• Tweede economische golf

  10 okt. 2020 10:18:00

  Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben alle grote centrale banken de spreekwoordelijk geldkraan opengedraaid. Ze kopen weer op grote schaal staatsobligaties op, met als doel de rente op staatsleningen laag te houden. Het lijkt een wanhoopsdaad, want de rente was al lager dan die ooit geweest is.

 • Centrale banken verkopen goud?

  Datum

  Centrale banken hebben in augustus voor het eerst in anderhalf jaar tijd meer goud verkocht dan gekocht. Netto verkochten zij 12,3 ton goud, wat bijna volledig te verklaren is door een grote verkoop van goud door één land. De centrale bank van Oezbekistan deed in augustus namelijk 31,7 ton in de verkoop, nadat ze een maand eerder ook al 11,6 ton op de markt had gebracht. Daarmee doet ze kleine aankopen door landen als Kirgizië (5 ton), India (4 ton), Turkije (3,9 ton), de Verenigde Arabische Emiraten (2,4 ton), Qatar (1,6 ton), Mongolië (1,3 ton) en Kazachstan (1,3 ton) in dezelfde maand teniet.

 • Donkere wolken boven commercieel vastgoed in de VS

  Datum

  De markt voor commercieel vastgoed wordt hard getroffen door de coronacrisis. Door maatregelen tegen het coronavirus is de waarde van winkelcentra, hotels en andere commerciële gebouwen in de Verenigde Staten sterk gedaald. En dat heeft gevolgen voor de markt van commercial mortgage-backed securities (CMBS), leningen die gedekt zijn door commercieel vastgoed. Nieuwe cijfers van Wells Fargo laten zien dat problematisch vastgoed in deze sector na herwaardering gemiddeld 27% minder waard is.

 • ECB onderzoekt digitale euro

  Datum

  De ECB overweegt de introductie van een digitale euro, zo blijkt uit een nieuw rapport dat onlangs verscheen. Het gaat om een elektronische vorm van geld, die net als munten en bankbiljetten door de centrale bank wordt uitgegeven. Volgens de centrale bank is een digitale variant op contant geld nodig om de euro voor te bereiden op het digitale tijdperk. Ook zou het de internationale rol van de euro kunnen versterken.

 • Dollarrally gekeerd door volatiele transactiestromen einde kwartaal

  Datum

  Veel valutakoersen die twee weken geleden een sell-off lieten zien, stegen vorige week juist weer. Misschien speelde risicosentiment een rol bij deze bewegingen, dat blijft onduidelijk. In ieder geval levert het herbalanceren van portefeuilles aan het einde van het derde kwartaal altijd onvoorspelbare bewegingen op, en de greenback had daar dit keer last van.

 • DNB verhuist goud en bankbiljetten naar Haarlem

  Datum

  De Nederlandsche Bank is deze week begonnen met de verhuizing van haar goudvoorraad naar Haarlem. Naast het goud worden ook de bankbiljetten tijdelijk ondergebracht in het gebouw van de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem. Reden voor de verhuizing is de verbouwing van het hoofdkantoor in Amsterdam.

 • Risicomijding en opleving dollar, tweede golf COVID in Europa

  Datum

  De druk van speculatieve short-posities in de dollar bracht vorige week eindelijk een scherpe tegentrend in de beweging van die valutakoers. De risico-aversie neemt toe, de koersen op de aandelenmarkten dalen en de COVID-cijfers in Europa worden steeds slechter: de perfecte context voor een behoorlijke rally om short-posities in de greenback af te dekken.

 • Regering wil limiet contante betalingen verlagen naar 3.000 euro

  Datum

  Contante betalingen van meer dan 3.000 euro zijn binnenkort niet meer toegestaan. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid mee hebben ingestemd. Het is één van de maatregelen waarmee de ministerraad onlangs heeft ingestemd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever te bestrijden. Tot 1 januari 2021 is het nog mogelijk om bedragen tot €10.000 anoniem in contant geld af te rekenen.

 • ECB versoepelt kapitaaleisen banken

  Datum

  De ECB heeft de kapitaaleisen voor banken verder versoepeld, zodat zij makkelijker krediet kunnen verstrekken. Zo hoeven banken hun reserves bij de centrale bank en voorraden contant geld de komende negen maanden niet mee te nemen in de berekening van hun kapitaalratio. Daardoor krijgen ze meer ruimte om krediet te verlenen aan consumenten en bedrijven. Deze nieuwe maatregel met ervoor zorgen dat het ruime monetaire beleid van de centrale bank zich vertaalt naar soepele kredietverlening.

 • Medewerker Deutsche Bank leerde manipulatie goudprijs van collega's

  Datum

  Een oud-medewerker van Deutsche Bank leerde van twee collega's hoe hij geld kon verdienen met manipulatie van de goudprijs, zo meldt Bloomberg. David Liew plaatste als handelaar bij Deutsche Bank aan- en verkooporders, om die vervolgens meteen weer te annuleren. Hij volgde daarmee het voorbeeld van zijn toenmalige collega's Cedric Chanu en James Vorley, die regelmatig zulke orders plaatsten. Met deze praktijk, ook wel spoofing genoemd, wisten handelaren van banken jarenlang de goudprijs te beïnvloeden. Verschillende banken deden mee aan deze activiteit, die sinds 2010 door nieuwe wetgeving verboden is.