• Rally dollar, sell-off obligaties versnelt

  8 maart 2021 14:57:00

  Toen het economische nieuws er vorige week op bleef wijzen dat de economie zich snel herstelt en het gigantische pakket stimuleringsmaatregelen van de regering-Biden door het Amerikaanse Congres kwam, ging de heftige sell-off op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties steeds sneller.

 • Grafiek: Is dit een goed moment om goud te kopen?

  Datum

  De goudkoers staat de laatste weken behoorlijk onder druk door de stijgende rente. De prijs van het edelmetaal zakte deze week onder de $1.700 per troy ounce, het laagste niveau in dollars sinds juni vorig jaar. Deze koersdaling is opmerkelijk, want tegelijk met de oplopende rente nemen ook de inflatieverwachtingen toe. Dat betekent dat het geld aan koopkracht verliest en dat er nog steeds een goede reden is om edelmetalen als goud en zilver te bezitten. Maar is dit ook een goed moment om goud te kopen?

 • CME verlaagt margeverplichtingen goud

  Datum

  De Amerikaanse grondstoffenbeurs heeft de margeverplichtingen voor goud deze week met 9,1% verlaagd. Voor een contract voor 100 troy ounce goud gaat de marge naar $10.000, terwijl die voor een mini contract van 50 troy ounce naar $5.000 daalt. Door deze verlaging wordt het voor handelaren makkelijker om via de termijnmarkt een positie in goud te nemen. Grote spelers in de goudmarkt zoals handelaren, smelterijen en mijnbouwbedrijven gebruiken deze markt om hun fysieke goudvoorraden af te dekken. Ook bullion banks dekken hun voorraden fysiek edelmetaal via termijncontracten af om het koersrisico weg te nemen.

 • Goudprijs naar laagste niveau in bijna een jaar

  Datum

  De goudprijs zakte deze week naar €45.660 per kilo en bereikte daarmee het laagste niveau in bijna een jaar. De prijs van het edelmetaal staat onder druk door de stijging van de rente en verbeterde vooruitzichten over het herstel van de economie. Ook verwachten beleggers dat het nieuwe Amerikaanse stimuleringsprogramma van $1,9 biljoen een positieve bijdrage zal leveren. In dollars zakte de prijs van het edelmetaal naar $1.707 per troy ounce, het laagste niveau in acht maanden.

 • Duitse banken willen geen spaargeld meer

  Datum

  Duitse banken hebben steeds meer last van de negatieve rente en proberen spaarders daarom naar andere banken te sturen. Door de coronacrisis zijn Duitsers nog meer gaan sparen, waardoor banken verder onder druk komen te staan. Ze stallen het spaargeld namelijk bij de ECB, waar ze jaarlijks een depositorente van een half procent betalen. Banken proberen deze kosten door te berekenen, maar lopen nu tegen grenzen aan.

 • Grafiek: Aandelen niet-winstgevende techbedrijven door het dak

  Datum

  Sinds het begin van de coronacrisis hebben aandelen van niet-winstgevende technologiebedrijven het aanzienlijk beter gedaan dan de markt. Zelfs na de recente verkoopgolf in technologieaandelen staan ze nog steeds ruim twee keer zo hoog als een jaar geleden. Dat terwijl de MSCI Europe, een index van 432 grote bedrijven verspreid over 15 Europese landen, in dezelfde periode nauwelijks gestegen is.

 • Sterke stijging euro en dollar door onrust op obligatiemarkt

  Datum

  Het was een heftige week voor de obligatiemarkten, en dat had duidelijk ook effect op de valutahandel. Een veiling van staatsobligaties in de VS verliep slecht, en dat was de directe katalysator voor een scherpe stijging van de rendementen. Obligatiebeleggers zijn duidelijk bang voor de combinatie van een inflatievriendelijk monetair beleid en het immense aanbod dat door de wijdverbreide massale begrotingstekorten is ontstaan.

 • Vraag naar beleggingsgoud VS naar hoogste niveau sinds 2011

  Datum

  De vraag naar beleggingsgoud in de Verenigde Staten bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 2011. Amerikanen kochten vanwege de coronacrisis voor $3,8 miljard aan gouden munten en goudbaren. Ook dit jaar is het edelmetaal niet aan te slepen, want het Amerikaanse munthuis verkocht in januari al 220.000 troy ounce aan beleggingsmunten. Dat was het hoogste volume in een maand sinds december 2009 en de beste januarimaand van deze eeuw. Ook de cijfers van februari zijn veelbelovend, want halverwege de maand stond de teller al op 118.500 troy ounce.

 • Wat is het vooruitzicht voor zilver?

  Datum

  De zilverprijs lijkt weer wat te stabiliseren na de run op zilver begin deze maand. De belangstelling voor het edelmetaal is nog steeds groot, maar van een zogeheten silversqueeze lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. Wel zien de vooruitzichten er nog steeds gunstig uit, omdat ook de industriële vraag naar zilver aantrekt en de inflatie oploopt. Daardoor zitten veel grondstoffen weer in een opwaartse trend. Samen met de terugkeer van beleggers in de zilvermarkt kan dit de prijs van het edelmetaal verder ondersteunen. Ondanks een aantal winstnemingen eerder deze maand blijven de voorraden van ETF's nog steeds groot.

 • ECB wil veto op stablecoins

  Datum

  De ECB wil een veto op de uitgifte van stablecoins in de eurozone, omdat centrale banken door deze virtuele munten minder controle kunnen uitoefenen op het betalingsverkeer en de geldhoeveelheid. Dat schrijft de centrale bank in een verklaring aan de Europese Unie, die werkt aan regulering voor virtuele munten. Ze wil een veto kunnen uitspreken over alle stablecoins die men in de Eurozone wil uitgeven.