• Heeft de wereldeconomie een nieuwe ankervaluta nodig?

  17 nov. 2018 11:39:00

 • Bitcoin zakt onder de $6.000

  De prijs van Bitcoin zakte deze week naar het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. De virtuele munt zakte door een belangrijk steunpunt van $6.000 en veroorzaakte daarmee een grootschalige verkoopgolf in de markt van virtuele munten. Op het moment van schrijven wisselt de Bitcoin voor iets meer dan $5.500 van eigenaar, wat betekent dat er in een week tijd meer dan 10% van de prijs af is gegaan.

  Datum

 • Prijsdaling grondstoffen voorbode voor nieuwe crisis?

  De olieprijs is sinds het hoogtepunt van begin oktober al meer dan 25% gedaald, terwijl ook de prijs van koper in een neerwaartse trend zit. Een zorgelijke ontwikkeling, omdat de koperprijs meestal een goede graadmeter is voor de economische activiteit in de wereld. En dat zien we ook terug in de cijfers, want de groeiverwachtingen beginnen hier en daar al te verslechteren.

  Datum

 • Waarom daalt de olieprijs?

  De olieprijs is vanaf de piek van begin oktober met ongeveer 20% gedaald. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) daalde tien dagen op rij, de langste verliesreeks sinds 1984. Voor een vat Brent olie werd vrijdag $70 betaald, het laagste niveau in zes maanden. In september leek de olieprijs nog in een rechte lijn omhoog te gaan, maar nu kunnen we zelfs spreken van een bear market. Hoe kan dat?

  Datum

 • Nassim Nicholas Taleb: "Economie is nu kwetsbaarder dan in 2007"

  De wereldeconomie is vandaag de dag nog kwetsbaarder dan in 2007, omdat de wereldwijde schulden veel hoger zijn en centrale banken de rente niet meer substantieel kunnen verlagen. Veel schulden zijn de laatste jaren overgeheveld van het individu naar het collectief, waardoor we vandaag de dag meer moeten vrezen voor de enorme schulden van overheden. Dat zegt Nassim Nicholas Taleb, voormalig derivatenhandelaar en schrijver van verschillende boeken over de grillen van de financiële markten.

  Datum

 • Russische energiebedrijven willen olie in euro's afrekenen

  Russische energiebedrijven voeren de druk op Westerse energiebedrijven op om olie met euro's in plaats van dollars af te rekenen. Ook zouden ze boeteclausules aan hun contracten toevoegen als bescherming tegen mogelijke Amerikaanse sancties. Verschillende bronnen verklaren tegenover Reuters dat de onderhandelingen met Gazprom Neft en Surgutneftegaz moeizaam verlopen, omdat de Russische oliebedrijven meer garanties willen en strengere voorwaarden stellen.

  Datum

 • Frankrijk investeert in verbetering goudvoorraad

  De Franse centrale bank is al sinds 2009 bezig om de kwaliteit van haar goudvoorraad en goudkluis te verbeteren, zo schrijft de LBMA in haar laatste nieuwsbrief. Zo worden oudere goudbaren opnieuw gesmolten en aangezuiverd tot tenminste 99,99%, zodat het goud aan de internationale standaard voldoet en wereldwijd verhandeld kan worden. De centrale bank hield zich in eerste instantie alleen bezig met het omsmelten van goudstaven, maar heeft sinds 2014 ook het raffinageproces in eigen beheer genomen.

  Datum