• Is kwantitatieve verruiming er voor de eeuwigheid?

  29 okt. 2019 08:05:00

  In november is het zover. Dan start de ECB met een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming. De centrale bank is voornemens om elke maand voor een bedrag van €20 miljard aan obligaties uit de markt te halen. Het programma gaat in november van start, slechts enkele dagen nadat mevrouw Lagarde de touwtjes van Mario Draghi heeft overgenomen.

 • Algemene verkiezingen aan de horizon: Britse pond krabbelt terug

  Datum

  Het was vorige week niet zo spannend bij de G10-valuta. Alleen het Britse pond viel op: dat leverde een deel van zijn recente koerswinst in, nu het vooruitzicht van algemene verkiezingen de hoop doet vervagen dat het parlement binnenkort met een terugtrekkingsovereenkomst instemt.

 • De erfenis van Draghi

  Datum

  Deze week gaf Mario Draghi zijn laatste persconferentie als president van de ECB. Na acht jaar zal hij het stokje overdragen aan de Française Christine Lagarde. Wat is er de afgelopen acht jaar allemaal gebeurd? En hoe laat hij de centrale bank achter? Tijd om terug te blikken op acht jaar monetair beleid in crisistijd.

 • De obligatie is een aandeel

  Datum

  Een belegger koopt een staatsobligatie eerst en vooral om de geringe risico’s en om de rentebetalingen. Een aandeel koop je vooral in de hoop te kunnen profiteren van de koerswinst. Zo is het toch? Of toch niet (meer)!?

 • Prijs palladium bereikt recordhoogte

  Datum

  De prijs van palladium blijft maar stijgen en bereikte deze week zelfs een nieuw record van meer dan €51.000 per kilogram. Daarmee is het edelmetaal nog duurder dan goud, dat ook al geen slecht jaar achter de rug heeft. Sinds het begin van dit jaar is de palladiumprijs in euro's met 45% gestegen, tegenover een stijging van ongeveer 22% voor goud in dezelfde periode. Dat is opvallend, omdat palladium niet de status heeft van veilige haven. De oorzaak van de prijsstijging moeten we dan ook elders zoeken, namelijk in de schaarste van het aanbod.

 • Fed schroeft noodliquiditeit banken op naar $120 miljard

  Datum

  De Fed gaat verstrekt sinds donderdag meer noodliquiditeit aan de bankensector. In plaats van $75 miljard stelt de centrale bank nu $120 miljard beschikbaar. Het gaat om noodliquiditeit die de Fed verschaft in ruil voor staatsobligaties en hypotheekleningen. Banken die acuut liquiditeit nodig hebben kunnen bij de centrale bank in totaal $120 miljard per dag aanvragen. Het gaat om overnight swaps, die banken binnen een dag moeten terugdraaien.

 • Mervyn King: “Wereldeconomie slaapwandelt naar nieuwe financiële crisis”

  Datum

  De wereld slaapwandelt richting een nieuwe economische en financiële crisis. Dat zei Mervyn King, oud-gouverneur van de Bank of England, tijdens een bijeenkomst van het IMF in Washington. Volgens King, die tijdens de financiële crisis van 2008 aan het hoofd van de Britse centrale bank stond, is er sindsdien weinig veranderd in hoe we naar de economie kijken. Daardoor is de kans op een herhaling van de crisis zeer groot.

 • Is de dollar definitief op zijn retour?

  Datum

  Het verhaal gaat dat een Amerikaanse minister van financiën een collega uit Europa, die klaagde over de dollar, toevoegde: it is our money, but it is your problem. Met andere woorden, bekijk het maar. Het antwoord geeft ook de wel heel dominerende positie van de Amerikaanse dollar aan op de internationale (valuta) markten. En dat terwijl tekorten van de Amerikaanse overheid torenhoog zijn en het land een immense schuldenlast torst. Het is dan ook niet vreemd dat criticasters al decennialang de teloorgang van de Amerikaanse munt voorspellen. Tevergeefs!

 • Herziene Brexit overeenkomst naar parlement: pond stijgt opnieuw

  Datum

  De valutamarkten lieten zich vorige week door de politieke ontwikkelingen leiden. Het positieve nieuws over de Brexit was goed voor het pond en de koersen van de andere Europese valuta stegen mee.

 • Hoe houdbaar is ons pensioenstelsel?

  Datum

  Het Nederlandse pensioenstelsel staat bekend als het beste in de wereld. Vorig jaar rond deze tijd werd het stelsel uitgeroepen als de nummer één in de Global Pension Index. Denemarken volgt op een tweede plaats en Finland staat derde. Toch verliezen steeds meer mensen het vertrouwen in de pensioenfondsen. Vooral in de groep van 45 jaar en jonger daalt het vertrouwen de afgelopen jaren, terwijl de groep boven de 45 jaar juist iets positiever is geworden.