• Waar blijft die koopkracht?

  10 jan. 2019 21:07:00

  Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat bijna iedereen er dit jaar op vooruit zou gaan. De gemiddelde koopkracht zou dit jaar met 1,5% gaan toenemen. Ook stelde de regering miljarden extra ter beschikking voor investeringen in defensie, onderwijs en infrastructuur. Alleen maar goed nieuws zou je denken, maar de realiteit stemt somber.

 • Gele hesjes roepen op tot een bankrun

  Datum

  Activisten van de Franse gele hesjes beweging hebben opgeroepen tot een bankrun, zo meldt de Washington Post. Op die manier proberen ze de druk op de regering verder op te voeren. Maxime Nicolle, een bekende figuur van de protestbeweging in Frankrijk, noemt de oproep een ‘referendum van de belastingbetaler’. In een video doet hij zijn beklag over de banken, die volgens hem geld verdienen met het geld van een ander.

 • Video: Welke landen hebben de grootste goudvoorraden?

  Datum

  Welke landen hebben de grootste goudvoorraden? Via de website van de World Gold Council kunt u iedere maand een lijst opvragen met de actuele voorraden, maar een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Op YouTube kwamen we de volgende video tegen, die de goudreserves van een aantal landen naast elkaar zet.

 • IMF: 'Wereld niet voorbereid op nieuwe crisis'

  Datum

  De regeringen van de belangrijkste economieën in de wereld zijn gevaarlijk slecht voorbereid op een nieuwe crisis. Daarvoor waarschuwt David Lipton, plaatsvervangend directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij verwacht dat overheden in een volgende crisis minder speelruimte hebben om fiscale of monetaire stimuleringsmaatregelen toe te passen. Ook zet hij vraagtekens bij de bereidheid van centrale banken om elkaar van noodliquiditeit te voorzien.

 • China voegt 10 ton goud aan reserves toe

  Datum

  De Chinese centrale bank heeft in december ruim 10 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Het was de eerste aankoop van goud sinds oktober 2016. Volgens de cijfers van de centrale bank steeg de goudvoorraad naar 59,56 miljoen troy ounce, omgerekend 1.852,56 metrische ton.

 • Wat heeft 20 jaar euro ons opgeleverd?

  Datum

  Het is alweer twintig jaar geleden dat de euro werd ingevoerd. Twaalf landen besloten in 1999 om hun monetaire soevereiniteit op te geven en in te ruilen voor een gemeenschappelijke munt. Het idee was dat de euro meer stabiliteit en verdere economische integratie zou brengen. Dat zou een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de vrede en de welvaart op het continent. Heeft de euro deze beloftes waargemaakt?

 • “Rusland moet overstappen op euro als handelsmunt”

  Datum

  Rusland en Europa zouden moeten overstappen naar euro's voor het onderlinge handelsverkeer. Dat zei Maxim Oreshkin, de Russische minister van Economische Ontwikkeling, in een interview met Russia Today. Hij merkt op dat de meeste grondstoffen vandaag de dag nog steeds in dollars verhandeld worden, terwijl dat in bepaalde gevallen helemaal niet logisch is. Zo rekent Rusland haar export van olie en gas naar Europese landen nog steeds af in dollars, terwijl dat voor beide landen een vreemde valuta is.

 • Sander Boon en Wim Boonstra over het dollarsysteem

  Datum

  Volgens econoom Wim Boonstra heeft de wereldeconomie een nieuw valuta-anker nodig. Het dollarsysteemdat na de Tweede Wereldoorlog werd geformaliseerd in Bretton Woods bracht een periode van economische groei en stabiliteit, maar sluit niet goed aan bij de multipolaire wereld waarin we vandaag de dag leven.

 • Goudprijs naar hoogste niveau in anderhalf jaar

  Datum

  De goudprijs steeg woensdag voor de vijfde dag op rij en bereikte daarmee het hoogste niveau in anderhalf jaar tijd. Op donderdagochtend steeg de prijs naar €36.373 per kilo en €1.131 per troy ounce, waarmee het edelmetaal de rally van eind vorig jaar voortzet.

 • Slechtste jaar voor aandelenmarkten sinds 2008

  Datum

  Het jaar 2018 gaat de boeken in als het slechtste jaar voor de Europese en Amerikaanse beurzen sinds 2008. Ondanks een bescheiden rally op de laatste beursdag van het jaar sloot de Dow Jones index op een verlies van 5,6%, terwijl de S&P 500 een verlies van 6,2% noteerde. Voor beide graadmeters was 2018 het eerste jaar met verlies na drie jaren van winst. Het was gelijk het grootste verlies in tien jaar tijd.