• China leent 4 miljard in euro's

  8 nov. 2019 08:01:00

  China heeft voor het eerst sinds 2004 weer een obligatie in euro's uitgegeven. Het Chinese ministerie van Financiën haalde deze week €4 miljard op met de uitgifte van nieuw schuldpapier, tegen minder dan een half procent rente. De vraag naar deze obligaties was zeer groot, want investeerders waren bereid bijna €20 miljard te kopen. Vooral leningen met een looptijd van zeven jaar bleken populair.

 • Centrale banken en beleggers kopen meer goud

  Datum

  De vraag naar fysiek goud is in het derde kwartaal van dit jaar met 3% gestegen, zo schrijft de World Gold Council in haar kwartaalrapportage over de goudmarkt. Deze stijging komt voornamelijk voor rekening van beleggers, die de afgelopen maanden op grote schaal in goud-ETF's stapten. De totale voorraad van deze goudbeleggingen steeg in het derde kwartaal met 258 ton naar een nieuw record van 2.855 ton. Ook centrale banken voegden de afgelopen maanden veel edelmetaal aan hun voorraden toe.

 • Sell-off dollar, sentiment verbetert wereldwijd

  Datum

  De dollar profiteerde vorige week niet van de 'hawkish' renteverlaging door de Federal Reserve. De economische cijfers zijn wereldwijd iets verbeterd, vooral gezien de sombere verwachtingen van een paar weken geleden. Vooralsnog heeft dit er op de valutamarkten toe geleid dat de dollar nu niet meer als veilige haven wordt gebruikt, maar per saldo wordt verkocht.

 • Deutsche Bank gaat negatieve rente doorberekenen

  Datum

  Het was slechts een kwestie van tijd. In navolging op een aantal andere banken gaat ook Deutsche Bank negatieve rente doorberekenen aan klanten. Zowel zakelijke klanten als vermogende particulieren gaan in de toekomst betalen om geld op de bank te laten staan. Hoeveel boeterente de bank in rekening brengt is nog niet duidelijk. Volgens plaatsvervangend directeur Karl von Rohr, die zijn plannen zondag in een interview met de Frankfurter Allgemeine bekendmaakt, is de bank al in gesprek met de betreffende klanten.

 • Is de eeuw van China alweer bijna voorbij?

  Datum

  Na de dood van de grote roerganger Mao Zedong in 1976 startte zijn opvolger Deng Xiaoping met de modernisering van het land en de Chinese economie. Het succes van zijn beleidswijziging is overduidelijk en overdonderend. China werd de fabriek van de wereld en toverde decennialang groeicijfers tevoorschijn die de rest van de wereld naar adem deed happen.

 • Brengt Lagarde ons spaargeld in gevaar?

  Datum

  Spaarders zijn gewaarschuwd. Onder leiding van Lagarde gaat de ECB een andere koers varen, waarbij de koopkracht van uw geld van ondergeschikt belang is. Dat blijkt uit verschillende uitspraken die de kersverse centraal bankier van de eurozone heeft gedaan. Ze is nog maar net begonnen, maar gaat nu al grenzen over die Draghi niet durfde te passeren.

 • ECB en Chinese centrale bank verlengen valutaswap

  Datum

  De Europese en Chinese centrale bank hebben hun valutaswap met nog eens drie jaar verlengd. Dat maakte de ECB vorige week bekend. Deze valutaswap bestaat sinds 2013 en is bedoeld als vangnet voor banken in de eurozone en China. In tijden van crisis kunnen de centrale banken elkaars valuta beschikbaar stellen, zodat banken hun verplichtingen in euro’s en yuan kunnen nakomen.

 • Draghi pleit voor meer fiscale stimulering

  Datum

  Europa moet een stap vooruit zetten richting meer Europese integratie. Ook moet er meer stimulerend fiscaal beleid komen om de beleidsdoelstellingen te halen. Dat zei vertrekkend ECB-president Mario Draghi maandag in zijn afscheidstoespraak. Het is volgens hem niet alleen tijd voor meer Europese samenwerking, maar ook voor een gezamenlijk begrotingsbeleid om de muntunie te stabiliseren.

 • Fysiek goud of goudmijnen?

  Datum

  Wilt u beleggen in goud? Dan zijn er verschillende opties om te overwegen. U kunt fysiek goud kopen in de vorm van munten en baren, maar u kunt ook beleggen in goudmijnen. En binnen de goudmijnsector kunnen we ook nog het onderscheid maken tussen de grote producerende goudmijnen en de zogeheten juniors en exploratiebedrijven. Dit zijn bedrijven die nog niet veel goud produceren, maar die wel veel potentie hebben om te groeien.

 • Heeft de Indiase centrale bank goud verkocht?

  Datum

  De centrale bank van India heeft de laatste maanden geen goud verkocht, in tegenstelling tot berichtgeving in verschillende media. De Economic Times of India suggereerde dat de centrale bank sinds juli actief in goud handelt, aangezien de waarde van de goudvoorraad fluctueerde. Maar dat blijkt niet het geval.