• Zimbabwe sluit aandelenmarkt, spaarders in de stress

  1 juli 2020 12:17:00

  Dat de aandelenmarkt niet altijd een veilige haven is werd deze week duidelijk in Zimbabwe, nadat de regering afgelopen zondag de handel in aandelen stillegde. Beleggers en spaarders kunnen sindsdien geen aandelen meer kopen of verkopen, waardoor ze niet meer bij hun vermogen kunnen. Het is de nieuwste maatregel in een lange reeks van maatregelen om de munt te stabiliseren.

 • BIS: "Aandelenkoersen zijn ontkoppeld van reële economie"

  Datum

  Aandelenkoersen en de renteverschillen tussen bedrijfsobligaties lijken ontkoppeld van de economische realiteit. Dat schrijft de Bank for International Settlements in haar nieuwste jaarverslag. De bank der centrale banken waarschuwt voor teveel optimisme op de financiële markten, waar de koersen ver vooruitlopen op de economische realiteit.

 • Fed heeft nu al derde positie in grootste bedrijfsobligatiefonds

  Datum

  De Federal Reserve heeft in minder dan twee maanden de derde positie in het grootste fonds voor bedrijfsobligaties ter wereld opgebouwd. Volgens de laatste cijfers heeft de centrale bank nu al meer dan 13 miljoen aandelen van het iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond Fund. Deze positie is goed voor een marktwaarde van $1,79 miljard. Alleen Bank of America en Fisher Asset Management hebben een grotere positie in dit obligatiefonds.

 • Twijfel aan mondiaal economisch herstel door stijging aantal coronabesmettingen in VS

  Datum

  Op de financiële markten liepen de bewegingen vorige week sterk uiteen. In de VS blijven de besmettingsaantallen stijgen; in sommige staten worden zelfs recordaantallen nieuwe gevallen gemeld. Dit heeft de aandelenmarkten wereldwijd aan het wankelen gebracht – hoewel er nog geen sprake is van een aanhoudende neerwaartse trend. Wel blijven de aantallen doden in de VS vrij stabiel, zelfs nu de aantallen nieuwe gevallen stijgen. Hierdoor ligt er wereldwijd vooralsnog een bodem onder de koersen van risicoactiva.

 • Bank of America: 'Goudprijs dit jaar naar recordhoogte'

  Datum

  Als de goudprijs binnenkort door de weerstand van $1.800 per troy ounce breekt kan de koers snel verder stijgen naar het all-time high van $1.920 per troy ounce. Dat schrijft analist Paul Ciana van Bank of America deze week in een nieuwe update voor klanten. Op basis van technische analyse concludeert hij dat er boven het niveau van $1.790 tot $1.805 weinig weerstand ligt en de koers snel kan oplopen naar het oude record uit 2011. In het derde kwartaal kan de goudprijs dan al op recordhoogte staan, zo concludeert de analist van de Amerikaanse bank.

 • Betalingsachterstand op Amerikaanse woningmarkt schiet omhoog

  Datum

  Het aantal Amerikanen dat de hypotheek niet meer kan betalen is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Zo steeg het aantal wanbetalingen in mei naar 4,3 miljoen, het hoogste niveau sinds 2011. Ten opzichte van een maand eerder kwamen er 732.000 probleemgevallen bij, zo meldt informatieverstrekker Black Knight. In april steeg het aantal wanbetalingen zelfs met 1,6 miljoen, omdat veel Amerikanen door de lockdown maatregelen hun baan verloren. In totaal heeft meer dan 8% van alle uitstaande hypotheken in de VS een betalingsachterstand opgelopen.

 • Hoge rendementen in de zoektocht naar goud en zilver

  Datum

  In een Tesla Model S zit ruim 75 kilo nikkel, dat hierdoor zo langzamerhand best zeldzaam spul is. Niet voor niets uitte Elon Musk al eens zijn zorgen over de beschikbaarheid van het metaal. En niet voor niets werden twee Australische exploratiebedrijfjes direct honderden miljoenen meer waard toen ze op een ader stuitten.

 • Metals Focus verwacht correctie goudprijs

  Datum

  De rally van de goudprijs zal aan kracht verliezen door vraaguitval in bepaalde segmenten van de goudmarkt. Dat schrijft onderzoeksbureau Metals Focus in haar nieuwste rapport over de goudmarkt. Dit jaar is de belangstelling voor beleggingsgoud weliswaar sterk toegenomen, maar tegelijkertijd is de wereldwijde vraag naar gouden sieraden gedaald. En aangezien sieraden goed zijn voor ongeveer de helft van de jaarlijkse vraag naar het edelmetaal betekent dat per saldo een daling van de vraag, aldus Metals Focus.

 • Debat: De toekomst van ons geldstelsel

  Datum

  Op woensdag 24 juni debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van ons geldstelsel. Dit debat is een vervolg van burgerinitiatief Ons Geld, dat in het voorjaar van 2015 met meer dan 100.000 handtekeningen het thema geldcreatie op de politieke agenda kreeg. Deze week staat de kabinetsreactie op het rapport 'Geld en Schuld' van de WRR op het programma. Ook behandelt men het rapport van de Nederlandsche Bank over centralebankgeld en een initiatief van SP Kamerlid Mahir Alkaya voor de oprichting van een nationale betaal- en spaarbank.

 • Valuta olie-exporterende landen profiteren van olierally

  Datum

  De rally van risicoactiva begon vorige week weer, zij het langzamer en in een omgeving met onregelmatige two-way trading. De olieprijzen piekten, en ruwe olie is nu 10% duurder dan vorige week. Het was dan ook geen verrassing dat de Russische roebel en de Colombiaanse peso topprestaties neerzetten: de economieën van deze landen zijn grotendeels afhankelijk van de export van energie. Het Britse pond presteerde het slechtst van alle G10-valuta; de munt heeft nog steeds last van de angst voor een harde Brexit.