• Dollar kruipt omhoog, sterke stijging obligatierendementen

  20 apr. 2022 13:01:21

  Wat de financiële markten betreft, spelen de belangrijkste ontwikkelingen zich nog steeds op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt af. De Fed richt zich volledig op het indammen van de inflatie en geeft signalen af dat de snelste beleidsaanscherping ooit op komst is. Amerikaanse vastrentende waarden zijn over de hele linie in de uitverkoop en de benchmark voor tienjarige staatsobligaties steeg vorige week nog eens met 13 basispunten naar meer dan 2,83.

 • IMF: 'Oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd effect op economie'

  Datum

  De oorlog in Oekraïne heeft de economische vooruitzichten wereldwijd verslechterd. Dat schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in haar nieuwste rapport over de wereldeconomie. Economen van deze organisatie verwachten dit jaar een wereldwijde groei van 3,6%, terwijl ze in januari nog op een groei van 4,4% rekenden. Ter vergelijking, vorig jaar groeide de wereldeconomie met 6,1% door een snel herstel na de coronacrisis.

 • Waarom hoge inflatie een blijvend effect heeft op uw koopkracht

  Datum

  In maart steeg de inflatie in Nederland naar 9,7%, het hoogste niveau sinds april 1976. Volgens Europese consumentenprijsindex waren de prijzen in maart zelfs 11,9% hoger dan een jaar geleden. De oorzaken van deze ongekende stijging zijn hoge energieprijzen, logistieke problemen en een prijsstijging van grondstoffen. Dat zijn voor een deel tijdelijke factoren, maar ze hebben waarschijnlijk een structureel effect op de prijzen. De manier waarop we inflatie meten kan namelijk misleidend zijn. In dit artikel beantwoorden we drie vragen over inflatie.

 • Egypte breidt goudvoorraad met ruim 50% uit

  Datum

  In het oude Egypte was goud een goddelijk metaal. Denk bijvoorbeeld aan het gouden masker van farao Toetanchamon. Ook gebruikten Egyptenaren het edelmetaal een lange tijd als betaalmiddel, namelijk in de vorm van muntstukken. Gouden en zilveren munten waren tot 1898 het enige betaalmiddel, daarna begon het tijdperk van papiergeld. Maar daarmee is de rol van het edelmetaal nog niet uitgespeeld, want het land heeft haar goudvoorraad dit jaar flink aangevuld.

 • Australië wil haar goudvoorraad in Londen controleren

  Datum

  De centrale bank van Australië wil controleren of haar goudvoorraad nog steeds in de kluizen van de Bank of England ligt. Het land bewaart bijna haar volledige voorraad in Londen, omdat dit een belangrijk knooppunt is in de internationale goudmarkt. Veel landen bewaren daar al decennialang hun goudreserves, zonder er verder naar om te kijken. Australië neemt daar geen genoegen mee en wil nu een steekproef uitvoeren.

 • Euro onder druk door verdwijnen vooruitzichten op vrede, dollar gesteund door sterk stijgende Amerikaanse obligatierentes

  Datum

  De euro eindigde vorige week onderaan de G10-ranglijst. Dit kwam door de bezorgdheid over de oorlog in Oekraïne, die niet op korte termijn lijkt te gaan eindigen, en door de nervositeit over de Franse presidentsverkiezingen. De slachtpartij op de Amerikaanse obligatiemarkt gaat door. De rendementen op tienjarige staatsobligaties stegen vorige week met een adembenemende 30 basispunten. De dollar reageerde zoals verwacht en liet elke belangrijke valuta ter wereld (behalve een aantal volatiele valuta uit opkomende markten) achter zich. De roebel blijft volatiel en staat nu hoger dan voor het begin van de Russische invasie. De munt is echter uiterst illiquide, waardoor marktnoteringen vrijwel geen betekenis meer hebben. De Chinese yuan blijkt een rots in de branding te zijn tussen alle onzekerheid op de valutamarkten. Ondanks de stagnatie van de Chinese economie en de draconische corona-lockdowns haalde de munt handelsgewogen nieuwe recordhoogtes.

 • Vlucht naar goud door hoge inflatie en geopolitieke onrust

  Datum

  In het eerste kwartaal van dit jaar zochten beleggers weer massaal hun toevlucht in goud, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Door de combinatie van uitzonderlijk hoge inflatie en geopolitieke onrust steeg de goudprijs in het eerste kwartaal met 8%. Dat was het beste resultaat sinds het tweede kwartaal van 2020, toen de wereldeconomie op slot ging door de coronapandemie.

 • Zoltan Pozsar: 'Wij zijn getuige van de geboorte van Bretton Woods III'

  Datum

  Het internationale monetaire systeem zal fundamenteel veranderen door westerse sancties tegen Rusland. Dat schrijft analist Zoltan Pozsar van Credit Suisse in twee recente analyses. Hij voorziet een monetair kantelpunt, waarin een transitie zal plaatsvinden van ongedekt geld naar op grondstoffen gebaseerd geld. In dit nieuwe tijdperk, dat hij omschrijft als Bretton Woods III, zullen tastbare bezittingen als goud en andere grondstoffen een belangrijke rol gaan spelen. Hij verwacht dat de positie van de Amerikaanse dollar daardoor zal verzwakken. De roebel en de yuan zullen juist belangrijker worden.

 • Rebound Europese valuta door hoop op wapenstilstand in oorlog Oekraïne

  Datum

  De euro, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank stonden vorige week bovenaan de G10-ranglijsten. Twee factoren hebben daar zeker toe bijgedragen. In de eerste plaats bestond het gevoel dat de Russische invasie een iets minder rampzalige fase zou ingaan. In de tweede plaats kondigde Biden aan dat de VS op grote schaal olie uit hun strategische reserve gaan verkopen om te proberen de energie-inflatie te beteugelen, wat tot een terugval van de olieprijzen leidde. De mondiale scherpe stijging van de energieprijzen is een probleem voor de euro, gezien de afhankelijkheid van de import van olie en gas in Europa. Na het nieuws uit de VS werd de Noorse kroon massaal ingeruild, maar de verzengende rally van valuta uit opkomende markten – de Latijns-Amerikaanse valuta opnieuw voorop – ging ondanks lagere olieprijzen gewoon door.

 • Valuta opkomende markten nemen hoge vlucht ondanks meedogenloze sell-off obligaties

  Datum

  De inflatie blijft wereldwijd pieken. Van verwachtingen en historische correlaties blijft niets over. Het bloedbad op de mondiale obligatiemarkten werd vorige week nog intensiever: het rendement op tienjarige staatsobligaties kwam in de buurt van het psychologische niveau van 2,5%, en ging deze week al meteen overheen. De mondiale aandelenmarkten wisten juist goed stand te houden, nu beleggers graag activa kopen om enige bescherming te hebben tegen de scherp stijgende prijzen.