• UBS verwacht stijging goudprijs naar $1.600 per troy ounce

  26 aug. 2019 14:08:00

  Goud zal blijven profiteren van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en van nieuwe stimulering door centrale banken. Dat schrijft de Zwitserse bank UBS in een rapport dat maandag naar buiten werd gebracht. De bank verwacht dat de goudprijs binnen drie maanden verder zal stijgen tot $1.600 per troy ounce. Daarmee sluit de bank zich aan bij Goldman Sachs, die ook een prijs van $1.600 per troy ounce verwachten.

 • Goudprijs bereikt nieuwe all-time high in euro

  Datum

  De goudprijs heeft afgelopen nacht een nieuw record bereikt in euro's. De prijs voor een troy ounce steeg kort na opening van de handel in Azië naar €1.393 per troy ounce, bijna tien euro hoger dan het oude record van zeven jaar geleden. Omgerekend naar kilo's steeg de goudprijs naar €44.784. Op het moment van schrijven ligt de prijs weer wat lager, maar nog altijd boven de slotkoers van afgelopen vrijdag.

 • Wat komt er na de dollar?

  Datum

  De rol van de dollar als wereldreservemunt moet worden beëindigd en plaats maken voor een nieuw soort valuta die beter past bij een multipolaire wereld. Dat zei Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, in een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van centraal bankiers in Jackson Hole. Hij pleit voor een nieuw soort virtuele munt die door verschillende centrale banken uitgegeven kan worden. Een gezamenlijke valuta, in welke vorm die ook mag verschijnen, verdient volgens hem de voorkeur boven een systeem waarbij een andere nationale munt de rol van de dollar overneemt.

 • Goudprijs verder omhoog door nieuwe importheffingen

  Datum

  De goudprijs is vrijdag opnieuw gestegen, na de aankondiging van nieuwe importheffingen door zowel China als de Verenigde Staten. Vrijdagmiddag verraste China met nieuwe invoerheffingen op $75 miljard aan Amerikaanse producten, waarna Trump via twitter hogere invoerheffingen op $550 miljard aan Chinese producten bekendmaakte.

 • Plethora Private Equity opent nieuwe investeringsronde

  Datum

  De beheerder van het succesvolle Nederlandse beleggingsfonds Plethora Precious Metals lanceerde vorig jaar een nieuw fonds, genaamd Plethora Private Equity. Dit nieuwe private equity fonds investeert wereldwijd in kansrijke exploratiebedrijven, die in verschillende delen van de wereld zoeken naar edelmetalen zoals goud en zilver en basismetalen zoals koper, nikkel en zink.

 • Deense bank introduceert negatieve spaarrente

  Datum

  De Deense Jyske Bank zal later dit jaar een negatieve spaarrente introduceren voor vermogende klanten. Spaarders die meer dan 7,5 miljoen Deense kronen op hun rekening hebben staan - omgerekend ongeveer een miljoen euro - moeten daar vanaf december rente over gaan betalen. Het gaat om een negatieve rente van maximaal 0,6% op jaarbasis.

 • Is er een bubbel in staatsobligaties?

  Datum

  De rente op staatsobligaties is de afgelopen maanden sterk gedaald. Verschillende landen lenen al tegen negatieve rente, terwijl voormalige 'probleemlanden' als Spanje en Portugal ook al bijna gratis kunnen lenen. Wereldwijd heeft meer dan $15 biljoen aan staatsobligaties nu al een negatieve rente. Is dit het nieuwe normaal of is er sprake van een bubbel in staatsleningen?

 • Mark Mobius: "Koop goud tegen elke prijs"

  Datum

  De goudprijs zal op de lange termijn alleen maar verder stijgen, omdat ook de geldhoeveelheid alsmaar verder stijgt. Daarom zou je tegen iedere prijs goud moeten kopen. Dat zegt Mark Mobius, vermogensbeheerder en auteur van verschillende boeken over financiële markten, in een interview met Bloomberg.

 • Video: Waarom heeft Nederland zoveel goud?

  Datum

  Nederland behoort met een goudvoorraad van 612,5 ton tot de top tien van landen met de grootste goudreserves. Hoe zijn we aan dat goud gekomen en waarom houden we nog steeds een voorraad aan? En waarom voegen centrale banken de laatste jaren zoveel goud aan hun reserves toe? NOS op 3 maakte een interessante video over de vraag waarom Nederland zoveel goud heeft en daar nog altijd aan vasthoudt.

 • Column: De goudstandaard terug?

  Datum

  John Maynard Keynes zei eens dat de goudstandaard een 'barbaarse reliek' is, omdat het overheden de mogelijkheid ontneemt om bij te sturen in tijden van crisis. Onder een goudstandaard is de waarde van het geld gekoppeld aan een vaste hoeveelheid goud, met als gevolg dat overheden en centrale banken weinig speelruimte hebben om de economie te stimuleren.