• Trump: "Federal Reserve moet rente fors verlagen"

  30 juli 2019 21:48:00

  De Amerikaanse president Trump blijft de druk op de Federal Reserve verhogen. In een verklaring tegenover de media zei hij dat de centrale bank de rente deze week fors moet verlagen. Ook wil hij dat de centrale bank per direct stopt met het afbouwen van haar balans.

 • Bedrijven kopen massaal eigen aandelen in

  Datum

  Amerikaanse bedrijven kopen ook dit jaar op grote schaal hun eigen aandelen in. Volgens Goldman Sachs gebruiken bedrijven zowel eigen geld als geleend geld om voor bijna $1 biljoen aan aandelen terug te kopen. Voor het eerst sinds de financiële crisis kopen Amerikaanse bedrijven zelfs meer aandelen in dan wat ze aan vrij beschikbare cashflow hebben. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat bedrijven doorgaans pas aandelen inkopen als ze geen mogelijkheden meer zien om te investeren.

 • Negatieve rente op spaargeld?

  Datum

  Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat spaarders te maken krijgen met negatieve rente. Op dit moment krijg je nog steeds een positieve rente op spaargeld, maar als de centrale bank de rente verlaagt wordt dat onhoudbaar. De centrale bank zal bij een renteverlaging nieuwe maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat banken deze kosten doorbereken in de kredietverlening.

 • Chinese bank worstelt met liquiditeitsprobleem

  Datum

  De Chinese bank Jinzhou is in gesprek met toezichthouders en de centrale bank om te praten over liquiditeitsproblemen bij de bank. Dat schrijft Reuters op basis van verschillende bronnen. De bank ontkent dat er problemen zijn, maar op de financiële markten wordt daar anders over gedacht. De obligaties van de bank die in dollars genoteerd staan kelderden deze week nadat het nieuws naar buiten kwam. De waarde van de bankobligaties ging donderdag met 7 procentpunt omlaag tot 67,6% van de nominale waarde. Dat betekent dat beleggers er rekening mee beginnen te houden dat ze niet hun volledige inleg terugkrijgen.

 • Zwitserland leent onbeperkt tegen negatieve rente

  Datum

  Sinds een aantal jaar zijn we gewend geraakt aan het fenomeen negatieve rente, maar nergens is de situatie zo extreem als in Zwitserland. Daar werd de rentecurve deze week zelfs over de hele breedte negatief, wat betekent dat het land voor alle looptijden gratis kan lenen. Zelfs voor een staatslening met een looptijd van 50 jaar ligt de rente voor het eerst sinds 2016 weer onder het nulpunt.

 • Goudvoorraad Rusland stijgt naar $100 miljard

  Datum

  De waarde van de goudreserve van Rusland kwam in juni voor het eerst uit op meer dan $100 miljard, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Russische centrale bank. De waarde van de goudvoorraad steeg niet alleen door de aankoop van 18,66 ton goud in de maand juni, maar ook door de stijging van de goudprijs.

 • 'ECB overweegt nieuw stimuleringsprogramma'

  Datum

  De ECB overweegt in november opnieuw te beginnen met het opkopen van staatsobligaties. Dat schrijft de Duitse krant Spiegel op basis van bronnen binnen de centrale bank. Het opnieuw opstarten van het opkoopprogramma zou nodig zijn ter ondersteuning van de fragiele economie van de eurozone. Een nieuw opkoopprogramma zou bedrijven moeten stimuleren om meer te investeren en consumenten om meer geld uit te geven.

 • Negatieve rente wakkert goudkoorts aan

  Datum

  Het vooruitzicht van meer negatieve rente is misschien wel de belangrijkste verklaring voor de stijging van de goudprijs van de afgelopen maanden. Met meer dan $13 biljoen aan staatsobligaties met negatieve rente en het vooruitzicht dat de rente nog verder zal dalen zullen steeds meer beleggers op zoek gaan naar een veilig alternatief. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de stijging van de goudprijs over de afgelopen maanden.

 • Le Maire: “Bretton Woods systeem heeft zijn grenzen bereikt”

  Datum

  De internationale monetaire orde van Bretton Woods moet worden herzien, omdat het systeem zijn grenzen heeft bereikt. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire in een toespraak bij de Franse centrale bank. Hij merkte op dat het bestaande systeem voor nieuwe uitdagingen staat, zoals de opkomst van China als nieuwe wereldmacht en de alternatieve koers die de Verenigde Staten wil varen.

 • Centrale banken zoeken toevlucht in goud

  Datum

  Centrale banken kochten in 2018 meer goud dan ooit tevoren sinds het begin van de jaren zeventig. Deze trend zette zich ook in de eerste helft van dit jaar voort. Waarom zoeken centrale banken hun toevlucht in het edelmetaal? Isabelle Strauss-Kahn, voormalig directeur van markttransacties bij de Franse centrale bank en voormalig financieel directeur van de Wereldbank legt in deze analyse voor de World Gold Council uit waarom goud weer in de belangstelling staat.