• Ray Dalio: "Goud is niet te traceren, in tegenstelling tot Bitcoin"

  30 dec. 2021 08:36:00

  Een belangrijk verschil tussen goud en een virtuele munt als Bitcoin is dat het edelmetaal niet te traceren is. In een wereld met meer onzekerheid en financiële repressie kan dat juist een voordeel zijn. Dat zegt vermogensbeheerder en beleggingsgoeroe Ray Dalio van Bridgewater Associates in een interview met Lex Fridman. Een gouden munt is anoniem te overhandigen, terwijl Bitcoin door overheden te traceren is.

 • Turken vluchten van lira naar goud en Bitcoin

  Datum

  De laatste maanden hebben veel landen te maken met een uitzonderlijk hoge inflatie. In de VS en in de Eurozone bereikte de inflatie het hoogste niveau in decennia, voornamelijk door hoge energieprijzen. De inflatie is met meer dan 5% op jaarbasis al zorgwekkend hoog, maar er zijn landen waar het nog veel slechter gaat. Een goed voorbeeld is Turkije, waar de lira dit jaar al meer dan de helft van haar waarde verloren heeft tegenover de euro en de dollar.

 • Amerikaanse sancties? Rusland, China en India maken eigen betaalsysteem

  Datum

  De Amerikaanse regering heeft gedreigd Rusland af te sluiten van het internationale betalingsverkeer als de situatie in Oekraïne escaleert. Door financiële instellingen te boycotten van SWIFT, een internationaal betaalsysteem waar 11.000 banken in meer dan 200 landen gebruik van maken, zouden de Amerikanen de druk op Rusland kunnen opvoeren. Maar hebben dit soort economische sancties nog wel effect? Of gooien de Amerikanen daarmee hun eigen ruiten in?

 • Fed kiest abrupt voor inflatiebestrijding: dollar vliegt omhoog

  Datum

  De Federal Reserve liet bij zijn december bijeenkomst duidelijk weten zich steeds meer zorgen te maken over de inflatiedruk. De dollar reageerde zoals verwacht op dit nieuws, met koersstijgingen ten opzichte van alle andere G10-valuta. De Bank of England verhoogde de rente onverwacht en veroorzaakte daarmee op de markten alweer een ‘whipsaw’ (een volatiele, stijgende en daarna dalende beweging). Het Britse pond sloot zich aan bij de rally van de greenback. De meeste valuta uit opkomende markten deden het ten opzichte van de dollar beter dan de G10-valuta. Dit is een interessante ontwikkeling, die de moeite waard is om goed in de gaten te houden. De Turkse lira was opnieuw de uitzondering op de regel: de koers van die munt daalde scherp, met meer dan 15%. Het beleid van Erdogan dreigt het Turkse financiële systeem te ruïneren.

 • Amerikaanse beleggers stappen weer in goud-ETF's

  Datum

  Amerikaanse beleggers hebben hun positie in goud-ETF's in november voor het eerst in drie maanden weer uitgebreid. Dat schrijft de World Gold Council op basis van nieuwe data van de meest bekende goud-ETF's. Ook Europese beleggers voegden het edelmetaal weer aan hun beleggingsportefeuille toe via dit soort beleggingsproducten. De hernieuwde belangstelling voor goud is het gevolg van hoger dan verwachte inflatiecijfers. Zowel in de VS als in Europa bereikten deze het hoogste niveau in decennia.

 • ECB worstelt met inflatie: Wel of geen tapering?

  Datum

  Net als veel andere centrale banken worstelt ook de ECB met de afbouw van haar opkoopprogramma. Nu de economie weer groeit en inflatie de pan uit rijst moet de centrale bank iets doen om oververhitting van de economie te voorkomen. Daarom kijkt de markt nu aandachtig naar het opkoopprogramma, want daarmee houdt de centrale bank de rente laag. Sinds het begin van de coronapandemie hebben centrale banken in de eurozone al meer dan €1.500 miljard aan staatsobligaties opgekocht. Daardoor is het kredietrisico op staatsobligaties zo goed als nul, met als bijkomstig effect dat zelfs landen als Italië en Griekenland gratis kunnen lenen.

 • Mondiale rally risicoactiva, markten klaar voor belangrijke week centrale banken

  Datum

  De koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog. Er ontstonden rally’s van aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties, die werden aangemoedigd door het uiterst stimulerende monetaire beleid en begrotingsbeleid. De valutakoersen volgden deze trend grotendeels: de valuta uit opkomende markten presteerden uitstekend, terwijl de veilige havens onderpresteerden. De dollar daalde ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers, wat enigszins verrassend was.

 • Productiekosten goudmijnen naar hoogste niveau sinds 2013

  Datum

  De productiekosten van goudmijnen stegen in het derde kwartaal naar gemiddeld $1.123 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013. Volgens de World Gold Council stegen de kosten ten opzichte van het vorige kwartaal met 4%. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar stegen de kosten voor de goudwinning zelfs met 16%. Deze toename is voor een groot deel toe te schrijven aan hogere energieprijzen, want het kost veel energie om goud uit de grond te halen. Naast een hogere energierekening waren de goudmijnen ook meer geld kwijt aan personeelskosten. Krapte op de arbeidsmarkt en coronabeperkingen drijven de loonkosten verder op.

 • Insiders verkopen hun aandelen in recordtempo

  Datum

  Insiders van de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven verkopen hun eigen aandelen in recordtempo. Dat meldt de Wall Street Journal op basis van nieuwe cijfers van onderzoeksbureau InsiderScore. Tot op heden hebben 48 mensen in de top van de grootste beursgenoteerde bedrijven voor meer dan $200 miljoen aan aandelen verkocht. Een vergelijkbaar aantal personen deed voor meer dan $100 miljoen aan aandelen van de hand. Ter vergelijking, deze cijfers liggen bijna vier keer zo hoog als het gemiddelde over de periode van 2016 tot en met 2020. Wat betekent dit voor de aandelenmarkt?

 • Munthuizen verkopen nog steeds veel gouden en zilveren munten

  Datum

  De vraag naar gouden en zilveren munten is nog steeds aanzienlijk groter dan voor de coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van verschillende toonaangevende munthuizen. Zo verkocht de Perth Mint in november 115.872 troy ounce aan gouden munten en baren, een stijging van 94% ten opzichte van een maand eerder en een stijging van 38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van zilver steeg in november naar 1,53 miljoen troy ounce, een toename 13,2% ten opzichte van een maand eerder en 37% meer dan in november vorig jaar.