• Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen

  28 apr. 2020 10:07:00

  De Bank of Japan gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen om de rente op 0,1% te houden. Dat maakte de centrale bank begin deze week bekend. Volgens het bestuur van de centrale bank is deze maatregel nodig vanwege een gebrek aan liquiditeit in de markt. Door het coronavirus loopt het tekort van de Japanse overheid op, waardoor er veel nieuwe obligaties op de markt komen. De centrale bank vangt dit op door nu alvast aan te kondigen ongelimiteerd schuldpapier op te kopen.

 • Oliemarkt stort in, olievaluta aangeslagen

  Datum

  Vergeleken met de bewegingen in de afgelopen weken bleven de koersen van de meeste belangrijke valuta vorige week binnen vrij smalle bandbreedtes. De belangrijkste uitzondering vormden de valuta van de olie-exporterende landen, zoals de Noorse kroon en de Mexicaanse en de Colombiaanse peso.

 • Australië stuurt duizenden goudstaven naar New York

  Datum

  De grootste smelterij van Australië heeft de productie van goudstaven flink opgeschroefd om de Amerikaanse goudmarkt te bedienen. Duizenden goudstaven gaan op het vliegtuig voor een vlucht van ruim 18.000 kilometer naar New York, waar de prijs van goudfutures nog steeds hoger is dan de spotprijs.

 • Update #5: Levertijden voor goud en zilver

  Datum

  We houden u wekelijks op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de levertijden. Zoals eerder besproken is door de recente toename van de vraag naar fysiek edelmetaal de wachttijd sterk opgelopen. In deze wekelijkse update praten we u bij over de actuele situatie in de markt en verwachte levertijden.

 • Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte door coronacrisis

  Datum

  De goudvoorraden van ETF's zijn in het eerste kwartaal van dit jaar naar recordhoogte gestegen. Eind maart beheerden deze beleggingsproducten een voorraad van 3.184 ton, goed voor een marktwaarde van bijna $165 miljard. In het eerste kwartaal van dit jaar voegden ETF's een recordhoeveelheid van 298 ton fysiek goud aan hun voorraden toe. In gewicht was dat de grootste toename in één kwartaal sinds 2016, in dollars gemeten zelfs de grootste instroom ooit. Beleggers zoeken hun toevlucht in goud vanwege verslechterde economische vooruitzichten en alle stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

 • Goudprijs in euro naar recordhoogte

  Datum

  De goudprijs in euro's bereikte deze week een nieuw record van meer dan €1.600 per troy ounce. Slechte economische cijfers uit Europa en onzekerheid over de uitkomst van de eurotop zorgen voor een vlucht naar het edelmetaal. Europese regeringsleiders moeten een besluit nemen over eurobonds, een onderwerp dat Europa dreigt te verdelen in twee kampen.

 • Video: Edin Mujagic over de gevolgen van de coronacrisis

  Datum

  Paul van Liempt gaat in gesprek met econoom Edin Mujagic over de gevolgen van de coronacrisis en de economische stimuleringsmaatregelen. Volgens Mujagic is de schuldenberg wereldwijd nu zo groot dat deze de potentie heeft om de hele economie in een depressie te sleuren. Deze crisis zet ook de politieke verhoudingen op scherp, bijvoorbeeld ten aanzien van de Europese staatsschulden. Italië wil eurobonds, terwijl de noordelijke landen daar fel tegen zijn. Die vrezen een transferunie, waarin noordelijke landen meebetalen aan de problemen van de zuidelijke landen.

 • Goudexport van Zwitserland naar VS schiet omhoog

  Datum

  De goudexport van Zwitserland naar de Verenigde Staten is explosief gestegen. In maart exporteerde Zwitserland 43,2 ton goud naar de VS, het hoogste niveau in meer dan acht jaar. Daarmee nam de VS bijna de helft van de totale Zwitserse goudexport van afgelopen maand voor haar rekening. Deze cijfers bevestigen het beeld van krapte op de Amerikaanse goudmarkt, die de goudkoers de afgelopen weken heeft ontregeld. Normaal gesproken importeert de VS geen substantiële hoeveelheden goud uit Zwitserland.

 • DNB overweegt betaalrekeningen aan te bieden

  Datum

  De Nederlandsche Bank (DNB) overweegt zelf betaalrekeningen aan te bieden. Daarmee biedt de centrale bank een back-up om het girale betalingsverkeer in tijden van crisis op te kunnen vangen. Ook kan dit alternatief bijdragen aan een grotere diversiteit in de betaalmarkt, zo schrijft DNB in een nieuw rapport.

 • Zweem van normaliteit keert terug op valutamarkten

  Datum

  Het was vorige week vrij rustig op de valutamarkten. Dat was voor de afwisseling welkom, na de stuiptrekkingen die het coronavirus in de afgelopen twee maanden veroorzaakt heeft. De G10-valuta eindigden minder dan 1% hoger, met uitzondering van de Noorse kroon, die te lijden had onder de sell-off van olie. Valuta uit opkomende markten die ofwel aan olieprijzen blootgesteld zijn (zoals de Colombiaanse en de Mexicaanse peso) of hele zwakke fundamentals hebben (Zuid-Afrikaanse rand, Turkse lira), vormden de belangrijkste uitzonderingen.