• Prijs palladium breekt records

  22 feb. 2019 12:10:00

  De prijs van palladium bereikte deze week een record van meer dan €42.000 per kilogram. Op de Amerikaanse markt werd voor het eerst in de geschiedenis zelfs $1.500 betaald voor een troy ounce. De prijs van het edelmetaal wordt opgedreven door een structureel tekort, dat veroorzaakt wordt door een toenemende vraag vanuit auto-industrie. Door de schaarste is de prijs van het edelmetaal sinds augustus al met bijna 80% gestegen. Waarom is er opeens zoveel belangstelling voor dit edelmetaal?

 • Hoe kunnen we ons geldsysteem verbeteren?

  Datum

  De WRR publiceerde in januari een rapport over geld en schuld. De makers van het rapport deden niet alleen onderzoek naar de werking van ons geldstelsel, ook keken ze naar mogelijke alternatieven. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers met een aantal aanbevelingen, zoals het verbeteren van de diversiteit in het bankenlandschap, het beperken van de schuldengroei en een betere verankering van de bankensector in de samenleving.

 • Rusland voegt 6,2 ton goud aan reserves toe

  Datum

  Rusland heeft de afgelopen maand 6,2 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de centrale bank. Daarmee komt de totale goudvoorraad uit op 2118,2 ton, goed voor de vijfde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudreserves. Door de stijging van de goudprijs is de marktwaarde ook verder toegenomen, namelijk tot $89,5 miljard. Daarmee vertegenwoordigt het edelmetaal 18,8% van de totale reserves van de Russische centrale bank.

 • ECB bespreekt nieuwe ronde van TLTRO

  Datum

  De ECB lanceert dit jaar mogelijk een nieuwe ronde van TLTRO. Volgens bestuurslid Benoit Cœuré wordt er in het bestuur van de centrale bank gesproken over een dergelijke maatregel, waarmee banken in de eurozone goedkoop aan financiering kunnen komen. Dat is opmerkelijk, omdat de centrale bank eind vorig jaar haar opkoopprogramma nog beëindigde. Dat de centrale bank nu overweegt opnieuw liquiditeit beschikbaar te stellen doet vermoeden dat de bankensector er niet zo sterk voor staat.

 • Column: Palladium of goud?

  Datum

  De prijs van palladium bereikte deze week een recordniveau van €40.000 per kilogram. Het edelmetaal is voor het eerst sinds 2002 zelfs weer duurder dan goud. Sinds augustus gaat de prijs van palladium in een rechte lijn omhoog, gedreven door een structureel tekort in de markt.

 • Alan Greenspan: Goud en economische vrijheid (1966)

  Datum

  Alan Greenspan schreef in 1966 een helder essay over de essentie van goud. In het stuk houdt hij een pleidooi voor een gouden standaard, omdat dit de meest effectieve manier is om te voorkomen dat overheden teveel schulden maken. De voormalig centraal bankier schrijft over de disciplinerende werking van goud onder een gouden standaard, omdat het een excessieve kredietcreatie in de weg staat. Hij schrijft dat de grote depressie van de jaren dertig niet veroorzaakt is door de beperkingen die de gouden standaard oplegde, maar door een veel te ruime kredietcreatie in de jaren voorafgaand aan de crisis.

 • EU wil dominantie van de dollar in energiemarkt aanpakken

  Datum

  De EU wil de dominante positie van de dollar in de energiemarkt aanpakken en heeft daarvoor een nieuwe werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep van verschillende Europese energiebedrijven moet onderzoeken hoe de euro de functie van de dollar kan overnemen als handelsmunt. Ook zullen ze in kaart brengen wat de belangrijkste obstakels zijn voor een omschakeling naar de euro.

 • Rogoff: "Verdwijnen contant geld is gunstig voor goud"

  Datum

  Het verdwijnen van contant geld zal een positieve impact hebben op goud. Dat zegt econoom Kenneth Rogoff in een interview met de World Gold Council. Hij verwacht dat de rol van contant geld in de economie steeds kleiner zal worden, waarbij met name de grote bankbiljetten uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Als gevolg daarvan wordt het minder interessant om contant geld te bewaren en zal men vaker uitwijken naar goud.

 • Wie gaat de Amerikaanse schulden financieren?

  Datum

  De afgelopen decennia heeft de Amerikaanse overheid niet veel moeite gehad om haar tekorten te financieren. De Amerikaanse dollar is nog altijd de wereldreservemunt, wat betekent dat centrale banken wereldwijd dollars aanhouden in hun reserves. Toch is er de laatste jaren een verandering van de trend zichtbaar. Landen als China en Japan breiden hun dollarreserves niet meer uit, terwijl een land als Rusland zelfs een groot deel van haar dollarreserves van de hand heeft gedaan.

 • Wordt Chinese yuan de nieuwe wereldmunt?

  Datum

  De Amerikaanse dollar is nog steeds de belangrijkste valuta in de wereld, maar kan de Chinese yuan deze rol overnemen? Deze vraag staat centraal in een nieuwe aflevering van Tegenlicht. Financieel journalist Maarten Schinkel ging op onderzoek uit en sprak met verschillende handelaren en economen over de opmars van de yuan.