• Lagarde: "De markt kan ons zoveel testen als ze wil"

  31 maart 2021 14:04:00

  De ECB is niet bang voor een stijging van de rente. Dat zei Christine Lagarde, president van de centrale bank, in een interview met Bloomberg. Ze verklaarde dat de markt de centrale bank zoveel kan testen als ze maar wil, omdat de centrale bank over alle benodigde instrumenten beschikt om de situatie onder controle te houden. Ze hoopt dat de economische situatie binnen een paar maanden verbetert, zodat de centrale bank kan overschakelen op een 'minder uitzonderlijk' monetair beleid.

 • Beleggers vrezen derde coronagolf, euro onderuit

  Datum

  De daling van de eurokoers – waar we in maart al op rekenden – was vorige week weer duidelijk zichtbaar. In de meeste grote Europese landen stijgen de aantallen COVID-19-gevallen en worden de lockdowns verlengd of opnieuw ingevoerd. Hierdoor worden beleggers steeds pessimistischer over de korte-termijn-vooruitzichten voor Europa.

 • Goudmijnen behaalden recordmarges in 2020

  Datum

  De stijging van de goudprijs was vorig jaar niet alleen gunstig voor de bezitters van goud, maar ook voor de mijnen die het edelmetaal uit de grond halen. Volgens het Britse onderzoeksbureau Metals Focus behaalde de goudmijnsector dankzij de hoge goudprijs recordmarges. Het jaar gaat zelfs de boeken in als het meest winstgevende jaar voor de sector.

 • Vlucht naar contant geld door coronacrisis

  Datum

  De coronacrisis heeft een vlucht naar contant geld veroorzaakt, zo blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Terwijl het gebruik van contant geld door de pandemie verder is afgenomen zijn mensen juist meer bankbiljetten gaan oppotten als een alternatieve veilige haven. De centrale bank spreekt dan ook van een 'paradox' in de manier waarop mensen naar contant geld kijken. De rol van cash verschuift steeds meer van betaalmiddel naar een alternatief spaarmiddel en daar valt wat voor te zeggen.

 • China ontwikkelt nieuw betaalsysteem om sancties te omzeilen

  Datum

  China wil een nieuw betaalsysteem ontwikkelen en heeft daarvoor een joint venture opgezet met SWIFT. Daarmee probeert het land zich in te dekken tegen mogelijke sancties uit de Verenigde Staten, die het betalingsverkeer van Chinese banken kunnen ontregelen. Wereldwijd gebruiken duizenden financiële instelling in meer dan 200 landen het SWIFT betaalsysteem om internationale transacties te doen.

 • Lavrov: "Rusland en China moeten minder afhankelijk worden van de dollar"

  Datum

  Rusland en China moeten minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Dat zei Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan China. Ook zouden beide landen het gebruik van Westerse betaalsystemen moeten verminderen en daar alternatieven voor moeten ontwikkelen.

 • Vermogensongelijkheid groeit door coronacrisis

  Datum

  De coronacrisis lijkt aan de allerrijkste Amerikanen voorbij te gaan, want zij zagen hun vermogen vorig jaar juist verder toenemen. Door het herstel op de beurs en een verdere stijging van vastgoedprijzen werden de rijken nog rijker. Het vermogen van de 1% meest vermogende Amerikaanse huishoudens steeg in 2020 met $4 biljoen. Daarmee was deze kleine groep goed voor 35% van de vermogenstoename van de gehele bevolking. De rijkste tien procent van alle huishoudens pakte in 70% van de totale vermogensstijging, terwijl de armste helft er slechts 4,1% op vooruit gingen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Federal Reserve.

 • Valuta opkomende markten stabiel, vlucht uit obligaties versnelt

  Datum

  De Federal Reserve herhaalde vorige week dat men voor een openlijk inflatoir beleid kiest: voorzitter Powell bevestigde dat de rentes op nul blijven, zelfs bij een ‘overshoot’ van de inflatie. De sell-off van staatsobligaties ging door en de inflatieverwachtingen van de markt stegen naar de hoogste waarde in acht jaar.

 • Amerikaanse rente schiet omhoog na rentebesluit Fed

  Datum

  De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg deze week naar 1,75%, het hoogste niveau sinds begin vorig jaar. Beleggers verkopen het schuldpapier vanwege oplopende inflatieverwachtingen en de verwachting dat de Federal Reserve een hogere inflatie zal tolereren. De centrale bank hield woensdag een persconferentie, maar kondigde geen maatregelen aan om de stijging van de rente een halt toe te roepen. Analisten verwachten dat de rente daardoor nog verder kan oplopen, mogelijk tot een niveau van 2%. Dat betekent dat de rentelasten op de Amerikaanse staatsschuld verder zullen oplopen.

 • Centrale bank Nieuw-Zeeland moet huizenprijzen onder controle houden?

  Datum

  De regering van Nieuw-Zeeland heeft de centrale bank opgeroepen om het monetaire beleid af te stemmen op de huizenmarkt. De centrumlinkse regering onder leiding van premier Jacinda Ardern wil iets doen aan de oververhitte huizenmarkt, want de huizenprijzen stijgen in hoog tempo. Voor de eerste helft van dit jaar voorziet de centrale bank zelfs een prijsstijging van 22,4%. Dat is veel meer dan de prognose van 7,9% prijsstinging die de centrale bank in november verwachtte. Het is nog onduidelijk wat de centrale bank moet doen om de huizenmarkt te temmen.