• Euro blijft stijgen tegenover dollar door optimisme over herstel EU

  27 juli 2020 12:41:00

  De belangrijkste ontwikkeling op de valutamarkten blijft de zwakte van de dollar, die overal te zien is. De koers van de greenback daalde ten opzichte van elke belangrijke tegenhanger. Deze beweging is opvallend, want trends die normaal gesproken ‘bearish’ voor de dollar zijn, waren er niet. De koersen van risicoactiva daalden, en de renteverschillen tussen de VS en andere landen veranderden nauwelijks.

 • Goudprijs nadert record, zilver maakt inhaalslag

  Datum

  De goudprijs brak vrijdag door de $1.900 per troy ounce en nadert daarmee het all-time high van $1.920 van september 2011. Op de termijnmarkt werd dat record al verbroken, want een contract voor levering van goud in december noteerde vrijdagavond $1.925 per troy ounce. De goudprijs is de laatste dagen opnieuw hard gestegen, omdat beleggers zich zorgen maken over een tweede golf van het coronavirus.

 • Geen nieuws is goed nieuws voor de euro

  Datum

  De wereldeconomie, budgettair beleid, monetair beleid, of pandemie-cijfers: er was vorige week geen nieuw doorslaggevend nieuws. De rally van de euro is in deze context opvallend. Stijgen is voor de gemeenschappelijke munt mogelijk de weg van de minste weerstand. Niets kan de euro op het moment van schrijven van slag brengen, zelfs niet het feit dat er nog geen definitieve overeenstemming is over de vorm en de voorwaarden van het Europese herstelfonds. De euro opende maandagochtend in Azië op koersen die nog steeds in de buurt van de hoogste niveaus sinds 2018 komen.

 • Goud versus goudmijnen: wat is een betere belegging?

  Datum

  Vorig jaar oktober schreven we een uitgebreid artikel over goud versus goudmijnen. Daarin concludeerden we dat beleggen in goud veel minder risicovol is dan beleggen in goudmijnen, omdat de volatiliteit van goudmijnaandelen veel groter is. Ook concludeerden we dat het edelmetaal de afgelopen tien jaar veel meer rendement opleverde dan aandelen van goudmijnen. Sindsdien is de goudprijs verder gestegen, wat in theorie zeer gunstig is voor goudmijnen. Hoe ziet de situatie er op dit moment uit? Tijd om opnieuw de balans op te maken.

 • Goud verslaat andere beleggingen in eerste helft 2020

  Datum

  Beleggers zochten in de eerste helft van dit jaar massaal hun toevlucht in goud. De goudprijs steeg in deze periode met 16,8%, waarmee het edelmetaal beter presteerde dan alle andere grote beleggingscategorieën. In veel valuta steeg de goudprijs in de eerste helft van dit jaar zelfs naar recordhoogte. Beleggers maken zich door het coronavirus zorgen over de vooruitzichten van de economie en zoeken daarom veilige havens op. Daarbij profiteert goud van de extreem lage rente en zorgen over geldontwaarding.

 • Zwitsers hedgefonds biedt beleggersrekening in goud en zilver aan

  Datum

  Het Zwitserse hedgefonds EDL Capital geeft klanten vanaf augustus de optie om hun beleggingsportefeuille in goud of zilver aan te houden. Volgens het fonds kunnen klanten zich daarmee beschermen tegen inflatie en geldontwaarding door centrale banken. Het fonds speelt daarmee in op zorgen die vermogende klanten hebben over de koopkracht van hun geld.

 • Robinhood beleggers stappen massaal in aandelen Tesla

  Datum

  Beleggers op het platform van Robinhood stapten maandag massaal in aandelen van Tesla. Het aantal gebruikers van het platform dat deze aandelen in de portefeuille heeft steeg maandag van 408.762 naar 446.406, een toename van bijna 10%. Dat blijkt uit cijfers van Robintrack, een website die cijfers van het handelsplatform verzamelt. De koers van het aandeel van Tesla is de afgelopen weken spectaculair gestegen door een toestroom van nieuwe beleggers, waaronder beginnende beleggers die via Robinhood in aandelen beleggen. Dit platform biedt gebruikers de mogelijkheid om vanaf $1 aandelen te kopen.

 • Teruggang dollar door ongerustheid over pandemie

  Datum

  De risicoactiva deden het vorige week overal ter wereld wisselend. De pandemie-indicatoren geven aan dat het steeds slechter gaat in de VS, en de greenback begint dat te voelen. De aantallen nieuwe gevallen bereiken bijna dagelijks recordhoogtes en ook de aantallen doden beginnen te stijgen. De koers van de dollar daalde ten opzichte van elke andere G10-valuta, behalve de Canadese dollar.

 • Fraude met valse goudbaren in China?

  Datum

  De Chinese juwelier Kingold Jewelry kwam onlangs in het nieuws vanwege een vermeende fraude met valse goudbaren. Het bedrijf zou 83 ton aan vals goud als onderpand hebben aangeboden voor $2,8 miljard aan leningen. Door dit nieuws ging het aandeel Kingold op de Amerikaanse beurs hard onderuit. De vermeende fraude kwam aan het licht toen de juwelier in februari een lening van het Dongguan Trust niet kon terugbetalen. Het dubieuze onderpand kwam in handen van de kredietverlener, waarna het verhaal in de media kwam.

 • Goudprijs stijgt naar $1.800 per troy ounce, hoogste niveau sinds 2011

  Datum

  De goudprijs steeg deze week naar de $1.816 per troy ounce en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds 2011. Beleggers stappen in goud vanwege de extreem lage rente, onzekere vooruitzichten over de economie en de stimulering van centrale banken. Ook profiteert het edelmetaal van een daling van de dollarkoers. In euro's steeg de koers deze week naar €51.440 per kilo (€1.600 per troy ounce). Dat is het hoogste niveau sinds mei, toen de goudprijs in de Europese valuta een record bereikte van €52.500 per kilo (€1.633 per troy ounce).