• Moeten overheden meer doen voor de middenklasse?

  19 apr. 2019 21:13:00

  De crisis van 2008 ligt alweer ver achter ons, maar dat wil niet zeggen dat alles weer goed gaat. Het is waar dat de werkloosheid daalt en de economie weer groei laat zien, maar lang niet iedereen lijkt daarvan te profiteren. Vorig jaar concludeerde de Rabobank al dat het besteedbare inkomen van de meeste huishoudens de afgelopen decennia amper is gestegen.

 • 'Eurozone moet uittredingsmechanisme hebben'

  Datum

  De eurozone moet een mechanisme ontwerpen waarmee lidstaten de monetaire unie kunnen verlaten, zonder uit de Europese Unie te stappen. Daarvoor pleit een nationalistische politieke partij in Finland. "De regels bevatten geen mechanisme voor een gecontroleerd vertrek uit de gemeenschappelijke munt, zonder de EU te verlaten. We willen dat er een dergelijk mechanisme wordt gecreëerd om ervoor te zorgen dat een toekomstige crisis, zoals de ramp met Griekenland, minder schade veroorzaakt", zo verklaarde partijleider Jussi Halla-aho van de Finns Party.

 • Voorraden Europese goud-ETF's naar recordhoogte

  Datum

  De totale goudvoorraad van Europese ETF's steeg in het eerste kwartaal van dit jaar naar een record van 1.121,4 ton. De laatste jaren kenden deze beleggingsproducten in Europa een sterke opmars, omdat beleggers alternatieven zoeken voor de spaarrekening. In drie jaar tijd is de totale voorraad edelmetaal in ETF's zelfs bijna verdubbeld. De uitzonderlijk lage rente is de belangrijkste reden voor beleggers om goud te kopen, maar ook geopolitieke onzekerheid en zorgen over het financiële systeem maken goud aantrekkelijk.

 • Duitsers blijven goud hamsteren

  Datum

  Duitsers hebben een manier gevonden om zich in te dekken tegen de lage spaarrente, namelijk door goud te kopen. De afgelopen jaren hebben onze oosterburen honderden tonnen goud gekocht in de vorm van sieraden, munten en baren. Vooral beleggingsgoud blijkt populair. Naar schatting is er sinds 2010 voor bijna duizend ton aan munten en baren aangekocht, zo schrijft de Duitse krant Die Welt.

 • China breidt goudvoorraad verder uit

  Datum

  China heeft vorige maand 11,2 ton goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. Daarmee steeg de officiële goudvoorraad van het land naar 1.885 metrische ton. Het is de vierde maand op rij dat het land goud aan haar voorraad toevoegt. In december kocht ze al 9,95 ton, om in januari en februari nog eens 11,8 en 9,95 ton bij te kopen. Daarmee versterkt het land haar zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraden.

 • Persvrijheid

  Datum

  Deze week werd klokkenluider Julian Assange gearresteerd, nadat zijn asiel door de regering van Ecuador werd ingetrokken. Hij verbleef al sinds 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, om te voorkomen dat hij uitgeleverd zou worden aan de Verenigde Staten of aan Zweden. De Verenigde Staten willen hem vervolgen voor het openbaar maken van vertrouwelijke documenten, terwijl hij in Zweden wordt verdacht van een poging tot verkrachting.

 • Is dit het moment om platina te kopen?

  Datum

  De afgelopen maanden steeg de prijs van palladium naar recordhoogte, maar misschien is platina op dit moment wel veel interessanter. De prijs van dit edelmetaal zit al jaren in een dalende trend en bereikte onlangs zelfs het laagste niveau sinds 2008, maar de laatste weken is de platinaprijs echter weer gestegen. Het edelmetaal brak onlangs uit een lange neerwaartse trend en trekt daarmee opnieuw de belangstelling van beleggers. Is dit het moment om in te stappen?

 • Centrale banken kopen meeste goud sinds crisis

  Datum

  Vorig jaar kochten centrale banken een recordhoeveelheid goud en het lijkt erop dat ze dat dit jaar opnieuw gaan doen. Volgens de World Gold Council kochten centrale banken in de eerste twee maanden van dit jaar bijna 90 ton goud. Ter vergelijking, dat was het grootste volume sinds 2008 en ook flink meer dan de 56 ton in eerste twee maanden van 2018. Dit laat zien dat verschillende centrale banken in een hoog tempo bescherming zoeken in edelmetalen.

 • Rusland wil goudmarkt openstellen voor particuliere beleggers

  Datum

  Rusland wil beleggen in goud toegankelijk maken voor particulieren. Dat schrijft Nikita Knyazev, directeur van de Moscow Exchange, in een artikel dat onlangs verscheen op de website van de Singapore Bullion Market Association (SBMA). Zo overweegt de Russische regering beleggingsgoud belastingvrij te maken, zodat het ook voor particulieren aantrekkelijk wordt om gouden munten en goudbaren te kopen. Ook moet het makkelijker worden om het edelmetaal aan te kopen via een beleggingsrekening.

 • Terugblik: Seminar Edin Mujagic

  Datum

  Vorige week donderdag organiseerde de Aunexum Precious Metals Group, waar Goudstandaard onderdeel van is, een seminar met monetair econoom Edin Mujagic. In ruim anderhalf uur tijd vertelde hij hoe onconventioneel monetair beleid van centrale banken in een paar jaar tijd het nieuwe normaal is geworden. Van negatieve rente tot het opkopen van staatsobligaties en aandelen, alle opties worden vandaag de dag overwogen om dit op schulden gebaseerde geldsysteem in stand te houden.