABN AMRO verwacht stijging goudprijs in 2021

  Datum

  ABN AMRO verwacht volgend jaar een hogere goudprijs, ondanks de correctie vanaf augustus. Dat schrijft analiste Georgette Boele in een nieuwe update over de markt voor edelmetalen. Ze verwacht dat de goudprijs volgend jaar verder zal stijgen vanwege een zwakke dollar en een lagere rente. Wel is het positieve vooruitzicht minder zeker geworden, omdat veel beleggers al een positie hebben in het edelmetaal.

 • Federal reserve ‘dovish’, dollar daalt tot laagste punt in drie jaar

  Datum

  De Federal Reserve heeft er niets aan kunnen doen: de dollar zit aan het einde van het jaar in een flinke dip. De markten interpreteren de opmerkingen van voorzitter Powell tijdens de persconferentie als ‘dovish’. De beroemde ‘dot plot’ – de grafiek waarin de leden van het FOMC hun prognoses van de daadwerkelijke renteontwikkeling aangeven – was eerder ‘hawkish’, maar dat feit werd grotendeels genegeerd.

 • Japan verkoopt 80 ton goud?

  Datum

  De Japanse regering heeft 80 ton goud 'verkocht' om haar begrotingstekort te verlichten. Tussen aanhalingstekens, omdat ze goud aan een andere afdeling van de overheid verkoopt. De regering gebruikt de opbrengst van deze transactie, omgerekend bijna $5 miljard, om nieuw onderzoek bij twee universiteiten te bekostigen. Met deze wisseltruc kan de regering meer geld vrij maken, zonder daarvoor de belastingen te verhogen of nieuwe obligaties uit te schrijven. Deze wisseltruc is opmerkelijk, omdat Japan momenteel vrijwel gratis kan lenen op de kapitaalmarkt.

 • Fed verlengt dollarswaps met negen centrale banken

  Datum

  Centrale banken zijn nog niet gerust op een goede afloop van de coronacrisis. Na de ECB neemt nu ook de Federal Reserve namelijk extra maatregelen om de stabiliteit op de financiële markten te bewaken. Zo heeft de Amerikaanse centrale bank haar dollarswaps voor negen centrale banken met zes maanden verlengd tot 30 september 2021. Daarmee zijn deze centrale banken voorlopig verzekerd van voldoende dollarliquiditeit.