• Turken ontvluchten lira en kopen goud

  15 sep. 2020 12:07:00

  Turken zoeken dit jaar massaal hun toevlucht in goud. Toen goudhandelaren in juni hun zaak weer openden ontstonden lange rijen, omdat mensen hun lira willen omwisselen voor goud. Spaarders maken zich zorgen over de snelle waardedaling van de Turkse valuta, die de koopkracht van hun spaargeld doet verdampen. De munt is dit jaar al meer dan 20% in waarde gedaald tegenover de dollar. De vraag naar goud in Turkije is dit jaar zo groot dat het land tot en met augustus voor $15 miljard aan edelmetaal moest importeren. Dat is een stijging van 153% ten opzichte van vorig jaar.

 • Angst voor no-deal brexit: Britse pond afgestraft

  Datum

  Het zou het vervolg op een slechte horrorfilm kunnen zijn: in de nieuwste aflevering van de serie ‘Brexit’ is het griezelen. De Brexit-onderhandelingen dreigen volledig te mislukken, wat tot economische en financiële chaos zou leiden. Het grootste slachtoffer was vorige week het pond. De koers van de Britse munt daalde meer dan 3% ten opzichte van elke belangrijke valuta ter wereld. Afgezien van de volatiliteit van het pond was het een vrij stille week voor de valutamarkten.

 • De geopolitiek van het Europese Corona-noodfonds

  Datum

  Na moeizame onderhandelingen is in Europa het noodpakket tot stand gekomen om de landen die het meest zijn geraakt door de corona-crisis economisch te hulp te schieten. Premier Mark Rutte kreeg in de nationale pers een pluim op de hoed omdat hij zo standvastig was bij het vaststellen van strengere spelregels rondom de uit te keren gelden. Er moet echt sprake zijn van economische hervormingen en er is ook een ‘noodrem’ procedure in het verdrag opgenomen: zijn de hervormingen ondermaats, dan stopt de uitkering van het geld.

 • Digital dollar, een bankrekening bij de Federal Reserve?

  Datum

  Alle Amerikanen zouden toegang moeten krijgen tot een bankrekening bij de Federal Reserve, zodat ze steun van de overheid kunnen ontvangen. Daarvoor pleit het Amerikaanse congreslid Sherrod Brown in een nieuw wetsvoorstel getiteld 'Banking for All Act' (S. 3571). Met een bankrekening bij de centrale bank moeten alle Amerikanen rechtstreeks toegang kunnen krijgen tot steun van de overheid. Ook moeten ze via deze rekening hun bankzaken digitaal kunnen regelen.

 • Goudaankopen centrale banken in juli naar laagste niveau sinds eind 2018

  Datum

  Centrale banken kochten in juli netto 8,8 ton goud, het laagste volume in een maand sinds december 2018. Bruto waren de aankopen met 27,2 ton veel hoger, maar sommige centrale banken verkochten in deze periode een deel van hun goud. De grootste verkopers waren Oezbekistan en Mongolië. Deze landen verkochten respectievelijk 11,6 en 6,1 ton van hun goudvoorraad, terwijl ze de afgelopen jaren nog meer edelmetaal aan hun reserves toevoegden. Duitsland en Rusland verkochten een marginale hoeveelheid goud van minder dan een halve ton.

 • Sterke rebound dollar en Latijns-Amerikaanse valuta, correcties op aandelenbeurzen

  Datum

  De ‘winnaars’ van vorige week vormden een combinatie die niet vaak voorkomt. De Amerikaanse dollar veerde op – niet echt een verrassing gezien de overstrekte short-posities in de markten – de Amerikaanse arbeidsmarkt zorgde opnieuw voor een positieve verrassing, en er vond een algehele correctie plaats op de recente trends in de financiële markten. Vreemd genoeg wisten de belangrijke Latijns-Amerikaanse valuta de gebruikelijke correlaties te trotseren en stegen de koersen van deze munten zelfs ten opzichte van de greenback.

 • LBMA wil transparantie goudmarkt vergroten

  Datum

  De Londen Bullion Market Association (LBMA), de Bank of England en verschillende goudbanken willen de transparantie van de goudmarkt vergroten. Daarom zullen ze vanaf nu met een vertraging van een maand hun voorraadcijfers publiceren. Tot voor kort gebeurde dat met een vertraging van drie maanden. Daarmee geven de cijfers voortaan meer inzicht in de ontwikkeling van de voorraden goud en zilver. Ook de Bank of England, die traditioneel eens in de drie maanden met een update komt, zal vanaf nu met een vertraging van slechts een maand gaan rapporteren over haar voorraden.

 • Zwitserland exporteerde in juli 63 ton goud naar VS

  Datum

  Zwitserland heeft ook in de maand juli veel goud naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Cijfers van de douane laten zien dat er in die maand 102,6 ton goud naar het buitenland ging, waarvan meer dan 63 ton richting de VS. Daarmee blijft de Amerikaanse markt dit jaar een dominante rol vervullen in de fysieke goudmarkt, een rol die de laatste jaren was weggelegd voor landen als India en China.

 • Pensioenfondsen stappen in goud

  Datum

  Pensioenfondsen staan vandaag de dag voor een grote uitdaging. Door de lage rente leveren staatsobligaties bijna niets meer op, terwijl aandelenkoersen niet meer in de pas lopen met de verwachte winst. Het dwingt pensioenfondsen verder te kijken dan een traditionele beleggingsportefeuille, die voor 60% uit aandelen en voor 40% uit obligaties bestaat. Zeker nu centrale banken openlijk streven naar een hogere inflatie, oftewel meer geldontwaarding.

 • Aandelenkoersen stijgen, Federal Reserve extra ‘dovish’

  Datum

  De maand augustus was dit jaar ongewoon druk voor de financiële markten. We zagen een rally in Amerikaanse aandelen zoals die in de afgelopen decennia in augustus nog niet eerder is vertoond. Deze rally werd veroorzaakt door de grootschalige monetaire verruiming door centrale banken wereldwijd, in combinatie met voorzichtig optimisme over een COVID-vaccin.