• ECB voegt nog eens €500 miljard toe aan opkoopprogramma

  10 dec. 2020 20:55:00

  De ECB breidt haar opkoopprogramma met €500 miljard uit naar in totaal €1.850 miljard. Ook verlengt de centrale bank de looptijd van dit nieuwe steunprogramma tot tenminste eind 2023. Op die manier probeert de centrale bank de rente verder omlaag te drukken en kredietverlening aan consumenten en bedrijven te stimuleren. Ook krijgen banken opnieuw meer liquiditeitssteun.

 • Platina profiteert van positief sentiment door coronavaccin

  Datum

  In november stonden de financiële markten in het teken van optimisme over nieuwe coronavaccins. Aandelenkoersen schoten omhoog, terwijl beleggers veilige havens in de verkoop deden. Daardoor kwamen de prijzen van goud en zilver onder druk te staan. Platina, een edelmetaal dat vooral industriële toepassingen kent, profiteerde juist van het positieve sentiment onder beleggers. Sterker nog, het edelmetaal behaalde in november zelfs de grootste maandelijkse prijsstijging sinds de financiële crisis van 2008.

 • Geldhoeveelheid explodeert, wat betekent dat voor goud?

  Datum

  De geldhoeveelheid in de Verenigde Staten is dit jaar ongekend hard toegenomen. Door alle stimuleringsmaatregelen is de geldhoeveelheid volgens de M2-definitie dit jaar met 23% gestegen, de grootste toename ooit gemeten. De afgelopen decennia is dat nog niet eerder op deze schaal voorgekomen. Zelfs de grote financiële crisis van 2008 valt in het niet bij de stijging van de geldhoeveelheid sinds de coronacrisis. Hoe komt dat?

 • Sell-off dollar gaat steeds sneller, deadline Brexit nadert

  Datum

  Het Amerikaanse Congres en president Trump lijken het bijna eens zijn over een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen, en beleggers gebruikten dit nieuws vorige week als excuus om de dollar in te ruilen tegen elke belangrijke valuta ter wereld. Ook het Britse pond werd gekocht, ondanks de naderende brexit-deadline en het zenuwslopende uitblijven van een akkoord.

 • Goudprijs herstelt door zwakke dollar

  Datum

  Goud en zilver zijn de maand december goed begonnen, want beide edelmetalen profiteren van een zwakke dollar. Ook stappen er weer koopjesjagers in de markt, nadat de edelmetalen begin deze week het laagste niveau in bijna zes maanden bereikten. Sinds maandag is de goudprijs in dollars met 4% gestegen, terwijl zilver vanaf het dieptepunt van maandag bijna 10% in waarde is gestegen. Ook platina zit weer in een opwaartse trend, gesteund door positieve verwachtingen over het herstel van de economie.

 • Banken krijgen meer tijd voor transitie Libor

  Datum

  Banken krijgen langer de tijd om over te stappen naar alternatieven voor Libor. Dat maakte de Amerikaanse toezichthouder deze week bekend. De deadline was eerder nog vastgesteld op eind 2021, maar voor de belangrijkste tarieven is dat uitgesteld tot halverwege 2023. Daarmee komt de ICE Benchmark Administration, dat de Libor tarieven publiceert, tegemoet aan banken en andere financiële partijen die voor $200 biljoen aan contracten moeten herzien. Door de einddatum met anderhalf jaar naar de toekomst te verschuiven kan ongeveer 40% van alle bestaande contracten gewoon aflopen.

 • Ook bedrijfsobligaties leveren geen rendement meer op

  Datum

  Door de coronacrisis en het ruime monetaire beleid van centrale banken is de rente de laatste jaren verder gedaald. Voor meer dan $17 biljoen aan staatsobligaties is het rendement al negatief, waardoor steeds meer beleggers uitwijken naar bedrijfsobligaties. Het resultaat van deze zoektocht naar rendement is dat ook de meest veilige bedrijfsleningen vrijwel niets meer opleveren.

 • ECB: 'Wegstrepen schulden is een gevaarlijk pad'

  Datum

  Het wegstrepen van schulden die de ECB tijdens de coronapandemie heeft opgekocht is zeer gevaarlijk. Dat zei Francois Villeroy de Galhau, beleidsmaker bij de ECB, in een interview met de Franse krant Ouest. Hij vreest dat dit juist averechts zal werken: "Overwegen om schulden weg te strepen is een zeer gevaarlijk pad. Toen we de euro introduceerden nam Frankrijk, net als andere lidstaten, de plicht op zich om de centrale bank altijd terug te betalen. Dat is een essentiële overeenkomst van vertrouwen."

 • Europa worstelt met slechte leningen op bankbalansen

  Datum

  De Europese Commissie zoekt naar mogelijkheden om banken van hun slechte leningen af te helpen. Door de coronacrisis verwachten banken een toename van het aantal problematische leningen op hun balans, waardoor de kredietverlening onder druk komt te staan. Het idee is dat banken hun slechte leningen makkelijker kunnen verkopen, bijvoorbeeld met de oprichting van zogeheten 'bad banks'. Daar kunnen banken hun slechte leningen parkeren, zodat ze hun eigen balans kunnen opschonen. Een ander voorstel is de ontwikkeling van een secundaire markt voor slechte leningen, zodat ook beleggingsfondsen deze kunnen overnemen.

 • ‘Risk-on’ rally gaat door, dollar trekt zich verder terug

  Datum

  Aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties hielden duizelingwekkende rally’s naar het einde van de maand november. Beleggers zijn optimistisch over de ontwikkelingen rond coronavaccins, maken zich nauwelijks nog zorgen over de machtsoverdracht aan de gekozen president Biden en hebben er vertrouwen in dat het monetaire beleid en het begrotingsbeleid wereldwijd in alle opzichten uiterst accommoderend zal blijven.