• Credit Suisse in problemen, dreigt nieuwe bankencrisis?

  5 okt. 2022 13:18:00

  Beleggers maken zich grote zorgen over de positie van Credit Suisse, want de koers van het aandeel van deze bank zakte maandag met meer dan 8% naar het laagste niveau ooit. Sinds het begin van dit jaar is de marktwaarde zelfs met 60% gedaald. Ook heeft de bank de laatste drie kwartalen met verlies afgesloten, terwijl andere grote Europese banken er wel in slaagden winst te maken. Wat is er aan de hand? Dreigt er opnieuw een bankencrisis vergelijkbaar met de val van Lehman Brothers?

 • Waarom stijgt de dollar en wat betekent dit voor goud?

  Datum

  Door stijgende rentes, geopolitieke onrust en angst voor een nieuwe recessie vluchten beleggers wereldwijd naar de Amerikaanse dollar. In de afgelopen twaalf maanden is de dollarindex al meer dan 22% gestegen, terwijl andere internationale valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen hard onderuit gaan. Waarom stijgt de dollar zo hard? En wat betekent dit voor goud, die andere veilige haven?

 • Alternatieven voor Quantitative Easing; wat als de ECB weer moet stimuleren?

  Datum

  De afgelopen jaren was de ECB vooral bezig met het stimuleren van de economie. Niet alleen staatsobligaties, ook bedrijfsobligaties werden op grote schaal opgekocht. Dit bracht de rentes in het gareel en met die lage rente probeerde de ECB de economie te stimuleren. Nu de inflatie hoog is, verhoogt de ECBde rente gestaag en lijkt de periode waarin de centrale bank stimuleert voorlopig voorbij. Maar wat nou als de ECB in de toekomst weer besluit expansief monetair beleid te voeren, bijvoorbeeld als de inflatie weer is gezakt? Zou de ECB dit dan niet beter op een andere manier doen? Zou de ECB het geld ook rechtstreeks naar de bevolking of de overheid kunnen overmaken, in plaats van eindeloos staatsobligaties op te kopen?

 • Britse pond onderuit, Italiaanse rente stijgt en sabotage Nord Stream?

  Datum

  De financiële markten begonnen de week met de nodige volatiliteit. Beleggers maken zich zorgen over de snelheid waarmee centrale banken de rente verhogen, het steunprogramma van de Britse regering en de verandering van politieke koers van Italië. Ook laaien de geopolitieke spanningen weer op en wijzen steeds meer signalen op een nieuwe recessie. In dit artikel bespreken we de belangrijkste nieuwsfeiten.

 • Analyse: Zitten we al in een economische crisis?

  Datum

  De economische vooruitzichten lijken met de dag te verslechteren door stijgende energieprijzen, oplopende geopolitieke spanningen en een steeds hogere rente. Overheden proberen met nieuwe steunmaatregelen de koopkracht van huishoudens overeind te houden, maar is dat genoeg? In deze analyse maken we de balans op. Kunnen we al spreken van een economische crisis in Europa? En wat staat ons de komende maanden nog te wachten?

 • Zwitserland smelt meer Russisch goud om

  Datum

  Zwitserland importeerde in augustus veel meer Russisch goud dan in voorgaande maanden. Volgens nieuwe cijfers van de Zwitserse douane ging het om 5,7 ton goud met een marktwaarde van $324 miljoen. Dat was het hoogste volume in één maand sinds april 2020. Het goud kwam opvallend genoeg uit het Verenigd Koninkrijk en is waarschijnlijk naar Zwitserland gebracht om omgesmolten te worden. Wat zegt dit over de goudmarkt?

 • Hoe zit het met de zilvervoorraden in de Comex?

  Datum

  De laatste dagen lezen we op verschillende blogs verhalen over dreigende tekorten aan zilver, omdat de voorraden zilver zowel in Londen als in New York momenteel in hoog tempo dalen. Volgens sommige analisten is de huidige situatie ongekend en doen bullion banks er alles aan om de zilverprijs onder controle te houden. Dit om te voorkomen dat de voorraden nog verder dalen en er straks helemaal geen zilver meer te krijgen is. Maar kloppen deze beweringen wel? Dreigt een tekort aan zilver?

 • Debat: Zoltan Pozsar en Perry Mehrling over Bretton Woods III

  Datum

  De oorlog in Oekraïne heeft een economische oorlog ontketend die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie en het internationale monetaire systeem. Volgens kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse kan dit zelfs de aanzet geven tot een nieuw monetair systeem. Een systeem waarin de Amerikaanse dollar een minder grote rol zal spelen en grondstoffen juist belangrijker zullen worden. Dit zal volgens hem gepaard gaan met een economische depressie en verlies van welvaart in met name het 'rijke' Westen. Maar krijgt de kredietanalist van Credit Suisse ook gelijk?

 • Wat kunnen we verwachten van Quantitative Tightening (QT)?

  Datum

  ‘De ECB begint deze maand met opkoopprogramma’, zo luidt de kop van een artikel in Trouw op 3 oktober 2014. Het is de aankondiging van onconventioneel monetair beleid onder de naam Quantitative Easing, QE. Destijds werd nog gedacht dat dit programma slechts 2 jaar zou duren, maar eigenlijk is de ECB sindsdien niet meer echt gestopt met kwantitatieve verruiming. Slechts een paar maanden in 2019 trachtten de bankiers in Frankfurt met het beleid te stoppen, maar het programma bleek al snel weer doorgang te moeten vinden.

 • ECB verhoogt rente, maar wie profiteert?

  Datum

  Deze week verhoogde de ECB haar beleidsrente met 75 basispunten, de grootste renteverhoging ooit in de geschiedenis van de muntunie. De centrale bank probeert met deze rentesprong de inflatie van meer dan 9% in de eurozone weer onder controle te krijgen. Tegelijkertijd verhoogde de centrale bank ook de rentetarieven op tegoeden die banken bij de centrale bank aanhouden en voor repo transacties met banken met 75 basispunten. De centrale bank blijft de opbrengst van haar obligatieportefeuille volledig herinvesteren. Wat zijn de gevolgen van deze renteverhoging? En zal de ECB de inflatie weer onder controle krijgen?