• Rally valuta opkomende markten na afname spanningen rond Iran

  14 jan. 2020 08:06:00

  Het jaar 2020 begint voor de financiële markten positief. Door het nieuws dat het conflict tussen de VS en Iran vooralsnog is ingedamd, het vooruitzicht op een handelsakkoord tussen de VS en China en het goede nieuws over de grote economieën van de wereld stegen de koersen op de aandelenmarkten wereldwijd naar recordhoogtes.

 • Goud als politiek wapen?

  Datum

  De afgelopen week steeg de goudprijs in euro's naar recordhoogte door oplopende geopolitieke spanningen. De financiële markten vreesden voor een escalatie tussen Iran en de Verenigde Staten, maar die bleef gelukkig uit. Daardoor zakte de goudprijs uiteindelijk weer wat terug tot net iets boven de slotkoers van vorige week.

 • Rabobank: "Fed verlaagt rente in 2020 naar nul procent"

  Datum

  De Federal Reserve zal de rente dit jaar naar nul procent brengen. Dat zegt Philip Marey, analist van de Amerikaanse markt bij de Rabobank, in een interview met Bloomberg. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie dit jaar in een milde recessie zal belanden. Ook houdt hij rekening met de mogelijkheid van een preventieve renteverlaging bij afnemende groei van de economie.

 • Griekse overheid begint offensief tegen zwart geld

  Datum

  Grieken riskeren met ingang van dit jaar een hoge boete als ze minder dan 30% van hun inkomen giraal uitgeven. Dat is het gevolg van nieuwe wetgeving, waarmee de overheid grootschalige belastingontduiking wil aanpakken. De nieuwe regering verwacht dat deze maatregel jaarlijks meer dan €500 miljoen zal opleveren, ofwel via boetes ofwel door hogere belastinginkomsten. Deze vorm van financiële repressie moet de florerende zwarte economie in Griekenland terugdringen.

 • Fed worstelt met exitstrategie repomarkt

  Datum

  De Federal Reserve heeft de afgelopen maanden via de repomarkt meer dan $250 miljard aan liquiditeit verstrekt. Daarmee wist de centrale bank een acute liquiditeitscrisis eind vorig jaar te voorkomen. De vraag is echter hoe de Fed deze maatregelen kan terugdraaien, want de markt lijkt daar nog niet klaar voor te zijn. Integendeel, de centrale bank blijft haar balans deze maand nog verder opschroeven. Krijgt de Fed een permanente rol in de repomarkt?

 • Goudprijs naar hoogste niveau in zes jaar

  Datum

  De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in zes jaar. De prijs steeg maandag bij opening van de handel met 2,2% naar $1.587 per troy ounce. In euro's bereikte goud zelfs een nieuwe all-time high van meer dan €45.600 per kilogram. Oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten zorgen voor een vlucht naar veilige havens, waaronder edelmetalen.

 • Lagere dollar door toename geopolitieke risico's

  Datum

  De periode rond de feestdagen was ongewoon volatiel. De koers van de dollar eindigde lager ten opzichte van de meeste wereldvaluta. Het nieuws dat de hoogstgeplaatste militaire figuur in Iran door de VS met een drone-aanval was gedood, trok alle aandacht van de handel. Noemenswaardig macro-economisch nieuws of beleidsnieuws was er niet. De eerste reactie van de markt was vreemd genoeg een – weliswaar bescheiden – daling van de koers van de Amerikaanse dollar.

 • Column: Een oorlog te ver?

  Datum

  Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen of het onderwerp 'World War 3' is alweer trending topic op twitter. Met een raketaanval op de luchthaven van Bagdad heeft het Amerikaanse leger een belangrijke Iraanse generaal gedood. Ook stuurden de Verenigde Staten een paar duizend extra militairen naar de regio om de 'veiligheid te garanderen'.

 • Goudprijs hoger na Amerikaanse raketaanval

  Datum

  De goudprijs steeg vandaag met 1,5% en bereikte daarmee het hoogste niveau in drie maanden. De prijs van het edelmetaal zat de laatste weken al in een opwaartse trend, maar kreeg vandaag een extra impuls na een Amerikaanse raketaanval in Irak. Bij deze aanval kwam de Iraanse generaal Soleimani om het leven, evenals vijf militairen van het Iraanse leger. Door deze aanslag dreigt een nieuwe escalatie in het Midden-Oosten, waar de situatie al enige tijd onrustig is. De olieprijs reageerde ook op het nieuws en schoot 3,7% omhoog.

 • Beleggers stapten in 2019 weer massaal in platina

  Datum

  In 2019 zijn de prijzen van goud en zilver sterk gestegen, maar platina en palladium deden het nog beter. Platina behaalde vorig jaar een rendement van 22%, waarmee dit edelmetaal meer rendement opleverde dan goud (+19%) en zilver (+15,5%). Beleggers en hedgefondsen investeerden een recordbedrag in de platinamarkt, in de verwachting dat de prijs de komende jaren verder zal stijgen.