• Perth Mint ziet vraag naar beleggingsgoud explosief stijgen

  6 mei 2020 14:32:00

  De Australische Perth Mint heeft in april het meeste beleggingsgoud verkocht in acht jaar. Het munthuis verkocht afgelopen maand 120.504 troy ounce aan gouden munten en baren, een toename van 28,5% ten opzichte van maart. Vergeleken met dezelfde maand van vorig jaar verkocht het munthuis zelfs vijf keer zoveel beleggingsgoud. Ook verkocht het munthuis met ruim 2,1 miljoen troy ounce meer zilver dan vorige maand (+22,3%) en dezelfde maand van vorig jaar (134,3%).

 • Zwitserse goudsmelterijen bijna volledig operationeel

  Datum

  De Zwitserse goudsmelterijen Valcambi en Argor-Heraeus hebben hun productie deze week bijna volledig hervat. Door versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus kunnen twee van de grootste smelterijen in de wereld weer aan de slag. In maart moesten drie grote Zwitserse smelterijen hun deuren sluiten, waardoor een belangrijke schakel in de wereldwijde goudmarkt tijdelijk wegviel. Deze drie smelterijen verwerken op jaarbasis 1.500 ton goud, meer dan de helft van de wereldwijde productie van goudmijnen.

 • Langere levertijden door drukte bij logistiek centrum

  Datum

  Door het grote aantal bestellingen van de afgelopen weken is het momenteel erg druk bij ons logistiek centrum. Normaal gesproken passen we de capaciteit daarop aan, maar door de maatregelen tegen het coronavirus mogen er maar een beperkt aantal mensen in de kluis werken. Daardoor kan de verzending van uw bestelling een paar dagen langer duren dan u van ons gewend bent. We doen uiteraard ons best om alle bestellingen zorgvuldig af te wikkelen en houden u op de hoogte van de status van uw bestelling.

 • Sell-off dollar, effect van maatregelen centrale banken wordt merkbaar

  Datum

  Het leek er vorige week op dat sommige hard getroffen markten – met name de oliemarkt – zich begonnen te stabiliseren. Dit leidde tot een rally van wereldvaluta ten opzichte van de dollar. De stemming onder beleggers was opgewekt, totdat Trump vrijdag uithaalde naar China. Dit zorgde op de dunne markten rond de feestdagen voor een daling van de aandelenkoersen. Wereldvaluta hielden grotendeels stand, de koers van de dollar was aan het einde van de week lager ten opzichte van elke G10-valuta en van de meeste valuta uit opkomende markten.

 • Deutsche Bank introduceert negatieve spaarrente

  Datum

  In navolging op veel andere banken introduceert ook Deutsche Bank negatieve spaarrente. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. Vermogende particulieren gaan vanaf 18 mei een half procent rente betalen over tegoeden boven de grens van €100.000. Deze negatieve rente correspondeert met de depositorente van -0,5% die de ECB in rekening brengt voor tegoeden die banken bij de centrale bank parkeren.

 • Update #6: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Vraag naar beleggingsgoud sterk toegenomen

  Datum

  De uitbraak van het coronavirus zorgde in het eerste kwartaal voor een vlucht naar goud als veilige haven. In Westerse economieën nam de vraag naar beleggingsgoud en goud-ETF's sterk toe, terwijl de wereldwijde vraag naar gouden sieraden juist daalde. Daardoor bleef de totale vraag ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapportage over de goudmarkt.

 • Scotiabank stopt met handel in edelmetalen

  Datum

  Bank of Nova Scotia, beter bekend als Scotiabank, heeft deze week besloten uit de markt voor edelmetalen te stappen. Daarmee verdwijnt een vertrouwde naam uit de wereld van banken die edelmetalen verhandelen. De werknemers van de bank die op deze afdeling werkten kregen dinsdag te horen dat hun functie komt te vervallen. Scotiabank was jarenlang een van de grootste kredietverleners in de fysieke goudmarkt, met een geschiedenis die teruggaat tot 1684. In dat jaar begon Mocatta Bullion in Londen goud te verhandelen, dat in 1997 werd overgenomen door het Canadese Scotiabank.

 • Goud als strategische hedge in de beleggingsportefeuille

  Datum

  Goud blijkt een effectief instrument om het neerwaartse risico van een beleggingsportefeuille te verminderen. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw rapport. Ook tijdens de coronacrisis bleek het edelmetaal per saldo een effectief instrument om het neerwaartse risico te beperken. Terwijl de aandelenmarkt onderuit ging steeg de goudprijs juist tot recordhoogte. En hoewel goud niet het meest effectieve instrument is om dalende aandelenkoersen op te vangen heeft het van alle hedging instrumenten wel de beste eigenschappen. Zo is het minder gevoelig voor markttiming en profiteert het ook bij stijgende aandelenkoersen.

 • Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen

  Datum

  De Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen om de rente op 0,1% te houden. Dat maakte de centrale bank begin deze week bekend. Volgens het bestuur van de centrale bank is deze maatregel nodig vanwege een gebrek aan liquiditeit in de markt. Door het coronavirus loopt het tekort van de Japanse overheid op, waardoor er veel nieuwe obligaties op de markt komen. De centrale bank vangt dit op door nu alvast aan te kondigen ongelimiteerd schuldpapier op te kopen.