• LBMA: Zilvervoorraden Londen naar recordhoogte

  10 apr. 2021 09:13:00

  Eind maart lag een recordhoeveelheid van 38.859 ton zilver opgeslagen in London. Dat schrijft de London Bullion Market Association (LBMA) in een nieuwe update. Dat was een toename van 11% ten opzichte van dan een maand eerder. In totaal liggen er naar schatting 1,25 miljoen zilverbaren met een totale marktwaarde van $30 miljard opgeslagen.

 • ING verlaagt grens voor negatieve rente naar €100.000

  Datum

  ING verlaagt met ingang van 1 juli de drempel voor negatieve rente naar €100.000. Dat betekent dat veel meer spaarders een half procent rente gaat betalen over dat vermogen. Momenteel ligt die grens bij de ING, Rabobank en de Volksbank nog op €250.000, terwijl spaarders bij ABN Amro tot een half miljoen euro veilig zijn. Triodos hanteert sinds vorig jaar al negatieve rente boven een ton spaargeld.

 • Zet Bitcoin de goudprijs onder druk?

  Datum

  Afgelopen maanden is de goudprijs gedaald, terwijl Bitcoin en andere virtuele munten aanzienlijk in prijs zijn gestegen. Een opmerkelijke trend, omdat deze beleggingen veel overeenkomsten vertonen. Zowel goud als virtuele munten zijn relatief schaars en vallen buiten de controle van banken en overheden. Is dit een teken dat de voorkeur van beleggers verschuift van het edelmetaal naar crypto?

 • Roubini: "Stijgende rente zal meer hedgefondsen raken"

  Datum

  De stijging van de rente op Amerikaanse staatsleningen zal meer hedgefondsen en family offices in de problemen brengen. Dat zegt Nouriel Roubini in een interview met Bloomberg. Door de combinatie van negatieve rente en grootschalige fiscale stimulering hebben dit soort beleggingsfondsen teveel risico genomen om rendement te behalen. Gecombineerd met de uitzonderlijk hoge waarderingen kan dat leiden tot grote verliezen, zo waarschuwt de econoom.

 • Hongarije breidt goudvoorraad uit naar 94,5 ton

  Datum

  De centrale bank van Hongarije heeft haar goudvoorraad uitgebreid van 31,5 naar 94,5 ton. Het land verdrievoudigt haar goudreserve vanwege stijgende schulden wereldwijd en de vrees voor hogere inflatie. Onder die omstandigheden is het nog belangrijker op goud aan te houden als veilige haven, zo schrijft de centrale bank in een toelichting op het besluit. In 2018 kocht het land ook al veel goud en besloot ze haar voorraad te repatriëren.

 • Risicoactiva trotseren hogere rendementen

  Datum

  Door de feestdagen was de handelsweek wat korter. Risicoactiva bleven rallyen, met Amerikaanse aandelen aan kop. Ze lijken de duidelijke opwaartse trend bij de rendementen van global bonds (obligaties die wereldwijd worden aangeboden) te negeren. De dollar ging in de uitverkoop ten opzichte van elke andere G10-valuta, ondanks het sterke banenrapport uit de VS. De valuta uit opkomende markten volgden deze lijn, onder aanvoering van de Turkse lira. Toch wisten bijna alle belangrijke valuta uit opkomende markten de week met een winst van meer dan 1% af te sluiten.

 • Bank of America: 'Tastbare bezittingen zijn relatief goedkoop"

  Datum

  Tastbare bezittingen als vastgoed, edelmetalen, diamanten, klassieke auto's en kunst zijn momenteel relatief goedkoop ten opzichte van financiële activa. Dat schrijft analist Michael Hartnett van Bank of America in een nieuwe update voor klanten. Hij concludeert dat grondstoffen, vastgoed en andere tastbare bezittingen sinds 1925 niet meer zo goedkoop zijn geweest ten opzichte van aandelen en obligaties. Dat terwijl deze vormen van vermogen historisch gezien goed presteren in periodes met hoge inflatie. Ook zorgen ze voor meer diversificatie in een traditionele beleggingsportefeuille.

 • IMF wil coronacrisis bestrijden met $650 miljard aan SDR

  Datum

  Het IMF is van plan $650 miljard aan nieuwe reserves te creëren om de coronacrisis te bestrijden. Met de uitgifte van nieuwe special drawing rights (SDR) wil het fonds opkomende economieën een steuntje in de rug geven. Landen kunnen deze toewijzing van nieuwe SDR gebruiken om aan dollars te komen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld vaccins kopen of andere goederen uit het buitenland importeren.

 • Indiase goudimport naar recordhoogte

  Datum

  India heeft in het eerste kwartaal een recordhoeveelheid van 160 ton goud geïmporteerd, zo meldt persbureau Reuters. De vraag naar goud steeg niet alleen door een gunstige goudprijs, maar ook door een lagere importheffing op het edelmetaal. In eerste kwartaal importeerde India in totaal 321 ton goud, tegenover slechts 124 ton in dezelfde periode vorig jaar.

 • Ron Paul: "Mensen gaan vertrouwen verliezen in koopkracht van de dollar"

  Datum

  Als de Amerikaanse regering in dit tempo schulden blijft maken, dan zullen mensen uiteindelijk het vertrouwen verliezen in de dollar. Dat zei voormalig Congreslid Ron Paul eerder deze week in een interview met Kitco. Daarmee reageert hij op een nieuw stimuleringsprogramma van $2 biljoen dat president Biden wil doorvoeren. Ook beklaagt hij zich over centrale banken, die volgens hem helemaal niet zo onafhankelijk zijn en al jaren een falend monetair beleid voeren.