• Fintech bedrijf in Londen gaat personeel in goud uitbetalen

  13 mei 2022 13:15:00

  Het Londense fintech bedrijf TallyMoney wil haar werknemers met goud betalen in plaats van Britse ponden. Op die manier wil het bedrijf haar werknemers helpen om koopkracht te behouden, zo schrijft de Britse financiële krant City A.M. De directeur van het fintech bedrijf, Cameron Parry, zegt in een interview met de krant dat goud zich heeft bewezen als iets wat haar koopkracht behoudt.

 • Cryptomunten in zwaar weer en stablecoin crasht. Wat is er aan de hand?

  Datum

  De prijzen van cryptomunten staan opnieuw zwaar onder druk. Bitcoin verloor in een week tijd bijna 30% van haar waarde, terwijl de koers van het aandeel Coinbase in dezelfde periode zelfs met 40% kelderde. Coinbase, een van de grootste handelsplatformen in de wereld van cryptomunten, rapporteerde tegenvallende winstcijfers. Niet alleen was het aantal transacties in het eerste kwartaal van dit jaar 44% lager dan in het vorige kwartaal, ook daalde het aantal actieve gebruikers. En deze week crashte ook een grote stablecoin. Wat is er aan de hand?

 • Volatiliteit volop terug door ‘hawkish’ Fed

  Datum

  De rentetarieven lopen overal sterk en snel op. De markten kunnen de gevolgen daarvan nauwelijks nog negeren. Op de aandelenmarkten leidde de renteverhoging van 50 basispunten door de Fed tot een opluchtingsrally, maar die duurde niet lang. Al de volgende dag was de neerwaartse trend terug. De aandelenmarkten sloten de week af op het laagste niveau sinds eind 2020. Vooral de dollar en – minder voorspelbaar – de euro profiteerden van de vlucht naar veiligheid. Bij de euro kwam dit doordat de ECB nu eindelijk zijn streven om de inflatierealiteit te negeren lijkt te gaan opgeven.

 • Steeds meer zilver uit Zwitserse kluizen naar de VS

  Datum

  Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.

 • Dollar oppermachtig, aandelen in de uitverkoop, rentes blijven stijgen

  Datum

  De rentetarieven bleven vorige week overal ter wereld genadeloos stijgen. Het veelbepalende rendement op tienjarig Amerikaanse schatkistpapier flirt nu met het niveau van 3%, dat psychologisch belangrijk is. De aandelenkoersen daalden en de dollar rallyde, gesteund door zowel kapitaalstromen naar veilige havens als renteverschillen.

 • Wereldwijde vraag naar goud stijgt 34% in eerste kwartaal 2022

  Datum

  De wereldwijde vraag naar goud steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar 1.234 ton, het grootste volume sinds het vierde kwartaal van 2018. Vergeleken met een jaar geleden steeg de vraag zelfs met 34%. De belangrijkste redenen daarvoor zijn hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne, waardoor spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in het edelmetaal. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. Ook kochten centrale banken meer goud.

 • Waarom goud veiliger is dan goudmijnaandelen

  Datum

  Wanneer u belegt in goud zult u waarschijnlijk ook wel gehoord hebben van beleggen in goudmijnaandelen. Deze aandelen van goudmijnen bieden over het algemeen een hoger rendement wanneer de goudprijs stijgt, maar de risico's zijn ook veel groter. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen in goudmijnen risicovoller is en waarom fysiek goud kopen een veiliger alternatief is.

 • Dollar gesteund door stijgende Amerikaanse obligatierentes, euro blijft veerkrachtig na ‘hawkish’ draai ECB

  Datum

  De Amerikaanse obligatierentes stegen vorige week genadeloos verder. De belangrijke rente op tienjarige staatsobligaties ging nog eens 6 basispunten omhoog en eindigde de week boven de 2,90%.

 • London Metals Exchange stopt met aanbieden goudcontracten

  Datum

  De London Metals Exchange, de grootste grondstoffenbeurs ter wereld, stopt na vijf jaar met het aanbieden van goudcontracten. De beurs lanceerde deze goudcontracten in 2017 om de goudmarkt in Londen transparanter te maken, maar het werd nooit een groot succes. Marktpartijen in Londen gaven de voorkeur aan zogeheten over the counter transacties, die rechtstreeks tussen twee partijen plaatsvinden.

 • Israël voegt Chinese yuan aan valutareserves toe

  Datum

  De centrale bank van Israël neemt vier nieuwe valuta op in haar reserves, waaronder de Chinese yuan. Het is de grootste aanpassing in de samenstelling van haar reserves in meer dan tien jaar tijd. Naast de Chinese valuta wil de centrale bank ook Japanse yen, Australische dollars en Canadese dollars aanhouden. Deze aanpassing gaat vooral ten koste van haar positie in euro's, want die daalt van bijna 31% naar 20%. Het aandeel dollars in de valutareserves krimpt door deze aanpassing van 66,5% naar 61%.