• Goudprijs hoger door slechte winkelverkopen VS

  15 mei 2020 14:34:00

  De goudprijs is vandaag opnieuw gestegen door slechte economische cijfers uit de Verenigde Staten. De detailhandelsverkopen daalden in april met 16,4% ten opzichte van een maand eerder, de grootste daling ooit gemeten. Ook was het cijfer veel slechter dan verwacht, want economen en analisten rekenden op een daling van 12,3% op maandbasis. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de winkelverkopen in de VS met 21,6% gedaald, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau.

 • Fed waarschuwt voor blijvende economische schade

  Datum

  Een langdurige crisis als gevolg van het coronavirus kan blijvende schade aanrichten aan de economie. Dat zei Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank deze week in een toespraak. Hij vreest dat het wegvallen van met name kleine en middelgrote bedrijven de herstelcapaciteit van de economie zal aantasten. Deze bedrijven creëren veel werkgelegenheid en zijn dus cruciaal voor het herstel.

 • HSBC verloor $200 miljoen door illiquide goudmarkt

  Datum

  HSBC heeft in het eerste kwartaal van dit jaar op één dag $200 miljoen verloren door illiquiditeit in de goudmarkt. De bank kwam in de problemen door een plotseling prijsverschil tussen de goudmarkt in Londen en New York. Op een gegeven moment lag de prijs voor een goudfuture in New York $70 per troy ounce hoger dan de prijs in Londen. De bank kon dat prijsrisico niet meer afdekken en verloor op één dag evenveel als wat ze normaal in een jaar verdient in deze markt.

 • Fed lanceert opkoopprogramma voor bedrijfsleningen

  Datum

  De Federal Reserve start vandaag een nieuw opkoopprogramma om de markt voor bedrijfsobligaties te ondersteunen. De centrale bank gaat aandelen van ETF's opkopen die obligaties van verschillende Amerikaanse bedrijven aanhouden. Het gaat dan voornamelijk om 'investment grade' obligaties, maar ook de meer risicovolle 'high yield' obligaties komen in aanmerking. De Fed werkt ondertussen aan een tweede opkoopprogramma, waarmee ze rechtstreeks obligaties van bedrijven kan opkopen.

 • Komt er ook negatieve rente in de Verenigde Staten?

  Datum

  De Federal Reserve heeft altijd gezegd dat ze geen negatieve rente zal invoeren, maar de kans is groot dat de markt dat uiteindelijk toch zal afdwingen. De futures voor de Amerikaanse beleidsrente suggereren namelijk een negatieve rente tegen het einde van dit jaar. Slechte banencijfers hebben de verwachtingen van een snel economisch herstel getemperd. Ondertussen heeft de centrale bank aangegeven dat ze bereid is meer maatregelen te nemen, indien de economische situatie verslechterd. Door deze combinatie van factoren sluiten beleggers een negatieve rente niet meer uit.

 • Bank of England leent opnieuw goud aan GLD?

  Datum

  Een run op goud zorgde in het eerste kwartaal voor krapte in de fysieke goudmarkt. Door het coronavirus staan veel vliegtuigen aan de grond, waardoor het lastiger is om fysiek edelmetaal snel op de juiste plaats te krijgen. Deze logistieke problemen zorgden de afgelopen maanden voor langere levertijden en verstoorden de prijsvorming van goud in New York. De krapte in de markt was zo zelfs groot dat de Bank of England voor het eerst in vier jaar weer moest bijspringen. De centrale bank stelde dit voorjaar namelijk opnieuw goud beschikbaar aan het grootste goud-ETF ter wereld.

 • Nog steeds 'risk-on'-stemming ondanks bloedbad Amerikaanse arbeidsmarkt

  Datum

  Vorige week ging de aandacht uit naar het belangrijke Amerikaanse payroll report over de maand april. De banencijfers waren niet zo dramatisch als verwacht, maar evengoed rampzalig. Toch reageerden de markten positief: in de uren na de publicatie volgde een rally van risicoactiva. Valutakoersen deden het wisselend. De koersen van de Europese valuta bleven grotendeels binnen een smalle bandbreedte en stonden aan het einde van de week iets lager, terwijl die van de risicovollere grondstoffenvaluta (de Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse dollar, en Noorse kroon) juist stevig rallyden.

 • Update #7: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Santander: "Monetaire financiering is enige optie"

  Datum

  Monetaire financiering is de enige manier om door deze coronacrisis te komen. Dat zei Ana Botín, directrice van de Spaanse bank Santander. Landen moeten volgens haar geld bijdrukken om stijgende staatsschulden op te vangen, omdat het alternatief van bezuinigen zo kort na de vorige crisis niet haalbaar is. Dat betekent meer inflatie, maar een goed alternatief is er volgens haar niet. Landen kunnen niet meer devalueren en de economische schade wordt te groot als veel bedrijven omvallen.

 • Uw spaargeld is niet meer veilig. Heeft DNB de oplossing?

  Datum

  In deze onzekere tijd, waarin de financiële en reële economie klappen krijgen, kwam op 21 april De Nederlandsche Bank (DNB) met een opmerkelijk initiatief. DNB wil een eigen digitale munt gaan ontwikkelen. Een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Burgers kunnen dan rechtstreeks geld stallen bij de centrale bank, dus buiten het commerciële banksysteem om.