• Tekorten drijven palladium naar recordhoogte

  25 jan. 2020 15:04:00

  De prijs van palladium is de afgelopen weken meer dan 25% gestegen en de rally lijkt maar niet op te houden. De productie van het edelmetaal stijgt nauwelijks en er zijn nog maar weinig bovengrondse voorraden beschikbaar. Tegelijkertijd neemt de vraag vanuit de auto-industrie toe vanwege strengere milieu-eisen. Autofabrikanten gebruiken het edelmetaal voor katalysatoren die schadelijke uitlaatgassen opvangen.

 • Fed pompt in vier maanden $400 miljard in de markt

  Datum

  De Federal Reserve heeft met repo interventies en een nieuwe ronde van monetaire verruiming al meer dan $400 miljard in de markt gepompt. Met deze ingreep wist de centrale bank de rust in de repomarkt terug te brengen, nadat de rente in september plotseling naar 10% schoot. En hoewel de rente weer binnen de gewenste bandbreedte beweegt blijft de markt nerveus. De onderliggende liquiditeitsproblemen van banken en hedgefondsen zijn immers niet verholpen.

 • Analisten verliezen vertrouwen in Deutsche Bank

  Datum

  De laatste analist die nog een koopadvies voor Deutsche Bank gaf heeft dat ingetrokken. Dat schrijft de Telegraaf op basis van nieuwe gegevens van Reuters. Uit een panel van 29 analisten geven er zestien aanbeveling om het aandeel te verkopen. De overige dertien houden het aandeel tegen de huidige koers aan, maar zijn niet van plan te kopen. Het aandeel steeg vandaag met ongeveer een procent naar €7,50. Daarmee ligt de marktwaarde van de bank ver beneden de boekwaarde.

 • Grafiek: Vermogensongelijkheid VS naar hoogste niveau sinds jaren dertig

  Datum

  De vermogensongelijkheid in de Verenigde Staten is sinds de jaren dertig niet meer zo groot geweest als nu. Zo heeft de rijkste 0,1% van de Amerikaanse bevolking inmiddels evenveel vermogen als de 90% minst vermogende Amerikanen. Die verhouding was voor het laatst zo scheef aan het einde van de jaren dertig. Tijdens de Grote Depressie was de vermogensverdeling nog ongelijker, omdat veel Amerikanen in de arbeidersklasse toen hun baan verloren.

 • Wachten op macrocijfers: valutakoersen blijven in smalle bandbreedte

  Datum

  Alle G10-valuta eindigden vorige week zo ongeveer precies waar ze waren begonnen, met uitzondering van de Japanse yen. De koers van die munt had te lijden onder de toenemende risicobereidheid, waardoor veel handelaren veilige havens verlieten.

 • Groene planeconomie

  Datum

  Deze week lanceerde de Nederlandse overheid een nieuw investeringsfonds, gemaand Invest-NL. Met €1,7 miljard aan publieke middelen gaat dit fonds leningen verstrekken aan innovatieve start-ups en bedrijven die bijdragen aan de energietransitie. Met het Ministerie van Financiën als aandeelhouder gaat het fonds dus een actieve rol vervullen in de allocatie van kapitaal.

 • Video: Wat is er aan de hand bij Deutsche Bank?

  Datum

  Deutsche Bank heeft de afgelopen jaren flinke klappen geïncasseerd op de beurs. Het aandeel kost op het moment van schrijven minder dan €8, waarmee de marktwaarde nog maar 25% is ten opzichte van de boekwaarde. De bank bungelt daarmee onderaan het lijstje van laagst gewaardeerde banken, samen met een Italiaanse probleembank als Monte dei Paschi di Siena. Beleggers hebben er dus weinig vertrouwen in dat de bezittingen van Deutsche Bank daadwerkelijk waard zijn waarvoor ze op de balans staan.

 • Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte in 2019

  Datum

  De voorraden van goud-ETF's zijn het afgelopen jaar met 14% gestegen tot een recordniveau van bijna 2.900 ton. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Zowel in Europa als in Noord-Amerika voegden beleggers het afgelopen jaar edelmetaal aan hun posities toe, terwijl de goudvoorraden in Aziatische ETF's gelijk bleven. Beleggers kochten het afgelopen jaar goud vanwege dalende rente, oplopende geopolitieke spanningen en verruiming van het monetaire beleid.

 • ABN verlaagt spaarrente naar 0% en introduceert negatieve rente

  Datum

  De ABN Amro heeft als eerste grote bank in Nederland besloten de spaarrente te verlagen naar 0%. Met ingang van 1 april bouwen spaarders geen rente meer op met hun spaargeld. Voor vermogende klanten met meer dan €2,5 miljoen op hun rekening brengt de ABN zelfs negatieve rente in rekening. Voor tegoeden boven deze grens betalen spaarders vanaf april 0,5% rente aan de bank. Het gaat dan om ongeveer 5.200 rekeninghouders.

 • Podcast: Sander Boon over de waarde van geld

  Datum

  We vinden het tegenwoordig vanzelfsprekend om te betalen met een bankpas of via internetbankieren. Het geldsysteem is gebaseerd op vertrouwen en is door digitalisering van het betalingsverkeer steeds afhankelijker geworden van banken. Dit niet altijd zo geweest, want vroeger was geld nog een marktfenomeen. Munten ontleenden hun waarde aan het gewicht in goud en zilver. Bankbiljetten aan het feit dat ze ingewisseld konden worden voor edelmetaal.