• Rentecurve bijna omgekeerd, voorbode voor nieuwe crisis?

  7 dec. 2018 11:56:00

 • Palladium duurder dan goud

  De prijs van palladium is de afgelopen maanden hard gestegen en ging deze week zelfs de goudprijs voorbij. Op woensdag werd een recordbedrag van €1.095 betaald voor een troy ounce palladium, een paar euro meer dan de prijs van goud op dat moment.

  Datum

 • Boze burgers gaan de straat op

  Na de rellen van vorig weekend maakt Parijs zich vandaag opnieuw op voor demonstraties. Duizenden boze burgers gaan gekleed in gele hesjes de straat op om hun onvrede te uiten over de regering. De druppel die de emmer deed overlopen was de omstreden belastingverhoging op diesel. De Franse regering heeft plannen om deze brandstof de komende jaren flink duurder maken, om zodoende de klimaatdoelstelling te realiseren. Dat de situatie zo snel uit de hand is gelopen laat zien dat een deel van de Franse bevolking al langer ontevreden is over het beleid van de regering.

  Datum

 • Goldman Sachs: "Goed moment om uit aandelen te gaan"

  De bull market in aandelen zal volgend jaar aanhouden, maar het wordt langzaam tijd om defensiever te gaan beleggen en aandelen om te wisselen voor obligaties. Dat schrijven analisten van Goldman Sachs in een vooruitblik op de aandelenmarkt in 2019. De bank verwacht dat de S&P 500 index een gematigd rendement 'in de enkele cijfers' zal halen, terwijl het voor risico gecorrigeerde rendement slechts de helft van het lange-termijn gemiddelde zal bedragen.

  Datum

 • Poetin: “Verenigde Staten schieten zichzelf in de voet met sancties”

  Verschillende landen proberen de afhankelijkheid van de dollar te verkleinen door te handelen in hun eigen valuta en door andere valuta in hun reserves op te nemen. Daarnaast zien we dat steeds meer centrale banken diversificatie aanbrengen door goud te kopen. Ook Rusland probeert minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse valuta, door met belangrijke handelspartners afspraken te maken om goederen gedeeltelijk in roebels af te rekenen.

  Datum

 • Bitcoin verliest 40% in twee weken

  Bitcoin heeft de afgelopen twee weken bijna 40% van haar waarde verloren en neemt in haar daling ook veel andere virtuele munten mee. Op het moment van schrijven ligt de prijs van een Bitcoin op $3.678, terwijl er begin deze maand nog meer dan $6.300 werd betaald. Lag de totale marktwaarde van de 2.000 grootste virtuele munten begin deze maand nog boven de $200 miljard, op het moment van schrijven is daar nog maar iets meer dan $120 miljard van over. Daaruit kunnen we concluderen dat de daling niet beperkt blijft tot de Bitcoin, maar dat ook andere virtuele munten met een vergelijkbaar percentage zijn gedaald.

  Datum

 • Bear market in 'FAANG' aandelen

  De afgelopen twee maanden hebben de aandelenmarkten hun winst voor dit jaar grotendeels of zelfs helemaal verspeeld. Twijfels over de economische groei en de dreiging van een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China maken beleggers nerveus. Daar komt bij dat centrale banken de geldkraan langzaam dichtdraaien, waardoor de liquiditeit zal afnemen.

  Datum

 • Video: Goud versus de dollar

  Ondanks alle stimuleringsprogramma's van centrale banken is de goudprijs de afgelopen tien jaar niet zo explosief gestegen als sommigen hadden gehoopt of verwacht. Hoe kan het dat goud vooralsnog zo weinig profiteert van deze situatie? In deze presentatie legt Brent Johnson van Santiago Capital uit dat de positie van de dollar als belangrijkste valuta in de wereld soms wordt onderschat.

  Datum

 • Nieuwe cijfers over goudmarkt Londen vrijgegeven

  De LBMA heeft vandaag een tipje van de sluier opgelicht over de omvang van de goudmarkt in Londen. In een interview met Bloomberg gaf Ruth Crowell van de LBMA een toelichting op nieuwe cijfers over alle transacties die via Londen plaatsvinden. Uit een grondig onderzoek blijkt dat er op dagbasis voor gemiddeld $36,9 miljard aan goud en voor $5,2 miljard aan zilver verhandeld wordt. Dat zijn transacties die 'over the counter' plaatsvinden, dus rechtstreeks tussen de kopende en verkopende partij.

  Datum

 • Bank of Japan: 'Negatieve rente blijft voorlopig noodzakelijk'

  De Bank of Japan zal voorlopig geen afscheid nemen van de negatieve rente, zo meldt Reuters. Volgens de gouverneur van de centrale bank, Haruhiko Kuroda, is dit rentebeleid nog steeds nodig om de inflatie naar de doelstelling van 2% te brengen. Echter ziet de centrale bank geen reden om nieuwe maatregelen te nemen op het gebied van monetair beleid.

  Datum