• IMF: Financiële stabiliteit loopt gevaar

  18 okt. 2019 07:01:00

  De financiële stabiliteit wordt bedreigd door een combinatie van zwakke economische groei en de aanhoudend lage rente. Dat schrijft het IMF in haar nieuwste rapport over de financiële stabiliteit dat woensdag werd gepubliceerd. Institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars staan onder druk door de extreem lage rente, terwijl de schuldenlast van bedrijven om diezelfde reden sterk is toegenomen.

 • Federal Reserve gaat voor $60 miljard per maand obligaties opkopen

  Datum

  De Federal Reserve gaat met ingang van 15 oktober voor $60 miljard per maand aan obligaties opkopen. Dat maakte de centrale bank onlangs bekend op haar website. Afgelopen woensdag waren er al concrete aanwijzingen voor de komst van nieuwe monetaire stimulering, maar nu heeft de centrale bank ook alle details vrijgegeven.

 • DNB: Lage rente en huizenmarkt grootste risico's financiële stabiliteit

  Datum

  De aanhoudend lage rente en de huizenmarkt vormen de belangrijkste risico's voor de financiële stabiliteit. Dat schrijft De Nederlandsche Bank in haar nieuwste Overzicht Financiële Stabiliteit. Volgens de centrale bank neemt een lage rente de prikkel weg om schulden af te bouwen. Ook verstoort het de prijsvorming op de financiële markten, waardoor nieuwe bubbels kunnen ontstaan. De lage rente stimuleert pensioenfondsen en verzekeraars ook om meer risico te nemen in hun beleggingsbeleid. Met een negatieve rente op staatsobligaties moeten zij andere beleggingen overwegen om rendement te behalen.

 • Klimaatstrepen? Wat te denken van de inflatiestrepen!

  Datum

  De afgelopen maanden heeft u ze misschien al eens voorbij zien komen, de zogeheten klimaatstrepen. Het is een creatie van Ed Hawkins, klimaatwetenschapper aan het National Centre for Atmospheric Science van de Universiteit van Reading. De grafiek laat de verandering in de temperatuur op aarde zien vanaf 1850. De kleur blauw symboliseert een daling van de temperatuur, terwijl rood symbool staat voor de opwarming van de aarde. We zien dat de grafiek van overwegend blauw naar dieprood kleurt.

 • Britse pond schiet omhoog door optimisme over Brexit

  Datum

  De financiële markten lieten zowel het economische nieuws als het beleidsnieuws vorige week weer eens links liggen, en reageerden op de politieke gebeurtenissen. Er ontstond een golf van optimisme over twee onderwerpen: de Brexit-onderhandelingen en het handelsconflict tussen de VS en China. Dit leidde wereldwijd tot een scherpe rally van risicovolle activa. Op de valutamarkten gingen het Britse pond en de meeste valuta's uit opkomende markten aan de leiding. De Turkse lira was een opvallende uitzondering, want de koers daarvan daalde scherp naar de Turkse inval in Syrië.

 • Goud: This time is different?

  Datum

  De goudprijs staat sinds de zomer opnieuw op recordhoogte. Daarom stellen we ons de vraag: Is dit een goed moment om goud te kopen? Of moeten beleggers juist voorzichtig zijn, gezien de correctie vanaf 1980 tot 2000? In dit artikel geven we een aantal redenen waarom deze rally wel eens anders kan aflopen...

 • Federal Reserve start nieuwe ronde van 'QE'

  Datum

  De Federal Reserve gaat opnieuw staatsobligaties opkopen. Dat zei voorzitter Jerome Powell deze week in een toespraak voor de National Association for Business Economics. Dit betekent dat de Federal Reserve haar balans verder zal uitbreiden, ook al mogen we het geen quantitative easing noemen. In zijn toespraak legde hij uit waarom de centrale bank opnieuw staatsleningen zal opkopen. Hij zei daar het volgende over.

 • Griekenland leent tegen negatieve rente

  Datum

  Griekenland heeft deze week voor het eerst geld geleend tegen een negatieve rente. Op woensdag haalde de overheid €487,5 miljoen op met de uitgifte van kortlopende leningen tegen een rente van -0,02%. Een maand eerder bracht de Griekse regering nog vergelijkbare obligaties tegen een rente van 0,1% op de markt. Daarmee sluit het land, dat tijdens de schuldencrisis nog werd verguisd, zich aan bij een steeds grotere groep landen die gratis geld kunnen lenen.

 • Steve Keen: "Beleid ECB is totale waanzin"

  Datum

  Het beleid van de ECB werkt niet, omdat het gebaseerd is op een verkeerd begrip van ons geldstelsel. Dat zegt de Australische econoom Steve Keen in een interview met Follow the Money. Vanavond geeft hij, als een van de weinige economen die de financiële crisis van 2008 zag aankomen, een toelichting op zijn visie bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

 • Rally dollar afgebroken door dalende rendementen

  Datum

  De cijfers met betrekking tot het ondernemersvertrouwen in de VS waren verontrustend zwak. Dit had invloed op de verwachtingen ten aanzien van het beleid van de Federal Reserve en leidde tot een daling van de Amerikaanse obligatierendementen met 15 basispunten. Het zorgde voor tegenwind, waardoor de dollar zijn recente rally niet goed meer kon voortzetten. De euro wist zich enigszins te herstellen, richting het niveau van 1,10.