• Palantir investeert $51 miljoen in fysiek goud

  17 aug. 2021 12:34:00

  Het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir Technologies heeft deze maand voor $51 miljoen aan fysiek goud gekocht. Het bedrijf, dat in 2003 werd opgericht en een marktwaarde heeft van $50 miljard, kocht het goud in de vorm van 100 troy ounce baren. Deze goudbaren bewaart ze in een professionele opslaglocatie in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het gaat om fysiek goud, want het bedrijf zegt in staat te zijn het edelmetaal op korte termijn op te vragen.

 • Vrijdag eindigt met verkoopgolf, flauwte dollar

  Datum

  Over een neerwaartse verrassing bij de Amerikaanse consumentenverwachtingen zouden de financiële markten normaal gesproken hun schouders ophalen. Maar in augustus is de handel dun en daardoor reageerden de markten veel sterker dan anders toen deze minder belangrijke (‘second tier’) informatie vrijdag aan het einde van de dag bekend werd – terwijl ze de veel crucialere consumentenprijsindex (CPI) een paar dagen eerder nog grotendeels hadden genegeerd.

 • Goudprijs krabbelt op na flashcrash van 4%

  Datum

  De goudprijs ging maandag bij opening van de handel in Azië meer dan 4% onderuit, nadat de koers vrijdag ook al meer dan 2% was gedaald. De goudprijs bereikte een bodem op ongeveer €46.300 per kilo, terwijl de zilverprijs tot €624 per kilo wegzakte. De koersdaling was echter van korte duur, want in de loop van de ochtend herstelden de koersen van beide edelmetalen bijna tot het niveau van voor de flashcrash.

 • Roept Macron de G7 landen op om goud te verkopen?

  Datum

  Enige tijd geleden zei de Franse president Macron dat de G7-landen meer moeten doen om Afrika financieel te ondersteunen. Volgens sommige mediaberichten zou hij zelfs een oproep hebben gedaan aan de G7-landen om goud te verkopen. Naar aanleiding van deze geruchten kregen we deze week een lezersvraag. Is het waar dat Macron goud wil verkopen om arme landen te helpen?

 • IMF waarschuwt: 'Hoge inflatie kan langer aanhouden'

  Datum

  De hoge inflatie van de laatste maanden zou nog enige tijd kunnen aanhouden. Dat schrijft Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, deze week in een nieuw blogartikel. Aanhoudende verstoringen in logistieke ketens en stijgende huizenprijzen kunnen leiden tot langdurig hoge inflatie, zo concludeert Gopinath. Ook voorziet ze meer inflatie in opkomende economieën als gevolg van stijgende voedselprijzen en de waardedaling van diverse valuta.

 • Centrale banken schroeven goudaankopen verder op

  Datum

  Centrale banken hebben in de eerste helft van dit jaar veel meer goud gekocht dan vorig jaar. Ook herstelde de vraag naar gouden sieraden na een bijzonder slecht coronajaar. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt. Toch was de totale wereldwijde vraag naar het edelmetaal in de eerste helft van dit jaar 11% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Beleggers verkochten dit jaar namelijk een deel van hun positie in goud-ETF's, terwijl dat vorig jaar nog een populaire vluchthaven was. De vraag naar gouden munten en baren was wel hoger dan vorig jaar.

 • Bank of England: "Contant geld beperkt ruimte voor negatieve rente"

  Datum

  De aanwezigheid van contant geld beperkt de mogelijkheden van centrale banken om de rente negatief te maken. Dat zei Gertjan Vlieghe, econoom van de Bank of England, eerder deze week in een toespraak. Hij legt uit dat de beleidsruimte van centrale banken veel kleiner is dan voor de kredietcrisis van 2008, omdat de rente nu al zeer laag is. Met negatieve rente hebben centrale banken minder beleidsruimte, omdat de effectiviteit van het monetaire beleid zal afnemen zo lang contant geld beschikbaar blijft als alternatief.

 • Staatsschulden Eurozone naar recordhoogte

  Datum

  De coronacrisis heeft een diep gat geslagen in de overheidsfinanciën van Eurolanden. Volgens nieuwe cijfers van Eurostat zijn de staatsschulden in de muntunie in het eerste kwartaal van dit jaar verder opgelopen tot 100,5% van het bbp. Daarmee zijn de staatsschulden voor het eerst hoger dan de totale jaarlijkse economische productie. Griekenland spant de kroon met een staatsschuld van 209,3% van het bbp, maar ook Duitsland voldoet met een staatsschuld van 71,2% niet meer aan de oude begrotingsafspraken van het stabiliteits- en groeipact.

 • Driekwart pensioenfondsen wil meer goud kopen

  Datum

  Driekwart van de pensioenfondsen in Europa overweegt de komende twaalf maanden goud aan de beleggingsportefeuille toe te voegen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Global Palladium Fund (GPF) onder 150 verschillende Europese pensioenfondsen met een totaal beheerd vermogen van $213 miljard. De belangrijkste reden voor fondsen om goud te kopen is niet de stijging van de goudprijs, maar de toegevoegde waarde van het edelmetaal als diversificatie en veilige haven.

 • EU wil strenger toezicht op transacties in cryptovaluta

  Datum

  Bedrijven die Bitcoin en andere cryptovaluta aanbieden moeten de identiteit van al hun klanten vaststellen. Daarvoor pleit de Europese Commissie in een nieuw wetsvoorstel dat deze week werd ingediend. Het doel van deze nieuwe wetgeving is om transacties in cryptomunten beter te kunnen traceren.