• Amsterdamse huizenprijzen het hoogst in 400 jaar. Een analyse van een zeepbel

  29 okt. 2021 09:13:00

  De huizenprijzen in Amsterdam zijn, gecorrigeerd voor inflatie, nog nooit zo hoog geweest als nu. Naast lage rentetarieven ligt de oorzaak van snel stijgende prijzen in een feedbackcyclus tussen banken en consumenten die verslaafd zijn geraakt aan hypotheken en steeds hogere huizenprijzen.

 • Gouden munten en baren blijven populair, vraag naar ETF's daalt

  Datum

  De belangstelling voor gouden sieraden, munten en baren is in het derde kwartaal verder toegenomen. Door het herstel van de economie steeg de vraag naar sieraden in landen als India en China, terwijl munten en baren nog steeds zeer populair zijn in landen als Duitsland en de Verenigde Staten. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt.

 • Levertijden lopen verder op door logistieke problemen

  Datum

  Bedrijven hebben steeds meer moeite om hun producten op tijd in te kopen of bij de klant te krijgen. Dat blijkt uit een marktanalyse van onderzoeksbureau IHS Markit. De situatie is op dit moment zelfs problematischer dan vlak na de uitbraak van de coronapandemie. Een toenemende vraag naar goederen en schaarste aan containers zorgt voor hogere kosten en langere levertijden.

 • Nigeria start grootschalig experiment met digitale munt

  Datum

  Nigeria lanceert deze week met de eNaira een nieuwe digitale munt, die door de centrale bank wordt uitgegeven. Daarmee loopt het land voorop in de nieuwe trend van digitaal centralebankgeld. Met deze digitale munt probeert de centrale bank een alternatief te bieden voor cryptovaluta, die erg populair zijn in het Afrikaanse land. De nieuwe munt werkt via een soort wallet, waarmee mensen onderling betalingen kunnen doen. De eNaira is inwisselbaar met de Naira, de reguliere valuta van Nigeria. In eerste instantie krijgen alleen mensen met een bankrekening toegang tot deze nieuwe technologie. Later moet ook iedereen met een identiteitskaart een rekening bij de centrale bank kunnen aanvragen.

 • Hogere rendementen door ongerustheid over inflatie: dollar daalt

  Datum

  De driemaandelijkse inflatiecijfers uit Nieuw-Zeeland waren een forse opwaartse verrassing, wat de inflatieangst verder aanwakkerde. De mondiale sell-off van staatsobligaties ging door, maar het risicosentiment en vooral ook de aandelenprijzen blijken veerkrachtig te zijn. Beleggers gokken erop dat ondernemingen in staat zullen zijn om kosten door te geven en van het uiterst stimulerende monetaire beleid te profiteren.

 • Servië wil meer goud als bescherming tegen energiecrisis

  Datum

  Servië is van plan haar goudvoorraad verder uit te breiden, zo verklaarde president Aleksandar Vučić tijdens de openingsceremonie van de Cukaru Peki goudmijn. Deze nieuwe goudmijn in Servië is in samenwerking met het Chinese Zijin Mining Group tot stand gekomen. De centrale bank zal een deel van de goudproductie opkopen om haar goudreserve verder aan te vullen. Ook de gouverneur van de Servische centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, was bij de openingsceremonie aanwezig.

 • Hoe de internationale goudmarkt werkt (Deel 3)

  Datum

  In het eerste deel van deze serie hebben we besproken hoe de fysiek goudmarkt werkt, terwijl we in het tweede deel zagen hoe de Londense goudmarkt functioneert en hoe deze verbonden is met de fysiek markt. In dit afsluitende deel behandelen we kort hoe Exchange Traded Funds en de futures derivatenmarkt functioneren, en op welke manier deze verbonden zijn met de fysieke markt. In de toekomst zullen we dieper ingaan op hoe alle derivatenmarkten afzonderlijk werken.

 • Duitsers kopen eerder goud dan aandelen?

  Datum

  Duitsers zouden eerder goud kopen dan aandelen, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van onderzoeksbureau Kantar Emnid in opdracht van Deutsche Börse Commodities. Respondenten kregen de vraag wat ze zouden overwegen als ze een bedrag van €25.000 mochten beleggen. Uit deze rondvraag kwam naar voren dat de meeste mensen dit bedrag zouden investeren in vastgoed, namelijk 32% van de respondenten. Goud kopen kwam met 29% op de tweede plaats en scoorde daarmee beter aandelen.

 • Koers Bitcoin stijgt tot recordhoogte

  Datum

  De koers van Bitcoin is woensdag tot recordhoogte gestegen. Op het hoogtepunt stond de koers op $67.000, een paar procent meer dan het oude record van april. In euro's steeg de prijs van de virtuele munt naar €57.000, meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie maanden geleden. De cryptomunt profiteert van een gunstig sentiment, want door de hoge inflatie zien meer mensen Bitcoin als een aantrekkelijk alternatief spaarmiddel.

 • Sell-off dollar na stevig inflatierapport

  Datum

  In het post-coronatijdperk lijkt de negatieve samenhang tussen de inflatie in de VS en de koers van de dollar een van de belangrijke correlaties te worden. De Amerikaanse CPI (consumentenprijsindex) was opnieuw duidelijk: de headline inflatie lag voor de vijfde maand op rij duidelijk boven de 5%. De rendementen reageerden hier niet zo sterk op, maar de Amerikaanse dollar verloor vorige week terrein ten opzichte van alle andere belangrijke wereldvaluta. De enige uitzonderingen waren de Japanse yen, die onder druk stond door de aanhoudende stijging van de commodityprijzen en de risicobereidheid, en de Turkse lira, die opnieuw onderuit ging door de bokkensprongen van Erdogan met de rente.