• Goud krijgt zwaardere weging in grondstoffenindices

  27 nov. 2020 10:36:00

  Goud krijgt vanaf volgend jaar opnieuw een zwaardere weging in twee belangrijke grondstoffenindices. In de S&P GSCI (voorheen de Goldman Sachs Commodity Index) zal de weging van het edelmetaal volgend jaar stijgen naar 6,27%. Ter vergelijking, dit jaar is de weging 4,08% en vorig jaar was dat nog 3,73%.

 • JP Morgan verdiende dit jaar $1 miljard met edelmetalen

  Datum

  JP Morgan verdiende dit jaar al $1 miljard aan de handel in en opslag van edelmetalen, zo meldt persbureau Reuters. De bank profiteerde van een toestroom van beleggers op de goudmarkt, die door de coronacrisis hun toevlucht zochten in veilige havens. Door haar dominante positie op de termijnmarkt wist JP Morgan daar meer van te profiteren dan andere banken.

 • Italië vraagt om kwijtschelding schulden ECB?

  Datum

  De ECB zou de opgekochte staatsschulden moeten wegstrepen of eindeloos op haar balans moeten laten staan. Daarmee kan ze Europese landen helpen om te herstellen van de coronacrisis. Dat zegt Riccardo Fraccaro, Italiaans politicus en vertrouweling van de regering Conte. Ook wil hij een uitzonderingsregel voor 'groene obligaties', zodat bepaalde overheidsuitgaven niet meetellen in de berekening van de totale schuld.

 • Waarom daalt de goudprijs?

  Datum

  De aandelenkoersen stijgen weer naar recordhoogte, terwijl de goudprijs deze week het laagste niveau in vier maanden bereikte. Belegger zijn weer optimistisch over de economie, nu het eerste vaccin tegen het coronavirus een stap dichterbij is. Maar is dat optimisme wel gerechtvaardigd? Of lopen beleggers weer eens te ver op de muziek vooruit?

 • Rally’s valuta opkomende markten, wisselende week voor risicoactiva

  Datum

  De handel in de meeste activa van opkomende markten – en vooral de valutahandel – liep vorige week behoorlijk goed. We wijzen er al een tijdje op dat vele van deze valuta ondergewaardeerd zijn, en het is veelbelovend dat de meeste nu behoorlijke winsten hebben geboekt terwijl het voor andere risicoactiva een futloze week was. In tegenstelling tot de valuta van opkomende markten bleven de euro, het Britse pond en de Amerikaanse dollar binnen smalle bandbreedtes.

 • Wereldwijde schulden stijgen in recordtempo door coronacrisis

  Datum

  De wereldwijde schuldenberg is dit jaar al met $15 biljoen gestegen tot een totaal van $272 biljoen in september. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Institute of International Finance (IIF) over de wereldwijde schulden. Overheden, vooral in ontwikkelde economieën, waren dit jaar verantwoordelijk voor bijna de helft van deze stijging. Zorgwekkend is dat deze schulden steeds minder economische groei opleveren.

 • Tekort aan platina dreigt door coronacrisis

  Datum

  Er dreigt dit jaar een groot tekort aan platina door een combinatie van toenemende vraag en een dalend aanbod. Dat schrijft de World Platinum Investment Council in een nieuw rapport over het derde kwartaal. De vraag naar platina voor zowel industriële toepassingen als voor beleggingsdoeleinden trok aan, terwijl de productie van de mijnbouwsector achterbleef. Het tekort over het derde kwartaal kwam daardoor uit op 709.000 troy ounce, terwijl de organisatie voor heel 2020 een tekort van 1,2 miljoen troy ounce verwacht. Ondanks een herstel van de mijnbouwproductie verwacht men ook volgend jaar nog een tekort.

 • Aziatische goudmarkt trekt weer aan

  Datum

  De goudmarkt lijkt langzaam maar zeker weer in balans te komen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat de export van goud naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk afneemt, terwijl het aantal goudtransporten richting Azië weer wat aantrekt. De export naar India komt de laatste maanden weer op gang en bereikte in oktober zelfs het hoogste niveau sinds mei 2019. China importeerde dit jaar echter bijna geen goud uit Zwitserland, wat suggereert dat de Chinese goudmarkt nog steeds zwak is.

 • Lagarde: "ECB kan niet failliet gaan"

  Datum

  De ECB kan niet failliet gaan en ook kan het geld nooit opraken. Dat zei Christine Lagarde, president van de centrale bank, donderdag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement. Daarmee reageerde ze op een vraag van een Italiaans parlementslid, die zich zorgen maakte over het monetaire beleid. Volgens Lagarde kan de centrale bank altijd geld creëren om mogelijke verliezen op te vangen.

 • DNB verscherpt toezicht op aanbieders virtuele munten

  Datum

  Nederlandse aanbieders van virtuele munten moeten voortaan een register bijhouden van iedereen die virtuele munten verhandelt via hun platform. Dit is het gevolg van strengere regelgeving van de Nederlandsche Bank (DNB). Zo moeten aanbieders de identiteit van alle klanten verifiëren en bijhouden of er klanten tussen zitten die op een Europese sanctielijst staan. Ook moeten klanten hun portemonnee voor virtuele munten - een zogeheten wallet - verifiëren.