• IMF: 'Sancties tegen Rusland ondermijnen dominantie dollar'

  31 maart 2022 14:39:00

  Het IMF waarschuwt dat Westerse sancties tegen Rusland de dominantie van de dollar kunnen ondermijnen. Het kan leiden tot fragmentatie van het internationale monetaire systeem. Dat zei de hoofdeconoom van het IMF, Gina Gopinath, in een interview met de Financial Times. In reactie op de Russische inval in Oekraïne legden Westerse landen zware financiële sancties op, zoals het blokkeren van valutareserves van de Russische centrale bank. Daardoor kan Rusland over meer dan de helft van haar reserves niet meer beschikken. Ze kan nog wel bij haar goudvoorraad en de reserves in yuan.

 • Rusland koopt goud tegen vaste prijs, wat betekent dat voor de goudmarkt?

  Datum

  De Russische centrale bank gaat opnieuw goud kopen om de binnenlandse goudmarkt te stabiliseren. Tussen 28 maart en 30 juni opent ze haar goudloket, waarbij binnenlandse banken gedurende deze periode goud kunnen aanbieden tegen een vaste prijs van 5.000 roebels per gram. Na deze periode zal de centrale bank het opkoopprogramma evalueren en een nieuwe goudprijs bekendmaken. Met dit aankoopprogramma legt de centrale bank een bodem onder de Russische goudmarkt.

 • Obligatiemarkt keldert door hoge inflatie

  Datum

  De hoge inflatie heeft niet alleen effect op onze koopkracht. Ook op de obligatiemarkt nemen de verliezen toe. Door de stijging van de rente zijn de koersen van obligaties sinds begin vorig jaar al met 11% gedaald, de grootste daling sinds 1990. Omgerekend naar dollars verdampte er sinds januari 2021 al $2,6 biljoen aan waarde uit de obligatiemarkt. Ter vergelijking, dat is meer de daling van ongeveer $2 biljoen tijdens de kredietcrisis van 2008.

 • Rusland vraagt roebels voor betaling van gas

  Datum

  Rusland accepteert binnenkort alleen roebels voor levering van gas. Dat maakte de Russische president Vladimir Poetin eerder deze week bekend. Deze maatregel geldt alleen voor landen die vanwege de Russische inval in Oekraïne sancties aan Rusland hebben opgelegd. Dit betekent dat Europese landen binnenkort roebels nodig hebben om gas te blijven importeren.

 • Bedrijven compenseren voor hoge energierekening is geen oplossing

  Datum

  De EU wil bedrijven tijdelijk gaan compenseren voor de stijging van de energieprijzen. Verschillende sectoren die veel energie verbruiken kunnen aanspraak maken op een compensatie die kan oplopen tot €400.000. Bedrijven in de landbouw en visserij kunnen tot €35.000 krijgen. Met deze maatregel probeert de EU bedrijven tegemoet te komen die door hoge olie- en gasprijzen in de problemen dreigen te komen. Het klinkt als een mooi gebaar, maar deze maatregel zal de onderliggende problemen niet oplossen. We geven drie redenen waarom dit een slecht plan is.

 • Aanhoudende rally risicoactiva ondanks oorlog, Fed is ‘hawkish’

  Datum

  De koersbewegingen van aandelen en risicoactiva waren vorige week vaak indrukwekkend. Er werd geen rekening gehouden met de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne en de ‘hawkishness’ van de Fed werd een gevalletje ‘koop het gerucht, verkoop het nieuws’. De financiële markten waren vol optimisme. Dit bleek bijvoorbeeld uit het feit dat de Europese aandelenindexen de week grotendeels afsloten op het niveau dat ze op de dag van de invasie hadden. Op de valutamarkten ging vorige week de Zweedse kroon aan kop. De Japanse yen stond als veilige haven onderaan de G10-ranglijsten. De valuta van opkomende markten blijven winst boeken. Vooral de Latijns-Amerikaanse valuta profiteren van hun grondstofexporterende economieën en de grote afstand tot de oorlog. We willen hierbij opmerken dat onze favoriet, de Braziliaanse real, dit jaar tot nu toe het best presteert van alle grote valuta en ten opzichte van de dollar met ruim 10% is gestegen.

 • Veroorzaken hoge grondstoffenprijzen nieuwe kredietcrisis?

  Datum

  Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de prijzen van veel grondstoffen sterk gestegen. Niet alleen olie en gas zijn duurder geworden, ook stijgen de prijzen van levensmiddelen als graan, tarwe en zonnebloemolie. Uit vrees voor mogelijke tekorten hebben sommige landen al beperkingen opgelegd aan de export van grondstoffen. De Nederlandsche Bank houdt in haar sombere scenario rekening met een inflatie van 9,5%, oplopende werkloosheid en langere economische groei. Deze problemen kunnen op verschillende manieren een nieuwe crisis veroorzaken.

 • Russen kopen massaal goud na schrappen btw

  Datum

  De centrale bank van Rusland heeft haar plan om goud te kopen weer ingetrokken om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen. Vorige week schrapte de regering de btw op goud, waardoor het voor particulieren opeens veel aantrekkelijker is om goud te kopen. En dat doen de Russen op grote schaal, waardoor de centrale bank nu een stapje terug doet met haar opkoopprogramma. Het is een opmerkelijke wending, want eind februari maakte de centrale bank nog haar voornemen bekend om weer goud te kopen.

 • 'Hawkish' ECB kan euro niet redden, markten in greep van Russische invasie

  Datum

  De boodschap van de ECB was vorige week overduidelijk ‘hawkish’, maar dat hielp niet: de euro gleed naar nieuwe diepterecords door de toenemende bezorgdheid over stagflatie en nog ergere dingen. Er was een behoorlijke rebound van Oost-Europese valuta, onder aanvoering van de zloty, en commodityvaluta van landen die ver van de oorlog liggen, bleven rallyen. Eén van die valuta was de Braziliaanse real, die al een tijd lang onze favoriet is.

 • Hoe afhankelijk zijn we van olie en gas uit Rusland?

  Datum

  In reactie op de Russische inval in Oekraïne heeft Europa verschillende sancties opgelegd aan Rusland. Veel van deze sancties zijn symbolisch van aard, omdat we als Europa nog steeds zeer afhankelijk zijn van Rusland. Van de Europese import van aardgas komt 40% uit Rusland, terwijl dat aandeel voor olie ongeveer 25% is. Dat verklaart waarom er onder Europese regeringsleiders weinig animo is om een exportverbod in te stellen. Zo lang er geen alternatieven zijn voor olie en gas is dat simpelweg onmogelijk. Maar welke landen zijn het meest afhankelijk?